Skip to main content

11 tips til norgesferie for kulturelskere

Fra ikonisk arkitektur og kortreist Michelin-mat til historiske hoteller, skulpturparker og spennende gatekunst. Her er tipsene til norgesferie for livsnytere som er opptatt av god mat og berikende kulturopplevelser.

 

1. Norges flotteste parker

Natur og kultur går opp i en høyere enhet i Norges flotte skulpturparker – fra velkjente Vigelandsparken og Ekebergparken i Oslo til Midtåsen skulpturpaviljong i Sandefjord og Kistefos-Museet på Hadeland som med åpningen av museumsbygget The Twist i 2019 ble en internasjonal snakkis. Og på en liten øy utenfor Stavanger, er den unike blomsterparken Flor og Fjære som å komme til en liten bit av Syden, med hvite strender, palmer, fossefall, bonsaitrær og mer enn 50 000 blomster. Utenfor Baroniet Rosendal i Sunnhordaland kan du gå deg vill i en nydelig roselabyrint og en ekte eventyrhage, som også barna vil elske.

2. Gatekunst på sitt beste

Flere steder i Norge har på få år blitt spennende, gratis utendørsgallerier. Visste du at enekte Pushwagner pryder veggen i Haugesund, og at utenlandske gatekunstentusiaster valfarter til Bergen og Stavanger? Den urbane kunstformen er heldigvis ikke forbeholdt storbyene - alt fra forlatte bygninger i Lofoten til hvite trehusvegger i Flekkefjord har blitt lerret for spennende og aktuelle kunstverk.

3. Dykk ned i norsk kulturarv

Folk kommer fra hele verden for å oppleve den unike, norske kulturarven, som også er å finne på UNESCOs verdensarvliste. Besøk Bryggen i Bergen, lær mer om Røros’ spennende gruvehistorie, og utforsk alt fra stavkirker og gamle husmannsplasser til ramsalte fiskevær i nord og idylliske uthavner i sør.

Har du forresten sett demonmaleriene i kirken i Sauherad? Eller de mystiske hulemaleriene på den røde øya Leka? Over hele Norge finnes godt bevart kulturhistorie som fortjener et dypdykk. Bli gjerne med en guide, som kan gjøre fortiden levende igjen.

4. Lev landlig

En tur på landet er både av- og påkobling. Å få muligheten til å komme inn på tunet på noen av våre staselige og tradisjonsrike gårder, som vi vanligvis bare kjører forbi, er en opplevelse litt utenom det vanlige for de aller fleste.

Over hele Norge finner du gårder som byr på særdeles kortreist mat og unik overnatting, enten du ønsker det enkelt og autentisk, botiquehotellaktig eller herskapelig. Husk å stoppe når du ser et hyggelig skilt ved veien, så du kan plukke med deg ferske egg, poteter, frukt, eplemost og andre lokalmatskatter i gårdsbutikkene.

5. Nyt smaken av norsk lokalmat

Bruk høsten til å oppdage norsk matkultur! Vi har aldri hatt flere spennende lokalmatprodusenter her til lands. Derfor har det aldri smakt så godt å reise Norge rundt, som nå! Så hvorfor ikke bruke ferien til å prøvesmake skattkammeret av lokalmat og finne dine egne favoritter, fra prisvinnende oster og spekemat som smelter i munnen, til gravet, og varmrøkt sjømat, syrlige og søte eplemoster og fruktjuicer – alt midt i vårt vakre kulturlandskap.

6. Opplev kokkekunst i verdensklasse

Det er ingen overdrivelse å si at det har vokst fram en matrevolusjon på norske restaurantkjøkken de siste årene. Norske kokker har vunnet flere medaljer enn noe annet land i Bocuse d’Or, og i 2023 finner du restauranter med de høythengende Michelin-stjernene i Stavanger, Bergen, Trondheim, Oslo og på Lindesnes. Husk å bestille bord i god tid for en kveld dere aldri vil glemme.

7. Hjerne- og hjerteføde

Uthungret på intellektuell og kunstnerisk stimuli? Et vellykket museumsbesøk er som en vitaminpille for hjernen, Det spennende nye MUNCH museet åpnet i 2021, tett oppfulgt av Nasjonalmuseet i 2022. Sett kursen mot noen av landets flotte kunstmuseer, eller lær mer om vår egen historie og kultur på et av de mange historiske museene – enten innendørs eller på et av de fine friluftsmuseene våre, som også passer ekstra godt for hele familien. Søk etter spennende utstillinger i vår arrangementskalender.

8. La hotellet være reisemålet

Noen av de kjæreste ferieminnene skapes om du tar inn på et overnattingssted som byr på det lille ekstra, og der du kan unne deg følelsen av litt luksus. Der vertskapet øser av vennlighet og lokalkunnskap, og der mat, arkitektur og omgivelser bidrar til et opphold du neppe vil glemme. Over hele Norge finnes historiske hoteller og andre herskapelige overnattingssteder hvor konger og dronninger har bodd før deg.

9. Finn din indre viking

Vikingene er gjerne det første utlendinger svarer når de hører ordet «Norge». Men hvor godt kjent er dere egentlig med de sagnomsuste barskingene? Over hele landet tilbyr museer, opplevelsessentre og vikinglandsbyer veier inn til vikingenes verden, med alt fra vikingskip og rekonstruerte hus til historiske samlinger som gir innsikt i sagatidens Norge. Med VR-briller kommer du dessuten tettere på vikingtiden enn noensinne!

10. Dra på arkitekTUR

Fra de spektakulære utsiktspunktene og de mest forseggjorte toaletter i verden langs de 18 Nasjonale turistvegene til ikoniske nybygg som Operaen og Munchmuseet i Oslo, The Twist på Hadeland og biblioteket i Vennesla. Du kan trygt planlegge ferien utifra spennende arkitektoniske reisemål, som folk ellers kommer fra hele verden for å se.

11. Ta en langhelg i storbyene

I våre største byer er det ikke langt mellom hvert kulturelle høydepunkt, og i de alle fleste byene kan du enkelt rusle mellom flotte museer, gallerier og butikker.

Med insidetips fra lokale kjentfolk blir planleggingen enkel, så gjør deg klar for en morsom langhelg!

Bo godt på et koselig, miljøvennlig hotell­ – hvis det ikke er i år du skal prøve deg på glamping – og fyll på med deilig, kortreist mat etter en dag i det fri. 

Bli inspirert

En kulinarisk reise

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt