Skip to main content

Med så mange festivaler på gang over hele Norge, kan det være lurt å følge sin egen rytme. Festivalentusiasten Tord Litleskare viser deg hvordan.

Tord Litleskare

Å planlegge ferien kan bli ganske gøy om du lar musikksmaken din bestemme hvor du skal du reise. Da kan du oppleve alt fra eksotiske, mindre kjente musikkfestivaler i Instagram-vennlige naturomgivelser til å bli midtpunkt i publikumshavet på megakonserter i de største byene.

Oppdag ny musikk – og nye reisemål

Som helproff festivalfotograf, og som prosjektleder og redaktør i Musikkontoret.no, en ressursside for den norske musikkindustrien, er Tord Litleskare en kløpper når det gjelder å håndplukke festivaler og reisemål.

– Heldigvis står jeg ganske fritt til å dekke både musikken og artistene som jeg digger personlig, og den friheten påvirker absolutt hvordan jeg legger opp reiseruten i sommermånedene.

Som en start pleier Tord å blinke ut festivalene i de store byene «fordi det da er lett å få med seg mange store, interessante artister». Dette kan være Pstereo i Trondheim, Utopia i Stavanger, Øyafestivalen og OverOslo i Oslo og Bergensfest i hans egen fødeby Bergen.

– Som andre musikkinteresserte lar jeg artistenes spillesteder bestemme reiseplanene mine. Men dette er et spørsmål om hvor du er i livet. Som 17- og 18-åring var jeg klar for å dra hvor som helst. Den holdningen har forandret seg litt, forklarer Tord.

Men han forstår festivalpublikummet som er klar for naturopplevelser litt utenom det vanlige.

– Både Vinjerock og Trænafestivalen er topp for unge som er sultne på festivalopplevelser midt i naturen og som er ivrige etter å se nye steder. Det står respekt av publikum som har en sånn driv, for å reise så langt er tross alt en investering av tid og penger, sier han.

Tord mener at en bonus ved mindre kjente festivaler er nye talenter – som neste år kanskje bare spiller på store, utsolgte konserter.

– Og festivaler som spesialiserer seg innen ulike musikksjangre er en økende trend. Det virker som om stadig flere velger festivaler ut ifra sær musikksmak. Store artistnavn som pleide å samle svære menneskemengder blir sjeldnere. Det er ikke mange av Paul McCartneys kaliber igjen, og musikkpreferansene blir stadig mer spesialiserte, sier Tord.

Han legger til Nattjazz i Bergen, Tons of Rock og Ultima i Oslo som veldig gode sjangerfestivaler.

Åpent sinn – og åpen gane

Den samme, vellykkede oppskriften gjelder norske matfestivaler, som for lengst har spesialisert seg på det beste lokal mat kan tilby, hele året rundt, over hele Norge.

Haugesund frister hver august med Verdens lengste sildebord, Hjelmeland inviterer til årlig Norsk frukt- og laksefest i september og Valdres er viden kjent for sin populære Norsk rakfiskfestival hver bidige november. Sur & Bitter ølfestival i Sandnes er stedet å være for ølentusiaster i september og Klippfiskfestivalen dominerer bybildet i Kristiansund i juni måned. Listen over gode matfestivaler vokser for hvert år.

Mat- og musikkelskere har med andre ord mye til felles når det gjelder å prioritere smak. Og de som følger sin favorittkokk eller- artist på turné, kan komme til å få seg en ordentlig rundtur:

– Når store musikere som Sting eller Elton John først kommer til Norge, holder de gjerne konserter over nesten hele landet, sier Tord.

Men hvis du ikke er vant til å fyke rundt på festivaler, hvilke opplevelser anbefaler Tord Litleskare?

– Start gjerne i Oslo for å få med deg et par-tre festivaler om det klaffer, og hopp på et tog som for eksempel går til Bergen, hvor du finner en av mine egne favorittfestivaler, Bergenfest.

Tilbake i 2014 fikk Bergenfest internasjonalt ry fordi festivalen hadde greid å booke Lana del Rey til å gå på scenen bare et par dager etter slippet av det nye albumet hennes.

– Det ga dem mye kred, sier Tord.

Denne sesongen planlegger Tord å få med seg så mange festivaler som mulig.

– På ferie innrømmer jeg at jeg fortsetter å gå på festivaler, gjerne om det skjer i en ny by som virker kul, forteller han.

Kommende arrangementer

Filterer søket og finn ut hva som skjer der du er.

Sett sammen din egen festivalrundtur

Finn mer informasjon om festivalene ved å klikke på ikonene i kartet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt