Skip to main content

Fakta om nordlys

Mange er fascinert av aurora borealis, og historien om himmelens fyrverkeri omfatter både vitenskap og myter.

Nordlyset forklares vanligvis vitenskapelig av fysikere som er spesialister innenfor magnetohydrodynamikk. Og helt ærlig – de er mye smartere enn oss. Men dette forstår vi: Vi kan takke solen for det meste, også nordlyset. Under solstormene kastes en stor mengde elektrisk ladde partikler fra solen og ut i det enorme verdensrommet.

Vitenskapen og mytene bak nordlyset

Her blir virkelig interessant: Når partiklene møter jordens magnetiske skjold, blir de ledet mot en sirkel rundt den magnetiske Nordpolen. Idet partiklene kolliderer med gassene i jordas atmosfære, dannes det et lys som vi kaller for nordlys. Alt dette skjer omtrent 100 kilometer over hodene våre.

Det mystiske lyset har resultert i mange legender og myter opp gjennom historien. I vikingtiden ble det sagt at det vakre lyset kom fra rustningene og sverdene til Valkyrienes krigsjomfruer som danset over himmelen. Og på den samiske sjamantromma finnes det flere symboler som er knyttet til nordlyset. Fenomenet har faktisk fått en rekke navn blant samene, deriblant Guovssahas, som betyr «lyset som kan høres». Ganske poetisk, ikke sant?

Nordlyset – enkelt forklart

Interessert i å lære mer om nordlysets opprinnelse? Denne videoen vil forklare de fascinerende detaljene bak lysfenomenet.

Når og hvor?

Nordlyset viser seg i et belte vi kaller nordlysovalen. Det blir ofte sagt at de nordlige delene av Norge er det beste stedet i verden å se nordlyset. Vel, det er bare delvis sant ettersom lyset kan være like synlig fra andre reisemål utenfor Norge.

Men Nord-Norge er i hvert fall blant de mest interessante og tilgjengelige stedene i verden å oppleve nordlyset. Området er tettere befolket enn tilsvarende områder i andre land, noe som betyr at en rekke hoteller og aktiviteter venter på deg når du ikke opptatt med å myse mot himmelen.

Nordlysbeltet treffer Nord-Norge i Lofoten og følger kysten helt opp til Nordkapp. Ofte kan du faktisk se det samme nordlyset i Lofoten som i Tromsø, men fra en annen vinkel. Nordlyset dukker imidlertid opp i andre deler av landet også fra tid til annen, i Trøndelag og Sør-Norge, spesielt i perioder med økt solaktivitet.

Når du planlegger å se aurora borealis, er det viktig å huske at fenomenet helt og holdent er styrt av naturen – som elsker å leke gjemsel. Du må ofte smøre deg med tålmodighet hvis du skal se lyset, og derfor kan det også være lurt å sette av noen dager i nordlysområdet. Men én ting er sikkert: Når lyset endelig åpenbarer seg på nattehimmelen, kommer det til å være verdt ventingen.

Lyset er vanligvis synlig over fastlandet i Nord-Norge om natten, og over Svalbard om dagen. Det er størst sjanse for å oppleve fenomenet fra september til slutten av mars, når det er mørkt på himmelen, og oftest mellom klokken 23 og klokken 02.

For å få fullt utbytte av showet bør du uansett unngå fullmåne og steder med mye lys som kan gjøre opplevelsen betraktelig blekere.

Fang øyeblikket 

Du trenger ikke nødvendigvis mye og avansert utstyr for å fotografere nordlyset, men det er likevel noen ting du ikke bør være foruten.

Kle deg for nordlysjakt

Skal du få så mye som mulig ut av nordlysopplevelsen, må du kle deg riktig og ha med deg nok mat og drikke.

Ull er gull
En tynn ullgenser og ullstillongs innerst er en god start. Du kan også bruke klær av kunstfiber som transporterer fuktighet vekk fra huden. Unngå bomull, det blir kaldt og ukomfortabelt når du svetter.

Kled deg i lag
Hvis du har på deg flere lag med klær, er det enkelt å ta av eller på seg noe hvis du blir for varm eller kald. Ull eller fleece er fint som mellomlag. Fremdeles kald? Ta på deg enda en ullgenser! Ytters bør du ha vind- og vanntett jakke og bukse, gode vintersko, og lue, skjerf og hansker eller votter.

Når farten er stor
For fartsfylte aktiviteter som kjøring med snøscooter eller hundeslede trenger du enda mer klær. På organiserte turer får du låne termodress og passende støvler, hansker og hodeplagg.

Lurt å ha mens du venter
I sekken bør du også pakke med deg liggeunderlag, mat og drikke, hodelykt og nødlader. Så er du klar for nordlysjakt.

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Bli inspirert

Sider du nylig har besøkt