Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Tromsø Tromsø
Credits
Tromsø.
Photo: Bjørn Jørgensen - Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Naturens eget fyrverkeri

Nordlyset gir en illusjon av at du står ved verdens ende og får et lite glimt av det gigantiske universet vi er en så forsvinnende liten del av.

På et helt grunnleggende nivå er fenomenet nordlys, aurora borealis, ganske enkelt å forklare. Nordlyset kommer om natten, når himmelen er mørk, og opptrer ofte som flimrende gardiner eller høye røyksøyler over nattehimmelen. Fargen er lysende grønn, gjerne med et snev av rosa langs kanten, og noen ganger med en dyplilla kjerne. Lysfesten varer stort sett i et minutt eller to, og når det hele er over, er det ikke usannsynlig at du vil føle at det bare var en arktisk fantasi du akkurat var vitne til.

I tusenvis av år har nordlyset opptatt og fascinert mennesket, og ikke overraskende har det vært gjenstand for historier og legender så lenge det har vært mennesker under nordlyshimmelen.

 

Gjennom tidene har nordlyset spilt en sentral rolle for mennesker i nord, og selv den dag i dag er det fremdeles en stor kilde til kunst, mytologi og legender.

Som den berømte forskeren Neil deGrasse Tyson har hevdet, er fenomenet nordlys et unikt eksempel på hvor vakker vitenskap kan være. «Det er en merkelig ting ved universet», sier han, «bak det vakreste skue ligger noen av fysikkens mest utfordrende problemer».

Tromsø
Tromsø
Konrad Konieczny / www.nordnorge.com / Tromsø
Northern Lights, Kautokeino in Finnmark
Kautokeino
Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com
Vesterålen
Vesterålen
Øystein Lunde Ingvaldsen / www.nordnorge.com / Bø
Northern Lights, Karlsøy
Karlsøy
Gaute Bruvik / www.nordnorge.com / Karlsøy
Ad

Når og hvor? Det finnes ingen fasit, men …

Det blir ofte sagt at de nordlige delene av Norge er de beste stedene i verden å se nordlyset.

Nord-Norge er i hvert fall blant de mest interessante og tilgjengelige stedene i verden å oppleve nordlyset, da området er tettere befolket enn tilsvarende områder i andre land. Statistisk er sannsynligheten også høyere for å få oppleve nordlyset hvis man reiser mot nord innenfor et gitt tidspunkt.

Når du planlegger å se nordlys, er det viktig å huske at fenomenet helt og holdent er styrt av naturen – som elsker å leke gjemsel. Å observere aurora borealis kan derfor ofte innebære å måtte smøre seg med tålmodighet, og derfor kan det også være lurt å sette av noen dager i nordlys-området. Men én ting er sikkert, når lyset endelig åpenbarer seg på nattehimmelen, kommer det til å være verdt ventingen.

Det er størst sjanse for å oppleve fenomenet sent på høsten, samt om vinteren og tidlig vår. Mellom høstjevndøgn og vårjevndøgn (21. september til 21. mars) er det mørkt mellom klokken 18.00 og 01.00, noe som gir gode muligheter for å se nordlyset.

Kommer du til Nord-Norge i desember eller januar, kan du oppleve mørketid med korte dager og kvelder med en magisk vinteratmosfære. I februar og mars er dagene lengre og du får se mer av snøkledde landskapet på dagtid, mens det fortsatt er mørke kvelder med optimale sjanser for å oppleve nordlyset.

Men husk, det er finnes ingen garanti: Noen ganger opptrer det fortryllende lysshowet flere kvelder på rad, mens det andre ganger kan gå flere dager uten nordlys overhodet.

Teoretisk sett kan nordlyset oppleves over hele Norge, men sjansen er betydelig større i Nord-Norge og på Svalbard enn i resten av landet. Nordlys-beltet treffer Nord-Norge i Lofoten, og følger kysten helt opp til Nordkapp. Ofte kan du faktisk se det samme nordlyset i Lofoten som i Tromsø, men fra en annen vinkel.

Tørt vær gir klar himmel og gode sjanser for at aurora borealis oppstår. Statistisk sett er det derfor størst sannsynlighet å se nordlyset i innlandet. På kysten er det imidlertid ofte klarere vær. For å få fullt utbytte av showet bør du uansett unngå fullmåne og steder med mye lys som kan gjøre opplevelsen betraktelig blekere. 

Last ned gratis app med nordlysvarsel

Appen gir deg enkelt og raskt svar på når det er størst sjanse for å oppleve nordlyset i Nord-Norge. Du kan også søke etter andre byer i Norge.

iPhone: Last ned Norway Lights for iOS
Android: Last ned Norway Lights for Android
Windows: Last ned Norway Lights for Windows

Norge, nordlysets hjem

Se nordlyset danse over nattehimmelen i Nord-Norge.  

Opplev nordlyset