Skip to main content

Den store restaurantguiden

Trondheim og Trøndelag

Trøndelag er blitt Norges matmekka!

Få tipsene til alt fra fancy Michelin-restauranter...

… til lune, koselige steder å spise, drikke og sosialisere.

Velkommen til Trondheim og Trøndelag, som ble valgt ut til å være Europeisk Matregion i 2022. Og som derfor er blitt en av de hotteste destinasjonene for matelskere akkurat nå!

Vi guider deg til de beste stedene å spise og drikke i Trondheim, Røros, Hitra og resten av Trøndelag.

Kom, få smaken på Trøndelag, du også!

Trondheim

«Home of Nordic flavour»

Har du oppdaget Norges nye matnirvana? Trondheim byr både på tradisjonelle favoritter og dristige, nye smaker. I 2018 skrev Dagens Næringsliv at Trondheim er blitt Norges nye mathovedstad. I dag har den lille byen hele tre Michelin-restauranter, og flere og flere nyskapende spisesteder popper stadig opp! Du kan bruke en hel uke på å nyte spennende smaker på kryss og tvers av byen.

Her er matblogger Helle Øder Vallebrokk og Visit Trondheims tips til spisestedene og kafeene du bør prøve, fra morgen til kveld:

 1. Frokost:Start dagen med Norges beste frokoster på Scandic Nidelven eller i stilige Palmehaven Britannia Hotel.
 2. Kaffepause: Dra på sightseeing, før du tar en pause på Bakklandet skydsstation, den koseligste kafeen i byen! Eller prøv kaffen på en av byens gode kaffebrennerier, som for eksempel Pala og Jacobsen & Svart. Liker du te bedre, så bør du dra til Grabaak Teatelier, Norges eneste Master Tea Blender, der det serveres te av beste kvalitet, mange laget av lokale vekster.
 3. Lunsj: Hvis du liker god mat, utmerket kaffe og bøker, er Sellanraa Bok & Bar stedet for deg. Baristaen, Tore Øverleir, erkåret til Norges beste baristakunstner.Her har de bærekraft i fokus, og på menyen finner du lokale råvarer i sesong. Isaks, Café ni muser og Lille Skansen er også gode lunsjsteder, sistnevnte med panoramautsikt over byen. Gubalari er også et artig alternativ. Ung visuell kunst møter kulinarisk kunst på denne kule, uformelle bistroen som ligger i bygget Kjøpmannsgata Ung Kunst, byens nyeste arena for unge kunstnere, grunnlagt av kunstneren Kjell Erik Killi Olsen.
 4. Middag: Alternativene er nesten uendelige! Du kan omtrent gå i hvilken som helst retning i Trondheim og komme over en fantastisk restaurant.

Men det er ikke bare på restaurantene du får god mat. – Stopp på den selvbetjente, lokale matbutikken på togstasjonen i Trondheim, og kjøp godsaker til å ta med på toget eller til pikniken, anbefaler Øder Valebrokk.

Søtsug? Det finnes massevis av alternativer her også!

– Det er mange gode bakerier i regionen. Hvis du kommer over noe Lars Lian, en av Norges beste konditorer har laget, prøv det umiddelbart, fortsetter hun.

Unn deg en Michelin-opplevelse

Tre restauranter i Trondheim er nå blant kremen av kulinariske opplevelser i Norden.

– Det faktum at det er tre Michelin-restauranter og én Bib Gourmand restaurant (Fagn Bistro) i en så liten by, er ganske unikt, sier Øder Valebrokk, som mener at det er mange flere spisesteder, inkludert Spontant Vinbar, som burde bli nevnt i Michelinguiden neste gang.

Den eksklusive 2024-listen inkluderer:

Speilsalen:Den påkostede oppussingen av Britannia Hotel har satt Trondheim på kartet, både for erfarne reisende og matelskere.

I Speilsalen presenterer Christopher Davidsen, en av verdens beste kjøkkensjefer, en kulinarisk reise full av herlige overraskelser. I tillegg til å være gullmedaljevinner i Global Chefs Challenge VM og Årets kokk 2015, er han sølvvinner i Bocuse d'Or.

Om du booker «Chef’s Table», kan du ta plass ved en massiv marmorbenk i enden av Speilsalen og få en nærmere titt på hvordan magien skapes. Norges beste sommelier, Henrik Dahl Jahnsen, som fikk den prestisjefylte prisen Sommelier Award i 2021, vil sikre at du får de mest passende dråpene til maten.

Du kan også nyte gode cocktailer og deilig mat på Brasserie Britannia og koselige Jonathan Grill, som også ligger på hotellet.

Fagn: Denne skatten er nok en Michelin-godbit i klassisk stil, basert på utsøkte norske og lokale ingredienser med et internasjonalt preg. Søsterrestauranten Fagn Bistro, i øverste etasje, har Bib Gourmand-utmerkelse.

Fagns Erlend Sitter er en av de yngste kjøkkensjefene på en Michelin-restaurant. På menyen hans finner du alt fra potetpasta, fermentert purre og reinsdyrdelikatesser til desserter som inkluderer ingredienser som mjødurt og karamellis med frosne maur.

–  Det er ikke mange steder i verden som kan måle seg med de råvarene vi har i Trøndelag. Vi har også et sterkt fokus på ville vekster, og vi høster hyppig fra naturen selv, sier Sitter, og legger til at lokale matfavoritter inkluderer reinsdyr fra Røros, sild og sikrogn.

For å oppleve Speilsalen eller Fagn er det anbefalt å booke bord god tid i forveien.

Flere unike spisesteder:

To Rom og Kjøkken:En av de klassiske fine dining-restaurantene i byen,grunnlagt av matguruen Roar Hildonen. Hans ambisiøse sønn Eskil styrer nå showet, og serverer alt fra muslinger fra Frøya og tyttebærcocktailer som skinner som rockestjerner. 

Le Bistro: Et lite stykke Frankrike midt i Trondheim! Le Bistrohar blitt kalt landets beste bistro. Dette er det ideelle stedet å slappe av og nyte litt snacks eller en smaksmeny i varme, koselige omgivelser.

Spontan: Vinbar og restaurant. Her tilbyr de smaksmenyer basert på sesongens friske råvarer.

Kitchen & Table: Gode smaker kombinert med den beste utsikten. Menyen er nordisk med en touch av Amerika og Asia.

Troll: Så norsk som det får blitt, med en eksotisk tvist! Overrask smaksløkene dine på dette rebelske kjøkkenet som tar norsk tradisjonsmat til neste nivå.

Kraft Bodega: Hva er vi i humør for i dag? Her lager kokkene maten de selv ville likt å spise.

The Crab: Teamet bak en av Norges mest legendariske sjømatrestauranter, Ansnes Brygger, på Hitra, har nå tatt med den deilige sjømaten til byen og åpnet en ny unik sjømatrestaurant.

Matfestivaler

Regionen arrangerer flere mat- og drikkefestivaler, blant annet Trondheim Vinfest i mars, Bryggerifestivalen og Trøndersk Matfestival (en av Europas største) i juli, og Trondheim Ginfestival i august.

Byen byr også på så mye mer enn god mat! I en artikkel fra 2022 skrev Forbes magasin at «Trondheim er en av Europas mest undervurderte byer.» Sjekk ut disse innsidetipsene til Trondheim, og bli med kokk Live Krangnes Edvardsen på hennes tre kulturelle høydepunkt i byen.

Utforsk Trondheim

De beste matopplevelsene i Trondheim

Finn restaurantene og enda flere steder å spise og drikke i Trondheim.

Inderøy

Den gyldne omvei

Førsteklasses gårdsmat

Rett ved E6 over til Inderøy, en halvøy 2 timer nord for Trondheim, finner du en smakfull avstikker kalt Den gyldne omvei. Her kan du besøke en av landets beste akevittprodusenter, Inderøy Brenneri på Berg Gård, møte bonden ansikt til ansikt og smake på prisvinnende oster på Gangstad Gårdsysteri, eller nyte trøndersk tradisjonsmat i avslappende omgivelser.

For et ekte gourmetmåltid basert på det beste av lokale råvarer, besøk Øyna Kulturlandskapshotell sin restaurant. Hotellet som ligger oppe i åssiden, er blitt anerkjent som et av de mest fantastiske nye hotellene i verden av det store reisemagasinet Fodor’s Travel i 2022, takket være sin unike arkitektur og omgivelser, integrert i det frodige landskapet.

Rund av kvelden i den herlige skybaren med panoramautsikt over Trondheimsfjorden og en «Inderøyningen»-cocktail basert på hjemmelaget løvetannsirup.

Verdt et besøk:

 1. Øyna Kulturlandskapshotell: Kåret til et av de «101 mest fantastiske nye hotellene i verden» av det store reisemagasinet Fodor’s Travel. Forvent deg det beste innen lokalmat, fantastisk utsikt fra senga, og en kul skybar som svever over åkre og fjorder. 
 2. Inderøy Mosteri: Verdens nordligste kommersielle eplehage! Deres eple- og fruktjuicer gir de fleste vann i munnen bare ved å tenke på dem...
 3. God Mat Lokalt: Her kan du kjøpe grønnsaker, kjøtt, brød, melk, ost, honning og andre godsaker fra over 70 lokale mat- og drikkeprodusenter. Butikken ligger rett av E6 ved den sørlige avkjørselen til Den gyldne omvei.
 4. Gangstad Gårdsysteri: Deres velsmakende oster har vunnet flere priser, blant annet fikk blåmuggosten Nidelven Blå supergull under World Cheese Awards i 2019.
 5. Inderøy Brenneri på Berg Gård: En av landets beste akevittprodusenter serverer både tradisjonelle og trendy akevitter på denne superkoselige gården. Bli med på en unik opplevelse med historiefortelling og smaksprøver i fatlageret.
 6. Gulburet: Bak den gamle døra i stabburet finner du denne lille, men svært innholdsrike gårdsbutikken. Spis, drikk og nyt hverandres selskap i den frodige hagen, eller oppe på det intime, koselige loftet. De har også eget bakeri og mikrobryggeri!
 7. Inderøy Gårdsbryggeri: Velg mellom over 20 typer øl, basert på gamle oppskrifter og tradisjoner.
 8. Marens bakeri: Herlig, fersk bakst, og ikke minst en himmel for glutenfrie bakevarer!

Bli med på hjul i matmekka!

Flere matdestinasjoner i Innherred:

I nærheten av Steinkjer vil du finne et spesielt sted Michelin-inspektørene har gått glipp av. Opplev en kulinarisk helaften på Experience på Bjerkem gård, en tidligere låve forvandlet til en rustikk gourmetrestaurant.

Røros

Lokalmatens vugge

To timer sørøst for Trondheim finner du den koselige, gamle gruvebyen Røros. Lokalmatbølgen som har skyllet over landet startet faktisk her, blant lave trehus og gamle kobbergruver.

Røros har et veldig sterkt fokus på meieriprodukter, multebær, viltkjøtt fra reinsdyr og elg, samt fantastiske oster fra ysterier som Eggen Gardsysteri og Galåvolden Gård. Ikke minst bugner det av tradisjonell bakst som lemse, pjalt (en krysning mellom vaffel og bolle, fra rørosregionen) og flatbrød.

Se etter produkter fra Rørosmeieriet og Rørosmat, som regel tilgjengelig i matbutikker over hele Norge. Du må også smake på ferskvannsfisken fra området, spesielt røye, sik og ørret.

Verdt et besøk:

 1. Vertshuset Røros: Få en smak av byens fascinerende historie, innsjøene og fjellene rundt, i denne koselige, unike tømmerbygningen fra 1844. På menyen finner du sesongens fineste råvarer, inkludert reinsdyrkjøtt.
 2. Galåvolden Gård: Smak på deilig gårdsmat som ekte gourmet Rørosis Fløteis, ostekaken Røroskake, Rørosost og masse spekemat.
 3. Eggen Gardsysteri: Ysteriet ligger i fjellbygda Vingelen i Tolga kommune. Prøv den prisbelønte blåmuggosten Fjellblå og andre fantastiske oster.
 4. Søberg Gård: Her kan du nyte lokalmat og brygg fra regionen. Det gamle stabburet og sauefjøset har alle forutsetninger for en stemningsfull helaften.
 5. Kalsa Gårdsbakeri: Nesten alt her er bakt for hånd! Smak på tradisjonell lemse, pjalt og andre godsaker.
 6. Grillhuset Røros: Nyt et storslått måltid basert på lokale ingredienser fra Røros og Trøndelag, laget med dansk håndverk og franske teknikker.
 7. Rørosrein: En familiebedrift bestående av to sørsamiske familier, som driver med reindrift i Rørosområdet. I koia deres serverer de egenprodusert mat som er innhøstet i distriktet.
 8. Lokalmatsafari: Spis deg gjennom smakene og tradisjonene som har gjort Røros til en ekte matdestinasjon.

Hitra, Frøya og Fosen

Sjømathimmelen

Hitra, Frøya og resten av Fosenhalvøya er som en stor, deilig buffé! Det er noe unikt med jordsmonnet, klimaet og havstrømmene på Trøndelagskysten, som resulterer i råvarer i verdensklasse.

Hitrakrabben, sjøkrepsen, laksen, kamskjellene og andre skalldyr fra dette området, finner du på menyen hos de aller beste restaurantene i verden. I området finner du også noen av verdens største anlegg for lakseoppdrett.

Området er også et eldorado av gårdsmat, med lokale oster og delikatesser som hjort og villsau. Hvis du ikke har tenkt til å fiske eller jakte måltidene dine selv, vil du også finne en rekke utmerkede restauranter og leverandører:

Verdt et besøk:

 1. Ansnes Brygger, Hitra: Du må prøve deres berømte sjømatbuffé, med hitrakrabbe, sjøkreps, reker og andre ferske skalldyr. I tillegg vil du bli servert fem til ni andre fantastiske sjømatretter. Du går ikke sulten herfra ...
 2. Hitra Gårdsmat: Foodies bør ta turen ut hit for å smake på deres særegne og prisbelønte «grotteoster». Hitra Gårdsmat ligger på en liten øy utenfor Hitra som heter Helgebostad.
 3. DalPro Gårdsmat, Hitra: Her kan du kjøpe lokale delikatesser som hjort og villsau, som beiter på lyng, urter, gress, einer og tang året rundt – og det kjennes på smaken!
 4. Stokkøya Sjøsenter og Strandbaren i Fosen: Nyt fersk sjømat servert på stranden, laget av noen av Norges dyktigste kokker. Rund av sommernatten med en drink i den berømte strandbaren!
 5. Helgebostad Hagebruk: Ligger på Helgebostadøya på Hitra. Her kan du plukke dine egne grønnsaker, inkludert chili, tomat, brønnkarse, pak choi og spiselige blomster, direkte fra hagen i sesong!

Mer av det gode

Trøndelag byr på spennende, varierte smaker hele året. På Frosta, Trondheims egen kjøkkenhage, finner du gårdsbutikker rundt hvert hjørne, og i Selbu kan du besøke sjokoladefabrikken Jentene på Tunet, for noe av den beste sjokoladen i landet!

Her er flere matdestinasjoner vel verdt et besøk:

​Oppdal:

 1. Mathallen i Oppdal: En favoritt blant både lokalbefolkningen og hyttefolk. Her finner du lokalmat-utsalget Smak & Behag og steinovnsbakeriet SPRØ.
 2. Bortistu Gjestegard: Denne fjellgården ligger i hjertet av Trollheimen, helt ytterst i Storlidalen i Oppdal. Menyen er basert på lokale råvarer, med røkt lammelår som spesialiteten.
 3. Quality Hotel Skifer: En hotellrestaurant i Oppdal med åpent kjøkken, hvor du kan se og beundre kokkene som holder på.

Værnesregionen:

 1. Meråker Fjellhage: Grønnsaker og urter fra Meråkers frodige fjellhage!
 2. Restaurant Einberget: En førsteklasses gårdsrestaurant på Skatval.
 3. Route 26: Dra på høstetur til gårdene langs Route 26 i Stjørdal.
 4. Valberg Slektsgård: En alltid åpen, selvbetjent grønnsaksbod hvor du finner sesongens grønnsaker til salgs. Alt du får kjøpt, er enten mat fra egen produksjon eller fra nærliggende gårder på Frosta.
 5. Klostergården: Spis på historisk grunn på Frosta, ved ruinene av et gammelt cistercienserkloster fra år 1207.

Selbu og Tydal:

 1. Jentene på Tunet: Denne sjokoladeprodusenten i Selbu lager prisvinnende sjokolade med de mest spennende smaker!
 2. Lykkemat: En liten bedrift lokalisert i Selbu, hvor de lager økologiske produkter basert på norske urkorn.
 3. Selbu Blå: En høykvalitets blåmuggost fra det lokale ysteriet til TINE i Selbu.
 4. Per-Hansagarden Gardsysteri: Et lite ysteri lokalisert i Tydal.

Namdalen:

 1. Jørem ved Namsen: Bakeri, bryggeri og gårdsbutikk med fantastisk beliggenhet langs den kjente elva Namsen i Namdalen.
 2. 64⁰Nord: En koselig kafé og restaurant i Rørvik sentrum.
 3. Skjenkestova: En av Norges mest særegne puber, som ligger i naturskjønne omgivelser i den gamle gruvebygda Skorovas i Namsskogan.
 4. Gammel Erik (Elvekanten Ysteri): Et ysteri som ligger ved E6 i sentrum av Namsskogan.

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.