Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lofoten
Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ville krigere og dyktige poeter

Tenker du på vikinger, er det kanskje ikke først og fremst poesi, treskjæring og historiefortelling som slår deg.

Vikingene har vært en berømt og beryktet del av norsk historie i mer enn tusen år. Myten holdes levende gjennom fargerike bilder av berserker, langskip, Valhall, den enøyde guden Odin og menn som dør med sverdet i hånden mens de belmer i seg mjød av en karakteristisk hjelm med horn.

Og det er sant at vikingene var pirater som kom for å plyndre, drepe og spre frykt langs Europas kyster. Men deres ettermæle er litt urettferdig. 

Vikingene var ikke bare hensynsløse krigere, men også flinke handelsmenn, administratorer og håndverkere som jobbet med metall eller tre og lagde vakre smykker og gjenstander som har overlevd helt til i dag.

De var naturligvis også dyktige skipsbyggere og sjøfarere, noe flere utgravinger har gitt oss håndfaste bevis på.

Dessuten var vikingene blant Europas beste historiefortellere, og de norrøne sagaene fascinerer stadig nye generasjoner i både Norge og resten av verden.

Forresten hadde ikke vikinghjelmene horn. Det vet enhver historiebevisst nordmann.

Trøndelag
Viking.
Photo: Terje Rakke / Nordic life / Visitnorway.com
Lofoten
Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum
Lofoten
Lofoten.
Photo: Hae / Lofotr Vikingmuseum
Lofoten
Borg, Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik
Ad

Prøv deg som viking for en dag

Vi vet mye om hvordan vikinglivet var for tusen år siden, og i dag du reise tilbake til vikingtiden for en dag flere steder i Norge. På Lofotr Vikingmuseum ligger det største langhuset som er avdekket fra vikingtiden, og museet arrangerer vikingfestivaler og arrangementer der du kan få en smak av vikinglivet. Og kanskje du kan få deg sommerjobb som vikinghøvding? På Vefsnfjorden i Nord-Norge kan du prøve å ro et vikingskip, og i Oslo kan du se de ekte skipene på Vikingskipshuset.

Lofoten

Lofoten.
Photo: CH / Visitnorway.com

Det var viktig å vise mot i krig

Hvordan klarte et så lite og spredt folk å erobre et så stort territorium? Norske vikinger var modige, utspekulerte og hadde et fatalistisk syn som gjorde dem til naturlige risikotakere.

Vikingene ser ut til å ha hatt en utrolig evne til å takle tap med et skuldertrekk, enten de mistet folk i kamp eller under farlige sjøreiser. Mange døde i kamp i Europa, og i 876 mistet vikingene hele 4000 menn og 120 skip i en stor storm utenfor den engelske kysten. Det var også mye uro mellom danske og norske vikinger, og tapene var ekstremt store i forhold til størrelsen på vikingbefolkningen. Men til tross for alt dette fortsatte vikingene å erobre nye steder.

Vikingenes mot er sannsynligvis også knyttet til den mørke humoren i sagaene. Evnen til å kunne le i møte med død og fare er en mulig forklaring på deres mot i kamp og på banebrytende sjøreiser. Et tydelig motiv i norrøne dikt, legender og sagaer er galgenhumor. Det er gjerne et dårlig tegn når noen spøker i en vikingsaga, og historiene inneholder flere vitser enn du kanskje tror.

Lær om vikinglivet i Norge

Se den britiske skuespilleren David Spinx prøve seg som viking for en dag i Lofoten.  

Topp 4 vikingopplevelser i Norge

Avdelingsdirektør for Lofotr Viking Museum, Marion Fjelde Larsen, har plukket ut fire steder som er vel verdt et besøk om du ønsker å lære mer om vikinglivet i Norge.

Dyktige seilere og navigatører

Vikingene var eksperter på å ferdes på de lange fjordene som strekker seg inn i hjertet av Norge. Langskipene var smale, lette trebåter med skrog designet for fart og enkel navigering på grunt vann. Skipene var lette nok til å kunne løftes og kunne dermed endre retning uten å måtte snus. Dette var en stor fordel i farvann med skjulte isfjell og mye havis.

Langskipene hadde årer langs nesten hele båtens lengde, og etter hvert kombinerte vikingene årekraft med seilføring. Under gode forhold kunne et langskip komme opp i en fart på 15 knop.

Dette resulterte i oppdagelsesreiser, handel og opportunistisk raiding av kystbyer, tettsteder og bosetninger i hele Europa. Vikingene reiste først ut i siste del av det åttende århundre, og reisene strakte seg fra Grønland i vest til Det kaspiske hav i øst. Fra en sped begynnelse der noen få skip våget seg ut på langtur, vokste etterhvert flåtene til hundrevis av langskip som seilte til England, Skottland, Frankrike og Irland.

The Viking Ship Museum

The Viking Ship Museum.
Photo: Johan Berge/Visitnorway.com

Vikingbyer og kolonier

Vikingene grunnla en rekke byer og kolonier, inkludert Dublin og Normandie. Dublin var en viktig base i mer enn trehundre år. Mellom 879 og 920 koloniserte vikingene Island, som i sin tur førte til koloniseringen av Grønland. Vikingene nådde helt til Nord-Amerika, og i 1960 fant oppdageren Helge Ingstad og hans kone arkeologen Anne Stine Ingstad spor etter en vikingboplass i fiskeværet L'Anse aux Meadows på Newfoundland. Bosetningen er karbondatert til rundt år 1000.

På 1100-tallet ble vikingene svekket av uro hjemme, samtidig som mange andre europeiske land ble stadig sterkere og dermed vanskeligere å angripe.

Slutten av vikingtiden dateres til 1066, da Harald Hardråde tapte slaget om Stamford Bridge i et forsøk på å erobre England.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad