VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Loen Skylift
Loen Skylift.
Photo: Lars Korvald / Loen Skylift

Her er den nye og høythengende turistattraksjonen i bygda Loen i Nordfjord: Pendelbanen Loen Skylift tar deg fra fjordkant til fjelltopp på fem minutter.

Du stiger ombord i en av de to vognene, Hugin og Munin, nede ved fjordkanten i Loen. Etter et svev på noen minutter stiger du ut på toppen av fjellet Hoven, 1011 meter over havet.

– Derfra starter mange flotte, godt skiltede stier, så det er et fint utgangspunkt for vandring på alle nivåer, sier Ann-Helen Blakset hos Visit Nordfjord.

 

Oversikten du får fra toppen av Hoven er grunn god nok til å teste pendelbanen. Du kan se Skåla og Lovatnet i øst, Jostedalsbreen og Olden i sør og Nordfjorden som strekker seg mot Stryn i vest.

– På toppen vil du ha 210 graders panoramautsikt over fjellandskapet, og muligheter for et måltid lokalmat i Hoven restaurant. Her er også en bar med uteterrasse, hvor man kan sitte og kose seg med noe godt i glasset, sier Blakset.

Vandre i luftlinje

Det finnes andre og mer strabasiøse veier til topps. En av dem er en klatresti, eller Via Ferrata, som starter bak Hotel Alexandra nede i Loen. Som en del av ruta opp mot Hoven, kan du krysse den 120 meter lange Gjølmunnebrua, den lengste Via Ferrata-brua i Europa. Den er spent opp 750 meter over havet, så det er gode muligheter for litt kiling i magen.

Gjølmunnebrua, Via Ferrata Loen
Gjølmunnebrua, Via Ferrata Loen.
Photo: Falkeblikk

Et annet høydepunkt nær Loen er 1848 meter høye Skåla. Denne toppturen regnes som den i Norge med størst høydeforskjell fra fjord til fjell.

– Her oppe er det mulig å overnatte i Skålatårnet som har blitt kåret til Norges mest spesielle turisthytte. Den nye og flott designede turisthytta, Skålabu, ligger like ved siden av. Den sørger for økt overnattingskapasitet, og er ypperlig for toppturfolket vinterstid, sier Blakset.

Beachen, Loen
Beachen, Loen.
Photo: Einar Løken / Breogfjell

Hvis du er sterk i fingrene, kan du klatre på Beachen noen få kilometer fra Loen. Et overheng holder fjellet tørt selv i regn, men det gjør også at det er lite å hente her for nybegynnere. Rutene er gradert fra 7+ til 9–, og nesten alle er 30 meter lange.

– Det er et populært klatrefelt, faktisk regnes det som et av Norges beste, sier Blakset.

Loen Skylift

Pendelbane med teknologi basert på vektutligning: den ene vognen går opp mens den andre går ned

Åpner 20. mai 2017, i ordinær drift fra 21. mai

Turen tar 5-7 minutt hver vei

Plass til 40-45 passasjerer i hver vogn (2 stk)

Går kontinuerlig i åpningstiden, uten faste avgangstider

Billetter kan kjøpes på nett, i skranke ved inngang og på automat

Bane og tilknyttede bygninger er universelt utformet/handikappvennlig

Les mer på hovenloen.no

Moro i dalbunnen

Om du foretrekker å holde deg nærmere bakkenivå, er ikke det noen grunn til å styre unna Loen.

Sande Camping leier ut både robåter, kanoer og fiskeutstyr, så du kan ta en tur på Lovatnet og prøve å få en ørret på kroken. Fiskekort er ikke nødvendig.

Liker du større båter, kan du bli med kanalbåten MS Kjenndal over Lovatnet. Den har plass til 100 passasjerer, og går i trafikk mellom Sande og Kjenndal fredager og søndager sommeren igjennom (se nordfjord.no for oppdaterte ruter). I Kjenndal ligger kafeen Kjenndalsstova.

Lovatnet
Lovatnet.
Photo: Sverre Hjørnevik
Lovatnet
Lovatnet.
Photo: MS Kjenndal
Breng seter, Lodalen
Breng seter, Lodalen.
Photo: Scott Sporleder / Fjord Norway

Det er også mulig å nå kafeen for egen maskin, med å leie sykkel hos Loen Active og tråkke innover Lodalen.

– Lodalen er en perle i seg selv, og veldig nasjonalromantisk. Det er ikke så mye stigning, så det er en fin sykkeltur å anbefale for de fleste, sier Blakset i Visit Nordfjord.

Veien langs vannet inn til Kjenndalsstova er 16 kilometer lang, men man kan snu før om det blir i lengste laget. For eksempel ved fotogene Breng seter, som har blitt brukt i mang en reklamefilm.

Nasjonalpark med isbreer

Jostedalsbreen nasjonalpark ligger hele tiden like ved, med en grense som går et stykke opp i fjellsiden. Innenfor verneområdet finner du Kjenndalsbreen, som ligger i enden av Lodalen, og Bødalsbreen i dalen ved siden av. Langs turstien et stykke før Bødalsbreen ligger Bødalssetra, en stor og idyllisk seter.

Kjenndalsbreen
Kjenndalsbreen.
Photo: Rune Holen

I likhet med Skåla ligger også fjelltoppen Lodalskåpa inne i nasjonalparken, 2083 meter over havet.

– Dette er nasjonalparkens høyeste fjell, og det kalles også Vestlandsdronninga, sier Blakset.

Alexandra Bad & spa, Loen
Alexandra Bad & spa, Loen.
Photo: Unda Paula Lauberga

Som en avslutning på en sprek dag, eller som et alternativ til utflukt, kan en tur i badeanlegget på Hotel Alexandra være noe, med spa og inne- og utebasseng.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages