Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Hvalhale i Vesterålen Hvalhale i Vesterålen
Credits
Vesterålen.
Photo: Marten Bril/visitvesteralen.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I hvalenes rike

Vesterålens øyer har alt fra hvite strender og idylliske gårder til takkete fjelltopper som stiger opp av havet, der hvalen boltrer seg på kontinentalsokkelen.

Rett nord for Lofoten og polarsirkelen strekker Vesterålen seg vestover fra Fastlands-Norge og ut i Atlanterhavet. Området består av hundrevis av små og store øyer som danner en stor skjærgård. Landskapet varierer mellom fredfulle hvite strender, grønne lier og dype daler, og alpine høyfjell, dramatiske fjorder og villmark.
 
Hvalene er, bokstavelig talt, Vesterålens største trekkplastre. Ingen andre steder på norskekysten går kontinentalsokkelen så nær fastlandet. Området er næringsrikt, så her liker hvalen å beite. Dette gjør området til et ideelt utgangspunkt for hvalsafari, og du er nesten garantert å få se hval selv på korte turer. Og det aller beste – Vesterålen er en helårs hvaldestinasjon. Ta en guidet safari om sommeren og få et glimt av de mektige spermhvalene, eller vink til spekkhoggere og knølhval om vinteren.
 
De høyeste toppene i Vesterålen stiger mer enn 1200 meter opp av havet. Vil du ha en aktiv ferie, kan du ta på deg fjellstøvlene og følge merkede stier over fjell og enger.

Dronningruta er en populær 15 kilometer lang runde langs kysten og over fjellene mellom Stø i Øksnes kommune og det gamle fiskeværet Nyksund, der ingen skulle tru at nokon kunne drive gourmetrestaurant.

Havet utenfor Andøy, Øksnes og Bø er skreifiskernes Klondyke. I århundrer har skreien vært basis for eksistensen for folk i Nord-Norge, og skreifisket fra januar til april er det viktigste sesongfisket i Norge. Når du utforsker kysten, vil du se gamle fiskevær med fargerike rorbuer som har huset fiskere og handelsfolk i århundrer. Og nå kan du være med på eventyret! Lei en erfaren båtfører med kunnskap om de gode fiskeplassene, eller padle kajakk mellom øyene og opplev sjøen på nært hold.
 
En av de beste måtene å utforske Vesterålens kyst på, er å kjøre eller sykle Nasjonal turistvei Andøya, som går til Vesterålens nordligste punkt. Vesterålen ligger midt i nordlysovalen, så her er forholdene for nordlys optimale. Om sommeren sørger midnattssola for at du kan speide etter hval hele døgnet.

Vesterålen
Møysalen
Christer Gundersen/visitvesteralen.com
Andøya, Vesterålen
Andøy
Marten Bril/ www.visitvesteralen.com
Northern lights, Bø in Vesterålen
Nordlys i Bø i Vesterålen
Øystein Lunde Ingvaldsen/ www.nordnorge.com
Vesterålen
Sørsand i Vesterålen
Odd-Eirik Einarsen/ www.askr.no
Ad

Overnatting

Mat og drikke

Reiseinformasjon

Med fly:
  • Nærmeste flyplass er Harstad/Narvik Lufthavn Evenes. Hit går det hyppige og regelmessige flygninger fra Oslo, Trondheim, Bodø og Tromsø. Fra flyplassen går det flybuss til Sortland.
  • Det går daglige flygninger mellom Andøya Lufthavn og Oslo, Bodø, Tromsø og Harstad/Narvik.
  • Til Stokmarknes Lufthavn går det fly fra Bodø og Tromsø.
  • Det er også flyforbindelse mellom Andøya Lufthavn og Stokmarknes Lufthavn.
Med buss:
  • Det går daglige bussavganger mellom Sortland og de største byene i Nord-Norge.
Med bil:
  • Bruer og tunneler knytter øygruppa sammen og forbinder den med fastlandet. Veinettet er godt utbygd, og det er fergefri forbindelse til E6 ved Bjerkvik/Narvik i øst, og fergeforbindelse fra Lødingen i sør.
  • Mellomriksveien over Bjørnefjell gir tilknytning til Sverige. For videre reise til Lofoten kan man kjøre Lofast fra Gullesfjordbotn i Kvæfjord kommune i Troms til Fiskebøl i Hadsel kommune i Nordland.

Nordlysvarsel

Vesterålen tilbyr også ...

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

×

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad