Skip to main content

Drømmer du om et rom med havutsikt, der du kan sovne til lyden av bølgeskvulp? Da er fyrovernatting noe for deg! Langs kysten finner du rundt 60 unike fyr og fyrboliger du kan leie.

Trygt til land

I 1655 ble Lindesnes Fyr tent for første gang på det sydligste punktet på norsk fastland. Dette var det første av mer enn 200 fyrstasjoner som har guidet båter langs kysten.

I senere tid har teknologien seilt fra de tradisjonelle fyrene, noe som har ført til at de har blitt lagt ned eller automatisert. I 2006 ble den siste statlige fyrstasjonen avbemannet. Men det betyr ikke at det ikke er liv i de gamle, flotte bygningene! Fyrtårn er fortsatt veldig populære å besøke, og deres unike plassering langs kysten har gjort dem til et yndet fotomotiv.

Uforglemmelig overnatting

Kystverket eier fortsatt de fleste fyrene, og de samarbeider med lokale forretninger og organisasjoner for å holde dem åpne for besøk, selskap, omvisninger og overnattinger. Noen fyrstasjoner er i privat eie og drives kommersielt.

Planlegger du en fyrferie, har du rundt 60 fyr du kan velge mellom, og du kan enkelt kombinere overnattingen med morsomme utendørsaktiviteter i området du er i. Det er noe av det beste med fyrovernatting: Du er så tett på naturen som du kan komme!

Som regel bor man i fyrvokterens hus og ikke i selve fyret, som på Kråkenes Fyr på Vestlandet. Der kan du overnatte i Stormsuiten i fyrhuset! Noen fyr er også blitt forvandlet til kule barer og restauranter du kan besøke.

Standarden på fyrene kan variere stort, fra rustikt og koselig til storslått og luksuriøst. På den luksuriøse skalaen finner vi blant annet Lofoten Fyr på Værøy og staslige Høyevarde Fyrhotell på Karmøy, like utenfor Haugesund. Midt i Ålesund finner du også Molja Fyr, som er blitt forvandlet til et komfortabelt hotellrom.

Noen fyr kan du også overnatte i på vinterstid! Da får du virkelig kjenne på naturkreftene.

Et godt tips er å booke fyrferien så tidlig som mulig. Unike overnattingssteder er populære!

Lett tilgjengelig

Noen fyr er lettere å komme seg til enn andre, som for eksempel Lindesnes Fyr. Fyret, som er utpekt som nasjonalt fyrmuseum, ligger ca. 45 minutters kjøring fra Mandal, og du kan parkere bilen like ved. Her kan du også overnatte i fyrvokterboligen like nedenfor fyrtårnet.

Området rundt Lindesnes Fyr er fantastisk for fotturer, og i området finner du også flere spennende fyr du kan overnatte i.

Tips: Dersom du skal besøke Lindesnes Fyr, planlegg turen slik at du får med deg tåkeluren! Den går klokken 12 hver søndag fra 5. mars til september, med mindre det faktisk er tåkete.

Mat og opplevelser med utsikt

Det er også mulig å besøke et fyrtårn uten å tilbringe natten der. Hva med en dagsutflukt for å nyte en deilig kopp kaffe, lunsj eller middag i stedet? Noen fyr er nemlig omgjort til restauranter og kafeer!

Ved Tranøy Fyr på Hamarøy i Nord-Norge finner du restauranten Naustet Mat og Drikke, og her serveres lokale spesialiteter som hjemmelagde fiskekaker, fiskesuppe og grillet tørrfisk. Om du vil nyte noe godt i glasset, bør du ta turen til Stangholmen Fyr utenfor Risør. Fyret ligger på Stangholmen, og om sommeren kan du komme deg dit med ferge.

Er du glad i kunst, finnes det også fyr med kunstgallerier! Besøk Alnes Fyr utenfor Ålesund, Obrestad Fyr på Jæren i Stavanger-regionen og Ryvarden Fyr på Vestlandet for en herlig kunstopplevelse.

Unike steder

Noen fyr ligger gjemt på små, øde øyer. Disse fyrene er perfekte for dem som vil ha en mer privat og intim fyrferie. For å komme seg til fyrene trengs det kanskje litt mer planlegging, men det er absolutt verdt det!

Litløy Fyr i Vesterålen er et slikt fyr. Her får du virkelig følelsen av å være alene på en øde øy. Transporten ut til øyen fikser overnattingsstedet.

De fleste fyr har god informasjon på hjemmesiden sin om hvordan du kan komme deg til fyret. Flere fyr kan også nås med ferge eller båt.

Dra på fyrferie

Nyt kystlandskapet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt