Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Hjørundfjorden Hjørundfjorden
Credits
Hjørundfjorden.
Photo: Mattias Fredriksson / VisitNorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ut på tur, med mat og kultur

Naturen og fjellene har gjort turtradisjonen til en del av vårt felles arvestoff. De siste årene har økt satsing på lokal mat, design og arkitektur gitt rammene rundt turopplevelsen en helt ny dimensjon.

Å utforske fjellene og å omfavne naturen er en del av det å være nordmann, for de aller fleste av oss. Når vårsola kommer og snøen foretar sin retrett, trekker vi på oss turklær og gode gåsko – og så går vi tur. I fjellet, i skogen, langs fjorder og sjø.

Vi er et turfolk, rett og slett.

Et eksempel på hvor sterkt friluftskulturen står her til lands, kom da VG i forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 spurte sine lesere om hva ved Norge som gjorde dem mest stolt. Ytringsfrihet var riktignok det viktigste, men på plassene bak fulgte Norges varierte natur og den sterke turtradisjonen vår.

Et annet litt artig eksempel på gåturens prominente plass i vår nasjonale bevissthet, er at 700 000 nordmenn tror at de er medlemmer av Den norske turistforening, ifølge DNT selv. I virkeligheten er medlemstallet 250 000.

Uansett gjør turistforeningen en viktig jobb for Norges vandreentusiaster – blant annet ved å merke over 20 000 kilometer stier over hele landet.

Enkelte stier er gradert etter vanskelighetsgrad, informasjon om dette finnes da ved turutgangspunket. I tillegg har turistforeningen rundt 500 hytter, både betjente og ubetjente, der slitne turgåere kan overnatte.

Det er ulik standard på hyttene, men enkelte av dem er arkitektoniske perler, tegnet av noen av verdens fremste arkitekter. Er du heldig, og gjør litt research, kommer du til et matkyndig vertskap som serverer lokal mat som elg, hjort, fjellørret eller reinsdyr.

Den kulturelle dimensjonen ved turtradisjonen har fått mye sterkere fokus de seneste årene, med større vekt på lokale og økologiske mattradisjoner, samt arkitektur og design i naturlige omgivelser.

Det ypperste av hva naturen og mennesker har å by på. Den moderne turopplevelsen handler om så mye mer enn bare å gå.

Besseggen, Jotunheimen National Park
Besseggen
Chris Arnesen / Visit Norway
Preikestolen, The Pulpit Rock
Preikestolen, The Pulpit Rock
Terje Rakke/Nordic Life/Region Stavanger
Gullhorgabu cabin, Hordaland
Gullhorgabu cabin, Hordaland
Toril Refsdal Aase / Bergen og Hordaland Turlag
Camping in the Norwegian mountains
Norwegian mountains
CH/Visit Norway
Ad

Kampanje: Her sover du godt på vandreferien

Populære fjellikoner

Den norske turistforening (DNT) presenterer et utvalg populære fjellturer i Norge.

Flere turforslag på UT.no

Finner du ikke turen du leter etter på denne siden (eller vår app), finnes det også en egen nettside som er dedikert til å gi både nybegynnere og durkdrevne entusiaster tips.

Søk blant over 7000 turforslag og 1100 hytter og overnattingssteder over hele landet på nettsiden UT.no.

Finn ruter i nærheten av der du bor, sjekk et område du skal reise til eller søk spesifikt på et tettsted eller en by. I tillegg kan du søke i en kalender som viser fellesturer og arrangementer i regi av turistforeningen.

For å bruke nettsiden mens du er på tur, anbefaler vi UT.no-appen.

Last ned for iOS.
Last ned for Android.

En engelskmann på vei til Preikestolen

Følg den britiske skuespilleren David Spinx, idet han går fra Preikestolen fjellstue til det berømte fjellplatået, 600 meter over Lysefjorden.

En amerikansk drøm om Norge

Jeremy Fischer levde et komfortabelt liv i Los Angeles, da han bestemte seg for å gjøre om helt på livet sitt. Spontant besluttet han å si opp jobben, og satte kursen for Norge ...

Lufta er for alle

Norge er blant de få land i verden som har en lovfestet allemannsrett, for å sikre alle tilgang til utmarka - uavhengig av hvem som eier.

Allemannsretten slår blant annet fast at alle har rett til å:

  • Ferdes fritt til fots eller på ski
  • Raste og overnatte i naturen
  • Ri eller sykle på stier og veier i utmark og overalt på fjellet

Disse rettighetene er en del av vår kulturarv, men de kommer også med noen forpliktelser. Blant annet skal vi ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere.

Med andre ord: Bruk din rett med vett! Les mer om allemannsretten

Flere turforslag

Her kan du søke deg fram til riktig tur for deg og dine.

×
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad