Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Family skiing in Hemsedal Hemsedal
Credits
Family skiing in Hemsedal.
Photo: Nils-Erik Bjørholt - Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norsk skikultur - mer enn bare plankekjøring

Nordmenns forhold til ski er formet av tradisjon og historie. Men for at skikulturen skal kunne utvikle seg og leve videre, må nye generasjoner velge sine helt egne løyper.

Over halvparten av alle nordmenn - 55 prosent - er fast bestemt på å gå på ski i løpet av vintermånedene, het det i en undersøkelse fra Ipsos MMI høsten 2015.

Det er et imponerende tall, som sier noe om hvor sterkt ski fremdeles står som friluftsyssel, på tvers av generasjoner og sosiale sjikt.

Men hva «å gå på ski» innebærer for hver enkelt nordmann varierer heldigvis mye.

Noen sverger til sitt trofaste gamle skipar, og gleder seg til pauser med matpakke, appelsin og solbærtoddy. Andre oppretter smørebuer i garasjen og suser gjennom skogen ikledd kondomdrakt og hodelykt.

For andre igjen er langrenn helt uinteressant. Snowboard-generasjonen ble et friskt innslag i den norske snøkulturen da de fikk sitt gjennombrudd på 90-tallet, med helt nye tanker om livsstil og organisering. Randonée, snøkiting og jibbing er andre trender med varierende popularitet.

I dag finnes det store skisentre spredd utover landet som tar seg av de fleste med adrenalinbrus i blodet, men vet man hvor man skal dra finnes det også en rekke perler for dem på jakt etter puddersnø og unike erfaringer. Fokus på sikkerhet og riktig utstyr blir viktigere jo lenger unna allfarvei man kommer.

Uansett hva skivinteren bringer for deg, håper vi at du finner informasjon her som bringer deg nærmere kremføre, og den der umiskjennelige, deilige svisjelyden.

Ski Out Race i Trysil
Trysil
Skistar / www.skistar.com
Skiing in Spanstinden. Close to Narvik
Spanstinden
Fredrik Schenholm - Visitnorway.com
Winter in the Mountains
Trysil
C.H. - Visitnorway.com
Snowboarding in Hemsedal
Hemsedal
Hemsedal.com/Nils-Erik Bjørholt
Ad

Skifest i nord

En kjapp smakebit på hvilke skimuligheter som venter deg i Nord-Norge.

Sikkerhet i fjellet

Husk fjellvettreglene når du skal på tur i fjellet:

Selv erfarne fjellfolk har en sunn respekt for fjellets luner og tar sine forholdsregler når de skal på tur i norske fjell.

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Forlat stedet som du fant det

Ta kun bilder, etterlat deg bare fotspor

At bevaring av naturen er et felles ansvar, er en grunnholdning som har stått fast i generasjoner. Å nyte naturen og friluftslivet er regnet for å være en del av det norske arvestoffet, og det reflekteres også i våre holdninger.

At vi stoler på hverandre, og på at vi tar et felles ansvar for naturen, kommer blant annet til uttrykk i form av allemannsretten. Selv om store deler av innlandet består av nasjonalparker og andre beskyttede områder, har vi muligheten til å nyte friluftsområdene som vi vil - også i disse sårbare områdene.

Bærekraft handler om å beskytte natur, samfunn, landskap, og samtidig sørge for at lokalsamfunn har noe å leve av. Perspektivet er langsiktig: Den naturen vi har i dag skal også kunne nytes av framtidige generasjoner, og det er vår jobb å sikre at den fremdeles er like vakker, spektakulær og levedyktig når det er deres tur til å bruke den.

Populære skiaktiviteter

Start planleggingen av skiferien her.

×

 

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad