Skip to main content

Bli med på et helt års feiring av Bodø og Nordland fylke som Europeisk kulturhovedstad i 2024! Utforsk kulturelle begivenheter i verdensklasse kombinert med fantastiske naturopplevelser.

Hva skjer i Bodø?

Bodø, Nordland fylkes største by, har gjennom årene utviklet seg fra å være en liten kystby til et pulserende arktisk kulturknutepunkt. Byggingen av det prisbelønte kultursenteret Stormen, inkludert et topp moderne konserthus og et fantastisk bibliotek, den årlige musikkfestivalen Parken, arktisk gatekunst, det sterke fotballaget Bodø/Glimt og rike mattradisjoner har bidratt til en glødende kulturscene i byen.

– Bodø, og hele regionen, vil yre av kulturelle arrangementer gjennom hele året. Den virkelige superstjernen i programmet er det brede mangfoldet. Med mer enn tusen arrangementer å velge mellom vil det definitivt være noe for enhver smak, og mange av arrangementene vil være gratis, sier kommunikasjons- og markedsdirektør i Bodø2024, Helge Grønmo.

Bodø2024 er det største kulturprosjektet noensinne i Nord-Norge, og vil være synlig i alle fylkets fem regioner: Salten, Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Helgeland. Alle er lett tilgjengelige fra Bodø, som regnes som regionens «hovedstad».

Nordland er også på National Geographics liste over de mest spennende reisemålene å besøke i 2024! Så hva venter du på?

Episk åpning

Hele kulturåret braket løs med en storslått åpningsseremoni i havnen i Bodø sentrum 3. februar. Rundt 20.000 mennesker kom for å nyte showet fra den flytende scenen – inspirert av torskens ørestein. Forestillingen ble laget og produsert av Phase7 fra Berlin i samarbeid med Nordland Teater. Det ble en feiring av musikk og scenekunst og endte med et spektakulært fyrverki show som lyste opp himmelen. 

Etter showet våknet byen til liv gjennom en «europeisk kulturnatt» med mange ulike konserter og arrangementer.

Alle galleriene hadde utstillingsåpninger, i Rådhusparken var det et samisk marked og den offisielle åpningen skjedde i Stormen konserthus med HM Dronning Sonja.

Du kan sjekke ut alle kommende arrangementer i Bodø2024s kulturkalender.


Opplev den samiske kulturen

Norge er hjemsted for flest samer i verden, med de aller største bosetningene i Nord-Norge. Bare i Nordland fylke er så mange som fem samiske språk i bruk. Den samiske kulturen er med andre ord viktig i nord, og er også et stort tema i markeringen av 2024 med mange ulike arrangementer.

6. februar er samens nasjonaldag i Norge, og denne markeres med en samisk uke.

Gjennom hele året skal Bodø museum bli til et samisk museum, «Bådåddjo Musea», og det vil også være flere muligheter til å se samiske skuespill og høre på joik, en av de eldste visetradisjonene i Europa.

Sjekk ut alle de kommende samiske arrangementene.

Følg årstidene

I Nordland er det store kontraster mellom årstidene, og hver sesong gir Nordland et nytt bakteppe. Om vinteren danser nordlyset og i januar kommer solen tilbake til Bodø etter å ha vært gjemt bak horisonten i månedsvis. 

Når sommeren endelig kommer, lyser midnattssolen på himmelen over Nordland, og gjør det mulig å ha det like mye moro om natten som på dagtid. Årstidene gir også et hint om hva du kan forvente i løpet av Bodø2024. Året starter med konseptet «Her kommer solen», før det fortsetter til «Våroptimismen», «Midtsommergalskapen» og «Høststormene», og året avsluttes med «Arctic Light».

Midtsommergalskap

Nordmenn elsker å feire sankthans (eller jonsok, som det også blir kalt), som finner sted i juni ved sommersolverv. For nordmenn flest betyr denne dagen bål og grilling. I 2024 kan du forvente at den tas til neste nivå i Breivika i Bodø.

– Sankthans kommer til å bli virkelig spesiell. Det engelske teaterselskapet Walk the Plank er hentet inn for å lage åpningsarrangementet for "Midsummer Madness"-sesongen. Det blir en stor utendørs feiring med bål, mat, teater, dans og musikk. Alle sansene vil aktiveres, sier Grønmo.

Les mer om Walk the Plank under Bodø2024.

The trail way

Bli med på en unik reise langs Nordlandsbanen! Gjennom sommeren kan du bli med på seks spennende pakketurer med konseptet The Trail Way – et samarbeid mellom flere aktører, inkludert Bodø2024 og Nordland Teater. Hver pakketur består av unike opplevelser på Helgeland med startpunkt fra ulike togstasjoner langs Nordlandsbanen.

Du kan bli med toget helt fra linjens start i Trondheim og til Bodø, eller plukk ut de turene og strekningene du vil være med på fra stasjonene i Trofors, Mosjøen, Bjerka, Mo i Rana og Lønsdal.

Sjekk ut pakketurene (eller få med deg alle!):

Arktisk mat

Lyst å prøve noen lokale nordnorske spesialiteter?

Bodø2024 har et samarbeid med organisasjonen Arktisk Mat, hvor målet er å dokumentere og utvikle det arktiske kjøkkenet, samt vise frem miljøvennlig matproduksjon i fylket.

Siden 2012 har det årlige matsymposiet Arktisk Mat blitt arrangert i Mosjøen på Helgeland, hvor matelskere kan møte internasjonale stjernekokker og delta på spennende foredrag, med mer.

I 2024 er datoene for Arctic Food Symposium fra 13. – 14. september, men Arktisk Mat vil også være tilstede på flere arrangementer i løpet av kulturåret.

Kultur og natur

Det er også flere interessante museer og gallerier i Bodø, samt i områdene rundt, som er verdt å besøke. Blant disse er Bymuseet i Bodø, Løp Gård Museum, Norsk luftfartsmuseum og Jektefartsmuseet.

Ikke så langt fra byen finner du også idylliske Kjerringøy Handelssted, som med sine femten autentiske bygninger ligger i vakre omgivelser. Dette var også stedet for filmatiseringen av Knut Hamsuns romaner.

Apropos Hamsun, lenger nord, i Hamarøy kommune, kan du besøke Hamsunsenteret museum, hvor du får imponerende utsikt over Hamsuns rike fra senterets tårn.

Vil du kombinere kulturelle opplevelser med natur? En havørnsafari med RIB til en av verdens sterkeste malstrømmer, Saltstraumen, er et must. Slike turer finner du direkte fra Bodø sentrum.

Det er også enkelt å fortsette reisen i Nordland fra Bodø, siden byen har utmerkede buss- og ekspressbåtforbindelser til andre spennende destinasjoner som Salten, Lofoten og Helgelandskysten.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.