Våre unike fiskevær
På de mest utrolige steder ...
... på øyer ytterst i havgapet ...
Norges kyst er full av koselige, pittoreske fiskevær.
I dag er mange av dem forandret til herlige feriesteder, hvor du kan nyte førsteklasses sjømat rett fra havet ...
... og det sakte tempoet, og kanskje bo i en rorbu?
Og når sola gjemmer seg om vinteren, vil kanskje nordlyset lyse opp kaien?
I umiddelbar nærhet til fiskeværene er det gjerne mye å finne på.
Padle kajakk mellom holmer og skjær ...
... gå deg en tur opp i høyden for fantastisk utsikt, eller ta en spasertur langs en kyststi.
Hvilket fiskevær drømmer du om å besøke?
Leve med havet
Vi nordmenn har en lang og rik historie med å leve av og med havet. Sesongfisket etter skrei er grunnen til at folk klarte å overleve så langt nord, og utgjør fortsatt levebrødet til mange fiskere langs den nordnorske kysten. Tørrfisk var Norges viktigste eksportvare i hundrevis av år, og du kan fortsatt kjenne "lukten av penger" som de sier i nord, fra tørrfisken som henger på hjeller i fiskeværene.
Den økende fiskehandelen med europeiske land gjorde at handelsbyer og mange fiskevær etablerte seg langs norskekysten, spesielt langs Vestlandet og i Nord-Norge.
Les mer om fisken som bygde Norge.
Havet var motorveien
I gamle dager var det ofte ikke andre veier enn havet. Derfor finner du mange av de mest kjente fiskeværene på helt unike og pittoreske steder, nær fiskefeltene, og på øyer og avsidesliggende steder som det kan ta litt tid å komme seg til, men som tidligere lå midt i "sjøveien".
Dette var spesielt viktig når fiskerne skulle ro i sine små trebåter ut til fiskefeltene, før dampbåter og sjarker ble normalen, og kunne gå lenger ut.
I skreisesongen kunne Henningsvær i Lofoten se slik ut:
Husene ved sjøen
De små fiskeværene ga husly i form av enkle boliger til både lokalbefolkningen og sesongfiskerne fra hele landet. Du kan også finne noen væreierboliger, husene der væreieren (den som eier et fiskevær) bodde og styrte over stort sett alt, fra butikker og losji, til fiskegrunnene og havnefasilitetene, ofte til og med kirken! Makten deres opphørte gradvis, men mange var fortsatt fremtredende frem til 1970-tallet.
Husene deres var ofte hvitmalte, fordi det var den dyreste fargen. De andre husene var ofte malt i okergul- eller rød, fordi disse fargene var mye billigere. Du vil fortsatt se denne fargerike miksen i mange typiske fiskevær. I dag er det også veldig populært å feriere og bo i renoverte rorbuer.
Det moderne fiskeværet
Fiskeri er fortsatt en viktig del av mange fiskevær, men i dag har mange av de tradisjonelle fiskeværene fått nytt liv takket være turister og kreative mennesker som har flyttet dit, åpnet spisesteder, gallerier, håndverksbutikker og overnattingssteder.
Fra Sør-Norge, gjennom Vestlandet og hele kysten til Kirkenes i Nord-Norge finner du sjarmerende, autentiske fiskevær verdt å besøke. Noen er perfekte hvis du er ute etter luksusen av stillhet og avslapning, andre er perfekte for deg som er eventyrlysten og glad i friluftslivet. Mange arrangerer også ulike typer festivaler, fra poesi og jazz til rock'n roll! Felles for dem alle er beliggenheten ved sjøen, nært fiskefelt og havner. Hvis du er en matelsker som er interessert i lokale spesialiteter, vil du finne mye å tilfredsstille smaksløkene dine med langs kysten.
Eller kanskje du vil fange en fisk selv? Vi har et sexy (!) lite triks for å forbedre fiskelykken din!
Nord-Norge
Noen av våre mest kjente fiskevær finner du i Nord-Norge. De typiske landskapsmotivene med røde rorbuer klemt under mektige fjell er å se overalt, i tillegg til mange bevis på Nord-Norges skreifiskearv.
Prøv tradisjonell fiskesuppe eller bacalao, skrei (den arktiske torsken) tilberedt på mange forskjellige måter, kongekrabbe, og selvfølgelig må du prøve ekte tørrfisk. Lammekjøttet i dette området er også spesielt godt!
Her er noen av våre mest populære fiskevær:
Lofoten
Her kan du besøke fiskevær etter fiskevær! Henningsvær er trolig Norges mest kjente og ikoniske fiskevær, fylt med hippe kafeer, restauranter, nisjebutikker og kunstgallerier i verdensklasse, slik som den anerkjente kunsthallen Kaviar Factory. I Lofoten kan du også melde deg på en yogaklasse, ta badstu eller dra på en festival på Trevarefabrikken. Eller kanskje du vil bli med på klatrekurs på Klatrekaféen?
Kabelvåg, Ballstad og Stamsund er også populære steder å besøke for aktiviteter som fotturer i fjellet, fiske eller padle kajakk. Lenger ute finner du det berømte fiskeværet Nusfjord, som er som et koselig og levende fiskeværsmuseum. Enda lenger ute ligger Reine, Sørvågen og Å – steder du trolig har sett bilder av på Instagram! I Kabelvåg og Å kan du også finne interessante museer som forteller historien til fiskeværene.
Det anbefales også å ta en båttur (gratis hvis du ikke tar med bil på fergen!) til fiskeværene på de små øyene Skrova, Røst og Værøy, alle veldig autentiske og med en blomstrende fiskeindustri.
Vesterålen
Har et av de mest unike fiskeværene i Nord-Norge: Nyksund. Fra å være ett av de viktigste fiskeværene på 1900-tallet, ble Nyksund en spøkelsesby etter andre verdenskrig. Men en gjeng idérike tyskere har blåst liv i fiskeværet igjen, og i dag har det særegne, lille samfunnet med rundt 30 innbyggere, flere gode restauranter, kunstgallerier, overnattingssteder og til og med et musikkstudio. Sjelden finner man et like kreativt og hipt sted som Nyksund, noe som gjør stedet populært for digital nomader som vil ta med jobben på ferie.
Stø er et annet viktig, lite fiskevær i Vesterålen, der du blant annet kan bli med på hvalsafari. Du kan også dra på hvalsafari fra Andenes, som er mer som et lite tettsted med mye annet som skjer. De har til og med et romsenter! Andre små perler som Skipnes og Tinden er fine å besøke om sommeren, mens Myre er en mer moderne fiskerihavn.
Resten av Nord-Norge
En kort kjøretur fra Bodø finner du Kjerringøys gamle handelssted, med et flott museum og vakre omgivelser.
Tar du hurtigbåten mellom Bodø og Sandnessjøen lenger sør, kan du også besøke flere små fiskevær langs Helgelandskysten, som Fleinvær, Støtt, Vega, Lovund, Myken og Træna, for å nevne noen.
Sjekk dem ut i denne artikkelen:
På Senja bør du besøke det unike fiskeværet Husøy, hvor det bor en aktiv lokalbefolkning samlet på en liten øy, omgitt av dramatiske fjell. Det finnes også flere vakre fiskevær på Senja, som Mefjordvær og Hamn.
Utenfor Tromsø må du ikke gå glipp av Sommarøy, med hvite strender og koselige restauranter, og hvor sildeeksport er stor business. Havnnes Handelssted er Norges nordligste handelssted som fortsatt er i drift, beliggende på øya Uløya ved Lyngenfjorden.
For å oppleve fiskeværene på avsidesliggende steder i Troms og Finnmark bør du ta en tur med Hurtigruten, som går gjennom mange av dem, for eksempel Havøysund, Kjøllefjord, Berlevåg og Honningsvåg.
Få også med deg verdens nordligste fiskevær, Skarsvåg i Finnmark. Utforsk det bare landskapet på snøscooter, dra opp gigantiske kongekrabber fra en RIB, og ta en tur ut til Nordkapp og Knivskjellodden, det nordligste punktet i Europa.
Trøndelag
Langs Trøndelagskysten finner du også noen gamle, godt bevarte fiskevær på små øyer langt ute i havet, som Sør-Gjæslingan, som var det største fiskeværet sør for Lofoten i gamledager. Om sommeren kan du ta en ekspressbåt ut hit og overnatte. Du kan også bo i en rorbu på lille Titran på Frøya, og ta den lokale båten over til Mausundvær og ta turen til Mausund, et av Midt-Norges største nåværende fiskevær.
Vestlandet og Nordvestlandet
Besøker du Vestlandet og Nordvestlandet kan du se frem til lokale spesialiteter som klippfisk (tørket og saltet torsk) og bacalao. Disse rettene har sterk tilknytning til disse kystområdene, og spesielt Møre-regionen opplevde en stor 'boom' på grunn av klippfiskproduksjon i sin tid.
Du vil føle at du kjører rett ut i Atlanterhavet når du reiser til det lille fiskeværet Veiholmen, som er bundet til hovedøya Smøla med vei og broer. Veiholmen er like vakker på en solrik sommerdag som på en stormdag – og se opp! Kanskje vil du se en havørn sveve over hodet ditt.
Du kan også komme deg hit med båt fra Trondheim eller Kristiansund:
I havgapet ytterst på Romsdalskysten finner du Norges sørligste levende fiskevær, Ona. På den lille øya finner du en liten kafé, håndverks- og keramikkverksteder, fine fiskeplasser og en hvit strand. Den mest kjente attraksjonen er Ona Fyr fra 1867.
To andre fiskevær like ved er også svært populære i sommermånedene. Besøk den lille landsbyen Bud, like ved Molde, og øya Grip. Kom deg dit med ferge fra Kristiansund.
Kystlandsbyene i Sør
Lenger sør er det også nok av andre sjarmerende og livlige kystlandsbyer, helt fra Bergen til Lindesnes og Oslo.
De har en litt annen slags sjarm, takket være et mildere klima, med glitrende hav, varm skjærgård og hvite trehus i trange gater. Spis reker i solen, og prøv nygrillet makrell. Mmm!
Planlegg reisen dit ut fra disse artiklene:
Besøk et fiskevær
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.