Skip to main content

Utover Norges land finner man en rekke festivaler som hyller de ulike regionenes unike kulturer og landskap med lyskunst. Kom og opplev disse festivalene og la dem lyse opp årets mørkeste kvelder.

Begynn å utforske

Når sommeren er over, vinteren nærmer seg, dagene blir kortere og lyset begynner å falme, trenger man å bli minnet på lysere tider.

Lys har vært et svært viktig element på mange festivaler, selv før elektrisiteten ble oppfunnet. Tente lys eller lanterner har vært en viktig del av feiringen. Lysfestivaler rundt om i verden har lyst opp lokalsamfunn i flere århundrer. Lys og fyrverkeri jager mørket bort, og i ulike kulturer har de også ulike betydninger.

Lyset feires på så mange måter over hele Norge. Ta en titt på noen av våre lysende festivaler! 

Fjord Oslo lyskunstfestival

Fjord Oslo er en gratis lyskunstfestival som forvandler Havnepromenaden i Oslo til en utendørs utstilling av lys, åpen for alle.

Dette er Norges største lyskunstfestival. Den årlige festivalen presenterer et program med en blanding av bestillingsverk og eksisterende verk av internasjonalt anerkjente kunstnere og er en utforskning av lyskunsten i sin fulle bredde. Opplev alt fra projeksjoner på bygninger til intime installasjoner, stedsspesifikke lysskulpturer og oppslukende videoarbeid. Fjord Oslo introduserer både lokalbefolkningen og besøkende for noe av verdens beste lyskunst, med et nytt program hvert eneste år.

Fjord Oslo er et årlig arrangement som holdes fra første torsdag i november og varer til og med søndag. Festivalen finner sted i Oslo sentrum, med verker utstilt på Tjuvholmen, Aker Brygge, Rådhusplassen og Akershusstranda ved Akershus festning.

En magisk rute

Lysparken Lumagica i Trondheim og Bergen fører deg gjennom en magisk rute med over 40 unike og spektakulære lysinstallasjoner. Hver installasjon er et lysshow i seg selv, og flere av dem er interaktive. Det er mulig å kjøpe god mat og varm og kald drikke i parken.

Dette er et sted der du kan ta med deg familie, kolleger, venner eller kanskje noen du har et godt øye til, for en magisk og uforglemmelig kveld med lyskunst, musikk og mye mer. Lumagica ligger ved Kristiansten festning i Trondheim og har også en søsterpark på Bergenhus festning i Bergen.

Lumagica arrangeres i Bergen fra midten av november og ut desember, og i Trondheim fra slutten av januar til slutten av februar. 

Det er gratis inngang for barn under fire år, og man kan kjøpe rabatterte familiebilletter.

Geiranger lyskunstfestival

Geiranger Lyskunstfestival er en unik opplevelse som forvandler Geiranger til et storstilt utendørs lyskunstlandskap. En magisk atmosfære med lyskunst i naturlige omgivelser skaper en kraftfull og vidtspennende opplevelse av kunst, lys og natur på et av Norges mest spektakulære steder.

Festivalen arrangeres vanligvis den siste helgen i februar. Det er gratis adgang, og arrangementet passer for både barn og voksne.

Glød light festival

Glød er en ny årlig lysfestival i Stavanger, og pilot-utgaven så sitt lys i januar 2024.

I januar 2025 skal Glød lysfestival åpne Stavangers900 års jubileum, og vil deretter fortsette som en årlig lysfestival som har som mål å bli regionens største vinteropplevelse.


I 2025 kan du oppleve Glød lysfestival fra 16. til 26. januar fra klokka 17:00 – 22:30.

En praktfull vandring langs elva

Hvis du befinner deg i Oslo rundt høstjevndøgn, bør du definitivt sjekke ut Elvelangs!

Denne lyskunstvandringen strekker seg fra Nordre Aker i nord og helt ned til sentrum. Turen går langs Akerselva, der de elektriske lysene er byttet ut med tusener av fakler. Underveis kan du oppleve en rekke ulike kulturinnslag i form av lys, dans og toner. Arrangementet er gratis, og du kan velge om du vil gå hele strekningen eller bare få med deg én del.

Det er flere hovedscener langs elva hvor du kan stoppe en stund for å få med deg et større show, eller du kan finne dine egne favoritter langs elva.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.