Skip to main content

Øk sjansene dine til å oppleve elg i naturen på en guidet elgsafari, og få eksperttips til hvordan du fotograferer dyreliv!

Vi kjører daglige safariturer, og legger merke til alle «steiner» som ikke skal være der.

Marius Birkeland

Elgsafari i Norge

Mange steder i Norge formelig kryr det av elg! 

Å se de store, majestetiske dyrene med ruvende horn er virkelig en uforglemmelig opplevelse. Men dette er også store, ville og potensielt farlige, dyr, så man skal ikke gå for nærme.

Derfor er det lurt å bli med på elgsafari med lokale guider, som vet hvor elgen ofte befinner seg og som kan fortelle deg mer om hvordan elgen lever, i tillegg til å sikre deg en trygg opplevelse. 

Viktig: Som med alle ville dyr, må vi respektere elgen og alltid holde trygg avstand. Husk at elgen er raskere enn mennesker og kan forårsake skade hvis den blir skremt, overrasket eller forsvarer kalvene.

«Eventyrøya»

Elgebestanden i Norge er økende, spesielt i noen deler av lande, som for eksempel i Vesterålen i Nord-Norge, der det har vært mye elg i mange år.

Jens og Marius Birkeland jobber for Vesterålen Tours, og kjører nesten daglige elgsafariturer på Andøya og i områdene rundt. Etter mange magiske møter med skogens konge her, har de valgt å gi Andøya et nytt kallenavn.

– Vi har døpt om Andøya til Eventyrøya, forteller de.

Og det ser virkelig ut som et eventyrland når vi drar ut med safaribilen på jakt etter elg, med bratte fjell og frodige skoger på den ene siden, og åpent hav på den andre.

Jeg tror ikke det kan være så mange steder i verden der du kan sette deg i en bil, kjøre ut og finne dem med en gang.

Marius Birkeland

Mange av elgsafariene som tilbys i Norge er med bil, og det åpne landskapet på Andøya passer utmerket for en lengre roadtrip – og til å se elg.

Er det en elg som står i hag...?

Elgene kan dukke opp hvor som helst! Noen ganger kan det lede til farlige situasjoner, eller til harmløse, morsomme øyeblikk!

– De kan være i hagen til folk eller ute i villmarka. På nattestid kan de være midt inne i byene, eller du kan se dem svømmende til sjøs!

Men elgen vandrer også ofte over veiene, og kan plutselig løpe ut i veien foran deg. Det er derfor svært viktig å kjøre forsiktig i områder med mye elg.

Elg under nordlyset

Elsker du både ville dyr og er fascinert av nordlyset? Hvordan høres en kveldssafaritur under det dansende nordlyset ut?

Norge er blant de vakreste og mest interessante stedene i verden å oppleve nordlyset, og Vesterålen er lokalisert under nordlysovalen, der nordlysaktiviteten er ekstra høy.

– Det er utrolig spesielt. Du får snøen, du får elg, du får mektige fjell, nordlyset... Den kombinasjonen...! sier Marius.

Men du skal selvsagt ha litt flaks, for det er fortsatt lettere å få øye på en elg, enn Aurora, i en gitt kveldstime... 

Hvilken sesong er best?

Hver årstid er interessant på sin måte.

Ifølge Jens og Marius er den beste tiden å dra på elgsafari, i august, september og oktober, når brunsten setter i gang og elgoksenes revir er på sitt største. I tillegg får du oppleve høsten med alle dens vakre farger!

– Så har du sommersesongen som kanskje er vår favoritt, fordi kalvene fødes da, sier Marius.

Du må alltid holde trygg avstand til elgen, men vær ekstra forsiktig når det er kalvesesong, siden elgkua kan bli veldig beskyttende og aggressiv.

Elgsafari Norge rundt

Vesterålen er langt i fra det eneste stedet der du kan møte på skogens konge. Uansett om du vil farte rundt i bil, på elsykkel, til fots eller speide fra et fotoskjul, finner du tilbydere av elgsafari over hele Norge, blant annet på Dovre, Trøgstad, Øyerfjellet og mange flere steder. 

Ha i bakhodet at som med safarier flest, er det dyrene selv som bestemmer når og om de ønsker å dukke opp!

Hvis du ser en elg, er det lett å fristes til å hente fram mobilen. Men husk å aldri nærme deg dyret for bedre bilder! Stå i ro, og beveg seg sakte unna. Hvis du kjører, hold deg nære bilen når du tar bilder. Dersom du vil ha flotte bilder av elg, bør du derfor ha med deg et ekte kamera med en god telelinse. 

Her er fem tips til hvordan du kan ta bedre bilder av dyr:

Dyrelivet i Vesterålen

Vesterålen byr på mer fascinerende dyreliv! Du kan også dra på guidede turer for å se etter ørn, reinsdyr, rev, oter og ugler, for å nevne noen.

Dette er også hvalens rike. Spermhvalen, som kan bli så lang som 20 meter, kan sees langs hele Vesterålen hele året, noe som gjør det til stedet i Norge med størst sjanse for å se hval!

Om sommeren, blir Bleiksøya utenfor Andøya et livlig fuglereservat, og om sommeren finner du her en av Norges største lundefuglkolonier! Alke, lomvi, svartlomvi og skarv hekker også her.

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Sider du nylig har besøkt