Skip to main content

Opplev bjelleklang, baristabudeier og gamle stølstradisjoner på Norges levende støler og setre. Mange av dem kan du til og med overnatte på. Seterkafeene byr på deilig seterkost, som nykinnet smør, oster, geitemelkkarameller og fløyelsmyk rømmegrøt.

Lykken er å kose med små geitekillinger, sitte i solveggen på et fredelig tun og å spise kortreist, kraftfull setermat i omgivelser vi kjenner fra eventyrene.

I flere hundre år var stølsdrift en sentral del av norsk landbruk, og på det meste fantes det rundt 100 000 setre i Norge.

– Stølsdrift var en viktig måte for bønder å utnytte hele utmarksbeitet på, og det var vanlig at gårder hadde opptil flere setre, forteller Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i HANEN, organisasjonen for gårds- og bygdeturisme.

På seteren holdt budeia det gående hele sommeren, ofte fra juni til slutten av august, med melking, ysting, kinning og dyrestell. Melken fra kyrne og geitene ble foredlet lokalt og brukt til å lage alt fra oster og smør til prim og rømme.

I dag finnes det drøye 700 levende støler i Norge, der store og små kan oppleve seterlivet slik det var i gamle dager.

– På stølsferie kan man få nærkontakt med dyr, se hvor osten og smøret kommer fra og spise deilig seterkost, som rømmegrøt, prim, flatbrød og spekemat, sier Bucher-Johannessen.

I tillegg kan man flere steder være med på melking og mating av dyr, lære å yste ost, eller delta på morsomme aktiviteter som hesteridning og melkespannkasting. En rekke setre tilbyr også overnatting og har egen seterkafé og gårdsbutikk.

– Stølsferie egner seg for alt fra sprekinger som ønsker å nyte norsk tradisjonsmat etter en titimers tur i fjellet, til besteforeldre som vil kose seg med barnebarna, sier Bucher-Johannessen.

Her anbefaler han noen av landets aller flotteste setre.

Herdalssetra

Norddal i Møre og Romsdal

På vakre Herdalssetra har det vært en uavbrutt setertradisjon i over 300 år. Seteren består av 35 store og små seterhus, og er med sine 400 dyr en av de største fellessetrene for geiter i landet. Her produseres det hvit og brun geitost og deilige geitemelkkarameller. I seterkafeen kan du kose deg med rømmegrøt med spekemat og annen tradisjonskost gjennom sommeren.

Få også med deg: Bak Herdalssetra ruver fjellet Hereggja (1557 meter over havet). Kallskaret naturreservat, kjent for sin unike geologi, ligger rundt to timers fottur fra Herdalssetra. Overnatt gjerne og spis en geiteburger på Petrines gjestgiveri i den pittoreske fjordbygda Norddal på vei opp. De kaller seg ikke «The happy end» her for ingenting! Finn flere ting å gjøre på Sunnmøre og i Geiranger.

Brimi sæter

Lom i Innlandet

På Brimi Sæter i Jotunheimen venter spennende seteropplevelser for hele familien. Se hvordan den prisvinnende sæterosten og pultosten blir til i ysteriet, kos og stell med søte dyr og nyt himmelsk, ureist seterkost i den superkule seterkafeen, der de også har flust av godsaker du kan kjøpe med deg. De tilbyr også overnatting i helt spesielle sovebåser på loftet, og i seterhus og lavvo.

Få også med deg: Brimi sæter er et perfekt utgangspunkt for vandreturer til Besseggen, Galdhøpiggen og Glittertind. Seteren ligger en liten kjøretur unna Lom, der du kan besøke Norsk fjellsenter, Lom stavkirke og, ikke minst, Bakeriet i Lom. Finn flere ting å gjøre i Jotunheimen.

Renndølsetra

Sunndal i Møre og Romsdal

Hver sommer siden 1740 har familien Opdøl fraktet dyrene til Renndølsetra i Innerdalen. Her lages det, i dag som for 300 år siden, rømme, smør og yoghurt av melka fra kyrne. Det særdeles idylliske og tradisjonsrike setertunet har 26 overnattingsplasser fordelt på seks rom. I seterkafeen serveres vafler og nydelig tradisjonsmat basert på egne gårdsprodukter, og fisk og vilt fra området.

Få også med deg: Renndølsetra ligger i Innerdalen, kjent som Norges vakreste fjelldal. Her kan du ta en tur opp til foten – eller toppen – av det sagnomsuste Innerdalstårnet på 1452 meter, kjent fra desemberklassikeren «Jul i Blåfjell». Finn flere ting å gjøre i Nordvest.

Håvardsrud seterliv

Tinn i Telemark

Håvardsrud Seterliv er en tradisjonsrik seter i Skirvedalen som tilbyr seteropphold, aktiviteter og servering. Her kan man delta på flytting av smådyr, henting av kyr, ridning, melking og fôring.Eller hva med et smørkurs med budeia? I gårdsbutikken selges økologiske matvarer fra setra og området rundt.

Få også med deg: Håvardsrud Seterliv ligger 45 minutters kjøretur fra Rjukan, der du kan vandre milevis på merkede turløyper, ta en tur med Krossobanen, og lære om Rjukans spennende krigshistorie på Norsk industriarbeidermuseum. Finn flere ting å gjøre i Telemark.

Fagerdalen støl

Hol i Hallingdal

Fagerdalen støl ligger øverst i Hallingdal og har vært i den samme familien i over 300 år. Stølen er i full drift hver sommer, og alt som melkes, ystes og kinnes på seteren, selges og serveres i stølskafeen. Her kan du komme tett på ulike dyrog få servert rømmegrøt, ost og annen seterkost. Gamlefjøset er blitt renovert og brukes som spisestue i helgene.

Få også med deg: Fagerdalen støl ligger på veien mellom Bergsjø og Hovet, som egner seg ypperlig for flotte sykkelturer. Stølen er også et godt utgangspunkt for turer til to av Hallingdals flotteste fjell: Hallingskarvet og Reinsskarvet. Finn flere ting å gjøre i Hallingdal.

Olestølen

Valdres i Innlandet

I naturskjønne omgivelser ved Olevatn i Valdres, 15 minutter nordøst for Beitostølen og 40 minutter nord for Fagernes, ligger Olestølen. Her blir all geitemelka foredla i «Mikroysteriet», og omgjort til de deiligste oster – hvite og brune, fra feta til chevre. Brunosten er kokt i vedfyrt jerngryte, og rørt for hånd på gammelt vis. Olestølen har også hester, griser, ender og katter, samt utsalg av lokale husflidsprodukter.

Få også med deg: En kort kjøretur unna Olestølen ligger Beitostølen, der du kan delta på hundekjøring på hjul, padle i kano eller prøve deg på pakkrafting, som er en slags mellomting av padling og rafting. Finn flere ting å gjøre i Valdres.

Kalven seter

Vågå i Gudbrandsdalen

Kalven seter ligger i sørenden av Lemonsjøen, et steinkast unna Jotunheimen. Her venter åtte hus fra 1800–1900-tallet – og trolig Norges mest unike kaffebar. I den gamle seterstuen serverer nemlig baristabudeia deg alt fra setermelkbaserte espressodrinker til smoothies og nystekte vafler. Ute på tunet kan du kaste hestesko og melkespann, trekke tau, skyte med pil og bue eller ri på hest. Det arrangeres også konserter og utstillinger.

Få også med deg: Kalven seter er et perfekt utgangspunkt for vandre- og sykkelturer i Jotunheimen. I Vågå sentrum en kort biltur unna, kan du bli med på Munch-vandring, besøke Ullinsvin galleri og oppleve Vågåkyrkja, som har historie helt tilbake til 1100-tallet. Finn flere ting å gjøre i Jotunheimen og Gudbrandsdalen.

Selstali Seter

Tinn i Telemark

Selstali Seter ligger vakker til ved foten av Gaustatoppen. Her nyter et titalls kyr, kalver og lam glade dager i fredelige omgivelser. Av melka fra kyrne lages det alt fra setersmør og rømme til stølsost og prim. Selstali har matservering hele dagen gjennom sommeren og to koselige tømmerhytter til utleie. De minste kan delta på melking og mating av dyrene.

Få også med deg: Selstali Seter er et ideelt utgangspunkt for å oppleve Gaustatoppen, som mange, deriblant Lonely Planet, hevder er Norges vakreste fjell. På en solskinnsdag ser du omtrent en sjettedel av Norge fra toppen! Det er også mange flotte innsjøer å padle i her. Finn flere ting å gjøre i Telemark.

Landet vårt bugner av overnattingsmuligheter utenom det vanlige! Tilbring natten på en herskapelig gård, eller på et av landets mest særegne overnattingssteder, eller la Up Norway skreddersy hele reisen for deg.

Finn det perfekte stedet

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt