Skip to main content

Nordlyset forsvinner ikke fra Nord-Norge

Unknown Component
civid: 65dde3eb6461fc4e6da3f786
name: plugins_common_social_share (widget)

Ingen grunn til uro: Det blir ikke mindre nordlys i Nord-Norge i årene som kommer, sier solforsker Pål Brekke.

Flere turister enn noensinne flokker til den nordlige landsdelen for å oppleve det magiske nordlyset. Innimellom hevder imidlertid enkelte at vi har nådd toppen, og at fordi sola nå går inn i en roligere fase, blir sjansene for å oppleve det glitrende himmelfenomenet mindre og mindre. Men det betyr ikke færre heftige nordlyskvelder for Nord-Norges del, skal vi tro norske nordlysforskere.

– Det stemmer at solaktiviteten har nådd sitt klimaks og at vi nå går inn i en periode med mindre solaktivitet. Det betyr at vi kan få færre kraftige utbrudd som trekker nordlyset sørover, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

– Men i Nord-Norge vil man ikke merke så stor forskjell.

Solaktiviteten går i sykluser på elleve år. Aktiviteten nådde et maksimum rundt 2013, og vi er nå på vei mot lavere solaktivitet. Om tre-fire år når vi et minimum, før aktiviteten igjen vil øke. Og nordlyset er knyttet til denne syklusen i form av at en aktiv sol gir flere solstormer og andre prosesser som skaper ekstra kraftig nordlys.

– I Nord-Norge vil nordlyset alltid være til stede, uavhengig av solaktiviteten. Det er fordi den aller nordligste delen av Norge ligger rett under nordlysovalen, kjent som nordlysbeltet, sier Brekke.

Det bekrefter den pensjonerte nordlysforskeren fra Nordlysobservatoriet i Tromsø, Truls Lynne Hansen.

– Forskere i Nord-Finland, opp mot den norske grensen, har målt de faktiske utbruddene over mange år og flere nordlyssykluser. De finner ingen sammenheng mellom elleveårs-syklusene og observasjoner av nordlyset her oppe i nordlysbeltet, sier Lynne Hansen til nordnorge.no

I tillegg til Nord-Norge vil andre steder langs nordlysbeltet, slik som Island, Alaska og nordlige deler av Canada, trolig se like mye nordlys som før.

– Nordnorsk reiseliv trenger ikke å bekymre seg for solaktiviteten. Nord-Norge er fortsatt et av de beste stedene, om ikke det beste stedet, å oppleve nordlys, sier Asgeir Brekke, som har forsket på nordlyset i 25 år.

– Så du kan garantere turistene i nord fantastisk nordlys?

– Man kan aldri forutsi sola, og det er jo også det som er så spennende med nordlyset. Det er ment å skulle jaktes på.

Opplev aurora borealis

Mange drar til Nord-Norge bare for å oppleve det fantastiske lysshowet på himmelen. Lær mer om hva nordlys er og hvor i Norge du har størst sjanse til å se det.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt