Skip to main content

NORSKE MATFESTIVALER

Sett tennene i fersk og spennende mat!

Opplev nye smaker og få deg noe forfriskende å leske deg på.

De siste årene har matfestivaler blitt et stort fenomen som du kan nyte over hele landet, hele året og stadig dukker det opp nye. Her er en smakebit!

De fleste matfestivalene finner sted om sommeren og tidlig på høsten, og byr på flust av muligheter for å prøve nye smakskombinasjoner og oppdage hva som tilbys av lokal og kortreist mat.

Topp 5 matfestivaler

– Jeg tror det er mange grunner til den økende interessen for mat, og spesielt kortreist mat. Stadig flere blir bevisste på hva de spiser. Vi ønsker kvalitetsprodukter samt kunnskap om hvor maten kommer fra. Vi reiser mer og oppdager nye plasser og kulturer. Og som følge av dette får vi øynene opp for lokale spesialiteter, sier Aslaug Rustad, daglig leder for Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Rustad er bosatt i Trøndelag og arbeider med lokale produsenter på daglig basis. Hun har besøkt flere av landets matfestivaler, og her vil få noen av hennes favoritter.

Skroll ned for flere matfestivaler

1. Trøndersk matfestival, Bryggerifestivalen i Trondheim og Norway Seafood Festival

– Min personlige favoritt med over 150 matboder. Festivalen finner sted i Trondheim sentrum.

Trøndersk matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim er Europas ledende lokalmatfestival, og arrangeres i starten av august. Det er en fest for både barn og voksne, hvor du kan smake mat fra over 200 lokalprodusenter, prøve ferskbrygget øl, være med på kokkeleringskurs, og la barna bli med på mye moro. Sjømatfestivalen Norway Seafood Festival ble arrangert i Trondheim for første gang i mars 2023, og har raskt blitt en suksess. Her vil du kunne meske deg med fantastiske råvarer fra havet, og festivalen arrangeres i mars måned når sjømaten er på sitt beste.

Trøndelag har vist seg som en av de mest fascinerende matdestinasjonene i Norge og Nord-Europa, og kan skilte med tittelen European Region of Gastronomy 2022.

2. Gladmat i Stavanger

– Dette er en av Skandinavias ledende matfestivaler med mat fra alle verdenshjørner.

Gladmatfestivalen holdes i Stavanger i slutten av juni. Her kan du smake på mat fra flere enn 100 boder og produsenter, og være med på en rekke aktiviteter. Se både nye og berømte kokker konkurrere, nyt deilig mat og drikke mens du kjenner på sommervibbene.

3. Matstreif i Oslo

– På Matstreif, Norges største matfestival, kan du smake lokale spesialiteter fra hele landet.

På Matstreif finner du mat- og drikkeprodusenter fra hele Norge, som ønsker å vise deg sine beste produkter. Festivalen holdes i september på Rådhusplassen i Oslo.

4. Bergen matfestival

– Her møtes lokale produsenter fra Vestlandet for å selge produkter i en veldig sjarmerende setting.

Besøk Bergen matfestival i Bergen i september og opplev ekte, Vestlandsk matkultur. Møt de lokale sider- og matprodusentene og kjøpt deilige retter tilberedt av dyktige kokker.

5. Norsk rakfiskfestival på Fagernes

– For meg som elsker rakfisk, er dette simpelthen himmel på jord.

Norsk Rakfiskfestival i Valdres holdes i begynnelsen av november, og er mye mer enn bare en matfestival. Den festlige atmosfæren med livemusikk legger alt tilrette for at du skal kose deg. Og med fristende lokalmat blir stemningen selvfølgelig enda bedre!

6. Sider og fruktfestivaler

Det er flere festivaler over hele Norge som feirer de deilige drikkene som produseres i Norge, som Hardangers Internasjonale Siderfest i Odda, hvor du kan delta på seminarer, sidersafari og mye mer i starten av mai.

Norsk Eplefest arrangeres den siste lørdagen i september i Gvarv i Telemark. Både besøkende og lokale får mulighet til å kose seg med turer, utstillinger, blomsterdekorasjoner, konserter, gudstjenester, jubileer, gårdsbutikker og mye mer som lokalsamfunnet har å by på for store og små.

7. Skalldyrfestivalen i Mandal

Skalldyrfestivalen i Mandal er en tradisjonsrik festival i stadig utvikling. Hele Mandal sentrum omgjøres til ett stort festivalområde, med et yrende liv og sydlandsk stemning fire dager til ende.

Festivalen går av stabelen andre helgen i august hvert år og i løpet av denne tiden fylles byen av restauranttelt, underholdning, konserter, tivoli, matmarked, utstillere, kokkeskole for barn, VM i rekepilling, gatemat, gatemusikanter, salgsboder og ikke minst unike shoppingmuligheter i byens nattåpne butikker.

Festivaler og arrangementer

Finn ut hva som skjer og når det skjer!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt