Skip to main content

Din guide til 6 tryggere toppturer

Toppturinteressen i Norge har eksplodert, og her deler Fri Flyt-redaktør Erlend Sande sine beste tips til hvordan du gjør de magiske randoneepplevelsene tryggest mulig.

– Det er en helt fantastisk opplevelse!

– Å kjøre i puddersnø med en glitrende fjord flere hundre meter under deg, er veldig kult, lover Erlend Sande, som sammen med Espen Nordahl har skrevet boken Trygge Topturer – 111 norske skifjell der du kan unngå skredfarlig terreng.

– Kjennere påstår ofte at Alpene er verdens beste sted å stå på ski, men vi har jo det samme fantastiske naturandskapet. I Norge får du dessuten en lang sesong med masse snø, urørt natur, mange lett tilgjengelige topper og ikke minst det ville fjordlandskapet som en bonus. Derfor er det ikke rart at Norge er i ferd med å etablere seg som Nordens toppturparadis, sier Sande entusiastisk.

“Hele Norge er faktisk en skidestinasjon.”

Erlend Sande, Redaktør av Fri Flyt

Trygt er gøy

Sande og medredaktør Espen Nordahl ville lage en guide som fokuserer på tryggere områder det også er gøy å kjøre i. Samtidig har de lett etter fine turer med både enklest mulig oppstigning og utsikt fra toppen. De 111 tipsene kommer fra lokale skiguider og skredeksperter, og boken har detaljerte kart og flyfoto som ble tatt spesifikt til boken.

– Kunnskap er nøkkelen til å velge sikrere ruter og unngå ulykker. Trygge toppturer er den første guiden som viser frem de mange vakre stedene i Norge der du kan stå på ski uten å havne i farlige og uventede situasjoner, sier Sande, og legger til at litt av motivasjonen for å lage boken var deres personlige skredopplevelser.

Sjekk skredvarselet

– Selv når du skal kjøre i trygt terreng, må du ha god kunnskap om den komplekse oppbyggingen av de ulike snølagene. Det er også viktig at du sjekker snøskredvarselet for området, sier Sande. I vintersesongen publiserer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) daglig skredvarsler på nettstedet varsom.no.

Guiden er skrevet for å hjelpe toppturentusiaster som er ute på egen hånd, og passer for både de som vil ut alene for første gang, og de som har gått en del turer før, men som nå vil utvide aksjonsradiusen til nye områder. Samtidig vil Sande gjerne anbefale profesjonelle skiguider:

– Selv om jeg ser på meg selv som en dyktig skikjører, lærer jeg alltid noe nyttig av en lokal skiguide som kjenner området godt.

Den letteste måten å unngå skred på, er å holde seg unna skredterreng. Husk at skred kan forekomme også i slakere skråninger. Spør lokale eksperter og turistkontorer om oppdatert informasjon om snøforholdene i området.

Ha utstyret i orden

Sande legger vekt på at det er like viktig å ha riktig utstyr som å vite hvor det er trygt å kjøre.

– Mange steder har spesialbutikker, og guidefirmaer leier ofte ut utstyret du trenger, sier han, og minner om at alle skikjørere må ha med seg skredsøker, søkestang og spade.

Og hans beste råd?

– Følg den anbefalte ruten, men husk at ingen rute er 100 prosent trygg. Til syvende og sist er det dine egne valg som bestemmer om du kommer deg trygt ned.

Helt fersk på topptur? Sjekk ut vår ultimate guide for nybegynnere.

Erlend Sandes seks toppturfavoritter

Snakk med lokale eksperter før du legger ut på tur. Gå også gjerne med en skiguide eller tindevegleder – de har mye kunnskap om snøkvalitet og terreng, noe som vil redusere risikoen for at du blir tatt av snøskred eller blir utsatt for andre farer.

Nibbi i Hemsedal

Nibbi i Hemsedal får alltid mye kvalitetssnø, og mange av de som bor i området starter skisesongen her.

Nærmeste togstasjon: Gol (3 timer fra Oslo), buss videre til Hemsedal.

Storanosi nær Voss

Ikke langt fra Norges adrenalinhovedstad kan du kjøre på pudder ned fjellruten Storanosi.

Nærmeste togstasjon: Voss

Auskjæret i Sunnmørsalpene

Sunnmørsalpene har mye bratt og utfordrende terreng. Ruten Auskjæret er et fint sted å starte hvis du vil utforske området på egen hånd.

Nærmeste togstasjon: Åndalsnes. Derfra går det buss til Ålesund.

Pilan i Lofoten

Ingenting er som Lofoten om vinteren, og Pilan er en fin rute med flott utsikt over fjellene og Atlanterhavet.

Transport: Du kan ta toget til Bodø og hurtigbåt til Svolvær. Eller du kan fly til Helle lufthavn utenfor Svolvær, eller til Harstad/Narvik lufthavn (Evenes), og ta buss herfra. 

Lille Blåmannen nær Tromsø

Fjellet Lille Blåmannen var en gang tiltenkt rollen som utforbakke i OL. Det er en favoritt blant lokalbefolkningen i toppturbyen Tromsø.

Nærmeste flyplass: Tromsø

Rundfjellet i Lyngsalpene

Lyngsalpene er den mest kjente toppturdestinasjonen i Norge, og det er vel fortjent. Og selv om de fleste rutene kan virke utfordrende for mange, er Rundfjellet en trygg og morsom introduksjon til området.

Nærmeste flyplass: Tromsø

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Vinteraktiviteter

Lek deg i snøen!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt