VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Træna, Helgeland
Træna, Helgeland.
Photo: John-Thore Gundersen

Over hele Norge kan du oppleve et bredt spekter av musikk, mat, kunst og kultur i noen av landets mest storslagne naturomgivelser.

Publisert: 6. juli 2017

Over hele Norge kan du oppleve et bredt spekter av musikk, mat, kunst og kultur i noen av landets mest storslagne naturomgivelser.

– Jeg gleder meg sånn at jeg går litt rundt i ørska om dagen. Det kommer til å bli episk!

Daglig leder for Trænafestivalen, Jim Berg Martiniussen, er kortpustet over telefonen. Det er bare timer til Træna igjen blir åsted for en av Norges mest anerkjente musikkfestivaler. Derfor blir det hurtig gange fra sted til sted.

– Det er en helt spesiell festival vi jobber med nå, sier han.

– For mange av både deltagere, frivillige og fastboende på øya er dette årets høydepunkt.

Træna, Helgeland
Træna, Helgeland.
Photo: Trænafestivalen / Visithelgeland.com

I 2017 er det 14 år siden festivalen slo røtter på den lille øygruppa 33 nautiske mil vest for Sandnessjøen, og den har siden vokst og utviklet seg til et av de mest uforglemmelige punktene på Europas festivalprogram.

Nå braker det løs igjen, og opp til 3000 besøkende fra fjern og nær kommer i båt fra havner rundt om på Helgelandskysten. Men hva skjer egentlig når en liten og ellers rolig øy seksdobler befolkningen på under 24 timer?

Træna, Helgeland
Træna, Helgeland.
Photo: John-Thore Gundersen

– Alle blir del av det, enten de vil eller ikke, sier Martiniussen. - Heldigvis for oss er det noe alle vil være med på.

I en fastboende befolkning på 467 mennesker er det få næringer og enkeltpersoner på øya som ikke berøres. Enten du eier kro, driver sjøtransport eller bare stiller med hage hvor deltagerne kan sette opp telt, forklarer Martiniussen, trekkes man inn i det han kaller «tilstanden» på Træna.

– Det er en sjelden dugnadsfølelse, sier han. - Hvert år hører jeg solskinnshistorier om festivaldeltagere som banker på døra til folk i håp om å få låne dusjen eller skifte, og som blir trukket inn i varmen. For mange kommer humøret og åpenheten blant lokalbefolkningen her oppe som en stor overraskelse.

Allværsjakke og bikini

Artistprogrammet på Træna baserer seg i år tungt på musikkmiljøet fra Bergen, og inkluderer gamle kjenninger for festivalen som Aurora og Julie Bergan. Men ved siden av en stjernespekket scenekant og et stort fokus på lokal matkultur er det én X-faktor som trekker deltagere tilbake år etter år.

– Naturen er nok det store trekkplasteret for oss, forteller Martiniussen.

– Det er vanskelig å se for seg at vi hadde hatt den samme suksessen i et «vanlig» konsertlokale på fastlandet. Omgivelsene er jo i stor grad det som får folk og artister i «tilstanden». Man blir helt satt ut av alt det ville og det vakre. I tillegg tror jeg folk føler seg belønnet på en helt spesiell måte når de kommer hit. Det er ikke en enkel festival å nå. Men det er en reise som er verdt alt av innsats, selv når værgudene ikke spiller på lag.

Træna, Helgeland
Træna, Helgeland.
Photo: John-Thore Gundersen

Vind og vær er alltid vanskelig å spå på Træna. Langtidsvarselet ser foreløpig blandet ut, men festivalsjefen er ubekymret. Mens mørke skyer kan legge en demper på «vanlige» festivaler ellers i landet, sier han, er det noe med røffere værforhold på Træna som bare forsterker følelsen av å befinne seg i rå og uberørt natur.

– Dessuten er vi heldige med deltagerne våre, sier han.

– Det spiller ingen rolle om det er skyfri himmel eller om det høljer ned. Folk som reiser hit er utstyrt med både allværsjakke og bikini.

Uoppdaget potensial

Søker du opp Europas vakreste festivaler har Træna selvsagt pallplass, men den er ikke alene om å blande storslått natur og kultur. 1000 kilometer mot sør, ved grensen til mektige Jotunheimen nasjonalpark, gjør Maritha Bjørnbeth seg så smått klar til årets Fjellfilmfestival. Fra 8.-10. september samles 1000 deltagere seg her på Gjendesheim for å gå tur, høre foredrag, danse på «Dunjakke-Disco» og selvfølgelig - se film.

Fjellfilmfestivalen
Fjellfilmfestivalen.
Photo: Bård Bøe / Fjellfilm

– Vi treffer et segment som ingen andre når i Norge, sier Maritha. - Vi tilbyr spektakulære turaktiviteter og naturopplevelser på dagtid, før man kan slappe av med en øl i hånden og gode filmer når kvelden kommer.

I likhet med Træna er det naturen som står sentralt for Fjellfilmfestivalen.

– Vi er avhengige av å gi deltagerne en opplevelse man ikke kan få innenfor fire vegger. Å se film satt i naturen under åpen himmel kan ikke sammenlignes med en statisk kinosal. Når skumringen faller på her ute og lerretet lyser opp er stemningen helt magisk, sier hun.

Denne sammenblandingen av kultur og natur kan oppleves mange steder i Sommer-Norge. Fra Trebåtfestivalen i Risør via Vikingfestivalen på Lofotr-museet til Peer Gynt-Stemnets 150-årsjubileum på Gålå, hvor far og sønn Nils Ole og Jakob Oftebro står sammen på scenen for første gang.

Maritha Bjørnbeth mener slike feiringer har en selvsagt plass i norsk natur.

– Det er et stort og uoppdaget potensiale for slike arrangementer i Norges landskap, sier hun. - Det er en fantastisk følelse å kunne vise kulturhistorien og naturskattene som ligger rett utenfor folks dørterskler.

Peer Gynt
Peer Gynt.
Photo: Bård Gundersen

10 norske kulturfestivaler i storslått natur

Trænafestivalen (6.-9. juli)

Gjentatte ganger kåret til en av Europas beste og mest særegne musikkfestivaler, satt 33 nautiske mil til havs. Festivalen er ikke bare kjent for et sterkt konsertprogram, men også for sitt fokus på lokale råvarer.

trena.net

Fjellfilmfestivalen (8.-10. september)

Unik festival i Norge som feirer film, satt i naturen. Mottar opp til 1000 deltagere på Gjendesheim hvert år. Programmet på dagtid har fokus på tur og naturopplevelser, mens man på kvelden viser film utendørs med mektige Jotunheimen og Besseggen som bakteppe.

fjellfilm.no

Peer Gynt-stemnet (4.-13. august)

150 år har gått siden Peer Gynt-stemnet først ble arrangert, en begivenhet som markeres med nytt ensemble, regissør og kreativt team. Far og sønn Nils Ole og Jakob Oftebro, for første gang på samme scene, spiller begge Peer i naturskjønne omgivelser på Gålå. Over 90 prosent av billettene er allerede utsolgt.

peergynt.no

Lofotr Vikingfestival (9.-13. august)

Få steder i Norge er vikingtiden mer levende enn ved Lofotr Vikingmuseum på Vestvågøy. Midt i august samles barn og voksne for å oppleve, kle seg ut og lære om Norges rike og varierte middelalderhistorie. På festivalen kan man oppleve musikk, markeder, historiefortelling, rollespill, turer med vikingskip og mer - alt i vakker og historisk natur.

lofotr.no

Risør Trebåtfestival (3.-5. august)

En tre dager lang hyllest til maritim historie og norsk kystradisjon på bryggekanten i Risør. Her er en rekke spennende aktiviteter på programmet - inkludert ro- og seilregatta, et bredt utvalg foredrag og barnas trebåtfestival.

trebatfestivalen.no

Sommer Melbu (7.-16. juli)

Melbus årlige kulturfestival er kjent som en av Nord-Norges mest spennende og varierte. Her tilbys 10 hele dager med kunst, musikk, seminarer og aktiviteter.

sommermelbu.no

Querinidagene på Røst (3.-6. august)

En årlig hyllest til de venezianske sjømennene som strandet på Røst i 1432. Opera og tørrfisk på en liten øy ytterst i Lofoten? Ja takk!

queriniopera.com

Bryggeutstillinga i Råkvåg (20. mai – 26. august)

Årlig kunstmesse og utstilling på historiske sildebrygger i Rakvåg, en perle på Trøndelagskysten.

bryggeutstillinga.no

Bukta Tromsø Open Air Festival (20.-22. juli)

Bukta - også kjent som Tromsø Open Air Festival – er 2 dager med stjernespekket konsertprogram sør for Tromsø sentrum. Høydepunkter i år inkluderer Alice Cooper, Highasakite, Converge og Stein Torleif Bjella.

bukta.no

Norsk Rakfiskfestival (2.-4. november)

Her samles rakfiskentusiaster til fest og feiring på Fagernes, omgitt av vakkert Valdres- landskap.

rakfisk.no

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen