Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

«Du skylder meg en torsk!» For første gang utgir Norges Bank en seddelserie uten ansikter.

De er blitt kalt verdens vakreste sedler, og ikke bare av inhabile nordmenn. 30. mai 2017 kan vi endelig begynne å betale med dem, og torsken på 200-lappen gjorde det naturlig å legge lanseringsfesten 30. mai til Lofoten.

100- og 200-kronesedlene settes først i sirkulasjon, mens de tre andre valørene, 50, 500 og 1000 dukker opp i 2018 og 2019. Sedlenes maritime design, som bryter tradisjonen med portretter av kjente menn og kvinner, er basert på resultatene av en designkonkurranse.

Cash er ikke lenger king

Tidlig i 2013 bestemte Norges Bank at det var tid for en ny seddelserie, selv om nordmenn betaler det meste i dag med kort eller mobiltelefon, ikke kontanter. Cash er ikke lenger king.

Mens du i svenske butikker kan bli nektet å betale med kontanter, sier norsk lov at det i hvert fall må finnes et alternativ for dem uten bankkort.

50 kroner (forside / obverse side)

50 kroner (forside / obverse side).
Photo: Norges Bank
50 kroner (bakside / reverse side)

50 kroner (bakside / reverse side).
Photo: Norges Bank

Kontantene forsvinner altså ikke helt med det første. Og ettersom den teknologiske utviklingen gir falsknere bedre arbeidsmetoder, lager sentralbanken nye sedler med enda mer avanserte sikkerhetselementer.

– Selv om det beslaglegges få falske sedler i Norge, er det viktig å være i forkant for å sørge for at våre sedler hele tiden har et høyt sikkerhetsnivå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en informasjonsvideo.

Et hav av penger

Da Norges Bank våren 2014 inviterte til en designkonkurranse om utseendet på de nye sedlene, ble «havet» valgt som tema.

For Norge er et lite land, men en stor kystnasjon: Ikke bare har vi Europas lengste kyst, vi forvalter havområder som er syv ganger så store som Norges landareal, skriver sentralbanken.

100 kroner (forside / obverse side)

100 kroner (forside / obverse side).
Photo: Norges Bank
100 kroner (bakside / reverse side)

100 kroner (bakside / reverse side).
Photo: Norges Bank
De nye pengesedlene

Norges Banks 8. seddelserie

Et tiltak for å forhindre pengeforfalsking

Sedlene trykkes på bomullspapir fordi det tillater flere sikkerhetselementer

De 7 foregående seddelseriene er lansert i: 1877, 1901, 1945, 1948, 1962, 1979 og 1994.

De nye 100- og 200-kronesedlene utgis 30. mai 2017

50- og 500-kronesedlene utgis i 4. kvartal av 2018

1000-kroneseddelen utgis i 4. kvartal av 2019

Sedlene er utformet av Norges Banks seddeldesignere Arild Yttri og Morten Johansen

Designet tar utgangspunkt i forslag fra Metric Design og Terje Tønnessen (forsiden) og Snøhetta Design (baksiden)

Hovedmotivene er tegnet av kunstner Sverre Morken

Lundefuglmotivet i vannmerket tar utgangspunkt i et bilde tatt av fotografen Tom Schandy

Les mer om den nye seddelserien her

Den snirklete kystlinjen, som løper inn og ut av fjorder og viker, er mer enn 25.000 kilometer lang. Den har gitt og gir Norge og nordmenn identitet, transportruter og tilgang på havets ressurser.

 – Det er ingen tilfeldighet at landet vårt har fått navn etter kystleden: Norvegr - Norwegen - Norway, eller «veien mot nord», skriver Norges Bank.

Ansiktsløse sedler

I 1695 var Norge det tredje landet i Europa som innførte pengesedler, bare Sverige og Storbritannia kom oss i forkjøpet. Ingen av stedene slo konseptet an. Skepsisen til at sedlene faktisk kunne brukes som betalingsmiddel gjorde at det tok mange år og forsøk før de fikk fotfeste blant nordmenn.

200 kroner (forside /obverse side)

200 kroner (forside /obverse side).
Photo: Norges Bank
200 kroner (bakside / reverse side)

200 kroner (bakside / reverse side).
Photo: Norges Bank

Siden speciedaler og skilling ble erstattet av kroner og øre i 1975, har Norges Bank produsert syv seddelserier. Den åttende står nå altså for døren.

Kjente fjes har prydet sedlene i de foregående seriene, som kong Oscar II, polfarer Fridtjof Nansen, dramatiker Henrik Ibsen og komponist Edvard Grieg. Denne gangen er ansiktene byttet ut med ikoner vi forbinder med havet: Et fyrtårn, et vikingskip, en torsk, en redningsskøyte og skummende bølgetopper.

Typisk nordisk

Noen utgåtte sedler

100 kroner (1987)

50 kroner (1966)

5 kroner (1918)

70 søkte om å få delta i Norges Banks designkonkurranse, av disse ble åtte finalister valgt ut.

Juryen utropte sveitseren Enzo Fingers bidrag til vinneren, men sentralbanken ville det annerledes: Sedlenes forsider er derfor basert på forslaget fra Metric Design og illustratør Terje Tønnesen, mens baksidene er basert på Snøhetta Designs forslag.

500 kroner (forside / obverse side)

500 kroner (forside / obverse side).
Photo: Norges Bank
500 kroner (bakside / reverse side)

500 kroner (bakside / reverse side).
Photo: Norges Bank

Valget begrunnes med at Metric Designs forslag egner seg for sikkerhetselementene sedlene må ha. Dessuten er uttrykket «åpent, lyst og typisk nordisk».

– I kombinasjon med nordisk formspråk har motivene fått et figurativt uttrykk, i tråd med norske kunst- og håndverkstradisjoner som ofte var frodige og rike i uttrykk, preget av vår unike natur, klima og årstider, skriver designbyrået om arbeidet.

Norges visittkort

Hva som skulle pryde sedlenes baksider ble lenge diskutert internt, inntil Snøhetta Designs forsideforslag ble hentet fram. Kombinasjonen gir sedlene, ifølge Norges Bank, «både et tradisjonelt og et moderne uttrykk».

Snøhettas pikselmotiver følger Beauforts skala for vindstyrke. På 50-kroneseddelen er vinden svak, noe som illustreres med korte kubiske former og lange, svake bølger. På 1000-lappen er vinden sterk, med lange kuber og korte bølger.

1000 kroner (forside / obverse side)

1000 kroner (forside / obverse side).
Photo: Norges Bank
1000 kroner (bakside / reverse side)

1000 kroner (bakside / reverse side).
Photo: Norges Bank

– Vårt kubiske mønster representerer piksler, som kan ses som vår tids visuelle språk, og mosaikk – små deler som til sammen danner et bilde, skriver Snøhetta.

Sentralbanksjef Olsen er fornøyd med å ha satt navntrekket sitt på det endelige resultatet.

– De nye sedlene er vakre. Og jeg vil driste meg til å si at de vil fungere som visittkort for Norge.

Sedlenes hovedmotiver og temaer

50-kroneseddelen tar utgangspunkt i Utvær fyr i Solund kommune. Denne fyrstasjonen ble bygget i 1900 og er det vestligste punktet i landet. Tema: Havet som binder oss sammen

100-kroneseddelen viser Gokstadskipet. Dette er Norges største bevarte vikingskip. Skipet er bygget cirka år 900 og ble funnet i en gravhaug i 1880. Tema: Havet som bringer oss ut i verden

200-kroneseddelen viser en torsk. I bakgrunnen ses sild og notmasker. Fiske har i århundrer vært en sentral del av inntektsgrunnlag og kultur langs norskekysten. Tema: Havet som gir oss mat

500-kroneseddelen viser redningsskøyta RS 14 «Stavanger», designet av Norges mest kjente båtbygger og -konstruktør Colin Archer. Tema: Havet som gir oss velferd

1000-kroneseddelen viser en bølge på åpent hav. Bølgen forteller oss om havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss framover. Tema: Havet som bringer oss videre

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages