Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatting

  Scandic Hotels - i alle landets store byer

  Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede

  Thon Hotels - fantastisk frokost

  Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål

  Citybox - moderne lavprishotell med sentral beliggenhet

  Beitostølen - Eventyr og nytelse hele året

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien

  Campcation –  Bestill camping over hele Norge med Campcation

 • Transport

  Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog

  SJ NORD - opplevelsen starter på toget

  Vy express - reis med buss over hele Norge

  NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge

  DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo

  AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser

  Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget

  Arctic Campers - lei din bobil eller camper

  Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul

 • Reiser og rundturer

  Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"

  Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett

  Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser

  Up Norway - skreddersydde reiser

  Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser

  Brim Explorer – Stille fjordturer med elektrisk katamaran

  Fjord Travel – Norge på sitt vakreste!

  Go Fjords - Turer og aktiviteter over hele Norge

  Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer

  Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil

  Booknordics.com - aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell

  Stromma - sightseeingturer og opplevelser med buss, båt og tog.

 • Offers

Search
or search all of Norway
En mann inne i Grønligrotta på Helgeland i Nord-Norge, en av landets spennende grotter og huler
En mann inne i Grønligrotta på Helgeland i Nord-Norge, en av landets spennende grotter og huler
Grønligrotta i Helgeland.
Photo: Connie Sperstad
Grønligrotta i Helgeland.
Photo: Connie Sperstad

Opplev Norges spennende huler og grotter

Et hull tvers gjennom et fjell, underjordiske labyrinter eller en mystisk grotte rett ved havet. Utforsk Norges aller råeste huler! Noen av dem er kun tilgjengelig med guide.

  Noen er som en katedral i et fjell, andre er lange og smale, og noen er så trange at du må åle deg gjennom dem. Alle er ganske rå. Men hvor finner man disse naturlige mesterverkene?

  Stein-Erik Lauritzen er professor (Dr. philos.) i speleologi – og selv om tittelen er en munnfull, kan den enkelt forklares som professor i huleforskning. Så han vet svar!

  – De fleste grottene vi har er karsthuler og forekommer i oppløselige bergarter. I Norge er det store arealer kalkstein og marmor, hvor man ofte finner slike grotter, særlig i Nordland og Troms. Vi har også mange hellere i steinrøyser, kløftegrotter og havbrenningshuler langs kysten, forklarer Lauritzen.

  Tusenvis av urgamle skatter

  Flere av karsthulene er eldre enn istidene, som vil si at de er rundt to til tre millioner år gamle, samtidig som noen huler i Porsgrunn er flere hundre millioner år gamle.

  – Grotter inneholder sedimenter, dryppstein, dyre- og planterester, unike mikrober og spor etter tidlige mennesker, som neandertalere. De er derfor å betrakte som åpne «gravkamre» og meget sårbare. Dette gjør at grotter er en rødlistet naturtype i Norge, sier Lauritzen.

  Selv om naturen er storslått og mektig, kan den også være skjør. Derfor skal man ferdes særdeles varsomt i dem, og være obs på at en del av dem bare bør besøkes med en guide. Vi må heller ikke sette merker i fjellet, grave eller skade grottene på andre måter.

  – Ta bilder, og ikke noe annet, avslutter Lauritzen.

  Mange grotter er dessuten fulle av spennende historie. Flere er opp gjennom tiden blitt brukt til dyrehold, kirkegårder og som husly, blant annet for nordmenn under andre verdenskrig.

  I enkelte huler, som Kollhellaren i Lofoten og Solsemshula på Leka, finnes det også eldgamle hulemalerier. Disse kan besøkes med guide.

  Her er Lauritzens tips til spennende grotte- og huleopplevelser.

 1. Grønligrotta

  Hvor: Rana i Nord-Norge

  – Denne grotta har innlagt lys, trapper og støpte gangstier og kan besøkes i sandaler om en vil. Det er mye å se, og det er guiding hele sommeren.

  Inne i grotta kan du se flotte marmorformasjoner og fine bekker. Det er også noen skjule ganger som ikke har lys, så ta gjerne med en lommelykt slik at du kan ta en nærmere titt på dem. Temperaturen i grotta ligger på fire til åtte grader.

  Få også med deg: Rana ligger på Helgeland, og herfra kan du kjøre nordover til Bodø eller sørover mot NamdalenKystriksveien, en av verdens vakreste reiseruter.

 2. Setergrotta

  Hvor: Rana i Nord-Norge

  – Her får du en ekte grotteopplevelse. Du kan en leie utstyr (hjelm og drakt), og guidene vil ta deg med på en meget variert tur gjennom trange ganger og store saler med litt fysiske utfordringer som er typiske for hva grotteutforskere må kunne takle.

  Mens du går gjennom marmorgangene i Setergrotta får du klatre litt mellom steinblokkene, og du får også sett en underjordisk elv.

  Få også med deg: Her på Helgeland, i den sørlige delen av Nord-Norge, venter store opplevelser på fire, to eller ingen hjul. Reis langs Kystriksveien, prøv øyhopping på sykkel eller ta årene fatt og padle mellom de flotte øyene.

 3. Torghatthullet

  Hvor: Helgeland i Nord-Norge

  – Dette er en havbrenningshule. Den er dannet av sjøis og bølger da havet sto omtrent 120 meter over dagens nivå, siste gang for omtrent 10 000 år siden. Torghatthullet er spesielt fordi havbrenningene har arbeidet seg tvers igjennom fjellryggen, noe de fleste brenningshuler ikke gjør. Grotta har lett adgang og kan utforskes på egen hånd.

  Få også med deg: Torghatten ligger i Trollfjell Geopark, hvor du kan vandre i et flott kystlandskap. Du kan også utforske mer av vakre Helgeland, dra på øyhopping og besøke den røde øya Leka eller verdensarvområdet Vega.

 4. Kirkhelleren

  Hvor: Sanna på Træna

  – Dette er en typisk havbrenningshule og en av mange på Sanna. Den ligger 60 til 70 meter over dages havnivå, men ble dannet da havet sto høyere, slik at bølger kunne slå inn og havis kunne sprenge løs berg fra en dyp sprekkesone.

  – Grotta er bare 45 meter dyp, men har en enorm portal som er hele 20 meter bred og rundt 30 meter høy. Som så mange andre havbrenningshuler har den hatt bosetning i forhistorisk tid, både steinalder og senere, noe det er god skilting om ved hulen. Nylig ble det faktisk funnet en mennesketann i sedimentene på gulvet. Kirkehelleren har god akustikk og brukes også som konsertlokale, for eksempel i forbindelse med Trænafestivalen.

  Få også med deg: På Helgeland Museums avdeling på Træna kan du se objekter som er funnet i Kirkhellaren. Helgeland er også en del av Nasjonal turistveg Kystriksveien.

 5. Mikaelshulen

  Hvor: Skien i Telemark

  – Mikaelshulen er an annen, mer sjelden grottetype. Granitten her er omdannet til bløt porselensleire som er vasket ut og delvis gravd ut av mennesker. Den har vært brukt som kirke i Middelalderen og illustrerer likheten mellom kirkerommet og katedralfølelsen man kan få i enkelte grotter.

  Få også med deg: I Telemark kan du også besøke verdensarvstedet Rjukan eller ta en båttur på Telemarkskanalen, som ble kalt «verdens åttende underverk» da den sto ferdig. Eller hva med sommerstemning i Kragerø eller en fjelltur til Gaustatoppen?

 6. Trollkirka

  Hvor: Elnesvågen nord for Molde

  – Trollkirka er en karsthule, dannet ved vannets oppløsning av kalkstein. Det er en ganske bratt sti opp til grotta, men synet av den er god belønning for strevet. Portalen ligger ved utløpet av en underjordisk elv, og rett innenfor inngangen ligger en spektakulær fossesjakt. Her kan man se hvordan vannet lager skulpturer av kalkstein bare ved at det inneholder litt CO2 og derfor er litt surt. Som ved mange grotteåpninger hvor det renner vann, er det en del løs stein som har rast fra taket, så det er ikke uten risiko å gå inn.

  Få også med deg: Fra Molde kan du kjøre nordover på den berømte Atlanterhavsveien til klippfiskhovedstaden Kristiansund eller sette kursen mot Innerdalen, en av landets flotteste vandredaler. Det er heller ikke langt til tindehovedstaden Åndalsnes eller Ålesund og Sunnmøre.

 7. Brufjellhulene

  Hvor: Flekkefjord på Sørlandet

  – I likhet med Kirkehelleren er Brufjellhulene havbrenningshuler, men de er dråpeformet med størst utvidelse ved gulvet. Overflatene i slike huler er fint polerte og minner om jettegryter. Det er interessant å se hvordan hulen er utformet helt innerst, der hvor bølgene arbeidet mest intenst. Forsvinner grotta inn i en trang sprekk, eller er den butt i enden?

  Få også med deg: I Flekkefjord kan du se kul gatekunst, rusle i Hollenderbyen eller prøve skinnesykling på Flekkefjordbanen. Byen er den vestligste perlen på Sørlandet, og herfra kan du kjøre østover mot Farsund og Lista, Lyngdal og Mandal. Eller kanskje du vil besøke en av landets mest populære dyreparkerKristiansand?

 8. Isgrotter

  Hvor: Svalbard

  – Disse grottene er dannet av vannstrømmer inni isbreene og har en vakker blåfarge. Noen har smale ganger som leder til store rom, mens andre skjuler gamle planterester som har vært fanget i isen i tusen år.

  En tur til isgrotter kombineres gjerne med brevandring, vandretur eller hundekjøring. Noen tilbyr også isgrotteklatring!

  Få også med deg: Svalbard er den mest avsidesliggende delen av både Norge. Her kan du bli med på aktiviteter som nordlysjakt, hvalrossafari og hundekjøring. Svalbard er også hjem til noen tusen isbjørner og det globale frøhvelvet.

  P.S: Du kan også bli med inn under noen av isbreene på Fastlands-Norge, både ved Nigardsbreen i Jostedalen i Luster og ved Klimapark 2469 i Jotunheimen nasjonalpark.

 9. Bonus – nedlagte gruver!

  Lauritzen forteller også at det finnes flere nedlagte gruver som er tilrettelagt for turisme. Fra sølvgruvene på Kongsberg og kobbergruvene på Røros til marmorgruvene Bergtatt på Hustad utenfor Molde. Ved Blaafarveværket på Modum er det også en skikkelig kul glassbro inne i koboltgruvene. Sistnevnte er en fin dagstur for kunstelskere i Osloregionen.

  Enkelte av gruvene er tilrettelagt for bevegelseshemmede.

 10. Det er også mange andre naturlige høydepunkter å sjekke ut i Norge. Kombiner gjerne opplevelser med en overnatting på et historisk hotell (annonse) eller et besøk til et mer bærekraftig reisemål.

  Naturlige høydepunkter

  Den norske naturen har mye å by på – her er noen av høydepunktene:

  Isbreer

  Nordlys

  Midnattssol

  Fjorder

Finn flere grotter og huler

Se mer informasjon ved å klikke på ikonene i kartet.

Grotter og huler
Utforsk de mystiske marmorgrottene på Bergtatt ved Eide. Midt i mellom Atlanterhavsvegen og Molde ligger denne spennende attraksjonen, som bringer… Read more
Besøk marmorgruvene i Bergtatt
Som den eneste grotte i Norden med innlagt lys, har Grønligrotta gjennom 100 år blitt en av Nordens mest besøkte kalksteinsgrotte. Her kan du oppleve… Read more
Grønligrotta i Mo i Rana
Marmor og kalkgrotte med underjordisk foss (484 moh.) Read more
Fottur til Trollkirka
Dette er en helhetlig og spesiell naturopplevelse som passer for alle med utforskertrang, men uten klaustrofobi. Read more
Grottetur | Go Rafting Sjoa
Bremsneshola er Norges største grotte og strekker seg 80 meter innover i fjellet. Read more
Bremsneshola
Franskhelleren er en grotte som ligger 4-500 m fra ferjestedet Dryna. Read more
Franskhelleren på Dryna
Innherreds heftigste naturopplevelse!  - under bakken På Mokk Gård kan du kjenne adrenalinet pumpe og utfordre deg selv der du… Read more
Grottetur på Mokk gård
På den vestlegaste pynten av Sandsøya ligg den karakteristiske Dollsteinen med bratte fjellsider mot sjøen. På sørsida, omlag 60 meter over havet, er… Read more
Dollsteinhola
I Setergrotta i Mo i Rana får du se og oppleve fjellet fra en helt ny side – innsiden. Dette er en aktivitet som passer for barn og voksne,… Read more
Setergrotta - en aktiv tur inn i fjellet
Skjonghelleren ligger på Valderøy i Giske, og er en spennende hule som ligger oppe i en fjellside, 57 meter over havet. Read more
Skjonghelleren
Brufjell i Åna-Sira ligger 184 m.o.h. og har fantastisk utsikt over Listalandet. Fra toppen av fjellet går en merket sti ned til jettegrytene.… Read more
Fottur til jettegryttene ved Brufjellhulene
Torghatten, utenfor Brønnøysund, er et kjent landemerke langs Norskekysten og en av de aller mest besøkte severdigheter langs Kystriksveien. Turen opp… Read more
Turforslag: Torghatten opp
Tjovhola – Bygland 385 moh. Løypa tek til ved riksveg 9, 500 meter sør for Neset Camping, grei parkering. Heile vegen opp til… Read more
Tjovhola - tur-retur 1 km
Aspfjordgrotta er en sportslig, morsom og variert grotte. Du bør være litt eventyrlysten og du bør like utfordringer. Read more
Grottetur i Aspfjordgrotta
Hestneshula er en turistattraksjon og antakelig den mest kjente naturlige hula på Hitra. Hula er 10 m dyp. Utgravninger i 1909 viste at her har… Read more
Hestneshula
Jutulholet er navnet på en fjellhule i nærheten av Finnset på Skarsøya i Aure på Nordmøre. Stedet er et populært turmål, og det har også vært… Read more
Jutulholet fjellhule
Radiohòla er ein naturleg gøymestad som den norske motstandrørsla brukte under 2. verdenskrig. Read more
Radiohola
Utforsk undergrunnen i 10.000 år gamle kalksteinsgrotter i Dumdalen. Read more
Aktiv i Lom | Grottetur i Dumdalen
Mikaelshulen, eller St. Mikaelskyrkje, er en fjellhule i den bratte fjellveggen på Norsjøs østside i Skien. Read more
Mikaelshulen
Isgrotter
Bli med oss på en heldags hundesledetur du sent vil glemme! Read more
Isgrotte med hund - Svalbard Husky
Bli med å utforske isgrotta der andre snur! Vi tar deg med videre ned i grottas smeltevannskanaler med isøkser, tau og stegjern for isklatring. Read more
Isgrotte-utfordring: Isklatring - Svalbard Wildlife Expeditions
Under Svalbards breer finner vi om vinteren et frossent eventyr. Bli med og oppdag isens hemmeligheter! Read more
Isgrotte: Fottur og besøk i en isgrotte - Svalbard Wildlife Expeditions
Kjør ditt eget hundespann til en fantastisk isgrotte (adkomst kun tilgjengelig med hundeslede). I isgrotten er hodelyktene eneste lyskilde og vi… Read more
Med hundeslede til isgrotta - Green Dog Svalbard
Isbreane er ikkje berre eit mektig skue om sommaren. Om vinteren, når minusgradene er stabile, kan du besøke eit eventyrrike av is og fargar under… Read more
Blåis grottetur
Gruver
Rester etter gruvesamfunn fra først på 1900-tallet. Eksisterte i 17 år, 1904-1921, og endte med datidas største konkurs i Norge. På det mest… Read more
Røstvangen gruver
Bli med på en times vandring gjennom 300 års bergverkshistorie! Turen går gjennom gruva Nyberget fra 1600-tallet og Olavsgruva fra 1900-tallet, 50 m… Read more
Olavsgruva
Har du aldri vært i en kullgruve før? Bli med oss dypt inn i Longyearbyen sin historie om gruvearbeiderne, kullstøvet og livet i… Read more
Gruve 3
Ved sørenden av Norges største innsjø Mjøsa, finner du Nord-Eurpoas eneste smaragdgruver. Bli med på spennende skattejakt etter verdens sjeldneste… Read more
Smaragdgruvene - attraksjon
Gullgruvene på Lykling var på slutten av 1800-talet sentrum for eit gullrush utan sidestykke i Noreg. Ta ein tur på ein av turstiane og opplev… Read more
Gullgruvene på Lykling
Blåfjell Gruver ble drevet i perioden fra 1863 til 1876. Her ble det utvunnet titanholdig jernmalm. Malmen fra gruven ble skipet ut i Rekefjord.… Read more
Blåfjell Gruver
Knaben gruvemuseum er innredet i det gamle administrasjonsbygget på Knaben. Det viser Knabens gruve- og krigshistorie. Spør guiden hvorfor både Hitler… Read more
Knaben gruvemuseum
Restene etter kobberverket ligger åtte-ni km østover fra Yset i Kvikne - med veiforbindelse bare om sommeren. Det første malmfunnet ble gjort her i… Read more
Kvikne Kobberverk
En del av Grøtådalen er godt synlig når du kommer ned "Strupa" langs riksvei 30 fra Tynset til Tylldalen. Fra riksvei 30 går det en forholdsvis sterk… Read more
Grøtådalen gruver, Tylldalen
Iveland kommune er kjent for sine gruver og brudd med kvarts, feltspat og sjeldne mineraler. Read more
Ivelandsgruvene
Glasergruva i Skien er det første gruveanlegget til Fossum Jernverk, og den første jerngruva som kan tidfestes i Norge, ferdigbygget i 1543. Read more
Glasergruva
I de gamle gruvene i Malså er fremdeles minnene fra driften på 1800-tallet synlige. Malså gruver var det største bergverket i… Read more
Malså Gruver i Verdal
Kort tur - store opplevelser Vertskapet på Mokk Gård tar deg med på en rolig tur i vakre omgivelser tett oppunder høyfjellet… Read more
Guidet Gruvetur på Mokk Gård
Åmdals Verk Gruver er bygd opp kring arbeidarkulturen som koparverket la grunnlag for. Bli med oss på ei spanande vendring inne i gruvene, eller sjå… Read more
Åmdals Verk gruver
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Bli inspirert

  Se våre beste tilbud

  Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

  Finn flere naturattraksjoner

  Utforsk høydepunkter i naturen – fra utsiktspunkt og fosser til nasjonale turistveger.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Generelt
   Tilgjengelighet
   Aldersgrense
   • Show More
   • No available filters
   Rabatt
   • Show More
   • No available filters
   Vanskelighetsgrad
   Landskap
   • Show More
   • No available filters
   Prisklasse
   Årstid
   Overnatting
   Camping
   • Show More
   • No available filters
   Hotellfasiliteter
   • Show More
   • No available filters
   Romfasiliteter
   Skidestinasjoner
   Utendørsaktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Alpint
   Sykling
   Kano og kajakk
   Langrenn
   Fisking
   • Show More
   • No available filters
   Fottur
   Dyreliv og safari
   • Show More
   • No available filters
   Vinteraktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Planlegg reisen
   Reiseinformasjon
   • Show More
   • No available filters
   Tjenester
   • Show More
   • No available filters
   Taste Norway
   Lokalmat
   Barer og puber
   Restauranter og kafeer
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter for barn
   • Show More
   • No available filters
   Strender
   Shopping
   • Show More
   • No available filters
   Fornøyelsesparker
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tilgjengelighet
  Aldersgrense
  • Show More
  • No available filters
  Rabatt
  • Show More
  • No available filters
  Vanskelighetsgrad
  Landskap
  • Show More
  • No available filters
  Prisklasse
  Årstid
  Overnatting
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotellfasiliteter
  • Show More
  • No available filters
  Romfasiliteter
  Skidestinasjoner
  Utendørsaktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Alpint
  Sykling
  Kano og kajakk
  Langrenn
  Fisking
  • Show More
  • No available filters
  Fottur
  Dyreliv og safari
  • Show More
  • No available filters
  Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Planlegg reisen
  Reiseinformasjon
  • Show More
  • No available filters
  Tjenester
  • Show More
  • No available filters
  Taste Norway
  Lokalmat
  Barer og puber
  Restauranter og kafeer
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter for barn
  • Show More
  • No available filters
  Strender
  Shopping
  • Show More
  • No available filters
  Fornøyelsesparker
  Clear Filters
  Back To Top