Skip to main content

Havfiske

Med en kystlinje som strekker seg lenger enn ekvator, har fiske alltid vært viktig for Norge. Fremdeles er fiskemulighetene i sjøen enorme og varierte.

Det sies at det renner saltvann gjennom blodårene til nordmenn. Og det er kanskje ikke så rart – vi har tross alt en fiskerihistorie som går helt tilbake til steinalderen. Langs hele kysten, fra sør til nord, finnes det fortsatt en rekke små kystsamfunn og fiskevær hvor fiske er en viktig del av den lokale livsstilen.

Noen av de aller første turistene som kom til Norge for flere hundre år siden, kom for å fiske. Og sporten har forblitt populær, ikke minst takket være den lange og varierte kystlinjen hvor fiskeentusiaster på alle ferdighetsnivåer kan finne en god plass å prøve fiskelykken.

Fisk året rundt

Sommeren er høysesong for havfiske. Kombinasjonen av høy temperatur og lyse kvelder lokker både unge og mer erfarne entusiaster ut på sjøen. Hva med å kaste ut snøret i midnattssolen? I de lange sommernettene nord for polarsirkelen går solen aldri under horisonten, noe som betyr at du kan fiske i dagslys hele natten.

Det anbefales også å legge fiskeferien til høsten, vinteren eller våren, når det er mindre folk og prisene på hoteller og andre tjenester er rimeligere.

På vinterstid kan det lønne seg å dra til Nord-Norge, som er kjent for å ha noen av verdens beste fiskeområder. De kalde og mørke dagene har ingenting å si når du kan fange en rekordstor torsk mens nordlyset svever over hodet på deg. Mellom januar og mars svømmer nemlig store mengder skrei langs kysten for å gyte, noe som nærmest garanterer fiskelykke.

Husk at det er forbudt å fiske torsk i Oslofjorden hele året. I tillegg er det forbud mot alt fiske i gyteperioden for torsk innenfor 14 definerte gyteområder fra Lindesnes langs Skagerrakkysten, i Oslofjorden og til grensa mot Sverige. Forbudet gjelder fra og med 1. januar til og med 30. april.Det er også noen arter i de norske farvann som er utrydningstruet, og som må slippes ut igjen om du får en på kroken.

På denne tiden av året samles også profesjonelle havfiskere og glade amatører tilVM i skreifiske i Lofoten. I to intense dager i mars konkurrerer de om å hale i land den største skreien. Og mens deltakerne prøver lykken ute på havet, fylles Svolvær sentrum opp med flere tusen tilreisende som ønsker å ta del i spenningen og den muntre atmosfæren.

Fiskecamper

Du kan finne fiskecamper over hele landet som gir deg alt du trenger til fisketuren. Robuste båter, fiskeutstyr, fileteringskurs, klær og mye mer. Er du født i 1980 eller senere, og skal føre båt med mer enn 25 hk eller over 8 meter lengde, trenger du båtførerbevis.

Hvis du ikke har lisens, kan du bli med på en dagstur med større fiskebåter og lære av de beste! Det er trygt og komfortabelt, og lokale fiskeguider kjenner de beste fiskeplassene!

Ditt livs fangst

Selv om torsk er en av de vanligste artene i norske farvann, er den langt fra den eneste. På slutten av en dag med fiske, regner vi med at du vil legge ut stolte selfies med nyfanget sjøørret, kveite eller laks, eller kanskje en hyse, rødspette, makrell, breiflabb, lange, brosme … Vi kan fortsette, men du skjønner poenget.

Hvis storfiske er det du er ute etter, så er Nord-Norge stedet å være! Der kan du finne flere steder som spesialiserer seg på kveitefiske, spesielt i Finnmark! Å fange kveite kan være vanskelig, men du er nesten garantert å fange andre typer fisk! Ikke glem å dra på en kongekrabbesafari når du er nordpå.

Hvis du vil øke sjansene for fangst, kan haill være svaret! I hvert fall ifølge mange lokale fiskere i Nord-Norge, vil godt haill hjelpe deg med å fange mer og større fisk!

Fordelene med sjøfiske i Norge

Et kaldt klima kombinert med den varme Golfstrømmen bidrar til et næringsrikt hav med mye plankton. Plankton flyter opp til overflaten og tiltrekker seg store stimer med agnfisk, raskt etterfulgt av sultne rovdyr – en perfekt oppskrift for fiske. Fisk vokser raskere i norske farvann, noe som gjør artene større og sterkere.

I tillegg er norske fiskevann kjent for å være godt forvaltet, spesielt på grunn av mange strengt håndhevede restriksjoner. Dette bidrar til at mange arter faktisk opplever vekst i bestanden.

Stå opp med morgenlyset

Vil du sikre drømmefangsten, bør du hvile godt og sprette tidlig opp om morgenen. Det er mange overnattingsmuligheter å velge mellom langs norskekysten, som hoteller, campingplasser eller rorbuer. Det gjør det enkelt å finne små lommer av uforstyrret tid med fiskestanga.

Bla gjennom vårt utvalg av tilbud nedenfor.

Planlegg fisketuren din

Søk og velg blant en mengde fiskerelaterte aktiviteter og tilbud.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt