Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Romsdalen
Romsdalen.
Photo: Mikkel Byrsø Dan-Rognlie / Flickr / CC BY 2.0
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Slik holder du deg trygg på randonee-tur

Randonee er den store nye skitrenden – og veldig gøy. Her er tingene du må huske på for å være sikker på å få en god tur i fjellet.

Publisert 9. mars 2017

Ad

En ny ski-trend har inntatt landet, og dens navn er randonee. Skientusiaster med dragning mot høye fjelltopper lar nå fjellskiene stå, og kjøper i stedet randonee-ski og støvler for en helt annen tilnærming til toppturene sine.

Randonee-utstyr gir lettere og morsommere oppstigninger, samtidig som det lar deg kjøre kjapt ned igjen etterpå. Men uansett hvor gøy randonee er, finnes det likevel en del viktige sikkerhetsregler du bør ha i bakhodet før du legger ut på tur.

1. Unngå snøskred

En av de viktigste tingene du må være påpasselig med når du drar på randonee-tur er snøskred, fordi turene gjerne legges til brattere fjell. Da Visit Norway nylig intervjuet snøskredekspert Espen Nordahl om hvordan man kan være trygg i fjellet, var dette et av hovedpunktene hans:

– Terrenget er den viktigste faktoren for snøskred. Holder du deg unna skredterreng som er brattere enn 30 grader, og mulige løsneområder for skred, da unngår du skred. Og går du inn i brattere terreng, må du gjøre egne vurderinger av snø og stabilitet.

På nettstedet Varsom.no finner du oppdaterte skredvarsler utarbeidet av Nordahl og kollegene hans. I tillegg anbefales boken Nordahl har skrevet sammen med Fri Flyt-redaktør Erlend Sande, «Trygge Toppturer – 111 norske skifjell der du kan unngå skredfarlig terreng».

Du finner også et skredkart basert på bratte områder i Norge hos NGI.

2. Vit hva du gjør om skredet likevel inntreffer

Om skredet først skulle gå, er det lurt å ha treningen og utstyret i orden. Lær gjerne om sikkerhet av en randonee-instruktør. For eksempel tilbyr Ørjan Venaas, en arrangør av randonee-kurs i Gjendesheim, også kurs i å redde turkamerater som er tatt av skred.

– Kameratredning er det er som redder liv når du er på topptur, dersom ulykken er ute, sier han til NRK.

– Da har du 15 til 18 minutter på deg til å redde den som eventuelt er tatt av snøskred.

I Hemsedal tilbys også sikkerhetskurs ved siden av randonee-kursene. Her lærer du blant annet å lese tegnene for snøskredfare, i tillegg til å bruke skredsøkere for å signalisere hvor du befinner deg om du først skulle bli tatt av et skred. Annet essensielt utstyr er snøspade og søkestang.

3. Godt utstyr

Christin Oldebråten har på bloggen Turjenter skrevet en omfattende randonee-guide som er verdt å lese i sin helhet, hvor hun blant annet minner om viktigheten av å velge riktig størrelse på randonee-støvelen.

«Jeg har sett voksne folk gråte av støvel-smerter på tur, og på finn.no ligger det nok av feilkjøpte støvler for salg. Stramme støvler er nok viktig for aktive utforkjørere som skal ha dem på i noen få minutter, men for en som skal gå på tur i mange timer og ikke fryse på beina, er det viktig med blodomløp, plass til en god såle og tykk sokk ved behov. Du må kunne røre greit på alle tærne inni støvlene!»

Av andre ting Oldebråten anbefaler er hjelm («nyttig når du tryner og slår hodet i en stein»), slalåmbriller og skarejern, et stegjern for ski som festes i bindingen og gjør isete og bratte bakker lettere å forsere.

Hun nevner også fangreimer, som hindrer skiene i å stikke av om man mister dem i en bratt bakke.

4. Bruk utstyret riktig

Deilig med ei litta formiddagstur ☀️#randonee

Et innlegg delt av Gina S. Sand (@ginassand)

Få hjelp av en profesjonell instruktør, slik at du får mest mulig ut av randonee-utstyret ditt.

For eksempel bør du få assistanse når du skal stille riktig DIN-verdi på skibindingene dine, slik at de ikke slipper for lett eller sitter for godt fast når de blir utsatt for trykk – spesielt sistnevnte kan ifølge bloggen Wild Snow føre til noen stygge skader når du kjører ned fjellet.

«Vær forsiktig med å bruke bindingsstyrken som en macho-målestokk. Lakentid er ikke macho, og de fleste sykepleierne er middelaldrende og antagelig menn (spesielt sykepleieren som gir deg kateter etter at de har puslet sammen beinet ditt igjen).»

5. Husk fjellvettreglene

#sunmørsalpene #randonee #ski #utno #snø #kolåstinden #yr #dnt #topptur

Et innlegg delt av Øyvind Hessen (@benoni2911)

Randonee foregår gjerne utenfor skianlegg og oppmerkede løyper, og krever derfor mer av deg som skigåer. Her er fjellvettreglene (kanskje spesielt andre punkt i dette tilfellet) helt essensielle:

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går
  2. Tilpass turen etter evne og forhold
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
  6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is
  7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er
  8. Vend i tide, det er ingen skam å snu
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

God topptur!

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad