Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fakta om nordlys

Hva er egentlig nordlys og hvordan oppstår det?
Historien om nordlyset omfatter både vitenskapen og mytene bak det som forårsaker naturfenomenet som fremstår som himmelens fyrverkeri.
Grøtfjord, Kvaløya
Northern lights over Grøtfjord, Kvaløya.
Photo: Gaute Bruvik - visitnorway.com
Ad

Vitenskapen og mytene bak nordlyset

Vitenskapen bak nordlyset forklares vanligvis av fysikere som er spesialister innenfor magnetohydrodynamikk, og helt ærlig – de er mye smartere enn oss.

Men dette forstår vi: Vi kan takke solen for det meste, også nordlyset. Under solstormene kastes en stor mengde elektrisk ladede partikler fra solen og ut i det enorme verdensrommet.

Her blir det litt komplisert, men prøv og heng med: Når partiklene møter jordens magnetiske skjold, blir de ledet mot en sirkel rundt de magnetiske polene. Idet partiklene kolliderer med gassene i jordas atmosfære dannes det et lys, som vi kaller for nordlyset. Alt dette skjer omtrent 100 kilometer over hodene våre.

Det mystiske lyset har resultert i mange legender og myter opp gjennom historien. I vikingtiden ble det sagt at det vakre lyset kom fra rustningene og sverdene til Valkyrjenes krigsjomfruer som danset over himmelen. Og på den samiske sjamantromma finnes det flere symboler som er knyttet til nordlyset. Fenomenet har faktisk fått en rekke navn blant samene, deriblant Guovssahas, som betyr ”lyset som kan høres”. Ganske poetisk, ikke sant?

Slik fungerer nordlyset

Interessert i å lære mer om nordlysets opprinnelse? Denne videoen vil forklare de fascinerende detaljene bak lysfenomenet.

Se det med egne øyne
Last ned NorwayLights appen

En nordlysprognose som hjelper deg finne de beste tidspunktene for å oppleve nordlyset.

iPhone: Download NorwayLights
​Android: Download NorwayLights
Windows: Download NorwayLights

En kul visualisering av hvordan nordlys oppstår

Fordi sammensetningen av atmosfæren varierer, vill også fargene på nordlyset variere fra grønt til lilla. Se hvordan det fungerer i denne infografikken.

Jakten på nordlyset

Følg den britiske skuespilleren David Spinx på reise i Finnmark, hvor han møter samene, smaker på reinsdyrkjøtt og jaktet på nordlyset.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad