Skip to main content

Isete topper som strekker seg rett opp fra havet, episke fjordlandskap og øde, milde innlandsfjell – toppturer er en spennende måte å utforske den ville, norske naturen på vinterstid. Men det er kalt ekstremsport for en grunn.

Først: sikkerhet

Så, før vi kan snakke om de spektakulære stedene du kan dra på topptur, så er det nødvendig å understreke det viktigste aspektet med denne aktiviteten: hvordan komme seg hjem like hel.

Regelen er enkel: aldri dra ut på topptur alene uten erfaring. Bli med på en organisert, guidet tur som hjelper deg å finne riktig utstyr, og hvordan du skal bruke det. De vil også finne turer ut fra nivået ditt, værforhold og skredfare.

– for å sikre en trygg og gøy opplevelse, bør du også være i god fysisk form og ha erfaring med slalåm i variert og krevende terreng, forklarer Sande.

Han sier at folk som vil begi seg ut på toppturer må være aktiv gjennom hele året for å holde formen oppe til topptursesongen.

Se videoene under for tips til hva du bør tenke over når du går topptur i Norge:

Kronprins Haakon er glad i friluftsliv, og han har noen gode råd til deg han også.

Som Kronprinsen sier, så må du alltid sjekke skredfaren før du drar på topptur. Se varsom.no eller bruk Varsom-appen. Ikke dra ut i områder med høy skredfare.

Utstyr er avgjørende på topptur, og Sande understreker hvor viktig det er å kle seg riktig, og å pakke smart.

– I tilegg til nødvendig toppturutstyr, vil jeg anbefale deg å ta med noe varmt å drikke, ekstra votter og en presenning i nødstilfelle, legger Sande til.

På siden sikkerhet på topptur på ski, står det hva du bør pakke og hva du skal ha på deg.

Du bør også være med guidede turer hvis du besøker et nytt område for første gang. Norge er røft, og forholdene kan endre seg fra én side av fjellet til en annen, og været endrer seg raskt!

Er du helt ny på topptur? Sjekk ut den ultimate guiden for nybegynnere.

Hvor drar man på topptur i Norge?

Nå bør du være oppdatert på det viktigste du må vite før du drar på topptur – det er på tide å bli inspirert!

Det som er så suverent med toppturer her til lands, er at du ikke trenger å bestige ekstremt vanskelige fjell for å ha det gøy.

– Det er turer for alle nivå i de mest populære skiområdene, sier Sande, som ofte tar med barna sine på 10 or 13 år på toppturer.

Han har også vært med å skrevet en bok for Fri Flyt som heter "Trygge toppturer", som samler 111 norske skifjell der du kan unngå skredfarlig terreng. Så det er trygt å si at Sande vet en ting eller to om hvor du bør dra på toppturer i Norge.

Fine turer venter

Finn skimulighetene

Bruk menyen til å flitrer søket ditt og finn skimuligheter i et valgt område.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt