Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fakta om nordlys

Hva er egentlig nordlys, og hvordan oppstår det?
Mange er fascinert av aurora borealis, og historien om himmelens fyrverkeri omfatter både vitenskap og myter.
Northern lights over Grøtfjord in Kvaløya, Northern Norway
Northern lights over Grøtfjord, Kvaløya.
Photo: Gaute Bruvik / Visitnorway.com

Nordlyset forklares vanligvis vitenskapelig av fysikere som er spesialister innenfor magnetohydrodynamikk. Og helt ærlig – de er mye smartere enn oss. Men dette forstår vi: Vi kan takke solen for det meste, også nordlyset. Under solstormene kastes en stor mengde elektrisk ladde partikler fra solen og ut i det enorme verdensrommet.

Vitenskapen og mytene bak nordlyset

Her blir virkelig interessant: Når partiklene møter jordens magnetiske skjold, blir de ledet mot en sirkel rundt den magnetiske Nordpolen. Idet partiklene kolliderer med gassene i jordas atmosfære, dannes det et lys som vi kaller for nordlys. Alt dette skjer omtrent 100 kilometer over hodene våre.

Nordlyset viser seg i et belte vi kaller nordlysovalen. Lyset er vanligvis synlig over fastlandet i Nord-Norge om natten, og over Svalbard om dagen. Når solaktiviteten øker, kan man også se nordlys lenger sør i Norge.

Det mystiske lyset har resultert i mange legender og myter opp gjennom historien. I vikingtiden ble det sagt at det vakre lyset kom fra rustningene og sverdene til Valkyrienes krigsjomfruer som danset over himmelen. Og på den samiske sjamantromma finnes det flere symboler som er knyttet til nordlyset. Fenomenet har faktisk fått en rekke navn blant samene, deriblant Guovssahas, som betyr «lyset som kan høres». Ganske poetisk, ikke sant?

Nordlyset – enkelt forklart

Interessert i å lære mer om nordlysets opprinnelse? Denne videoen vil forklare de fascinerende detaljene bak lysfenomenet.

Når og hvor?

Det blir ofte sagt at de nordlige delene av Norge er det beste stedet i verden å se nordlyset. Vel, det er bare delvis sant ettersom lyset kan være like synlig fra andre reisemål utenfor Norge.

Men Nord-Norge er i hvert fall blant de mest interessante og tilgjengelige stedene i verden å oppleve nordlyset. Området er tettere befolket enn tilsvarende områder i andre land, noe som betyr at en rekke hoteller og aktiviteter venter på deg når du ikke opptatt med å myse mot himmelen.

Nordlysbeltet treffer Nord-Norge i Lofoten og følger kysten helt opp til Nordkapp. Ofte kan du faktisk se det samme nordlyset i Lofoten som i Tromsø, men fra en annen vinkel. De seneste årene har lyset også stadig oftere blitt sett over Trøndelag.

Når du planlegger å se aurora borealis, er det viktig å huske at fenomenet helt og holdent er styrt av naturen – som elsker å leke gjemsel. Du må ofte smøre deg med tålmodighet hvis du skal se lyset, og derfor kan det også være lurt å sette av noen dager i nordlysområdet. Men én ting er sikkert: Når lyset endelig åpenbarer seg på nattehimmelen, kommer det til å være verdt ventingen.

Det er størst sjanse for å oppleve fenomenet fra september til slutten av mars, mellom klokken 18 og klokken 01. Spesielt gode nordlysforhold er det i desember.

Noen vil kanskje fortelle deg at den tørreste værtypen finnes i innlandet, men det betyr ikke kysten er et dårlig valg om du ønsker å se lyset. Sterk østavind gjør nemlig at man ofte får klarere vær i kystområdene.

For å få fullt utbytte av showet bør du uansett unngå fullmåne og steder med mye lys som kan gjøre opplevelsen betraktelig blekere.

Slik avgjøres lysets farge

Fordi sammensetningen av atmosfæren varierer, vil også fargene på nordlyset variere – fra grønt til lilla. Se hvordan det fungerer i denne infografikken.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen