Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Nordlandsbanen i Norge under nordlyset
Nordlandsbanen.
Photo: Tommy Pettersen

Nordlandsbanen er kåret til en av verdens vakreste togreiser av Lonely Planet, og turen byr på en reise gjennom særegen natur og kultur.

Om Nordlandsbanen

Nordlandsbanen er en 729 kilometer lang jernbanestrekning som går mellom Trondheim og Bodø. Det meste av togturen går gjennom Nordland fylke.

Togstrekningen driftes av SJ.

Bestill din neste reise på entur.no.

Ifølge Lonely Planet er Nordlandsbanen en av verdens vakreste strekninger med natttog og hele strekningen fra Bodø til Trondheim er et eventyr. Dikteren Sveinulv Jarnæss beskrev det slik i et dikt fra 1950:

«Ta Nordlandsnetter i favn, om du kan, som det vakreste du øyner i verden. En himmel flammer i nordlysets brann over drømmenes eventyrland»

Norges lengste togreise

Nordlandsbanen er med sine 729 kilometer Norges lengste banestrekning. På Saltfjellet passerer du Polarsirkelen som er grensen til de polare strøk. Om vinteren kan du oppleve det berømte nordlyset og om sommeren går turen i midnattssol.

Reisen byr på store variasjoner både i natur, kultur og klima; fra frodige landbruksområder og store skoger i Trøndelag, over det storslåtte Saltfjellet ned til kysten mellom Rognan og Bodø. Dere passerer også Namsskogan Familiepark og Stiklestad før toget til slutt ankommer Trondheim.

Nordlyset

Nordlandsbanen tar deg med til de polare områdene der nordlyset ofte flerrer over himmelen i vintersesongen. Lysfenomenet er på sitt hyppigste på senhøsten og vinteren eller tidlig vår.

I mørketiden mellom høstjevndøgn og vårjevndøgn (21. september til 21. mars) er det best sjanse for å oppleve nordlyset. Last ned og utforsk gratisappen Norway Lights.

I 2012 sendte NRK en ti timer lang dokumentar om Nordlandsbanen, hvor millioner av seere kunne "bli med" på den vakre togreisen. Her kan du se en kortversjon.

Mo i Rana

Underveis stopper toget i Mo i Rana som er en av de eldste byene langs nordlandskysten. Frem til 1988 var Norsk Jernverk den dominerende næringen i byen og regionen.

De siste årene har det vært en boom i sysselsetting, ikke minst ved Mo Industripark, som er en av Norges største industriklynger med 1850 ansatte fordelt på 115 selskaper.

Det er også etablert en rekke statlige organer i Mo i Rana, blant annet Nasjonalbiblioteket.

Bodø

Bodø er et utmerket utgangspunkt for brevandring på Norges nest største isbre, Svartisen, eller for en tur til Saltstraumen som er verdens sterkeste tidevannsstrøm.

Bodø er også et ideelt stoppested for en fergetur til den majestetiske Lofoten.

Andre spektakulære togreiser i Norge

Les også

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen