Skip to main content

Hvalsafari

Velkommen til hvalens rike!

Dette kan bli deg!

Du kan få oppleve det ville, arktiske dyrelivet i Nord-Norge.

Kjenn på spenningen – det er uvisst når den vil vise seg ...

Se! Den storslåtte hvalen kommer til overflaten. Ekstasen brer seg i hele kroppen!

Det var fantastisk – tårene kom! Vi har ventet på dette i årevis.

Krista Mutanen og Piia Katajapuu

Besøkende fra Finland

I Nord-Norge kan du dra på hvalsafari når som helst på året! Spekkhogger og knølhval regjerer i de dype fjordene om vinteren, mens spermhval kan du se året rundt.

– Det er en blanding av en opplevelses- og studietur.

Sara Mesiti, biolog og hvalsafariguide

Hvalsafari i Norge

De mektige skapningene bor langs norskekysten og viser seg gjerne frem for både lokale og turister. Spermhvalen kan bli 20 meter lang og kan ses i havgapet ved Vesterålen hele året.

Den salte og friske sjølufta fyller lungene dine idet dere seiler ut fra kai i Andenes. Ingen aner hva dagen vil bringe, for som på safarier flest – er det dyrene selv som bestemmer når de ønsker å dukke opp. Men frykt ikke, sjansene er gode, for Vesterålen er det stedet i Norge med høyest sannsynlighet for å se hval.

Midtvinters migrerer silden og trekker til seg knølhvaler, spekkhoggere og finnhvaler til den nordnorske kysten. Det høye volumet av småfisk er et ordentlig festmåltid for de store hvalene. De siste årene har dette funnet sted i området rundt Lyngen og Alta. Her er det mange ulike turoperatører som tilbyr hvalsafari. Men neste år kan det hende at silden bestemmer seg for å svømme et annet sted – og da følger de sultne hvalene etter.

På Svalbard kan du til og med være så heldig å få se verdens største hval, blåhvalen.

På hvalsafari får du se den elegante halen på nært hold, og ikke minst lære mer om det storslåtte dyret i dets naturlige omgivelser. Biolog og guide for Hvalsafari AS Andenes, Sara Mesiti håper at dette vil øke folks interesse og bevisstgjøring for livet i havet.

Verdens beste sted for hvalsafari?

Andenes i Vesterålen har et geografisk fortrinn som gjør at du kommer tettere på hvalen. Den gigantiske spermhvalen trives spesielt godt i Bleiksdjupet​ – en næringsrik undervannsdal nordvest for Andenes. Ifølge Sara finnes det ingen andre steder i Norden hvor en så kort båttur kan ta deg ut på så dypt hav, med så stor sannsynlighet for å se hval.

Vintersesongen for hvalsafari varer fra midten av januar til april, og sommersesongen er fra mai til november.

Hvis du drar på safari med Hvalsafari AS Andenes, er det inkludert en guidet tur på deres hvalmuseum, som holder til på Hvalsenteret. Ytterst på Langøya i Vesterålen finner du fiskeværet Stø, som også tilbyr turer med hvalsafari. Herfra er turen ut til hvalene litt lengre, men som en bonus får du sannsynligvis se selene som nyter livet i fjæresteinene ... for her bor det nemlig en hel selkoloni.

Hvalsafari handler ikke bare om å se hval – det er en nydelig reise med fantastisk utsikt over det nordlige fjordlandskapet og den skiftende horisonten. Er du uheldig og ikke ser noe hval på ferden, er det mange firmaer som operer med 100 prosent hvalgaranti, slik at du får en ny gratistur ved neste tilgjengelige avgang.

Sjekk utvalget av hvalsafari i Norge! Noen er med RIB, andre med større fartøy eller stillegående, elektriske hybridbåter.

Retningslinjer for naturferdsel

Norge har et viktig ansvar for miljøet, og derfor må vi alle sørge for å følge naturvettreglene for å ivareta dyrene og naturen når vi ferdes ute i det fri!

Husk at når du er ute på hvalsafari, er du gjest i hvalens rike! Alle som drar til områder hvor det kan være hval, må følge nasjonale retningslinjer for hvalsafari. Disse retningslinjene gjelder alle fartøy til sjøs, uansett om det er privatpersoner, kommersielle turoperatører eller andre. Her står det også om bruk av drone rundt hval, som det er strenge regler for. Les mer om norske droneregler her. 

Hold god avstandfor ikke å forstyrre eller gjøre hvalene stresset. Du skal ikke under noen omstendigheter forsøke å tiltrekke deg hval eller berøre den, eksempelvis mate den, lage lyder, blinke med sterke lys osv.

Velg en profesjonell turoperatør som tar ansvar for livet i havet, respekterer hvalene og ikke tøyer grensene.

Følger du reglene, vil du få en trygg og fin opplevelse – og det vil hvalen også!

Hovedattraksjonen: spermhval

Mannskapet om bord i båten hører en svak klikkelyd i det fjerne ...

Dersom du ser kapteinen med hodetelefoner underveis på turen, er det fordi han bruker en hydrofon, som er en undervannsmikrofon, for å lytte etter spermhval. Spermhvalen er kjent for å være det mest høylytte dyret i verden, og klikkelyden, eller hvalsangen, kan høres 3 - 4 nautiske mil unna.

Spermhvalen har dyrerikets største hjerne og er ypperlige dykkere med kapasitet til å nå dybder på 2000 - 3000 meter! På slike dypdykk må hvalen holde pusten i 90 minutter, og etterpå blir de liggende i vannflaten i noen minutter for å puste og fylle opp igjen oksygenlagrene sine. Spermhvalen er gjenkjennelig på luften fra blåsehullet som går til venstre i en vinkel på 45 grader.

Det siste du ser, er halen som stikker rett til værs (skynd deg, det er nå du må ta bilde!) før den synker tilbake ned i dypet.

Hvalen har forsvunnet ned i dypet igjen, og du kan la inntrykket synke inn og se på de andre formene for dyreliv som omgir deg.

7 tips til hvalsafari

Hold deg varm: Kle deg i flere lag og ta med vanntette klær.

Ha kameraet klart, og bruk en linse med god zoom for å fange de beste øyeblikkene!

Legg ned kameraet litt og nyt den spektakulære utsikten som kun kan oppleves her i Nord-Norge.

Prat med mannskapet. De vil mer enn gjerne dele sin kunnskap om ulike typer hval og hva du bør se etter.

Vær tålmodig! Kapteinen og mannskapet sier fra hvor det er sannsynlig at hvalen dukker opp.

Ta medisin mot sjøsyke 1-2 timer før du reiser hvis du tror at du kan bli kvalm.

Ta med snacks. Salt mat som kjeks eller chips er bra, siden det hjelper mot kvalme.

Dyrelivet i Vesterålen

På hvalsafari vil du nok få øye på noen andre fascinerende dyr også!

Det er et yrende fugleliv langs kysten på Andøya. Har du sett disse små, vakre fuglene på nært hold før? På Bleiksøya er det et livlig fuglereservat, og om sommeren finner du her en av Norges største lundefuglkolonier! Alke, lomvi, svartlomvi og skarv hekker her også.

Oppdag de majestetiske fugleklippene med en guidet fuglesafari. Det ikke uvanlig at en havørn streifer forbi på slike turer. Eller vil du teste fiskelykken? Da må du prøve havfiske, for det er et ordentlig nordnorsk eventyr!

Vel tilbake på fastlandet kan du få et nært møte med skogens konge på en guidet elgsafari. Om vinteren kan du oppleve det hele under nordlyset om du har hellet med deg!

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Sider du nylig har besøkt