Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En kvinne kjører med Flåmsbanen
Kvinne reiser med Flåmsbana
Flåmsbanen.
Photo: Torild Moland - TravelStock
Flåmsbana.
Photo: Torild Moland - TravelStock

Bli med på noen av verdens vakreste togreiser

Len deg tilbake i setet og la toget ta deg med til fjordene på Vestlandet og Sørlandets skjærgård, gjennom fjellheimen eller over polarsirkelen. På disse åtte togstrekningene er det fantastisk utsikt, og flere av dem regnes blant de vakreste togturene i verden.

Togreiser i Norge handler like mye om den unike følelsen av ro og reiseglede som om å komme seg fra A til Å. Mange av de norske togstrekningene kommer dessuten stadig langt opp i kåringer av verdens vakreste togreiser.

Togturer som Nordlandsbanen og Bergensbanen tilbyr langt mer enn bare transport. Som passasjer blir du del av landskapet og kulturen på en helt annen måte enn du opplever i et fly.

Forfatter Jan Helge Østlund har skrevet flere bøker om togreiser og jernbanehistorie i Norge. Han forteller at Norge har en spesiell plass på europakartet for togentusiaster.

– Sveits og Østerrike gir hard konkurranse, men jeg vil likevel si at Norge ligger i det europeiske toppsjiktet. De har kanskje raskere togtyper nedover på kontinentet, men vi kommer høyt opp på listen når det gjelder historie, destinasjoner og naturopplevelser underveis, sier Østlund.

Tog er også en av de mest bærekraftige måtene å utforske landet på. Her er åtte norske togstrekninger som tilbyr langt mer enn bare transport.

1. Bergensbanen

Bergensbanen er kanskje den mest populære av de naturskjønne togrutene i Norge, og det med god grunn. Reisen går gjennom vakkert fjellandskap fra Oslo til Gol og Geilo, opp Hallingdal mot Finse, og langs Hardangerjøkulen, før toget går bratt nedover til endestasjonen Bergen.

– Ikke bare knytter den sammen to av de viktigste byene i landet, den tar også passasjerene gjennom et tversnitt av Norges kulturlandskap. Åkre, fjorder, skog og fjell er alle elementer i den omtrent syv timer lange turen. At den passerer landets høyeste punkt for en jernbane, er jo også morsomt, sier Østlund.

Siden NRK sendte dokumentaren «Bergensbanen – minutt for minutt», har ruta blitt svært populær blant turister. Ifølge Vy hopper mange også av på Myrdal stasjon for å oppleve verdensberømte Flåmsbana.

Du kan booke billetter med VY.

Få tips til opplevelser langs Bergensbanen fra de kjente Lokførertvillingene.

2. Flåmsbana

Flåmsbana kjører opp en grønn og frodig åsside på Vestlandet
Flåmsbana.
Photo: Morten Rakke

At Flåmsbana er en av verdens mest berømte togstrekninger, til tross for at den bare er omtrent en time lang, sier mye om landskapet du kan oppleve underveis. Over en halv million turister blir årlig bergtatt av den bratte ferden fra Myrdal stasjon og ned til Flåm innerst i Aurlandsfjorden. Om vinteren er turen fra Bergen til Flåm spesielt mektig.

– Fra Fåmsbana er det en utrolig flott utsikt på fine dager. Med dramatiske fossefall, elver, daler og fjell er denne strekningen for mange selve definisjonen av mektig norsk natur, sier Østlund.

Som livslang togelsker er Østlund spesielt opptatt av Flåmsbanas tekniske aspekter.

– Framfor alt er Flåmsbana et teknologisk mesterverk. På grunn av den bratte stigningen fra 0 til 866 meter over havet, kreves to lokomotiver – ett foran og ett bak. Og alle togene er utstyrt med spesielt riggede bremsesystemer, forklarer han.

Vel fremme i Flåm kan du bli med på en rekke aktiviteter hele året, blant annet miljøvennlig fjordsightseeing. Om vinteren kan du dessuten bruke Flåmsbana som skiheis!

Book en Norge i et nøtteskall-rundtur med Fjord Tours, eller book togbilletter med VY.

3. Dovrebanen

På den sju timer lange togturen gjennom Gudbrandsdalen, Rondane og Dovrefjell reiser du innom noen av landets mest kjente nasjonalparker. Dovrebanen er derfor utvilsomt den deiligste og mest uforglemmelige måten å gjennomføre strekningen fra Oslo til Trondheim på, mener togeksperten Østlund.

– Dovrebanen utgjør en svært fin og innholdsrik reisedag. På strekningen langs Mjøsa opp mot Hamar og Lillehammer er det veldig mye flott å se på. Du kjører også forbi Eidsvoll, arnestedet for Norges grunnlov, og selv om naturen ikke er like spektakulær som langs noen av de mer berømte toglinjene, er det masse å se underveis. Blant annet er moskus et vanlig syn på denne turen, sier han.

Hvis du har lyst, kan du ta en overnatting på Dovrefjell og gå på moskussafari, eller få det enorme dyret servert til middag på Kongsvold Fjeldstue rett ved Kongsvoll stasjon.

Hvis du reiser med barn, er det populært å stoppe i Hunderfossen familiepark. På Bjorli stasjon er det overgang til Raumabanen, som tar deg videre til Åndalsnes.

Du kan finne billetter til Dovrebanen hos SJ NORD.

Få flere tips til hva du kan oppleve langs Dovrebanen med togekspert Erik Sveberg Dietrichs.

4. Raumabanen

A train on the Rauma Railway in the sunny mountain landscape, Fjord Norway
Raumabanen.
Photo: Leif Johnny Olestad / Visitnorway.com

Raumabanen beskrives av Vy som en av landets «vakreste og villeste jernbanestrekninger». Den 114 kilometer lange togturen har også en helt spesiell plass i Østlunds hjerte.

– Fra Bjorli og ned til Åndalsnes opplever du natur du ellers må til Sveits for å se. For meg er dette kanskje det flotteste partiet vi har her i landet, sier han.

Turen tar cirka 1 time og 40 minutter og inkluderer høydepunkter som Romsdalen, Trollveggen og Kylling bru. Reiser du med Dovrebanen, er det enkel overgang til Raumabanen på Dombås stasjon. Toget er også spesielt tilrettelagt for turister, med store panoramavinduer og betjening som guider deg om sommeren.

Fra Åndalsnes, også kalt Tindehovedstaden på grunn av det store klatremiljøet der, kan du vandre over Romsdalseggen, dra på topptur på ski eller kjøre Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen.

Du kan booke billetter til Raumabanen med SJ NORD.

Du har masse spennende i vente! Her er flere tips til hva du bør få med deg på togturen:

5. Rørosbanen

A train on the Rørosbanen with a view on the town of Røros, Trøndelag, Norway
The Røros Railway.
Photo: Vy

Rørosbanen ble åpnet allerede i 1877 og er med det landets eldste stambane, altså en toglinje som forbinder ulike landsdeler. Den fem timer lange ruta forbinder Hamar og Trondheim gjennom vakker villmark og trolske skogsområder i Østerdalen. Videre går toget gjennom bergstaden Røros, som står på UNESCOs verdensarvliste, og helt til Støren.

– Mange tror Rørosbanen er litt kjedelig, men det er faktisk mye å følge med på fra togvinduet. I de enorme skogene underveis kan du se både elg, jerv, gaupe, ulv og bjørn, sier Østlund.

Book billetter med SJ NORD.

6. Sørlandsbanen

A train on the Sørlandsbanen, crossing a bridge over the water, Southern Norway
Sørlandsbanen.
Photo: Svein Magne Morken / Vy

Den åtte timer lange strekningen mellom Oslo og Stavanger har kanskje ikke det «ville» preget de andre turene på denne listen har, men Sørlandsbanen er likevel et langt mer naturskjønt alternativ enn motorveien hvis du vil til paradisiske Sørlandet.

Familievennlige stoppesteder som Bø Sommarland i Telemark eller Dyreparken i Kristiansand, gjør også Sørlandsbanen til en folkekjær togrute.

– Mange ser for seg at toget går rett ut til skjærgården, men store deler av linjen ble bygd innenlands for å unngå å bli bombet under krigen. Det er egentlig først nær Egersund at du ser havet, men før det opplever du dalfører og skoger. Fra Nelaug går det en sidelinje ned til Arendal, og der er det veldig fint, sier Østlund.

Med Sørlandsbanen har du også enkel tilgang til Sørlandets andre hvite byer: Risør, Grimstad, Mandal, Flekkefjord og Egersund.

Sjekk ut flere spennende destinasjoner og aktiviteter langs banen:

7. Nordlandsbanen

A train on the Nordlandsbanen in Northern Norway
Saltfjellet, Nordland.
Photo: Vy

Den 729 kilometer lange strekningen mellom Trondheim og Bodø er, ifølge Vy, Norges lengste toglinje. Her blir du tatt med på en reise gjennom et vakkert og variert nordnorsk landskap, fra kystterreng til innlandsbygder og høyfjell. Gå av på en av stasjonene i Trøndelag og prøv fiskelykken i en av lakseelvene der, eller utforsk de tre nasjonalparkene i Namdalen. Hvis du vil se Helgelandskysten, kan du gå av i Mosjøen eller Mo i Rana.

– Nordlandsbanen er 73 mil med opplevelser, historie og spektakulær natur. Mange tror reisen er litt kjedelig fordi den tar ti timer, men dette er virkelig en praktstrekning, sier Jan Helge Østlund.

Nordlandsbanen er den eneste toglinjen i landet som krysser polarsirkelen. Toget har to avganger daglig, og nattogreisen er kåret til en av verdens vakreste av Lonely Planet. Bestill tidlig hvis du vil ha sovekupé.

Finn billetter hos SJ NORD.

8. Ofotbanen

Tog kjører langs Ofotbanen i Nord-Norge
Ofotbanen.
Photo: Jernbaneverket / Roar G. Nillson

Ofotbanen har blitt kalt «verdens åttende underverk» og tar deg med fra Narvik ved Ofotfjorden til svenskegrensen og videre inn i Sverige. Turen fra fjord til høyfjell går gjennom et folketomt, vilt og dramatisk landskap fullt av historie. Til grensen er det omtrent en time, men hvis du ønsker, kan du fortsette gjennom Sverige til Stockholm og andre reisemål i Europa.

På denne reisen er det ikke bare naturen som er imponerende. Her er det mange spor etter rallarene som bygde jernbanen under Klondyke-liknende forhold på slutten av 1800-tallet. I tillegg var jernmalm svært viktig for Hitler-Tyskland, og mange av kampene under Slaget om Narvik stod derfor rett ved toglinjen, som var eksportvei for Europas største og viktigste jernmalmforekomster. Malmtogene fra gruvene ved Kiruna utgjør fremdeles hoveddelen av trafikken.

De idylliske stasjonene langs linja er tegnet av jernbanens egne arkitekter og står i skarp kontrast til den ville naturen. Gå av toget på rødmalte Katterat stasjon og følg Rallarvegen ned til Rombaksbotn ved fjorden. Om sommeren kan du bli med på en guidet tur, og fra Rombaksbotn kan du ta rib tilbake til Narvik. Ellers på året bør du sjekke med turistinformasjonen i Narvik om returmulighetene til byen.

Narvikfjellet skianlegg er åpent helt til mai, og om sommeren kan du ta gondolen til toppen av fjellet for å se på den fantastiske fjordutsikten. Det dramatiske fjellandskapet rundt Narvik har også mange merkete vandreruter.

Planlegg reisen med Entur

Reiseplanleggeren Entur gjør planlegging av kollektivreiser enkel. Entur søker på tvers av alle kollektivselskaper og fylkesgrenser og gir deg reiseforslag, samme hvor langt du skal og hvor mange bytter du må gjøre underveis. Du kan i de fleste tilfeller også kjøpe billetter ved hjelp av Entur (det er enklest via deres app).

Last ned Entur fra AppStore eller Google Play.

Togselskaper

Det er flere togselskaper i Norge, inkludert VY, Flytoget, Go Ahead Nordic og SJ NORD.

VY sine linjer inkluderer lokaltog i Osloområdet, og regionale tog som Dovrebanen og Bergensbanen. 

Flytoget går mellom Oslo og Oslo Lufthavn.

Go Ahead Nordic har linjer fra Oslo i øst til Stavanger i vest, inkludert Sørlandsbanen, Arendalsbanen og jærbanen.

SJ NORD har flere lokale linjer i Nordland og Trøndelag, i tillegg til regionale tog som Nordlandsbanen, Dovrebanen, Raumabanen og Rørosbanen.

Hovedlinjene i Norge

Planlegg en togferie

Her er alt du trenger å vite om togreising i Norge.

Finn din togferie

Take advantage of top offers

See our selection of offers from companies that work hard to make you happy all through your trip.

 • Coast & Fjords of Norway by Authentic Scandinavia
  Credits
  Coast & Fjords of Norway by Authentic Scandinavia
  Photo: Visit Bergen
  Kyst og fjorder
  Oslo, Bergen, fjorder, Preikestolen

  Opplev Sør-Norges høydepunkter, inkludert fjorder, kyst, vakre togturer, Preikestolen og byene Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand. | Authentic Scandinavia

 • The Golden Route by Authentic Scandinavia
  Credits
  The Golden Route by Authentic Scandinavia
  Photo: Terje Rakke
  The Golden Route
  Oslo, Geiranger, Ålesund og Bergen

  9-dagers togreise uten guide der du får utforske Oslo, Geiranger, Ålesund og Bergen. Reis med imponerende Raumabanen og Bergensbanen, og nyt et cruise med Hurtigruten på Geirangerfjorden. | Authentic Scandinavia

 • Norway in a Nutshell® Premium
  Credits
  Norway in a Nutshell® Premium
  Photo: Robert Bye / Unsplash
  Det beste av Norge
  Et luksuriøst togeventyr

  Med et lengre opphold i en hytte ved elven nær Flåm, kan du ta deg god tid og nyte det norske fjordlandskapet med fotturer, kajakkturer eller sykkelturer. Halvpensjon, togtur, overganger og to utendørsaktiviteter er inkludert. | 50 Degrees North

 • Sognefjord in a nutshell offer
  Credits
  Sognefjord in a nutshell
  Photo: Pål Audestad
  Sognefjorden i et nøtteskall™
  Oppdag hjertet av Vestlandet

  Reis inn i hjertet av det norske fjord- og fjellandskapet, opplev mektige Sognefjorden og nyt en vakker togtur med Flåmsbana og Bergensbanen - alt i én billett! | Fjord Tours

 • Norwegian Fjords & Glaciers by Authentic Scandinavia
  Credits
  Norwegian Fjords & Glaciers by Authentic Scandinavia
  Photo: Sverre Hjørnevik / Fjord Norway
  Fjorder og isbreer
  Oslo, Bergen, Sognefjorden, Hardangerfjorden

  Reis med tog, båt og buss og opplev Sognefjorden og Hardangerfjorden. Besøk Oslo, Bergen og fjordbygdene Flåm, Balestrand og Ulvik. | Authentic Scandinavia

 • Norway Roundtrip from Oslo by Book Nordics
  Credits
  Norway Roundtrip from Oslo by Book Nordics
  Photo: Daniele D'Andreti / Unsplash
  Rundtur fra Oslo
  Utforsk det beste av Norge på denne 24-timers rundturen

  Reis langs fjordene, ta Flåmsbana med den vakre utsikten, sov på nattoget, og besøk sjarmerende bygder. Alt på bare 24 timer! | Book Nordics

 • Voyage d'hver à Gudvangen dans le Nærøyfjord avec Fjord Tours, Norvège
  Credits
  Voyages hiver, Fjord Tours
  Photo: Morten Normann Almeland/Fjord Tours
  Norge i et nøtteskall® Vinter
  Norges mest populære tur

  Finn roen med et besøk til magiske fjorder denne høsten eller vinteren. På denne legendariske turen reiser du gjennom Norges vakreste områder, med fjorder og fjell som står på UNESCOs verdensarvliste. Du får også oppleve Europas fineste togreise. Alt med én eneste billett. | Fjord Tours

 • Oslo & Fjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Credits
  Oslo & Fjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Photo: Thea Hermansen
  Oslo og fjordopplevelser
  Oslo, Bergen, utforsykling og fjordsafari

  6-dagers aktivitetstur inkludert Oslo, Vestlandet, Voss og Bergen. Opplev aktiviteter som sykling, fjordsafari, RIB og spektakulære togreiser. | Authentic Scandinavia

 • Sognefjord by Winter
  Credits
  Sognefjord in a nutshell
  Photo: Fjord Tours
  Sognefjorden i et nøtteskall™ vinter
  Opplev fjordenes konge

  På denne todagersturen får du se Norges lengste fjord med koselige bygder og oppleve noen av verdens vakreste togreiser! Turen starter i Oslo eller Bergen. | Fjord Tours

 • UNESCO Geirangerfjord in a nutshell
  Credits
  UNESCO Geirangerfjord in a nutshell
  Photo: Per Ottar Walderhaug
  UNESCO Geirangerfjorden i et nøtteskall
  Verdens vakreste fjord og naturskjønne Trollstigen

  Opplev praktfull natur, majestetiske fjell og hårnålssvingene i naturskjønne Trollstigen. Cruise på smaragdgrønne Geirangerfjorden, utforsk kystbyen Ålesund og nyt noen av verdens mest Instagram-vennlige steder.

 • Sognefjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Credits
  Sognefjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Photo: Frithjof Fure / Fjord Norway
  Sognefjord Adventure
  Oslo, Bergen, Flåm og Balestrand

  Reis selvstendig med tog og båt for å oppleve vakre fjorder. Besøk Oslo og Bergen, i tillegg til fjordbygdene Flåm og Balestrand. | Authentic Scandinavia

 • Classic "Norway in a Nutshell' Hiking Tour by 50 Degrees North
  Credits
  Classic "Norway in a Nutshell' Hiking Tour by 50 Degrees North
  Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway
  Klassisk fottur
  Sjarmerende hytter og fantastisk landskap

  7-dagers tur med noe av det beste Norge har å by på, inkludert tre dagers vandring, togtur fra Oslo til Finse, overnatting i Flåm, ekspressbåt til Bergen og en RIB-safari på Nærøyfjorden. Vakker natur, sjarmerende hytter og fantastisk landskap og selskap! | 50 Degrees North

 • Geirangerfjord & Ship - Fjord Norway - Authentic Scandinavia
  Credits
  Geirangerfjord & Ship - Fjord Norway - Authentic Scandinavia - Offer
  Photo: Paul Emundson - Fjord Norway / Authentic Scandinavia
  The Golden Route
  Oslo, Geiranger, Ålesund og Bergen.

  9-dagers togtur der du får utforske Oslo, Geiranger, Ålesund og Bergen. Reis med imponerende Raumabanen og Bergensbanen og nyt et cruise med Hurtigruten på Geirangerfjorden.

 • FGS-Fjordsafari - Authentic Scandinavia
  Credits
  FGS Fjordsafari - Authentic Scandinavia - Offer
  Photo: Thea Hermansen / Authentic Scandinavia
  Oslo & fjordeventyr
  Oslo, Bergen, downhillsykling og fjordsafari.

  6-dagers aktivitetstur inkludert Oslo, den norske fjordregionen, Voss og Bergen. Opplev aktiviteter som sykling, fjordsafari med RIB og spektakulære togreiser.

 • Norwegian Coastal Highlights by 50 Degrees North
  Credits
  Norwegian Coastal Highlights by 50 Degrees North
  Photo: Jonatan Pie / 50 Degrees North
  Norske kysthøydepunkt
  Ledsaget tur med Kystruten fra Tromsø til Bergen

  Reis sørover med Kystruten fra Tromsø, med skandinavisk ledsager. Deretter en vakker togreise fra Bergen til Oslo.  | 50 Degrees North

 • Oslo, Bergen & Fjord Experience by Authentic Scandinavia
  Credits
  Oslo, Bergen & Fjord Experience by Authentic Scandinavia
  Photo: Dembowski / Authentic Scandinavia
  Oslo, Bergen og fjordopplevelser
  Oslo, Flåm og Bergen

  Firedagers tur der du opplever fantastiske fjorder. Reis med tog på Bergensbanen og Flåmsbana, tilbring natten i vakre Flåm og bli med på cruise på Nærøyfjorden. | Authentic Scandinavia

 • Arctic Circle Express by Up Norway
  Credits
  Arctic Circle Express by Up Norway
  Photo: Leif Johnny Olestad / Visit Norway
  Arctic Circle Express
  Slow travel er på moten igjen

  Ta plass på en episk togtur gjennom fredfylt landskap pepret med majestetiske fjell, fjorder og fosser - til fots, i båt eller kanskje til og med i kajakk. | Up Norway

 • Discover Fjord Norway by Authentic Scandinavia
  Credits
  Discover Fjord Norway by Authentic Scandinavia
  Photo: Jonny Akselsen / Visit Flåm
  Oppdag Vestlandet
  Oslo, Bergen, fjorder og fjell

  6-dagers togtur uten guide, inkludert Oslo, Bergen og Vatnahalsen. Opplev en togreise i vakkert landskap over fjellet mot det norske fjordlandskapet. | Authentic Scandinavia

 • Norway in a nutshell tour
  Credits
  Norway in a nutshell
  Photo:
  Norge i et nøtteskall®
  Norges mest populære tur

  Denne legendariske turen fører deg gjennom Norges mest praktfulle fjord- og fjellandskap på UNESCOs verdensarvliste, og inkluderer en av Europas fineste togturer. | Fjord Tours

 • Spectacular fjord view
  Credits
  Utsikt over Flåm
  Photo: Sverre Hjørnevik
  Norsk vintereventyr, premium
  Det beste av Norge fra Oslo til Bergen

  Opplev det beste av Norge med tog, ferge og buss fra Oslo til Bergen med bagasjetransport, overnatting i Flåm og vinteropplevelser. | 50 Degrees North

Planlegg reisen

Her kan du søke etter togreiser i hele Norge. Start planleggingen i dag!

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen