Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Våre unike fiskevær

Nyksund in Vesterålen, Northern Norway .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Nyksund fishing village in Vesterålen, Northern Norway .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway

På de mest utrolige steder ...

Træna islands in winter .
Photo: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus / Visit Norway
Træna islands in winter .
Photo: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus / Visit Norway

... på øyer ytterst i havgapet ...

Husøy in Senja .
Photo: Przemyslaw Wala
Husøy in Senja .
Photo: Przemyslaw Wala

Norges kyst er full av koselige, pittoreske fiskevær.

Grip island in Kristiansund .
Photo: Johan Wildhagen
Grip island in Kristiansund .
Photo: Johan Wildhagen

I dag er mange av dem forandret til herlige feriesteder, hvor du kan nyte førsteklasses sjømat rett fra havet ...

Nyksund Ekspedisjonen restaurant in Nyksund, Vesterålen, Northern Norway .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Nyksund Ekspedisjonen restaurant in Nyksund, Vesterålen, Northern Norway .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

... og det sakte tempoet, og kanskje bo i en rorbu?

Fisherman's cabin at Veiholmen in the Northwest .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Fisherman's cabin at Veiholmen in the Northwest .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

Og når sola gjemmer seg om vinteren, vil kanskje nordlyset lyse opp kaien?

Henningsvær, Lofoten .
Photo: Vidar Lysvold / Visitnorway.com
Henningsvær, Lofoten .
Photo: Vidar Lysvold / Visitnorway.com

I umiddelbar nærhet til fiskeværene er det gjerne mye å finne på.

Padle kajakk mellom holmer og skjær ...

Kayaking in Reinefjorden .
Photo: CH - Visitnorway.com
Kayaking in Reinefjorden .
Photo: CH - Visitnorway.com

... gå deg en tur opp i høyden for fantastisk utsikt, eller ta en spasertur langs en kyststi.

Ona, Møre og Romsdal .
Photo: Øyvind Heen / Visitnorway.com
Ona, Møre og Romsdal .
Photo: Øyvind Heen / Visitnorway.com

Hvilket fiskevær drømmer du om å besøke?

OlsenNaustet, Veiholmen, Smøla .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
OlsenNaustet, Veiholmen, Smøla .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway

Leve med havet

Vi nordmenn har en lang og rik historie med å leve av og med havet. Sesongfisket etter skrei er grunnen til at folk klarte å overleve så langt nord, og utgjør fortsatt levebrødet til mange fiskere langs den nordnorske kysten. Tørrfisk var Norges viktigste eksportvare i hundrevis av år, og du kan fortsatt kjenne "lukten av penger" som de sier i nord, fra tørrfisken som henger på hjeller i fiskeværene.

Den økende fiskehandelen med europeiske land gjorde at handelsbyer og mange fiskevær etablerte seg langs norskekysten, spesielt langs Vestlandet og i Nord-Norge.

Les mer om fisken som bygde Norge.

Havet var motorveien

I gamle dager var det ofte ikke andre veier enn havet. Derfor finner du mange av de mest kjente fiskeværene på helt unike og pittoreske steder, nær fiskefeltene, og på øyer og avsidesliggende steder som det kan ta litt tid å komme seg til, men som tidligere lå midt i "sjøveien".

Dette var spesielt viktig når fiskerne skulle ro i sine små trebåter ut til fiskefeltene, før dampbåter og sjarker ble normalen, og kunne gå lenger ut.

I skreisesongen kunne Henningsvær i Lofoten se slik ut:

Sort-hvitt-bilde av gamle fiskebåter i Henningsvær i Lofoten, Nord-Norge
Henningsvær i Lofoten.
Photo: Lofotmuseet

Husene ved sjøen

De små fiskeværene ga husly i form av enkle boliger til både lokalbefolkningen og sesongfiskerne fra hele landet. Du kan også finne noen væreierboliger, husene der væreieren (den som eier et fiskevær) bodde og styrte over stort sett alt, fra butikker og losji, til fiskegrunnene og havnefasilitetene, ofte til og med kirken! Makten deres opphørte gradvis, men mange var fortsatt fremtredende frem til 1970-tallet.

Husene deres var ofte hvitmalte, fordi det var den dyreste fargen. De andre husene var ofte malt i okergul- eller rød, fordi disse fargene var mye billigere. Du vil fortsatt se denne fargerike miksen i mange typiske fiskevær. I dag er det også veldig populært å feriere og bo i renoverte rorbuer.

Skrova island and fishing village in Lofoten.
Skrova.
Photo: Christine Baglo/Visitnorway.com

Det moderne fiskeværet

Fiskeri er fortsatt en viktig del av mange fiskevær, men i dag har mange av de tradisjonelle fiskeværene fått nytt liv takket være turister og kreative mennesker som har flyttet dit, åpnet spisesteder, gallerier, håndverksbutikker og overnattingssteder.

Fra Sør-Norge, gjennom Vestlandet og hele kysten til Kirkenes i Nord-Norge finner du sjarmerende, autentiske fiskevær verdt å besøke. Noen er perfekte hvis du er ute etter luksusen av stillhet og avslapning, andre er perfekte for deg som er eventyrlysten og glad i friluftslivet. Mange arrangerer også ulike typer festivaler, fra poesi og jazz til rock'n roll! Felles for dem alle er beliggenheten ved sjøen, nært fiskefelt og havner. Hvis du er en matelsker som er interessert i lokale spesialiteter, vil du finne mye å tilfredsstille smaksløkene dine med langs kysten.

Eller kanskje du vil fange en fisk selv? Vi har et sexy (!) lite triks for å forbedre fiskelykken din!

Folk som drikker og spiser på en restaurant i Støtt, Meløy
Støtt, Meløy.
Photo: Benjamin A. Ward / Visitnorway.com

Nord-Norge

Noen av våre mest kjente fiskevær finner du i Nord-Norge. De typiske landskapsmotivene med røde rorbuer klemt under mektige fjell er å se overalt, i tillegg til mange bevis på Nord-Norges skreifiskearv.

Prøv tradisjonell fiskesuppe eller bacalao, skrei (den arktiske torsken) tilberedt på mange forskjellige måter, kongekrabbe, og selvfølgelig må du prøve ekte tørrfisk. Lammekjøttet i dette området er også spesielt godt!

Her er noen av våre mest populære fiskevær:

Henningsvær i Lofoten
Henningsvær i skrei-sesongen.
Photo: Christine Baglo/Visitnorway.com

Lofoten

Her kan du besøke fiskevær etter fiskevær! Henningsvær er trolig Norges mest kjente og ikoniske fiskevær, fylt med hippe kafeer, restauranter, nisjebutikker og kunstgallerier i verdensklasse, slik som den anerkjente kunsthallen Kaviar Factory. I Lofoten kan du også melde deg på en yogaklasse, ta badstu eller dra på en festival på Trevarefabrikken. Eller kanskje du vil bli med på klatrekurs på Klatrekaféen?

Kabelvåg, Ballstad og Stamsund er også populære steder å besøke for aktiviteter som fotturer i fjellet, fiske eller padle kajakk. Lenger ute finner du det berømte fiskeværet Nusfjord, som er som et koselig og levende fiskeværsmuseum. Enda lenger ute ligger Reine, Sørvågen og Å – steder du trolig har sett bilder av på Instagram! I Kabelvåg og Å kan du også finne interessante museer som forteller historien til fiskeværene.

Det anbefales også å ta en båttur (gratis hvis du ikke tar med bil på fergen!) til fiskeværene på de små øyene Skrova, Røst og Værøy, alle veldig autentiske og med en blomstrende fiskeindustri.

Vesterålen

Har et av de mest unike fiskeværene i Nord-Norge: Nyksund. Fra å være ett av de viktigste fiskeværene på 1900-tallet, ble Nyksund en spøkelsesby etter andre verdenskrig. Men en gjeng idérike tyskere har blåst liv i fiskeværet igjen, og i dag har det særegne, lille samfunnet med rundt 30 innbyggere, flere gode restauranter, kunstgallerier, overnattingssteder og til og med et musikkstudio. Sjelden finner man et like kreativt og hipt sted som Nyksund, noe som gjør stedet populært for digital nomader som vil ta med jobben på ferie.

Stø er et annet viktig, lite fiskevær i Vesterålen, der du blant annet kan bli med på hvalsafari. Du kan også dra på hvalsafari fra Andenes, som er mer som et lite tettsted med mye annet som skjer. De har til og med et romsenter! Andre små perler som Skipnes og Tinden er fine å besøke om sommeren, mens Myre er en mer moderne fiskerihavn.

Resten av Nord-Norge

En kort kjøretur fra Bodø finner du Kjerringøys gamle handelssted, med et flott museum og vakre omgivelser.

Tar du hurtigbåten mellom Bodø og Sandnessjøen lenger sør, kan du også besøke flere små fiskevær langs Helgelandskysten, som Fleinvær, Støtt, Vega, Lovund, Myken og Træna, for å nevne noen.

Sjekk dem ut i denne artikkelen:

Senja bør du besøke det unike fiskeværet Husøy, hvor det bor en aktiv lokalbefolkning samlet på en liten øy, omgitt av dramatiske fjell. Det finnes også flere vakre fiskevær på Senja, som Mefjordvær og Hamn.

Utenfor Tromsø må du ikke gå glipp av Sommarøy, med hvite strender og koselige restauranter, og hvor sildeeksport er stor business. Havnnes Handelssted er Norges nordligste handelssted som fortsatt er i drift, beliggende på øya Uløya ved Lyngenfjorden.

For å oppleve fiskeværene på avsidesliggende steder i Troms og Finnmark bør du ta en tur med Hurtigruten, som går gjennom mange av dem, for eksempel Havøysund, Kjøllefjord, Berlevåg og Honningsvåg

Få også med deg verdens nordligste fiskevær, Skarsvåg i Finnmark. Utforsk det bare landskapet på snøscooter, dra opp gigantiske kongekrabber fra en RIB, og ta en tur ut til Nordkapp og Knivskjellodden, det nordligste punktet i Europa.

Verdens nordligste fiskevær Skarsvåg
Skarsvåg.
Photo: Bjarne Riesto

Trøndelag

Langs Trøndelagskysten finner du også noen gamle, godt bevarte fiskevær på små øyer langt ute i havet, som Sør-Gjæslingan, som var det største fiskeværet sør for Lofoten i gamledager. Om sommeren kan du ta en ekspressbåt ut hit og overnatte. Du kan også bo i en rorbu på lille Titran på Frøya, og ta den lokale båten over til Mausundvær og ta turen til Mausund, et av Midt-Norges største nåværende fiskevær.

Ona med Ona Fyr, Møre og Romsdal
Ona, Møre og Romsdal.
Photo: Øyvind Heen - fjords.com

Vestlandet og Nordvestlandet

Besøker du Vestlandet og Nordvestlandet kan du se frem til lokale spesialiteter som klippfisk (tørket og saltet torsk) og bacalao. Disse rettene har sterk tilknytning til disse kystområdene, og spesielt Møre-regionen opplevde en stor 'boom' på grunn av klippfiskproduksjon i sin tid.

Du vil føle at du kjører rett ut i Atlanterhavet når du reiser til det lille fiskeværet Veiholmen, som er bundet til hovedøya Smøla med vei og broer. Veiholmen er like vakker på en solrik sommerdag som på en stormdag – og se opp! Kanskje vil du se en havørn sveve over hodet ditt.

Du kan også komme deg hit med båt fra Trondheim eller Kristiansund:

I havgapet ytterst på Romsdalskysten finner du Norges sørligste levende fiskevær, Ona. På den lille øya finner du en liten kafé, håndverks- og keramikkverksteder, fine fiskeplasser og en hvit strand. Den mest kjente attraksjonen er Ona Fyr fra 1867.

To andre fiskevær like ved er også svært populære i sommermånedene. Besøk den lille landsbyen Bud, like ved Molde, og øya Grip. Kom deg dit med ferge fra Kristiansund.

Kystlandsbyene i Sør

Lenger sør er det også nok av andre sjarmerende og livlige kystlandsbyer, helt fra Bergen til Lindesnes og Oslo.

De har en litt annen slags sjarm, takket være et mildere klima, med glitrende hav, varm skjærgård og hvite trehus i trange gater. Spis reker i solen, og prøv nygrillet makrell. Mmm!

Planlegg reisen dit ut fra disse artiklene:

Besøk et fiskevær

Norges fiskevær
Nesvåg er et gammelt fiskevær med verneverdig sjøhusrekke. Read more
Nesvåg
Ytterst på øya Godøy ligger det sjarmerende fiskersamfunnet Alnes. Bygda var i sin tid et av Sunnmøres største fiskevær, og har et verneverdig… Read more
Alnes fiskevær
Veiholmen er et levende fiskevær som ligger ytterst mot nord på Smøla og er knyttet til hovedøya med en vei som med bruer, fyllinger og beskyttende… Read more
Fiskeværet Veiholmen
Ute i havgapet mot Vestfjorden finner du det kjente fiskeværet Henningsvær. Read more
Henningsvær
Bud er et aktivt og sjarmerende fiskevær som ligger vakkert til ut mot havet mellom Atlanterhavsvegen og Molde og byr på storslagen kystnatur. Read more
Fiskeværet Bud
Bjørnsund er et fraflyttet fiskevær med idyllisk atmosfære. Read more
Fiskeværet Bjørnsund
Lei ei rorbu eller væreierens bolig i det historiske fiskeværet Sør-Gjæslingan, eller ta en dagstur via Namsos eller Rørvik. NB! For å komme deg til… Read more
Opplev Sør-Gjæslingan
Garantert et av de mest spektakulære plassene du noen gang kommer til å besøke er Reine i Lofoten. Read more
Reine
Velkommen til Å; ved E 10, Kongeveiens endestasjon. Her finner du Norsk Fiskeværsmuseum, et av de best bevarte og komplette gamle fiskevær i hele… Read more
Norsk Fiskeværsmuseum
Fiskeværet Skipnes befinner seg i en naturskjønn atmosfære med det beste Vesterålen har å by på. Kom hit å opplev en spesiell nærhet til fjell og… Read more
Fiskeværet Skipnes
Velkommen til Norges sydligste levende fiskevær – Ona. Øya ligger i havgapet ytterst på Romsdalskysten, og her bor 16 mennesker hele året. Read more
Fiskeværet Ona og Ona Fyr
Trading posts in Norway
Angvik Gamle Handelssted er en liten hotellperle ved Tingvollfjorden på Nordmøre. Hotellet byr på en perfekt balanse mellom eksklusivitet og en… Read more
Angvik Gamle Handelssted by Classic Norway Hotels
Sortland Museum har sommerdrift i den gamle butikken i brygga på Jennestad handelssted ca. 8 km nord for Sortland sentrum (skilt ved riksvei 820). Her… Read more
Jennestad handelssted - Museum Nord
Bo i vakre omgivelser på Norges nordligste handelssted som fortsatt er i drift. Havnnes Handelssted ligger på Uløyas sydligste kant, hvor Rotsundet… Read more
Havnnes Handelssted
Havnnes er et velbevart, fredet handelssted fra 1800-tallet som ligger midt i noe av den mest storslåtte naturen i Nord-Norge. I skogen ovenfor… Read more
Besøk Norges nordligste handelssted og lær om stedets spennende historie og tørrfiskproduksjon!
Årbakka Handelsstad er ein klassisk, vestlandsk handelsstad, med handelsbu, smie og sjøbu. Bygningar og staden har kulturhistorisk og antikvarisk… Read more
Årbakka Handelsstad og gjestehamn
Herskapelig på Ryfylkevis: Handelsstedet Ramsvig på Kyrkjøy i Sjernarøyane. Ramsvig har en usedvanlig vakker beliggenhet ved den gamle farleden i… Read more
Handelsstedet Ramsvig - sommerrestaurant
Handelsstedet Forvik har historie fra over 200 år tilbake, og er et av Nord-Norges eldste handelssteder. Handelsstedet Forvik finner du på ferjeleiet… Read more
Handelsstedet Forvik
Handelsstedet i Nordvika er et av de eldste og mest intakte i Nordland. Museet ligger vakkert til mellom høye fjell på øya Dønna, en fergetur fra… Read more
Nordvika Gamle Handelssted på Dønna
Falch Gamle Handelssted ligger nydelig til helt nede ved Tjongsfjorden, en liten avstikker fra FV17 (kystriksveien). Handelsstedet har hatt mange… Read more
Falch Gamle Handelssted i Rødøy
Et fiskevær med historie langt tilbake i tid, senere handelssted. Stedet som ble fredet av Riksantikvaren i 1994, er rehabilitert i perioden 2005 -… Read more
Tinden Handelssted
Kjerringøy Handelssted ligger idyllisk til på vakre Kjerringøy, godt kjent blant annet av filmatiseringer av Hamsuns romaner. De 15 autentiske… Read more
Kjerringøy Handelssted
Den gamle handelsstaden Borgarøya ligg idyllisk til i skjergarden ved Ulsteinvik. Namnet kjem av at det har vore "borgarar" her sidan tidleg på… Read more
Handelstaden Borgarøya
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Se våre beste tilbud

  Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

  Les også

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbake til toppen