Skip to main content

Festivaler

En fest av smaker, lyder og bilder

Få land i verden har så mange festivaler sett i forhold til folketall som Norge. Stadig dukker det opp nye, med alt fra musikk, mat og film i fokus.

Se vår festivalkalender

Det er ingen tvil om at Norge er en festivalnasjon. Å si at det lurer en festival i enhver krok er kanskje å overdrive – men bare så vidt. Spesielt om sommeren, da det florerer av musikkfestivaler over hele landet, med alt fra moderne sjangre, til jazz, blues og eksperimentell musikk i sentrum.

Festivalmoro fra sør til nord

I Oslo er Øyafestivalen, by:Larm og OverOslo blant de mest besøkte festivalene. Førstnevnte er en av landets ledende musikkfestivaler og fokuserer spesielt på indie, hiphop og elektronisk musikk. By:Larm tiltrekker seg et stort publikum tidlig i mars, mens OverOslo tilbyr en spektakulær utsikt over en sommerklar hovedstad i juni. Andre musikkfestivaler av samme kaliber er Pstereo i Trondheim, Buktafestivalen i Tromsø og ikke minst Palmesus i Kristiansand, som er en av landets største.

Norsk black metal er svært anerkjent i utlandet, og har siden 80-tallet vært en stor musikalsk eksportvare. På inferno Metal Festival, som arrangeres i Oslo hver påske, kan du oppleve Norges største samling av metallband og fans. Jazz er en annen sjanger som har blomstret i Norge i flere tiår. I Molde, Kongsberg, Haugesund, Oslo og Lillehammer arrangeres det årlig festivaler som fullt og helt er dedikert til denne sjangeren.

Den internasjonale filmfestivalen i Tromsø (TIFF), Norges største filmfestival, arrangeres hvert år mot slutten av mørketida. Dette er en populær publikumsfestival og en viktig møteplass for norsk og internasjonal filmbransje. Film fra Sør-festivalen i Oslo er hovedstadens største filmfestival, med fokus på å presentere kvalitetsfilm og filmskapere fra Asia, Afrika og Latin-Amerika.

For adrenalinsøkende festivalgjengere er Ekstremsportveko på Voss et årlig høydepunkt. Dette er intet mindre enn verdens største ekstremsportfestival, med et bredt spekter av aktiviteter og konserter på programmet.

Matkultur blir stadig mer populært blant nordmenn, og som et resultat har det de siste årene dukket opp en rekke matfestivaler over hele landet. Matstreif i Oslo, Trøndelag matfestival, Trondheim bryggerifestival og Gladmat i Stavanger tilbyr alle stor variasjon av godsaker. Det finnes også flere nisjefestivaler, som Rakfiskfestivalen på Fagernes eller siderfestival i Hardanger.

Og sist, men ikke minst, bør vi nevne at det også finnes mange teater- og litteraturfestivaler verdt å merke seg. Her er Nonstop-festivalen i Moss, Norsk Litteraturfestival i Lillehammer og Oslo bokfestival kun noen få eksempler.

Jazz- og bluesfestivaler

Opplev Europas eldste jazzfestival i Molde og mer.

Bli inspirert

Finn flere arrangementer ...

Tilfør ferien en dose kulturell nytelse.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt