Skip to main content

– «High-end»-gårdsferie i Norge er en skattkiste av kulinariske, historiske, naturlige og kulturelle opplevelser, sier Edda Espeland, frilansjournalist og bokredaktør.

Espeland har besøkt og skrevet om flere av landets mest herskapelige gårder, og forteller at fellesnevneren ofte er historien om nyskapning, bygget på gamle tradisjoner og lokal kultur.

– På enkelte gårder kan du oppleve konserter og teaterforestillinger som tar utgangspunkt i områdets kultur og historie. Noen skaper informative museer, mens andre tar i bruk naturen rundt til aktiviteter som kajakkpadling, klatring, ski og sykling, forteller hun.

Gjestfrie ildsjeler inviterer raust inn og legger alt til rette for at du skal kunne nyte et avslappende avbrekk fra hverdagen. Du kan spise kortreiste måltider, handle lokale produkter og få en spennende innføring i tradisjonelle mat- og drikkeskikker. Og selv om du bor i naturskjønne omgivelser, er det ofte overraskende lett å ta seg dit med tog, buss eller bil.

Her anbefaler Espeland noen av landets aller flotteste gårder.

Engø Gård Hotell & Restaurant

Hvor: Tjøme i Vestfold

På Engø Gård på Tjøme er alt tilrettelagt for en fredfull timeout i harmoniske omgivelser. Her kan du nyte utsøkt mat akkompagnert av perfekt avstemte viner, delikate rom, afternoon tea og trolig et av landets flotteste badehus. Rusle i fjæra, bli med på hummersafari eller sving rekkerten på gårdens private tennisbane.

Få også med deg: En kort kjøretur unna ligger Verdens Ende. Her kan du se det ikoniske vippefyret som er bygget av rullestein fra strendene i området, bade, fiske og gå på tur. Restauranten på toppen er også definitivt verdt et besøk.

29/2 Aurland

Hvor: Aurland i Vestland

29/2 Aurland er et moderne boutiqueeventyr midt mellom fjord og fjell, ti minutter unna Flåm. Her går fordums lakselordhistorie og bonderomantikk hånd i hånd med trendy, nyskapende arkitektur og gatekunst på tunet. Hotellet har åtte unikt innredede rom. Hva med en natt i Geitefjøset eller Fiskehuset? Mesk deg med kortreiste godsaker som geitesalami, håndverksbrød og ferskpresset bringebærsaft, og benytt deg av et vell av aktivitetsmuligheter i pittoresk vestlandsnatur.

Få også med deg: Hotellet er et godt utgangspunkt for fotturer i Aurlandsdalen. Utforsk den lille bygda Aurland og sikre deg et bilde fra utsiktsplattformen Stegastein.

Valbjør Gard

Hvor: Vågå i Innlandet

I vakkert kulturlandskap 700 meter over havet ligger Valbjør Gard, som har røtter helt fra vikingtiden. Det fredede gårdstunet består i dag av 13 tømmerbygninger fra 1600-, 1700- og 1800-tallet. Vertskapet driver økologisk gårdsdrift og produserer blant annet geitemelk og sauekjøtt. I gårdsbutikken kan du kjøpe gårdens egenproduserte geitebrie, geitepølse og lokale håndverksprodukter.

Få også med deg: Valbjør Gard er et perfekt utgangspunkt for vandre- og sykkelturer i Jotunheimen. I Vågå sentrum fem kilometer unna kan du delta på Munch-vandring, besøke Ullinsvin galleri og oppleve Vågåkyrkja, som har historie tilbake til 1100-tallet.

Hovelsrud Gård

Hvor: Ringsaker i Innlandet

På Hovelsrud Gård på Helgøya i Mjøsa har både kyllinger og feriegjester det særdeles godt. Gården driver egen produksjon av økologisk kylling, hage og korn, og er den første kyllingprodusenten i landet som er tildelt Dyrevernmerket. Tilbring natten i Sommerfjøset i strandkanten, og vandre mellom frukttrær, lysthus og fontener i den slående vakre hagen, som er tilbakeført til slik den var i 1840.

Få også med deg: Helgøya i Hamarregionen er Norges største innlandsøy, formet som et stort hjerte. Spis en deilig lunsj i pittoreske omgivelser på gårdskafeen Skafferiet, og utfordre deg selv mellom trærne i Helgøya klatrepark. Utforsk alle gårdene i området midt i Mjøsa.

Haaheim Gaard

Hvor: Tysnes i Vestland

Omkranset av en frodig kulturhage med kapell, roser og frukttrær, knappe halvannen times reise sørover fra Bergen, venter Haaheim Gaard i Sunnhordland med 21 rom, inkludert herskapelige suiter med egen badstue. Her har alle rommene havutsikt og sitt eget historiske uttrykk. Gårdens gartner forvandler hagen til et rikt matfat, og i gårdsbutikken kan du sikre deg lokale smaker fra distriktet. Gjennom hele året inviterer Haaheim Gaard til konserter, show, vin- og ølsmaking og store lokalmatmiddager i lune omgivelser.

Få også med deg: Et opphold på Haaheim Gaard kan kombineres med aktiviteter som RIB-safari, fiske og fot- og sykkelturer i fjellet.

Herangtunet Boutique Hotel

Hvor: Valdres i Innlandet

På en kolle i skogen, midt mellom Fagernes og Beitostølen i Valdres, finner du vidunderlige Herangtunet Boutique Hotel. Her møter torvtak, stabbur og låve moderne design og eksklusive vintagemøbler. Hotellet består av fem rom og fire suiter, som alle er individuelt innredet. Med ulike byer og land som tema, er det nesten som å sjekke inn i en annen del av verden. Utsøkt mat og et usedvanlig gjestfritt og detaljorientert vertskap gjør Herangtunet til en drøm av en hotellopplevelse.

Få også med deg: En kort kjøretur unna ligger Beitostølen, hvor du kan bli med på hundekjøring på hjul, padle i kano eller prøve deg på pakkrafting, som er en slags mellomting mellom padling og rafting.

Boen Gård

Hvor: Kristiansand i Agder

Boen Gård oser av fornem luksus og landlig idyll. Gården har totalt 18 store og lyse rom samt stuer og oppholdsrom som er elegant innredet med ovner, møbler og kunst fra tiden da gården ble bygd. Her er kjøkkenet økologisk og 80 prosent selvforsynt med frukt og grønt fra hagen. Et omfattende parkanlegg, der det går beitende sauer og lam, omkranser den flotte gården.

Få også med deg: Skogsområdene rundt Boen Gård byr på supre vandre- og fiskemuligheter. Kun 20 minutter unna ligger Kristiansand, med sitt omfattende kultur-, shopping- og restauranttilbud.

Nordre Ekre gardshotell

Hvor: Heidal i Innlandet

Familiegården Nordre Ekre ligger midt i fjellbygda Heidal, nesten helt nord i Gudbrandsdalen. Gården har syv unikt innredede rom, et bibliotek og en restaurant i fjøset, der det serveres himmelsk husmannskost basert på kortreiste råvarer.

Få også med deg: Med nasjonalparkene Jotunheimen og Rondane rett utenfor dørstokken, er Nordre Ekre en perfekt base for utendørseventyr. På Heidal ysteri venter deilige smaker av «stasost», «glattost» og god, gammeldags rømmegrøt.

Bortistu Gjestegard

Hvor: Storlidalen i Oppdal

Midt i Trollheimen i Storlidalen, helt vest i Trøndelag, finner du Bortistu Gjestegard. Gården har lange tradisjoner for ordinær gårdsdrift, men i 2000 begynte forvandlingen av fjøset, som i dag framstår som Bortistus storstuggu. Bassturøkt lammelår er gårdens signaturrett og har fått tildelt kvalitetsbetegnelsen Spesialitet fra stiftelsen Matmerk.

Få også med deg: Storlidalen er et eldorado for fiske, sykling og vandring. Trekanten i Trollheimen, turen mellom Gjevilvasshytta, Trollheimshytta og Jøldalshytta, har sikret seg plasser på DNTs liste over de ti mest populære fjellturene i landet.

Sygard Grytting

Hvor: Sør-Fron i Innlandet

Sygard Grytting ligger midt i Gudbrandsdalen og er en levende gård i full drift. Gården har tatt imot tilreisende gjennom 700 år, og tilbyr i dag tolv individuelt innredede rom og måltider i en historisk setting. Med et middelalderherberge fra rundt år 1300 er gården et naturlig stopp for pilegrimer på vei til Trondheim langs pilegrimsleden. Dagens vertskap er 16. generasjons eiere av gården.

Få også med deg: Velsmakende opplevelser venter på Øyens hjemmebakeri, som lager flatbrød og håndverk basert på bestemors oppskrifter, og på prisbelønte Annis pølsemakeri i Ringebu.

Gammel-Kleppe

Hvor: Vågå i Innlandet

Gammel-Kleppe i Vågå er som tatt ut av et folkeeventyr. De gamle fredede husene på gårdstunet, som låven, eldhuset og kornbua, er gjort om til herskapelige suiter med kunst, antikviteter og et lite bibliotek. Det bor et titalls høns på gården, og de sørger hver morgen for ferske egg til frokost. Et annet høydepunkt er gårdens velværetilbud, som består av vedfyrt badstu og kalddusj i vannslangen.

Få også med deg: Gammel-Kleppe er et godt utgangspunkt for å utforske nasjonalparkene Rondane, Dovrefjell og Jotunheimen. Rafte i Sjoa, dra på moskussafari eller meld deg på et matkurs hos Arne Brimi på Vienvang.

Annexstad Gård

Hvor: Østre Toten i Innlandet

Annexstad Gård ligger vakkert til ved Gjøvik på vestsiden av Mjøsa. Gården har 17 velholdte bygninger og vakre tun med storslagen utsikt. Her kan du blant annet overnatte i en av bingene i grisehuset fra 1902 eller gamle tømmerbygninger, høre bonden formidle gårdshistorien og besøke gårdens unike hanskemuseum. Hanskemaker Wilhelm Hallén, oldefaren til dagens driver, hadde nemlig gården som sitt landsted.

Få også med deg: I Gjøvik kan du besøke en av Norges få sjokoladefabrikker, lære noe nytt på Vitensenteret Innlandet og vandre på et nett av oppmerkede stier. Og visste du at Gjøvik er Skibladners hjemby?

Hoel Gård

Hvor: Ringsaker i Innlandet

I herskapelige omgivelser på Nes-halvøya, helt nede ved Mjøsa i Hamarregionen, ligger Hoel Gård med historie tilbake til middelalderen. Gården har sin egen Skibladner-brygge der du kan bli hentet av vertskapet i en elegant veteranbil. Gå innom gårdsmuseet og baren «Anden Etage», der det med jevne mellomrom arrangeres huskonserter og akevitt- og vinkurs. Gården fokuserer på bærekraftig mat og produserer mye av det som blir servert i restauranten.

Få også med deg: Ta en tur med Skibladner, «Mjøsas hvite svane», og besøk koselige Kafe Nessesundet for en deilig lunsj eller middag ved Mjøskanten. På Edel designs galleri på Alhaug gård kan du sikre deg skatter i form av elegante, kortreiste klær.

Landet vårt bugner av overnattingsmuligheter utenom det vanlige. Tilbring natten på et hotell i særklasse eller på et av landets mest særegne overnattingssteder.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Finn gårdene på kartet

Gjør deg klar for din neste gårdsferie.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt