Skip to main content

ISKALD HOTELLYKKE

Snø- og ishoteller i Norge

Pakk deg inn i varme reinsdyrskinn og kryp ned i en koselig seng – av is! Snø- og ishoteller har blitt en brennhet reisetrend på de nordlige breddegrader.

Vil du helst komme igang med planleggingen så raskt som mulig? Gå direkte til Snowhotel Kirkenes, Tromsø Ice Domes, Sorrisniva Igloo Hotell i Nord-Norge eller Hunderfossen SnøhotellØstlandet!

Å sove på is

Kanskje du, som mange andre gjester, lurer på om det er veldig kaldt å sove på en seng av is, eller om du trenger å ha med eget utstyr for en overnatting?

Dette kan variere, så undersøk derfor for sikkerhets skyld med hotellet du skal bo på. Men på de fleste snø- og ishoteller blir du utstyrt med alt du trenger i løpet av oppholdet. Dette kan typisk være en sovepose beregnet på ekstrem kulde, en lakenpose og noe til å dekke nakke og hode med. Ofte er det anbefalt å sove kun i super- eller ullundertøy. Dette kan du ofte kjøpe på hotellet dersom du har glemt å ta med egen.

Vanligvis består hotellene av en kald- og en varm avdeling, som er knyttet sammen på et vis. I den varme bygningen vil du finne fasiliteter som på de fleste andre overnattingssteder, som for eksempel toalett, dusj, omkledningsrom og bokser hvor gjester kan låse inn eiendeler. Noen hoteller har også vanlige hotellrom med senger i en slik varm avdeling, slik at du kan velge å kun besøke bar/restaurant i den kalde avdelingen.

Temperaturen i den kalde delen er gjerne rundt fire-fem minusgrader.

1. Snowhotel Kirkenes

Kirkenes i Finnmark

Eventyrlige opplevelser i pittoreske vinterlandskap er et fellestrekk for Norges ishoteller, og Snowhotel Kirkenes er intet unntak.

Her i Kirkenes finner du blant annet 180 huskyer, som trekker reisende på fartsfylte ekspedisjoner i området. I tillegg kan du se nordlys på klare kvelder, og fiske kongekrabbe i Norskehavet. Fangsten tilberedes i hotellets restaurant.

Slike rå og ubesudlede naturopplevelser har etter hvert blitt ettertraktede blant både nordmenn og internasjonale gjester.

– Rundt 50 prosent av gjestene våre kommer fra Asia. Mange tar også turen fra Tyskland, USA, Australia og Øst-Europa. Det er en god blanding av reisende som finner veien hit.

Kåre Tandvik, deleier og grunnlegger av hotellet, er travelt opptatt med årets hotell. Navnet «Snowhotel» valgte de for å reflektere bygningens faktiske konstruksjon. En bygning av bare is hadde fort blitt ubehagelig, forklarer han.

– Det hadde blitt som å oppholde seg i et glasshus. Vi må bruke isolerende snø i konstruksjonen for å holde på varmen. Uansett hvor kaldt det blir utenfor, er det fire overkommelige minusgrader inne.

Tromsø Ice Domes

2. Tromsø Ice Domes

Tamokdalen i Troms

De høye fjellene som tårner på begge sider av Tamokdalen, halvannen time utenfor Tromsø, holder temperaturen nede gjennom hele mørketiden. Perfekt når du har bygd et snøhotell her.

– Vi vil gi gjestene våre kunnskap om de arktiske områdene. Her kan folk lære mer om samisk kultur, om hvordan dyrene lever her, og om polarheltene våre, sier daglig leder Eirik Tannvik.

I hotellet får du se alt fra lokal samisk kultur til nordlys i den fargede belysningen og de vakre isskulpturene.

Du er hjertelig velkommen til å tilbringe natten på varme reinsdyrskinn. Men du kan også dra på dagsbesøk – Tromsø Ice Domes tilbyr både hundekjøring, trugeturer og nordlysjakt. Dessuten kan du spise lunsj der – enten i isbaren, eller i den oppvarmede restauranten.

Sorrisniva Igloo Hotel

3. Sorrisniva Igloo Hotel

Alta i Finnmark

Den første snøen har kanskje så vidt falt over Sør-Norge, men i Alta er de allerede i god gang med å bygge verdens nordligste ishotell. Sorrisniva Igloo Hotel, verdens andre av sitt slag, ble første gang hugget ut i Finnmarks mektige viddelandskap i 1999. Hver vinter siden har en rekke kunstnere hakket løs på enorme mengder is og snø. Etter en knapp måned åpner dørene.

– Det gikk sakte de første åtte–ti årene, men etter hvert har etterspørselen blitt større og større, sier Sorrisnivas salgs- og markedsansvarlig, Jan Roger Eriksen.

Sorrisniva er et av verdens mest berømte ishoteller, ved siden av Jukkasjärvi Ice Hotel i Sverige. Alt i hotellet er bygd av is og snø, fra sengen du sover på, til glassene du drikker av.

Når våren kommer, smelter både hotellet og kunstverkene til sølepytter på vidda. Denne syklusen gir Sorrisniva og kunstnerne som jobber der en unik mulighet til å fornye seg fra år til år.

– Det helt spesielle med Sorrisniva er at alle kunstnerne som står bak er lokale folk, forteller Eriksen.

– Når de ikke hogger ut og dekorerer hotellet vårt, har de vanlige jobber her i Alta. En er frisør, en annen kjører postbil, en tredje jobber som kjøkkensjef.

Ishoteller varierer i størrelse og utforming, men en ting har de alle felles: De er – naturlig nok – veldig, veldig kalde. Man skulle derfor tro at gjestene sjelden blir i mer enn en natt. Men Eriksen og Sorrisniva har motsatt erfaring:

– Vi ser mer og mer at folk blir værende en hel helg. På den måten får de både tid til å slappe av på hotellet og bli med på aktiviteter.

Hunderfossen Snøhotell

4. Hunderfossen Snøhotell

Hunderfossen nær Lillehammer

Ikke alle Norges ishoteller ligger i nordlige strøk. Drøye to timers kjøretur fra hovedstaden mot Lillehammer blir verdens sørligste variant bygd opp hvert år.

Hotellet er en del av Hunderfossen Vinterpark – en populær og tradisjonsrik fornøyelsespark som baserer seg på norske folkeeventyr.

– Det er magisk stemning i Vinterparken på kveldstid, sier markedssjef Thor Willy Christiansen.

På grunn av sin beliggenhet mange hundre kilometer sør for sine søsterhoteller i Finnmark, kommer byggingen på Hunderfossen i gang betydelig senere. Her på Østlandet er de ofte avhengige av teknologien for å holde gradestokken i sjakk.

– Snøhotellet konstrueres i Vinterparken og består av 15 tonn is og 1500 kubikkmeter snø, forteller Christiansen.

– Vi har et kjøleanlegg som holder temperaturen på minussiden inne i Snøhotellet. Hotellet bygges av våre ansatte og dekoreres i samarbeid med iskunstner Elisabeth Kristensen, inspirert av norske folkeeventyr.

I tillegg til eventyrlige dekorasjoner skiller ishotellet på Hunderfossen seg ut ved å tilby et bredt spekter av live underholdning for både store og små.

– Fra eventyrforestillinger i Trollskogen og i Slottshagen til kanefart, snow-rafting, snøscooterkjøring og ikke minst et storslagent fyrverkeri som avslutter vinterkveldene – det blir alltid en unik opplevelse for hele familien, sier Christiansen.

Du finner utrolig mange uvanlige overnattingsmuligheter over hele landet. Tilbring natten i en tretopphytte, på glampingeventyr eller på et cruise med Hurtigruten – verdens vakreste sjøreise.

Praktiske tips for
vinter i Nord-Norge

Alt du trenger å vite før du drar.

Les mer

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Finn ditt drømmehotell

Start planleggingen i dag!