Skip to main content

Opplev Norges spennende huler og grotter

Et hull tvers gjennom et fjell, underjordiske labyrinter eller en mystisk grotte rett ved havet. Utforsk Norges aller råeste huler! Noen av dem er kun tilgjengelig med guide.

Noen er som en katedral i et fjell, andre er lange og smale, og noen er så trange at du må åle deg gjennom dem. Alle er ganske rå. Men hvor finner man disse naturlige mesterverkene?

Stein-Erik Lauritzen er professor (Dr. philos.) i speleologi – og selv om tittelen er en munnfull, kan den enkelt forklares som professor i huleforskning. Så han vet svar!

– De fleste grottene vi har er karsthuler og forekommer i oppløselige bergarter. I Norge er det store arealer kalkstein og marmor, hvor man ofte finner slike grotter, særlig i Nordland og Troms. Vi har også mange hellere i steinrøyser, kløftegrotter og havbrenningshuler langs kysten, forklarer Lauritzen.

Tusenvis av urgamle skatter

Flere av karsthulene er eldre enn istidene, som vil si at de er rundt to til tre millioner år gamle, samtidig som noen huler i Porsgrunn er flere hundre millioner år gamle.

– Grotter inneholder sedimenter, dryppstein, dyre- og planterester, unike mikrober og spor etter tidlige mennesker, som neandertalere. De er derfor å betrakte som åpne «gravkamre» og meget sårbare. Dette gjør at grotter er en rødlistet naturtype i Norge, sier Lauritzen.

Selv om naturen er storslått og mektig, kan den også være skjør. Derfor skal man ferdes særdeles varsomt i dem, og være obs på at en del av dem bare bør besøkes med en guide. Vi må heller ikke sette merker i fjellet, grave eller skade grottene på andre måter.

– Ta bilder, og ikke noe annet, avslutter Lauritzen.

Mange grotter er dessuten fulle av spennende historie. Flere er opp gjennom tiden blitt brukt til dyrehold, kirkegårder og som husly, blant annet for nordmenn under andre verdenskrig.

I enkelte huler, som Kollhellaren i Lofoten og Solsemshula på Leka, finnes det også eldgamle hulemalerier. Disse kan besøkes med guide.

Her er Lauritzens tips til spennende grotte- og huleopplevelser.

Grønligrotta

Hvor: Rana i Nord-Norge

– Denne grotta har innlagt lys, trapper og støpte gangstier og kan besøkes i sandaler om en vil. Det er mye å se, og det er guiding hele sommeren.

Inne i grotta kan du se flotte marmorformasjoner og fine bekker. Det er også noen skjule ganger som ikke har lys, så ta gjerne med en lommelykt slik at du kan ta en nærmere titt på dem. Temperaturen i grotta ligger på fire til åtte grader.

Få også med deg: Rana ligger på Helgeland, og herfra kan du kjøre nordover til Bodø eller sørover mot NamdalenKystriksveien, en av verdens vakreste reiseruter.

Setergrotta

Hvor: Rana i Nord-Norge

– Her får du en ekte grotteopplevelse. Du kan en leie utstyr (hjelm og drakt), og guidene vil ta deg med på en meget variert tur gjennom trange ganger og store saler med litt fysiske utfordringer som er typiske for hva grotteutforskere må kunne takle.

Mens du går gjennom marmorgangene i Setergrotta får du klatre litt mellom steinblokkene, og du får også sett en underjordisk elv.

Få også med deg: Her på Helgeland, i den sørlige delen av Nord-Norge, venter store opplevelser på fire, to eller ingen hjul. Reis langs Kystriksveien, prøv øyhopping på sykkel eller ta årene fatt og padle mellom de flotte øyene.

Torghatthullet

Hvor: Helgeland i Nord-Norge

– Dette er en havbrenningshule. Den er dannet av sjøis og bølger da havet sto omtrent 120 meter over dagens nivå, siste gang for omtrent 10 000 år siden. Torghatthullet er spesielt fordi havbrenningene har arbeidet seg tvers igjennom fjellryggen, noe de fleste brenningshuler ikke gjør. Grotta har lett adgang og kan utforskes på egen hånd.

Få også med deg: Torghatten ligger i Trollfjell Geopark, hvor du kan vandre i et flott kystlandskap. Du kan også utforske mer av vakre Helgeland, dra på øyhopping og besøke den røde øya Leka eller verdensarvområdet Vega.

Kirkhelleren

Hvor: Sanna på Træna

– Dette er en typisk havbrenningshule og en av mange på Sanna. Den ligger 60 til 70 meter over dages havnivå, men ble dannet da havet sto høyere, slik at bølger kunne slå inn og havis kunne sprenge løs berg fra en dyp sprekkesone.

– Grotta er bare 45 meter dyp, men har en enorm portal som er hele 20 meter bred og rundt 30 meter høy. Som så mange andre havbrenningshuler har den hatt bosetning i forhistorisk tid, både steinalder og senere, noe det er god skilting om ved hulen. Nylig ble det faktisk funnet en mennesketann i sedimentene på gulvet. Kirkehelleren har god akustikk og brukes også som konsertlokale, for eksempel i forbindelse med Trænafestivalen.

Få også med deg: På Helgeland Museums avdeling på Træna kan du se objekter som er funnet i Kirkhellaren. Helgeland er også en del av Nasjonal turistveg Kystriksveien.

Mikaelshulen

Hvor: Skien i Telemark

– Mikaelshulen er an annen, mer sjelden grottetype. Granitten her er omdannet til bløt porselensleire som er vasket ut og delvis gravd ut av mennesker. Den har vært brukt som kirke i Middelalderen og illustrerer likheten mellom kirkerommet og katedralfølelsen man kan få i enkelte grotter.

Få også med deg: I Telemark kan du også besøke verdensarvstedet Rjukan eller ta en båttur på Telemarkskanalen, som ble kalt «verdens åttende underverk» da den sto ferdig. Eller hva med sommerstemning i Kragerø eller en fjelltur til Gaustatoppen?

Trollkirka

Hvor: Elnesvågen nord for Molde

– Trollkirka er en karsthule, dannet ved vannets oppløsning av kalkstein. Det er en ganske bratt sti opp til grotta, men synet av den er god belønning for strevet. Portalen ligger ved utløpet av en underjordisk elv, og rett innenfor inngangen ligger en spektakulær fossesjakt. Her kan man se hvordan vannet lager skulpturer av kalkstein bare ved at det inneholder litt CO2 og derfor er litt surt. Som ved mange grotteåpninger hvor det renner vann, er det en del løs stein som har rast fra taket, så det er ikke uten risiko å gå inn.

Få også med deg: Fra Molde kan du kjøre nordover på den berømte Atlanterhavsveien til klippfiskhovedstaden Kristiansund eller sette kursen mot Innerdalen, en av landets flotteste vandredaler. Det er heller ikke langt til tindehovedstaden Åndalsnes eller Ålesund og Sunnmøre.

Brufjellhulene

Hvor: Flekkefjord på Sørlandet

– I likhet med Kirkehelleren er Brufjellhulene havbrenningshuler, men de er dråpeformet med størst utvidelse ved gulvet. Overflatene i slike huler er fint polerte og minner om jettegryter. Det er interessant å se hvordan hulen er utformet helt innerst, der hvor bølgene arbeidet mest intenst. Forsvinner grotta inn i en trang sprekk, eller er den butt i enden?

Få også med deg: I Flekkefjord kan du se kul gatekunst, rusle i Hollenderbyen eller prøve skinnesykling på Flekkefjordbanen. Byen er den vestligste perlen på Sørlandet, og herfra kan du kjøre østover mot Farsund og Lista, Lyngdal og Mandal. Eller kanskje du vil besøke en av landets mest populære dyreparkerKristiansand?

Isgrotter

Hvor: Svalbard

– Disse grottene er dannet av vannstrømmer inni isbreene og har en vakker blåfarge. Noen har smale ganger som leder til store rom, mens andre skjuler gamle planterester som har vært fanget i isen i tusen år.

En tur til isgrotter kombineres gjerne med brevandring, vandretur eller hundekjøring. Noen tilbyr også isgrotteklatring!

Få også med deg: Svalbard er den mest avsidesliggende delen av både Norge. Her kan du bli med på aktiviteter som nordlysjakt, hvalrossafari og hundekjøring. Svalbard er også hjem til noen tusen isbjørner og det globale frøhvelvet.

P.S: Du kan også bli med inn under noen av isbreene på Fastlands-Norge, både ved Nigardsbreen i Jostedalen i Luster og ved Klimapark 2469 i Jotunheimen nasjonalpark.

Bonus – nedlagte gruver!

Lauritzen forteller også at det finnes flere nedlagte gruver som er tilrettelagt for turisme. Fra sølvgruvene på Kongsberg og kobbergruvene på Røros til marmorgruvene Bergtatt på Hustad utenfor Molde. Ved Blaafarveværket på Modum er det også en skikkelig kul glassbro inne i koboltgruvene. Sistnevnte er en fin dagstur for kunstelskere i Osloregionen.

Enkelte av gruvene er tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Det er også mange andre naturlige høydepunkter å sjekke ut i Norge. Kombiner gjerne opplevelser med en overnatting på et historisk hotell (annonse) eller et besøk til et mer bærekraftig reisemål.

Finn flere grotter og huler

Se mer informasjon ved å klikke på ikonene i kartet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Finn flere naturattraksjoner

Utforsk høydepunkter i naturen – fra utsiktspunkt og fosser til nasjonale turistveger.

Sider du nylig har besøkt