Skip to main content

Drømmer du om dette?

... men vet ikke helt hvor du skal begynne?

Ingen fare! Her er alt du trenger å vite.

Den ultimate guiden for nybegynnere på topptur

Få nybegynnertips fra ekspertene på hvordan du kan gjennomføre toppturen på en morsom og tryggest mulig måte.

Din nye favoritthobby

– Det er en fantastisk følelse å være på topptur. Kombinasjonen av storslått norsk natur, mestringsfølelse og nedkjøring er helt unik! Det sier Markus Landrø, toppturentusiast og snøskredvarsler i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

De siste årene er det blitt stadig mer populært å dra på topptur i Norge. Du har kanskje sett dem på sosiale medier – bilder av stolte smil foran spektakulær utsikt, enten det er på ruvende topper med havgløtt i Nord-Norge, med fjordutsikt på Vestlandet eller i trolske Jotunheimen.

Det er mange som drømmer om å kjenne på mestringsfølelsen av å nå toppen for egen maskin, langt unna skiheisen, for så å ta myke svinger i nesten urørt snø hele veien ned. Har du gått og stått en del på ski fra før, og er i brukbar form, så er det ikke så vanskelig å gjøre drømmen til virkelighet. Det finnes en topp for alle!

Men det kan være fint med litt hjelp underveis. Bak bildene og de strålende smilene ligger det både hardt arbeid, skredkunnskap og mye forberedelser, slik at turen kan gjennomføres på en så trygg og god måte som mulig.

– Selv om man er i god form, er det mye nytt utstyr man må sette seg inn i og beherske. Og i Norge endres vær og snøforhold raskt, påpeker Markus.

Snøskredfaren må aldri undervurderes, og hvert år tar snøskred liv i den norske fjellheimen.

Se serien Bak bildet for innsikt i hvordan du kan gjøre turen til en flott og mye tryggere opplevelse, og skroll ned for ekspertens syv beste tips.

Gjør deg klar!

Toppturer krever litt forberedelser, men det er verdt det! Kom i gang med disse syv tipsene – plutselig har du fått deg en ny hobby.

1. Bruk en lokal, sertifisert guide

Dette er det enkleste og aller viktigste trikset for nybegynnere. En lokal guide har kunnskap om området, snøforholdene og utsatt skredterreng. Guiden vil kunne velge den beste turen ut fra både nivået ditt og hvordan de lokale forholdene er i fjellet. I tillegg kan de hjelpe deg med utstyr og teknikk. Se etter UIAGM-logoen for kvalifiserte guider.

– Også de mer erfarne kan ha god hjelp av å benytte seg av en lokal guide når de kommer til et område der de ikke er kjent, sier Markus.

Kystklimaet og lokale variasjoner gjør at snøforholdene i Norge kan være annerledes enn det de er i for eksempel Alpene.

2. Bruk varsom.no, og unngå skredterreng

Snøskredvarslingen i Norge heter Varsom. Sjekk alltid Varsom.no, som viser hvor stor skredfaren er i ulike områder til enhver tid. Last ned appen deres, Varsom, fra App store eller Google Play, så har du skredvarsleren i lomma! Her kan du også se hvor det er skredterreng, både hvor skred kan løsne og hvor utløpene til skredene kan gå.

Tre tommelfingerregler:

  • Det tryggeste er å unngå terreng brattere enn 30 grader.
  • Hold god avstand til skavler – de kan brekke langt inn på fast grunn!
  • Øv på bruk av skredutstyr! Hvis ulykken først er ute, er det opp til deg og dine turkompiser å redde hverandre.

3. Bli kjent med utstyret

Enten du har erfaring fra turgåing, langrenn eller slalåm: Det er mye nytt å sette seg inn i når man skal prøve topptur på ski. 

Det finnes mange steder i Norge der du kan leie utstyret du trenger, hvor du kan be om en innføring i hvordan du håndterer alt fra ski, feller, støvler, skredsøker og søkestang. Tørrtren litt med utstyret før du legger av gårde, slik at du slipper å stå med kalde fingre og være usikker. 

Kanskje du skal teste utstyret i en slalåmbakke først? Slalåmbakker er et fantastisk sted å øve, og flere anlegg har også egne områder der du kan trene på å bruke skredsøker.

4. Start lett

Du trenger ikke å gå rett på de høyeste toppene – start med en enklere tur!

– Du kan få vel så flotte naturopplevelser på en liten tur. Husk at du skal både opp og ned, sier Markus.

Etter hvert som du får kjent på form, utstyr og toppturglede, kan du planlegge litt lengre turer.

5. Pakk sekken riktig

Riktige klær, utstyr og nok mat er alfa og omega på topptur! Det er mye som trengs i sekken for en lang dag på fjellet.

I Norge kan været skifte raskt, så her kan du trenge alt fra T-skjorte til tykk dunjakke. Husk også at i fjellet er det langt til nærmeste hjelp, så du er ansvarlig for å ha med det du kan komme til å trenge.

6. Bli enige om formålet med turen

Det kan ofte være ulikt nivå på turfølget. Da er det viktig å ha et felles mål for turen. Er det å dele en flott naturopplevelse, lære noe nytt, finne den beste nedkjøringen eller å nå et utsiktspunkt?

– Å ha samme forventning for dagen, vil gi alle en bedre opplevelse, råder Markus.

Og husk: Det er ingen skam å snu!

7. Ta et kurs! 

Det arrangeres både introduksjonskurs i toppturer og skredkurs flere steder i landet. Dette vil gi deg en god start, og tryggere og bedre skiopplevelser.

Elleve turer for nybegynnere

Espen Nordahl har vært en ivrig fjellentusiast siden han var barn og foreldrene tok ham med i naturen. Han har skrevet boka «Trygge Toppturer» for å inspirere og øke bevisstheten rundt tryggere ferdsel i vinterfjellet.

– Det aller beste tipset er å bruke en lokal, sertifisert guide som kjenner området du skal gå i, sier Espen.

Her er den erfarne skikjørerens elleve tips til topper som egner seg for nybegynnere:

  1. Nordre Dyrhaugstind, 2100 moh., Hurrungane
  2. Nautgardstinden, 2258 moh., Jotunheimen
  3. Nibbi, 1741 moh., Hemsedal
  4. Torstadnakken, 1553 moh., Sogn
  5. Sandhornet, 909 moh., Sunnmøre
  6. Kaldtinden, 1115 moh., Romsdalen
  7. Sandviktinden, 1543 moh., Narvik
  8. Pilan, 730 moh., Lofoten
  9. Lille Blåmannen, 844 moh., Tromsø
  10. Storhaugen, 1142 moh., Kåfjord
  11. Vassnestinden, 897 moh., Finnmark

Og ikke gå glipp av disse fantastiske stedene å gå topptur:

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt