VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
To menn på kjøkkenet på Brimi Sæter i Jotunheimen
Brimi Sæter i Jotunheimen.
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO
To menn på kjøkkenet på Brimi Sæter i Jotunheimen
Brimi Sæter i Jotunheimen.
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO
Opplev Norges levende støler og setre

Dra til seters!

Opplev bjelleklang, baristabudeier og gamle stølstradisjoner på Norges levende støler og setre. Mange av dem kan du til og med overnatte på. Seterkafeene byr på deilig seterkost, som nykinnet smør, oster, geitemelkkarameller og fløyelsmyk rømmegrøt.

  Lykken er å kose med små geitekillinger, sitte i solveggen på et fredelig tun og å spise kortreist, kraftfull setermat i omgivelser vi kjenner fra eventyrene.

  I flere hundre år var stølsdrift en sentral del av norsk landbruk, og på det meste fantes det rundt 100 000 setre i Norge.

  – Stølsdrift var en viktig måte for bønder å utnytte hele utmarksbeite på, og det var vanlig at gårder hadde opptil flere setre, forteller Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i HANEN, organisasjonen for gårds- og bygdeturisme.

  På seteren holdt budeia det gående hele sommeren, ofte fra juni til slutten av august, med melking, ysting, kinning og dyrestell. Melken fra kyrne og geitene ble foredlet lokalt, og brukt til å lage alt fra oster og smør til prim og rømme.

  I dag finnes det drøye 700 levende støler i Norge, der store og små kan oppleve seterlivet slik det var i gamle dager.

  – På en stølsferie kan man få nærkontakt med dyr, se hvor osten og smøret kommer fra og spise deilig seterkost, som rømmegrøt, prim, flatbrød og spekemat, sier Bucher-Johannessen.

  I tillegg kan man flere steder være med på melking og mating av dyr, lære å yste ost, eller delta på morsomme aktiviteter som hesteridning og melkespannkasting. Flere setre tilbyr også overnatting og har egen seterkafé og gårdsbutikk.

  – Stølsferie egner seg for alt fra sprekinger som ønsker å nyte norsk tradisjonsmat etter en titimers tur i fjellet, til besteforeldre som vil kose seg med barnebarna, sier Bucher-Johannessen.

  Her anbefaler han noen av landets aller flotteste setre.

 1. Herdalssetra

  Hvor: Norddal i Møre og Romsdal

  På vakre Herdalssetra har det vært en uavbrutt setertradisjon i over 300 år. Seteren består av 35 store og små seterhus, og er med sine 400 dyr en av de største fellessetrene for geiter i landet. Her produseres det hvit og brun geitost og deilige geitemelkkarameller. I seterkafeen kan du kose deg med rømmegrøt med spekemat og annen tradisjonskost gjennom sommeren.

  Få også med deg: Bak Herdalssetra ruver fjellet Hereggja (1557 moh.). Kallskaret naturreservat, kjent for sin unike geologi, ligger rundt to timers fottur fra Herdalssetra. Overnatt gjerne og spis en geiteburger på Petrines gjestgiveri i den pittoreske fjordbygda Norddal på vei opp. De kaller seg ikke «The happy end» her for ingenting!

 2. Brimi sæter

  Hvor: Lom i Innlandet

  På Brimi Sæter i Jotunheimen venter spennende seteropplevelser for hele familien. Se hvordan den prisvinnende sæterosten og pultosten blir til i ysteriet, kos og stell med søte dyr og nyt himmelsk, ureist seterkost i den superkule seterkafeen, der de også har flust med godsaker du kan kjøpe med deg. De tilbyr også overnatting i helt spesielle sovebåser på loftet, seterhus og lavvo.

  Få også med deg: Brimi sæter er et perfekt utgangspunkt for vandreturer til Besseggen, Galdhøpiggen og Glittertind. Seteren ligger en liten kjøretur unna Lom, der du kan besøke Norsk fjellsenter, Lom stavkirke og ikke minst – Bakeriet i Lom!

 3. Renndølsetra

  Hvor: Sunndal i Møre og Romsdal

  Hver sommer siden 1740 har familien Opdøl fraktet dyrene til Renndølsetra i Innerdalen. Her lages det, i dag som for 300 år siden, rømme, smør og yoghurt av melka kyrne gir. Det særdeles idylliske og tradisjonsrike setertunet har 26 overnattingsplasser fordelt på seks rom. I seterkafeen serveres vafler og nydelig tradisjonsmat basert på egne gårdsprodukter og fisk og vilt fra området.

  Få også med deg: Renndølsetra ligger i Innerdalen, kjent som Norges vakreste fjelldal. Her kan du ta en tur opp til foten – eller toppen – av det sagnomsuste Innerdalstårnet på 1452 meter, kjent fra desemberklassikeren «Jul i Blåfjell».

 4. Håvardsrud seterliv

  Hvor: Tinn i Telemark

  Håvardsrud Seterliv er en tradisjonsrik seter i Skirvedalen som tilbyr seteropphold, aktiviteter og servering. Her kan man delta på flytting av smådyr, henting av kyr, ridning, melking og fôring. Eller hva med et smørkurs med budeia? I gårdsbutikken selges økologiske matvarer fra setra og området rundt.

  Få også med deg: Håvardsrud Seterliv ligger 45 minutters kjøretur fra Rjukan, der du kan vandre milevis på merkede turløyper, ta en tur med Krossobanen, og lære om Rjukans spennende krigshistorie på Norsk industriarbeidermuseum.

 5. Stølsferie i Norge

  Det finnes drøye 700 aktive setre i Norge, som normalt holder åpent fra begynnelsen av juni til slutten av august eller begynnelsen av september. Mange av disse tilbyr overnatting, aktiviteter og salg av produkter.

  Mer informasjon om stølsferie og norske setre finner du på hanen.no, osteloypa.no, seterkultur.no.

 6. Fagerdalen støl

  Hvor: Hol i Viken

  Fagerdalen støl ligger øverst i Hallingdal, og har vært i den samme familien i over 300 år. Stølen er i full drift hver sommer, og alt som melkes, ystes og kinnes på seteren, selges og serveres i stølskafeen. Her kan du komme tett på ulike dyr og få servert rømmegrøt, ost og annen seterkost. Gamlefjøset er blitt renovert og brukes som spisestue i helgene.

  Få også med deg: Fagerdalen støl ligger på veien mellom Bergsjø og Hovet, som egner seg ypperlig for flotte sykkelturer. Stølen er også et godt utgangspunkt for turer til to av Hallingdals flotteste fjell, Hallingskarvet og Reinsskarvet.

 7. Olestølen

  Hvor: Valdres i Innlandet

  I naturskjønne omgivelser ved Olevatn i Valdres, 15 minutter nordøst for Beitostølen og 40 minutter nord for Fagernes, ligger Olestølen. Her blir all geitemelka foredla i «Mikroysteriet», og omgjort til de deiligste oster – hvite og brune, fra feta til chevre. Brunosten er kokt i vedfyrt jerngryte, og rørt for hånd på gammelt vis. Olestølen har også hester, griser, ender og katter, samt utsalg av lokale husflidsprodukter.

  Få også med deg: En kort kjøretur unna Olestølen ligger Beitostølen, der du kan delta på hundekjøring på hjul, padle i kano eller prøve deg på pakkrafting, som er en slags mellomting av padling og rafting.

 8. Kalven seter

  Hvor: Vågå i Innlandet

  Kalven seter ligger i sørenden av Lemonsjøen, et steinkast unna Jotunheimen. Her venter åtte hus fra 1800-1900-tallet – og trolig Norges mest unike kaffebar! I den gamle seterstuen serverer baristabudeia deg alt fra setermelkbaserte espressodrinker til smoothies og nystekte vafler. Ute på tunet kan du kaste hestesko og melkespann, dra tau, skyte med pil og bue eller ri på hest. Det arrangeres også konserter og utstillinger.

  Få også med deg: Kalven seter er et perfekt utgangspunkt for vandre- og sykkelturer i Jotunheimen. I Vågå sentrum, en kort biltur unna, kan du delta på Munch-vandring og oppleve Vågå kirke med historie tilbake til 1100-tallet.

 9. Selstali Seter

  Hvor: Tinn i Telemark

  Selstali Seter ligger vakker til ved foten av Gaustatoppen. Her nyter et titalls kyr, kalver og lam glade dager i fredelige omgivelser. Av melka fra kyrne lages det alt fra setersmør og rømme til stølsost og prim. Selstali har matservering hele dagen gjennom sommeren og to koselige tømmerhytter til utleie. De minste kan delta på melking og mating av dyrene.

  Få også med deg: Selstali Seter er et ideelt utgangspunkt for å oppleve Gaustatoppen, som mange, deriblant Lonely Planet, hevder er Norges vakreste fjell. På en solskinnsdag ser du omtrent en sjettedel av Norge fra toppen! Det er også mange flotte innsjøer å padle i her.

 10. Stølsferie i Norge

  Det finnes drøye 700 aktive setre i Norge, som normalt holder åpent fra begynnelsen av juni til slutten av august eller begynnelsen av september. Mange av disse tilbyr overnatting, aktiviteter og salg av produkter.

  Mer informasjon om stølsferie og norske setre finner du på hanen.no, osteloypa.no, seterkultur.no.

  Landet vårt bugner av overnattingsmuligheter utenom det vanlige. Tilbring natten på en herskapelig gård, på et historisk hotell eller på et av landets mest særegne overnattingssteder.

Flere fine setre

Finn stedene på kartet

Bucher-Johannessens anbefalinger
Renndølsetra har åpent i skoleferien, ca 16. juni til 20. august. I tillegg helgeåpent ut september. Etter 3 km fottur langs… Read more
Renndølsetra - Opplev ei ekte seter med dyr
Om du har tenkt deg på Noregsferie med barn i sommer er du rett og slett nødt til å køyre innom Kalven Seter på Lemonsjøen. Her får ungene leike seg i… Read more
Kalven Seter
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde. Køyreturen opp etter bomveg (10 km)… Read more
Herdalssetra
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med gardsdyra og historia, og får sjå… Read more
Brimi sæter i Jotunheimen
Olestølen ligger naturskjønt til ved Olevatn i Øystre Slidre, 15 minutter nord-øst for Beitostølen og 40 minutter… Read more
Smak av stølsliv på Olestølen
Håvardsrud Seterliv er verdt et besøk, her kan du få med deg bl.a. kaninkos på torvtaket, kje og lam, turriding, griser som slafser og kyr som stikk… Read more
Håvardsrud Seterliv
Bo på en tradisjonell seter ved foten av Gaustatoppen. Prøv fiskelykken, og våkne opp til rømmegrøt på frokostbordet. Read more
Selstali Seter hytter
Flere setre
Setra ligger i en av norges vakreste seterdaler, nemlig Grimsdalen. Fra setra er det en majestetisk utsikt til Rondane. Read more
Bergseng Seter
Aktiv støl, Geitevasstølen i Bergsjøområdet, Ål i Hallingdal. Read more
Geitevasstølen
På denne turen opplever ein fin utsikt over Lusterfjorden og fjella på sørsida av fjorden. I aust ser ein grenda Optun og fjelltoppen Fanaråken. Read more
Fjøsnastølen
NB! Sommeren 2020: Oppstart 25.juni- 31.august. Forhåndsbestilling. Følger DNT retningslinjer. Maks 8 stk per døgn. Ikke… Read more
Ljøsnåvollen Seter - Hytter
Elgsjømoen seter ligger idyllisk til ved Elgsjøen i Hessdalen. Setra har aktiv drift med mjølkeproduksjon… Read more
Elgsjømoen Seter
Disse stølene lengst inne på Liagardsåsen har alltid hørt sammen som et stølslag. En regner med at de første… Read more
Trettestølane og Nystølane
Putten seter, Høvringen, ved Rondane Nasjonalpark med utsikt over Jotunheimen, og ligger midt løype- og turstnettet, ved Formokampen 1428 moh. Flott… Read more
Putten Seter
Livet på stølen, opplev husdyr og lokal tradisjonsmat I sommersesongen har du sjansen til å komme tett på husdyr, lokal… Read more
Øynebråten Støl
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av setra, Stordalen Gardsbruk, er kanskje mest… Read more
Bergstaul Seter
Besøk Hamrsbøenstølen i Havsdalen. Her får du oppleve kyr og kalver på nært hold. Et absolutt høydepunkt for barna.… Read more
Hamarsbøenstølen
Velkommen til en seter i full drift med kyr, kalver, geiter, killinger og ender. Det er åpent for å klappe og kose med dyra og du kan også få se inn i… Read more
Marikroken Seter
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse. Read more
Prestholt Geitost - Hol Ysteri
Besøk Ulsåkstølen ved foten av Skogshorn og opplev seterliv. Du kan kose med våre dyr eller besøke kafeen. Flotte turmuligheter i området. Read more
Fjellstugu - Ulsåkstølen
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Se våre beste tilbud

  Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

  Planlegg seterferien

  Utforsk landets mange gårder og levende setre.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Generelt
   Tilgjengelighet
   Aldersgrense
   • Show More
   • No available filters
   Rabatt
   • Show More
   • No available filters
   Vanskelighetsgrad
   Landskap
   • Show More
   • No available filters
   Prisklasse
   Årstid
   Overnatting
   Camping
   • Show More
   • No available filters
   Hotellfasiliteter
   • Show More
   • No available filters
   Romfasiliteter
   Skidestinasjoner
   Utendørsaktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Alpint
   Sykling
   Kano og kajakk
   Langrenn
   Fisking
   • Show More
   • No available filters
   Fottur
   Dyreliv og safari
   • Show More
   • No available filters
   Vinteraktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Planlegg reisen
   Reiseinformasjon
   • Show More
   • No available filters
   Tjenester
   • Show More
   • No available filters
   Taste Norway
   Lokalmat
   Barer og puber
   Restauranter og kafeer
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter for barn
   • Show More
   • No available filters
   Strender
   Shopping
   • Show More
   • No available filters
   Fornøyelsesparker
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tilgjengelighet
  Aldersgrense
  • Show More
  • No available filters
  Rabatt
  • Show More
  • No available filters
  Vanskelighetsgrad
  Landskap
  • Show More
  • No available filters
  Prisklasse
  Årstid
  Overnatting
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotellfasiliteter
  • Show More
  • No available filters
  Romfasiliteter
  Skidestinasjoner
  Utendørsaktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Alpint
  Sykling
  Kano og kajakk
  Langrenn
  Fisking
  • Show More
  • No available filters
  Fottur
  Dyreliv og safari
  • Show More
  • No available filters
  Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Planlegg reisen
  Reiseinformasjon
  • Show More
  • No available filters
  Tjenester
  • Show More
  • No available filters
  Taste Norway
  Lokalmat
  Barer og puber
  Restauranter og kafeer
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter for barn
  • Show More
  • No available filters
  Strender
  Shopping
  • Show More
  • No available filters
  Fornøyelsesparker
  Clear Filters
  Back To Top

  Bli inspirert