Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Hyttetunet Skåpet i skumring
Skåpet, Ryfylke.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Stadig oftere møter du hytter med ny og spennende design langt utenfor allfarvei, og det beste av alt er at du er hjertelig velkommen inn.

I 2016 åpnet Den Norske Turistforening (DNT) en ny selvbetjent turistforeningshytte du ikke finner maken til noe annet sted.

Som inngangsporten til rutenettet i Frafjordheiene på sørsiden av Lysefjorden, ligger det lille hyttetunet Skåpet.  

– Fjellene her er kule. Jeg så en liten frosk på vei opp hit. Da skreik jeg sånn at mamma trodde jeg så en hoggorm, ler ni år gamle Rikke Benaglia Petersen.

Skåpet

Skåpet.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Skåpet, Frafjordheiene

Skåpet, Frafjordheiene.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
FJELLVETT ER SKOGVETT

Enten du er på tur i skogen eller på fjellet, følg alltid fjellvettreglene når du ferdes i norsk natur.

# 1 Planlegg turen og meld fra hvor du går.

# 2 Tilpass turen etter evne og forhold.

# 3 Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

# 4 Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

# 5 Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

# 6 Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

# 7 Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

# 8 Vend i tide, det er ingen skam å snu.

# 9 Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Sammen med mamma Rebecca Benaglia står hun på kjøkkenet i hovedhytta på Skåpet, og legger afghanske bolanier i stekepanna.

En mild og behagelig stekeos fyller hytta som er første overnatting på fotturen Lysefjorden Rundt, en ukestur med verdensattraksjoner som Preikestolen, Kjerag og de 4444 trappetrinnene på Flørli.  

– Vi brukte halvannen time opp omtrent. Vi har gått mye i fjellet og vi synes det er gøy, sier Rebecca. Men da somla de ganske mye og spiste ostepop på veien, legger datteren til.

Nye tider

Hytter i norsk natur har lenge vært forbundet med tradisjonsrike, solide tømmerbygg med smårutete vinduer og gress på taket. Slik er det ikke lenger.

Med store vinduer og sinkkledde vegger, representerer spektakulære Skåpet en ny generasjon hytter med moderne arkitektur.

I tillegg til hovedhytta med felles oppholdsrom, kjøkken, og soveplass til tolv personer, finner du badstu med utendørs dusj, uthus med toaletter, og seks små overnattingshytter.

I hver av dem er det plass til at du sammen med fire andre kan trekke deg tilbake, og i ro og mak nyte fjellene gjennom de store gulv-til-tak-vinduene.

Skåpet
Skåpet.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Skåpet, Ryfylke
Skåpet, Ryfylke.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Arkitektureksplosjon

Det startet allerede med gjenoppbyggingen av Turtagrø hotell i Luster i 2002, og med nye Preikestolen fjellstue i 2008 kom en helt ny måte å tenke bygging av hytter på, forteller leder og fagsjef for naturforvaltning i Den Norske Turistforening (DNT), Anne Mari Aamelfot Hjelle.

– Nasjonalt har vi sett at arkitektur har hatt betydning for både oppmerksomheten og besøket til hyttene, sier hun.

DNT står i dag bak mange av hytteprosjektene, og det er flere krefter som sammen gjør at antallet nye, moderne arkitekttegnede hytter har eksplodert.

Initiativene til nytenkningen kommer fra de som eier og driver hyttene, og økt oppmerksomhet har gitt en tydelig smitteeffekt. Samtidig har Norge mange flinke arkitekter som nå kjenner sin besøkelsestid, forteller fagsjefen. 

Turtagrø Hotel
Turtagrø Hotel.
Photo: Merete Habberstad / Den Norske Turistforening

Miljø og bærekraft

DNT har som mål å få flere ut på tur, og samtidig ta vare på naturen. Når det bygges nytt i norsk natur i dag, står derfor hensynet til miljø, energiløsninger og materialbruk, sammen med funksjonalitet, sterkt. 

– Dette er bygg som er knyttet tett opp til naturen, og som tar hensyn til omgivelsene de plasseres i, sier Aamelfot Hjelle.

Det går ikke upåaktet hen at det dukker opp hytter med ny vri, og det har skapt debatt at det tukles med det nasjonalromantiske bildet mange har av tradisjonsrike norske fjell.

– Og det er bra, sier fagsjefen.

Hun understreker likevel at hensynet til lokalbefolkning og bærekraftig reiseliv veier tungt, og at Turistforeningen aldri ville satt i gang byggeprosjekter som ikke er ønsket lokalt.

Mange av de nye hyttene har allerede blitt ikoner.

– Jeg tror ikke det finnes noen grenser utseendemessig så lenge det er godt for miljøet og praktisk i bruk. Det holder ikke se flott ut hvis ikke funksjonaliteten fungerer, sier hun.

Rabothytta på nordsiden av Okstindbreen i Hemnes i Nordland, er et godt eksempel mener Aamelfot Hjelle. DNTs hytte nummer 500 har blitt et sted mange nå valfarter for å se:

– Hyttene blir et tilleggsmoment på turen, og enda en grunn til å dra til fjellet. Det er samtidig ikke noe mål i seg selv at hyttene skal være innovative, og DNT kommer ikke bare til å bygge slike hytter i framtida, understreker fagsjefen.

Tungestølen
Tungestølen.
Photo: Snøhetta / Den Norske Turistforening
Old Tungestølen
Old Tungestølen.
Photo: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening

Flere på vei

Flere arkitektoniske hytteperler er allerede på vei.

Når DNT-hytta Tungestølen igjen ser dagens lys etter at den ble rasert av en orkan i 2011, er det i en form skapt på tegnebrettet hos arkitektkontoret Snøhetta.

– Vi ønsker først og fremst at vår arkitektur bidrar til at folk kommer seg ut på tur. De nye hyttene kan i tillegg være med på å skape en ekstra dimensjon – noe du ikke har sett før, sier seniorarkitekt Anne Cecilie Haug i Snøhetta.

Det anerkjente arkitektkontoret står fra før bak signalbygg som World Trade Center Museum i New York, biblioteket i Alexandria og Den norske opera og ballet i Oslo.

Når Snøhetta skaper nye bygg i norsk natur er det forholdet til omgivelsene det dreier seg om:

Naturen er viktigst. Arkitekturen skal bygge opp under og være et spennende element i naturen, sier Haug.

Det er og viktig at arkitekturen signaliserer at hyttene skal gi ly, og du som gjest skal føle deg trygg, varm og beskyttet for værhardt norsk klima. Samtidig skal ikke omgivelsene stenges ute, og Tungestølen har som mange av de nye hyttene et stort panoramavindu:

– Men de fineste bildene av naturen får du alltid fra utsiden, sier Haug.

Tungestølen
Tungestølen.
Photo: Snøhetta / Den Norske Turistforening

Åpenhetsfilosofi

Den teknologiske utviklingen gjør det stadig lettere å bygge skånsomt i norsk utmark, forteller Anne Cecilie Haug. Det er med andre ord lettere å ivareta miljøet i dag, selv når det bygges langt utenfor allfarvei.

Seniorarkitekten synes også det er gøy å skape en variasjon til de tradisjonelle hyttene, og at du kan oppleve noe som er laget spesielt for den plassen de er plassert.

At alle er velkomne til turistforeningshyttene i Norge er også et viktig poeng:

– Vi i Snøhetta elsker å jobbe med filosofien om at det vi skaper skal være åpent for alle, og at ingen stenges ute uansett hvem de er, sier Haug.

Har du latt deg rive med og sitter og lurer på hvor du kan finne de arkitekttegnede perlene i den norske fjellheimen? I faktaboksen i denne saken har DNT hjulpet til med å sette opp en oversikt over de nye arkitekttegnede hyttene.

HER MØTER DU NY ARKITEKTUR I NORSK NATUR

Gullhorgabu

I Bergsdalsfjella i Samnanger kommune i Hordaland, ligger Gullhorgabu.

Hytta er bygd med tanke på framtida, både når det gjelder miljø, arkitektur og smarte løsninger.

Gullhorgabu har mange små rom, og er spesiallaget for barnefamilier.

 

Preikestolen fjellstue

Preikestolen fjellstue er innfallsporten til Norges mest besøkte naturattraksjon Preikestolen.  

Hytta er V-formet og bygget i massivt tre, med en fløy med fellesområder og en fløy som inneholder soverommene. Begge fløyene har gode utsiktsforhold.

 

Skåpet

Skåpet er en selvbetjent turistforeningshytte ulik alle andre. Konseptet består av en hovedhytte med felles oppholdsrom og kjøkken samt et par soverom og hems med til sammen 12 soveplasser.

Resten av sengeplassene er fordelt på seks separate hytter som er plassert som selvstendige satelitter rundt om i terrenget.

Hytta er et fint utgangspunkt for rutenettet på sørsiden av Lysefjorden. Husk at du må booke hytte på forhånd.

 

Kvitlen

Kvitlen ligger nydelig til på et høydedrag over Kvitladalen.

Hytta er knutepunktet mellom Bjerkreimsheiene og Frafjord- og Sirdalsheiene i et terreng som egner seg svært godt for barn.

Fra hytta har du panoramautsikt utover dalen og til den fristende badekulpen like nedenfor.

 

Jonstølen

Jonstølen i Ryfylkeheiene er perfekt som utgangspunkt midt i Rogalands toppturparadis, eller bare som dagsturmål året rundt.

Den moderne og innovative storstua har med seg det beste fra over 100 år med hyttebygging i regi av Stavanger Turistforening.

Hytta er lett å ta seg til, og spesielt praktisk for småbarnsfamilier og hundeeiere.

 

Rabothytta

Den spektakulære Rabothytta er en del av hytte- og løypenettet rundt Okstindan på Helgeland.

Hytta ligger 1200 meter over havet, helt inntil Okstindbreen. Her skal vinduene tåle en orkan, og panelet er hentet i nærområdet.

 

Skålabu

Skålabu sto ferdig i oktober 2016. Med 20 sengeplasser erstatter den Skålatårnet som hovedhytte på Skåla i Loen i Nordfjord.

Arkitektur på hytta er tilpasset det spesielle stedet den ligger på, og er i seg selv en severdighet på Skåla.

 

Høgevarde

26. mars 2017 åpnet den nye Høgevardehytta på Norefjell. Hytta står i et område der det tradisjonelt har vært mye utfart, og hvert år tar den gamle hytta imot 25 000 besøkende. Ifølge DNT Drammen og Omegn vil den nye hytta ha potensiale til å ta imot dobbelt så mange.

Omtrent alt hytta er bygd av kan gjenvinnes. Den nye Høgevardehytta hviler på en stålkonstruksjon en meter over bakken.

Tanken er at snø og vind skal kunne passere både over, under og på sidene av hytta.

 

Nye Tungestølen

Den kjente turisthytta Tungestølen ble rasert da orkanen Dagmar herjet på Vestlandet 1. juledag 2011.

Hytta ligger i Luster i Sogn, i flotte omgivelser innunder Jostedalsbreen. 67 arkitektfirmaer meldte sin interesse for å tegne den nye hytta, tre ble valgt ut til å konkurrere om oppdraget.

Vinnerprosjektet Virveltre er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta og skal etter planen stå ferdig sommeren 2018.

 

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad