FRUKTBYGDA
Utforsk et kulinarisk paradis
Velkommen til fruktbygda Gvarv, eplehovedstaden i hjertet av Telemark.
Mmmm!
Kjenn den ferske, søte duften.
Sesongens første eplemost er klar for smaking.
Opplev noen av verdens beste eplesidere og andre leskende godsaker.
I Gvarv er et rødt eple så mye mer enn bare et rødt eple.
Her finner du også en av verdens nordligste vingårder. Hva med en natt i en vintønne midt blant druene?
– Vi ønsker at folk skal være åpne for å prøve noe nytt.
Ingeborg Lindheim
– Eplet inneholder mye tanniner som gir produktene våre en tørrere og syrligere smak.
– Vi bruker ikke sukker, men vi tilsetter andre frukter og bær for å få den beste smaken og for å utnytte hele hagen vår.
Ingeborg Lindheim
Rett over gaten fra Lindheimgården finner du Nyhuus Gard.
– Hos oss er Discoveryeplene de første som er klare for å spises. De er så gode.
Kari Nyhuus Holtskog
De søte og litt syrlige Discoveryeplene er den perfekte ingrediensen i Kari sin saftige eplekake.
– Fargen og smaken på eplemosten varierer fra sesong til sesong.
Ole Martin Sundsvalen, Epleblomsten
Epleblomsten startet som et lite presseri i en garasje, men har nå vokst til en stor produksjon hvor hele 1,3 millioner liter eplemost blir produsert i året.
Eplemost av høy kvalitet blir ofte servert som et alternativ til vin på de beste restaurantene i landet.
Det går mye epler med i produksjonen av mosten. Faktisk brukes hele 1 kilo epler for å lage 0,75 liter med den deilige drikken. Ingenting annet blir tilsatt hos Epleblomsten.
Restene av frukten som er igjen etter pressing blir brukt som gjødsel og som dyremat.
Eplemost av høy kvalitet er den perfekte ingrediensen i hjemmelaget gløgg!
Her finner du oppskriften som er perfekt for kalde kvelder.
– Konen min hadde lenge drømt om å eie en liten gård. Da muligheten dukker opp måtte vi slå til.
– Norsk vin har ofte tørr og syrlig smak.
Odd Eugen Wolleber
Se Telemark fra båt på den fantastiske Telemarkskanalen.
Den mest populære strekningen går fra Ulefoss, et par kilometer fra Gvarv, til Lunde.