VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Aurora borealis
Aurora borealis.
Photo: Marius Birkeland

Nei, denne fantastiske nordlysvideoen er ikke timelapse

Etter å ha fotografert nordlyset i ti år klarte omsider Marius Birkeland fra Sortland å fange fargespillet på video.

– Nordlyset er avhengighetsskapende. Har du først sett det, må du oppsøke det igjen og igjen.

Marius Birkeland er hekta. Fotografen fra Sortland, som til daglig jobber i Vesterålen Online, har lenge holdt på med timelapse-fotografi av nordlyset – en rekke stillbilder satt sammen til video – men aldri følt at det han så på himmelen og i kameraet matchet helt.

– Nordlyset beveger seg så fort, så når du står med to sekunder lukkertid er det mye som blir borte, du får ikke med deg bevegelsene i det rosa. Jeg har bestandig hatt lyst til å filme hvordan det faktisk ser ut.

I forrige uke lykkes han omsider. Sammen med en kompis tok han med seg et nytt og mer lysfølsomt kamera, Sony a7sii, på fototokt på Andøy.

Der speilrefleksene Birkeland vanligvis har brukt tillater å skru lysfølsomheten opp til 5-6000 ISO, går det nye kameraet hans opp til 50 000 ISO uten å bli grumsete. Slik kunne han endelig fange det bølgende nordlyset på video i sanntid.

Han forteller at øyeblikket da alt klaffet «var fantastisk».

– Det var såpass at jeg fikk adrenalin, for å si det sånn. Dette er første gang jeg har følt at jeg var virkelig, virkelig fornøyd, sier Birkeland.

– Det er akkurat denne delen man står og fryser i flere timer for å se. At det åpner seg over deg og fargene brer seg ut over hele himmelen.

– Hvem var den første du viste det til?

– Snapchat. Hehehehe.

Responsen har ikke latt vente på seg. Etter å ha vist videoen på Vesterålen Online har den så langt dukket opp både hos NRK, Harstad Tidende og iTromsø.

I 10 år har Birkeland tatt bilder av den nordnorske naturen. Nordlys om vinteren, mens sommeren byr på solnedganger, landskaper og dyr.

– Da går jeg og leter etter revehi og slikt for å få bilder av reveunger.

Baby fox :)

Et bilde publisert av Marius Birkeland (@m_birkeland83)

 

– Hvorfor har du valgt naturen som motiv?

– Fra jeg var liten har jeg blitt dratt med på alle mulige slags turer i naturen. Slik fikk jeg interesse for naturen som voksen. Spenningen ligger nettopp i å gå ut i naturen og forsøke å finne et godt motiv.

Se flere bilder av Marius Birkeland her.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages