Skip to main content

Bitt av togbasillen

– Søsteren min og jeg tok ofte toget til besteforeldrene våre da vi var barn. Godteri fra kafevognen var et av høydepunktene på den lange reisen. Den gangen handlet det mest om å komme seg raskest mulig til endestasjonen. Nå nyter jeg selve togreisen også, sier Erik, som har reist verden rundt på skinner.

Interessen startet med togturer til familien rundt om i Norge og familieferier i Europa. Da han ble eldre, ble han bitt av "Interrail-basillen" og dro på togreiser både alene og med venner. Den nye hobbyen resulterte i mange timer på skinnene.

– Tog er et fantastisk transportmiddel. Jeg er ganske høy, så det kan fort bli litt trangt på bussen. Toget er mer komfortabelt og byr på bedre plass. I tillegg er tog en mer miljøvennlig måte å reise på, påpeker Erik.

Erik er lidenskapelig opptatt av togreiser, noe han forteller om i boken sin Togferie. I boken guider Erik leseren gjennom flere fantastiske togturer i Europa, i tillegg til å gi reisetips og ruteforslag. 

I dag skal han være guiden din til Dovrebanen, mellom Oslo og Trondheim, som tar rundt seks og en halv time.

Togferie i Norge

I tillegg til å være et mer miljøvennlig alternativ, er toget også et ypperlig fremkomstmiddel for å planlegge en hel ferie. Mange spennende reisemål, aktiviteter og attraksjoner ligger bare en kort gå- eller busstur fra stasjonene.

Få tips fra togeksperten på hva du bør se og gjøre langs Dovrebanen.

100 år med jernbanehistorie

Dovrebanen ble offisielt åpnet 17. september i 1921, og fylte altså100 år i 2021. 

Toglinjen har blitt bygd ut flere ganger. Det første strekket gikk mellom Dombås og Støren. Det var en komplisert byggeprosess, som det tok sytti år å gjennomføre.

I dag går Dovrebanen mellom Eidsvoll og Trondheim, men de fleste starter eller ender togturen i Oslo. 

Husk å ta med kameraet 

På den 485-kilometer lange togturen kjører toget gjennom Gudbrandsdalen og over Dovrefjell. Når toget kjører over Dovrefjell, kan man være heldig å få øye på en av de rundt 300 moskusene som bor i området, så ha kameraet klart!

– Toget kan ta deg med til steder som det ikke er så lett å komme til med bil. Det er en av de tingene jeg liker så godt med å ta toget, sier Erik. 

Dovrebanen stopper på flere knutepunktstasjoner, der du kan fortsette på reisen med andre toglinjer, inkludert Rørosbanen, Nordlandsbanen og Raumabanen

– Vi har mange fantastiske togturer i Norge. Raumabanen er en av mine favoritter, sier Erik.

Eventyrene venter

Dovrebanen stopper på mange spennende reisemål, der du kan bli med på mange gøyale aktiviteter for familier, venner og par. Hopp av på en av stasjonene for å utforske naturen i området eller bli med på en aktivitet, før du reiser videre. Se den majestetiske moskusen på en guidet tur på Dovrefjell, kjenn pulsen stige mens du rafter i Sjoa eller besøker Hunderfossen, eller finn hvilepulsen på en koselig fjellstue.

Om du reiser fra Oslo til Trondheim, kan du fortsette reisen videre med Nordlandsbanen, som tar deg hele veien til Bodø.

Gode reisetilbud

La proffene pakke norgesferien! Sjekk de gode tilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt