Skip to main content

Bli med på noen av verdens vakreste togreiser

Len deg tilbake i setet og la toget ta deg med til fjordene på Vestlandet og Sørlandets skjærgård, gjennom fjellheimen eller over polarsirkelen. På disse åtte togstrekningene er det fantastisk utsikt, og flere av dem regnes blant de vakreste togturene i verden.

Togreiser i Norge handler like mye om den unike følelsen av ro og reiseglede som om å komme seg fra A til Å. Mange av de norske togstrekningene kommer dessuten stadig langt opp i kåringer av verdens vakreste togreiser.

Togturer som Nordlandsbanen og Bergensbanen tilbyr langt mer enn bare transport. Som passasjer blir du del av landskapet og kulturen på en helt annen måte enn du opplever i et fly.

Forfatter Jan Helge Østlund har skrevet flere bøker om togreiser og jernbanehistorie i Norge. Han forteller at Norge har en spesiell plass på europakartet for togentusiaster.

– Sveits og Østerrike gir hard konkurranse, men jeg vil likevel si at Norge ligger i det europeiske toppsjiktet. De har kanskje raskere togtyper nedover på kontinentet, men vi kommer høyt opp på listen når det gjelder historie, destinasjoner og naturopplevelser underveis, sier Østlund.

Tog er også en av de mest bærekraftige måtene å utforske landet på. Her er åtte norske togstrekninger som tilbyr langt mer enn bare transport.

1. Bergensbanen

Bergensbanen er kanskje den mest populære av de naturskjønne togrutene i Norge, og det med god grunn. Reisen går gjennom vakkert fjellandskap fra Oslo til Gol og Geilo, opp Hallingdal mot Finse, og langs Hardangerjøkulen, før toget går bratt nedover til endestasjonen Bergen.

– Ikke bare knytter den sammen to av de viktigste byene i landet, den tar også passasjerene gjennom et tversnitt av Norges kulturlandskap. Åkre, fjorder, skog og fjell er alle elementer i den omtrent syv timer lange turen. At den passerer landets høyeste punkt for en jernbane, er jo også morsomt, sier Østlund.

Siden NRK sendte dokumentaren «Bergensbanen – minutt for minutt», har ruta blitt svært populær blant turister. Ifølge Vy hopper mange også av på Myrdal stasjon for å oppleve verdensberømte Flåmsbana.

Du kan booke billetter med VY.

Få tips til opplevelser langs Bergensbanen fra de kjente Lokførertvillingene.

2. Flåmsbana

At Flåmsbana er en av verdens mest berømte togstrekninger, til tross for at den bare er omtrent en time lang, sier mye om landskapet du kan oppleve underveis. Over en halv million turister blir årlig bergtatt av den bratte ferden fra Myrdal stasjon og ned til Flåm innerst i Aurlandsfjorden. Om vinteren er turen fra Bergen til Flåm spesielt mektig.

– Fra Fåmsbana er det en utrolig flott utsikt på fine dager. Med dramatiske fossefall, elver, daler og fjell er denne strekningen for mange selve definisjonen av mektig norsk natur, sier Østlund.

Som livslang togelsker er Østlund spesielt opptatt av Flåmsbanas tekniske aspekter.

– Framfor alt er Flåmsbana et teknologisk mesterverk. På grunn av den bratte stigningen fra 0 til 866 meter over havet, kreves to lokomotiver – ett foran og ett bak. Og alle togene er utstyrt med spesielt riggede bremsesystemer, forklarer han.

Vel fremme i Flåm kan du bli med på en rekke aktiviteter hele året, blant annet miljøvennlig fjordsightseeing. Om vinteren kan du dessuten bruke Flåmsbana som skiheis!

Book en Norge i et nøtteskall-rundtur med Fjord Tours, eller book togbilletter med VY.

3. Dovrebanen

På den sju timer lange togturen gjennom Gudbrandsdalen, Rondane og Dovrefjell reiser du innom noen av landets mest kjente nasjonalparker. Dovrebanen er derfor utvilsomt den deiligste og mest uforglemmelige måten å gjennomføre strekningen fra Oslo til Trondheim på, mener togeksperten Østlund.

– Dovrebanen utgjør en svært fin og innholdsrik reisedag. På strekningen langs Mjøsa opp mot Hamar og Lillehammer er det veldig mye flott å se på. Du kjører også forbi Eidsvoll, arnestedet for Norges grunnlov, og selv om naturen ikke er like spektakulær som langs noen av de mer berømte toglinjene, er det masse å se underveis. Blant annet er moskus et vanlig syn på denne turen, sier han.

Hvis du har lyst, kan du ta en overnatting på Dovrefjell og gå på moskussafari, eller få det enorme dyret servert til middag på Kongsvold Fjeldstue rett ved Kongsvoll stasjon.

Hvis du reiser med barn, er det populært å stoppe i Hunderfossen familiepark. På Bjorli stasjon er det overgang til Raumabanen, som tar deg videre til Åndalsnes.

Du kan finne billetter til Dovrebanen hos SJ NORD.

Få flere tips til hva du kan oppleve langs Dovrebanen med togekspert Erik Sveberg Dietrichs.

4. Raumabanen

Raumabanen beskrives av ofte som en av landets «vakreste og villeste jernbanestrekninger». Den 114 kilometer lange togturen har også en helt spesiell plass i Østlunds hjerte.

– Fra Bjorli og ned til Åndalsnes opplever du natur du ellers må til Sveits for å se. For meg er dette kanskje det flotteste partiet vi har her i landet, sier han.

Turen tar cirka 1 time og 40 minutter og inkluderer høydepunkter som Romsdalen, Trollveggen og Kylling bru. Reiser du med Dovrebanen, er det enkel overgang til Raumabanen på Dombås stasjon. Toget er også spesielt tilrettelagt for turister, med store panoramavinduer og betjening som guider deg om sommeren.

Fra Åndalsnes, også kalt Tindehovedstaden på grunn av det store klatremiljøet der, kan du vandre over Romsdalseggen, dra på topptur på ski eller kjøre Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen.

Du kan booke billetter til Raumabanen med SJ NORD.

Du har masse spennende i vente! Her er flere tips til hva du bør få med deg på togturen:

5. Rørosbanen

Rørosbanen ble åpnet allerede i 1877 og er med det landets eldste stambane, altså en toglinje som forbinder ulike landsdeler. Den fem timer lange ruta forbinder Hamar og Trondheim gjennom vakker villmark og trolske skogsområder i Østerdalen. Videre går toget gjennom bergstaden Røros, som står på UNESCOs verdensarvliste, og helt til Støren.

– Mange tror Rørosbanen er litt kjedelig, men det er faktisk mye å følge med på fra togvinduet. I de enorme skogene underveis kan du se både elg, jerv, gaupe, ulv og bjørn, sier Østlund.

Book billetter med SJ NORD.

6. Sørlandsbanen

Den åtte timer lange strekningen mellom Oslo og Stavanger har kanskje ikke det «ville» preget de andre turene på denne listen har, men Sørlandsbanen er likevel et langt mer naturskjønt alternativ enn motorveien hvis du vil til paradisiske Sørlandet.

Familievennlige stoppesteder som Bø Sommarland i Telemark eller Dyreparken i Kristiansand, gjør også Sørlandsbanen til en folkekjær togrute.

– Mange ser for seg at toget går rett ut til skjærgården, men store deler av linjen ble bygd innenlands for å unngå å bli bombet under krigen. Det er egentlig først nær Egersund at du ser havet, men før det opplever du dalfører og skoger. Fra Nelaug går det en sidelinje ned til Arendal, og der er det veldig fint, sier Østlund.

Med Sørlandsbanen har du også enkel tilgang til Sørlandets andre hvite byer: Risør, Grimstad, Mandal, Flekkefjord og Egersund.

Sjekk ut flere spennende destinasjoner og aktiviteter langs banen:

7. Nordlandsbanen

Den 729 kilometer lange strekningen mellom Trondheim og Bodø er, ifølge Vy, Norges lengste toglinje. Her blir du tatt med på en reise gjennom et vakkert og variert nordnorsk landskap, fra kystterreng til innlandsbygder og høyfjell. Gå av på en av stasjonene i Trøndelag og prøv fiskelykken i en av lakseelvene der, eller utforsk de tre nasjonalparkene i Namdalen. Hvis du vil se Helgelandskysten, kan du gå av i Mosjøen eller Mo i Rana.

– Nordlandsbanen er 73 mil med opplevelser, historie og spektakulær natur. Mange tror reisen er litt kjedelig fordi den tar ti timer, men dette er virkelig en praktstrekning, sier Jan Helge Østlund.

Nordlandsbanen er den eneste toglinjen i landet som krysser polarsirkelen. Toget har to avganger daglig, og nattogreisen er kåret til en av verdens vakreste av Lonely Planet. Bestill tidlig hvis du vil ha sovekupé.

Finn billetter hos SJ NORD.

8. Ofotbanen

Ofotbanen har blitt kalt «verdens åttende underverk» og tar deg med fra Narvik ved Ofotfjorden til svenskegrensen og videre inn i Sverige. Turen fra fjord til høyfjell går gjennom et folketomt, vilt og dramatisk landskap fullt av historie. Til grensen er det omtrent en time, men hvis du ønsker, kan du fortsette gjennom Sverige til Stockholm og andre reisemål i Europa.

På denne reisen er det ikke bare naturen som er imponerende. Her er det mange spor etter rallarene som bygde jernbanen under Klondyke-liknende forhold på slutten av 1800-tallet. I tillegg var jernmalm svært viktig for Hitler-Tyskland, og mange av kampene under Slaget om Narvik stod derfor rett ved toglinjen, som var eksportvei for Europas største og viktigste jernmalmforekomster. Malmtogene fra gruvene ved Kiruna utgjør fremdeles hoveddelen av trafikken.

De idylliske stasjonene langs linja er tegnet av jernbanens egne arkitekter og står i skarp kontrast til den ville naturen. Gå av toget på rødmalte Katterat stasjon og følg Rallarvegen ned til Rombaksbotn ved fjorden. Om sommeren kan du bli med på en guidet tur, og fra Rombaksbotn kan du ta rib tilbake til Narvik. Ellers på året bør du sjekke med turistinformasjonen i Narvik om returmulighetene til byen.

Narvikfjellet skianlegg er åpent helt til mai, og om sommeren kan du ta gondolen til toppen av fjellet for å se på den fantastiske fjordutsikten. Det dramatiske fjellandskapet rundt Narvik har også mange merkete vandreruter.

Gode reisetilbud

La proffene pakke norgesferien! Sjekk de gode tilbudene fra våre partnere.

Planlegg reisen

Her kan du søke etter togreiser i hele Norge. Start planleggingen i dag!

Sider du nylig har besøkt