TOPPTURER

Oppover + nedover = det beste i verden

– Det beste med toppturer er at det kombinerer fantastiske utendørsopplevelser, med en fysisk utfordring oppover og adrenalinkicket du får ned fjellsiden, sier Erlend Sande.

Han er ansvarlig redaktør for magasinet Fri Flyt, som fokuserer på adrenalinfylte utendørsaktiviteter. Lidenskapen for toppturer begynte da han var rundt 17 år gammel.

– Du får en fantastisk mestringsfølelse når du tar deg helt til toppen før du setter utfor, kun ved hjelp av egne menneskekrefter, sier han.

I dette miljøet sies det at du må gjøre deg fortjent til nedfarten, "earn your turns". Det er ikke noe helikopter som tar deg til toppen.

Men vil du vite en hemmelighet?

De aller fleste kan komme seg på topptur. Det viktigste er at man forbereder seg godt, vet hvordan man bruker utstyret riktig og gjør det man kan for å sikre seg en så trygg tur som mulig.

Hvis du har lyst til å begynne med toppturer, er det en god ide å bli med på kurs. Du finner kurs over hele landet. I tillegg er det mange flinke, sertifiserte guider som gjerne tar deg med på ditt første eventyr.

Hva venter du på?

Isete topper som strekker seg rett opp fra havet, episke fjordlandskap og øde, milde innlandsfjell – toppturer er en spennende måte å utforske den ville, norske naturen på vinterstid. Men det er kalt ekstremsport for en grunn.

Først: sikkerhet

Så, før vi kan snakke om de spektakulære stedene du kan dra på topptur, så er det nødvendig å understreke det viktigste aspektet med denne aktiviteten: hvordan komme seg hjem like hel.

Regelen er enkel: aldri dra ut på topptur alene uten erfaring. Bli med på en organisert, guidet tur som hjelper deg å finne riktig utstyr, og hvordan du skal bruke det. De vil også finne turer ut fra nivået ditt, værforhold og skredfare.

– for å sikre en trygg og gøy opplevelse, bør du også være i god fysisk form og ha erfaring med slalåm i variert og krevende terreng, forklarer Sande.

Han sier at folk som vil begi seg ut på toppturer må være aktiv gjennom hele året for å holde formen oppe til topptursesongen.

Se videoene under for tips til hva du bør tenke over når du går topptur i Norge:

Kronprins Haakon er glad i friluftsliv, og han har noen gode råd til deg han også.

Som Kronprinsen sier, så må du alltid sjekke skredfaren før du drar på topptur. Se varsom.no eller bruk Varsom-appen. Ikke dra ut i områder med høy skredfare.

Utstyr er avgjørende på topptur, og Sande understreker hvor viktig det er å kle seg riktig, og å pakke smart.

– I tilegg til nødvendig toppturutstyr, vil jeg anbefale deg å ta med noe varmt å drikke, ekstra votter og en presenning i nødstilfelle, legger Sande til.

På siden sikkerhet på topptur på ski, står det hva du bør pakke og hva du skal ha på deg.

Du bør også være med guidede turer hvis du besøker et nytt område for første gang. Norge er røft, og forholdene kan endre seg fra én side av fjellet til en annen, og været endrer seg raskt!

Er du helt ny på topptur? Sjekk ut den ultimate guiden for nybegynnere.

Hvor drar man på topptur i Norge?

Nå bør du være oppdatert på det viktigste du må vite før du drar på topptur – det er på tide å bli inspirert!

Det som er så suverent med toppturer her til lands, er at du ikke trenger å bestige ekstremt vanskelige fjell for å ha det gøy.

– Det er turer for alle nivå i de mest populære skiområdene, sier Sande, som ofte tar med barna sine på 10 or 13 år på toppturer.

Han har også vært med å skrevet en bok for Fri Flyt som heter "Trygge toppturer", som samler 111 norske skifjell der du kan unngå skredfarlig terreng. Så det er trygt å si at Sande vet en ting eller to om hvor du bør dra på toppturer i Norge.

– En bra plass å starte er Sogndal på Vestlandet, Stranda og Ørsta på Sunnmøre eller Åndalsnes i Nordvest, sier Sande.

En av grunnene til at Vestlandet er så popullært er at du går fra fjord til fjell. Vi snakker vinterutsikt av de episke fjordene!

Du kan også bli med på organiserte ski og seil-turer, hvor dere seiler rundt til suverene skidestinasjoner.

Det samme gjelder for Nord-Norge.

Folk fra hele verden drømmer om å stå på ski her, understreker Sande, og destinasjoner som Lyngen, Narvik og områdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja er de heteste. Mange tilbyr også seil og ski turer.

Her kan du ski i arktiske omgivelser ...

... kanskje til og med under nordlyset.

Vil du ha et fjerntliggende og eksklusivt eventyr – dra til Svalbard!

Toppturer gir ikke bare panoramautsikt til fjorden. Du kan også utforske de majestetiske innlandsfjellene, slik som i Gudbrandsdalen (video) eller i Jotunheimen.

Sande beskriver dette området som en egen verden, med isbreer og svimlende topper.

Toppturer i Innlandet er også popullært i Hemsedal, Rondane og flere andre steder på Østlandet.

– Det som er så kult med toppturer i Norge, er at vi har nydelige og tilgjengelige fjell spredt over hele landet.

Dessuten er terrenget enklere sammenlignet med Alpene, forklarer Sande.

– Med lengre og lysere dager, er våren virkelig drømmesesongen for toppturer!

Sjekk ut Erlend Sande sine seks toppturfavoritter.

Fine turer venter

Finn skimulighetene

Bruk menyen til å flitrer søket ditt og finn skimuligheter i et valgt område.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt