Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo Pride
Oslo Pride.
Photo: Bilge Öner / Oslo Pride
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I dag starter årets Oslo Pride. En festival som lar deg være akkurat som du er, og som byr på musikk, kunst, debatt og en spektakulær parade.

Publisert: 23. juni 2017

Flere norske byer har pride-arrangementer hvert år, arrangert av lokale LGBT-miljøer (lesbisk, homofil, bifil, transseksuell). Den største festen foregår likevel i Oslo.

­– Oslo Pride er en festival som skal være tydelig i bybildet, man skal ikke kunne unngå å få med seg at det er Pride i Oslo i de ti dagene festivalen pågår. Det er viktig å endre folks normer og oppfatning, sier festivalsjef Fredrik Dreyer.

Norsk aksept og åpenhet

Oslo Pride
Oslo Pride.
Photo: Rita Jóñer / Oslo Pride

Norge ble nylig kåret til Europas nest beste land å bo i for homofile, bare slått av Malta, ifølge The Rainbow Europe Index.

– Vi lever på mange måter i et drømmeland, og jeg kjenner homofile som har flyttet til Norge nettopp fordi de føler seg mer inkludert og akseptert her. Det er innafor å være annerledes her, sier Dreyer.

Likevel, mener han, skal du ikke langt ut av byen før situasjonen er en annen.

– Deler av Norge ligger fortsatt langt bak, både i hvordan man snakker om folk som ikke er heterofile, hvordan familiene opplever det og hvordan en blir akseptert. Samtidig kan det å være noe annet enn homofil og lesbisk, som bifil eller transseksuell, være vanskelig også i byene. Selv om dårlige holdninger eksisterer også her, skal det mye til for at noen blir trakassert på gata midt på dagen uten at noen reagerer på det, sier Dreyer.

– Oslo Pride skal bidra til aksept for å være den man er og aksept for å elske den man elsker. Jeg må få lov til å holde hvem jeg vil i hånda.

Skeive festivaler

Oslo Pride 23. juni til 2. juli 2017

oslopride.no

Skeive Sørlandsdager 23. til 27. august 2017

facebook.com

Stavanger på Skeivå 30. august til 3. september 2017

skeiva.no

Trondheim Pride 9. til 17. september 2017

trondheimpride.no

Oslo Fusion International Film Festival 18. til 24. september 2017

oslofusion.no

Tromsø Arctic Pride 4. til 12. november

arcticpride.no

 

2018:

Skeive ski

skeiveski.no

Regnbuedagene i Bergen / Bergen Pride

bergenpride.no

Løfter stemmene fram

Oslo Pride
Oslo Pride.
Photo: Bilge Öner / Oslo Pride

Oslo Pride ble arrangert for første gang i 1974, og selv om arrangementet har endret seg mye på årene som har gått, har budskapet forblitt det samme: Det er viktig med åpenhet og synlighet.

ifølge festivalsjefen er Oslo Pride fortsatt er svært viktig, særlig på tre områder:

– Det første er at vi løfter fram stemmer som vanligvis ikke blir hørt. Pride House er det skeive miljøets viktigste debattarena, med mange betydningsfulle diskusjoner på programmet, sier han.

Det andre er synligheten, at tilstedeværelsen i byen gjør at befolkningen venner seg til mennesker med andre identiteter og seksuelle orienteringer.

– Det er en viktig grunn til at vi la om paraderuta i 2012, slik at paraden nå starter på Grønland. Dette er et område av Oslo som det har vært knyttet usikkerhet til, på grunn av enkelte uønskede og ubehagelige situasjoner. Dette har vært en viktig markering, og den har fungert bra, sier Dreyer.

Sist, men ikke minst, skal Oslo Pride skape rom for dem som ikke føler seg inkludert i det daglige.

– Her skal alle møtes med respekt, de skal respekteres for den de er.

Skeiv kunst og musikk

Oslo Pride
Oslo Pride.
Photo: Bilge Öner / Oslo Pride

Samantha Fox kommer, det samme gjør Sondre Lerche. Og Oslo Fagottkor, som selv kaller seg «Norges lekreste homsekor».

– Det skjer utrolig mye i løpet av veldig kort tid, sier Dreyer.

Ved siden av konserter og debatter, skal Skeive Kunstnere ha utstilling i Rådhusgalleriet. 50-60 kunstnere presenterer omkring 500 verk fra og med søndag 25. juni til og med 2. juli.

Utfordrende parade

Oslo Pride
Oslo Pride.
Photo: Bilge Öner / Oslo Pride

– Paraden lørdag 1. juli er selvfølgelig høydepunktet, den desidert største i Oslo etter 17. mai, sier Dreyer.

I fjor deltok 35.000, i år ventes enda flere.

– Det er alltid mange som slår på stortromma og bruker mye energi på paradebidragene. Det skal være en fest og en tydelig markering, derfor er det mange som utfordrer normene i samfunnet, blant annet med nakenhet. Paraden byr alltid på mye morsomt, så det er ingen tvil om at man bør få den med seg om man er i Oslo, mener festivalsjefen.

Paraden bruker i overkant av halvannen time gjennom byen, fra Grønland til Spikersuppa på Karl Johan. Både private og offentlige aktører stiller med kjøretøyer, bannere og faner. Her er blant andre Forsvaret, Oslos Sporveier og ulike politiske partier representert.

– Det er en politisk markering for likestilling, inkludering og mangfold, og vi oppfordrer bedrifter, organisasjoner og andre til å ta et standpunkt og synliggjøre det. Et arbeidsmiljø er best når det er mangfoldig og når alle føler seg akseptert.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages