VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Tingvoll Eco Park
Tingvoll Eco Park.
Photo: Anita Land

I nyåpnede Tingvoll Økopark kan du spise «verdens beste» ost samtidig som du lærer hva som egentlig skjer under bakken.

Publisert: 14. juli 2017

Drømmer du om et bærekraftig reisemål for hele familien? Da kan du legge ferien til Tingvoll Økopark, et nytt opplevelsessenter forankret i økologi. Her, i idylliske omgivelser, kan man lære om alt fra hagearbeid, hvordan kubæsj kan bli til varme og hva slags rare mikroorganismer som kryper rundt i jordsmonnet.

Tingvoll Eco Park
Tingvoll Eco Park.
Photo: Anita Land

– Hos Tingvoll Økopark lærer barn og ungdom hvordan man skal ta vare på kloden vår. Vi formidler kunnskap om planteliv, om dyreliv, hva slags mat vi må spise for å begrense klimagass-utslipp, hva slags mat som er sunn og hvordan kloden skal produsere mat uten å ødelegge seg selv, sier Kristin Sørheim, daglig leder ved Tingvoll Økopark.

– Dessuten er vi opptatt av å lære barn at dyr har en egenverdi, at dyr skal ha det godt. Grisene våre Pelle og Pysa går for eksempel fritt, og de har et eget hus de kan trekke seg tilbake til når det blir ruskete vær.

Kom nærmere dyrene

Du vet at de finnes, men vet du hvordan de ser ut? I en gammel låve på tunet ligger attraksjonen «Reisen i jorda», utformet som en gigantisk jordcelle man kan bevege seg rundt i. Her har Tingvoll Økopark forstørret insekter både ti, hundre og tusen ganger sin egen størrelse.

Også en kino er anlagt i jordcellen. I filmene som vises får dyr være pedagoger som forklarer hvordan ting henger sammen i naturen.

Tingvoll Eco Park
Tingvoll Eco Park.
Photo: Anita Land
Tingvoll Eco Park
Tingvoll Eco Park.
Photo: Anita Land
Tingvoll Eco Park
Tingvoll Eco Park.
Photo: Anita Land

– Parken vår er for alle, men hovedmålgruppen vår er seks til tolv år. Men foreldre og besteforeldre vil ha stort utbytte av å komme hit.

Sørheim sikter kanskje til Tingvolls gastronomiske stolthet, blåmuggosten «Kraftkar», som produseres like i nærheten på Torjulvågen. Den sikret Tingvollost den absolutt gjeveste utmerkelsen man kan få, da World Cheese Awards kåret den til verdens beste ost noensinne i 2016.

Denne osten, samt tre andre oster Tingvollost har vunnet VM-medalje for, kan man nyte i den flunkende nye kafeen, hvor lokale råvarer står på menyen.

Økokommune

Tingvoll har vært økokommune siden 1990, og bruker mange ressurser for å finne ut hvordan mennesker kan leve mer i harmoni med naturen. Ved siden av Økoparken ligger Norsk Senter for Økologisk Landbruk (NORSØK) og Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO). Det er svært praktisk, forteller Sørheim.

Tingvoll Eco Park
Tingvoll Eco Park.
Photo: Anita Land

– Vi kan helt enkelt hente inn forskere rett over gaten som for eksempel kan fortelle om meitemarkens rolle i jorden, sier Sørheim, som forteller at Tingvoll er Norges eneste økopark.

Økende engasjement

Sørheim forklarer at selv om det kun er rundt 5 prosent av alle gårdsbruk i Norge som driver økologisk, merker hun en økende interesse for bærekraftighet og økologi.

– Etterspørselen etter økologisk mat i store byer øker, og det gjør også bevisstheten rundt at man ikke bør bruke sprøytemiddel og stoff som ødelegger jorden. Når folk får denne kunnskapen, blir de mer opptatt av å ta vare på det biologiske mangfoldet.

Tingvoll Eco Park
Tingvoll Eco Park.
Photo: Anita Land

Å avlegge et besøk til Tingvoll Økopark kan altså stimulere både hodet og smaksløkene. Men det Sørheim aller mest håper besøkende drar derfra med er imidlertid dette:

– Fred og ro i sjelen, humrer Sørheim.

– Og forhåpentligvis har vi pirret nysgjerrigheten nok til at de som kommer til Tingvoll Økopark får lyst til å eksperimentere med det de har lært hos oss i sine egne hjem.

Tingvoll Økopark

Åpner 14. juli 2017

Ligger i nærheten av Kristiansund og Molde

Opplevelsessenter som tilbyr kunnskap om økologi, dyrestell, matproduksjon og klima

Tilbyr guidede turer, men man kan også bevege seg fritt i parken

Informasjon om parkens attraksjoner finnes på norsk, tysk og engelsk

Det er også mulig å bestille foredrag på forhånd

Les mer på tingvollokopark.no

Your Recently Viewed Pages