Skip to main content

FRUKTBYGDA

Utforsk et kulinarisk paradis

Velkommen til fruktbygda Gvarv, eplehovedstaden i hjertet av Telemark.

Mmmm!

Kjenn den ferske, søte duften.

Sesongens første eplemost er klar for smaking.

Opplev noen av verdens beste eplesidere og andre leskende godsaker.

I Gvarv er et rødt eple så mye mer enn bare et rødt eple.

Her finner du også en av verdens nordligste vingårder. Hva med en natt i en vintønne midt blant druene?

Gvarv, eplehovedstaden i Telemark

Det er ikke uten grunn at Gvarv, som ligger to timers kjøring fra Oslo, blir kalt Fruktbygda. Med hjelp fra en halv million frukttrær produserer den lille bygda hele 3000 tonn epler og 1000 tonn plommer og kirsebær i året. Dette til tross for bare 1000 innbyggere. Faktisk kommer hvert fjerde eple herfra.

På sommeren har Gvarv ofte landets høyeste temperaturer, takket være plasseringen til bygda midt mellom fjell og Norsjø. Dette gjør Fruktbygda ideell for produksjon av noen av de beste fruktene i landet, som til og med har beskyttet betegnelse. I likhet med druene man bruker i Champagne-produksjon har nemlig Telemarksepler, Telemarkskirsebær og Telemarksplommer alle geografisk beskyttelse.

Du finner flere koselige gårdsbutikker i bygda. Du finner også mange spennende bryggerier, hvor du kan smake på lokalprodusert øl og sider.

Gjør deg klar for en smaksrik ferie i Fruktbygda!

"Eplehovedstaden" har selvsagt også en egen eplefestival, som arrangeres på siste søndag i september hvert år. Bli med på feiring av høstingen med deilig lokalmat, kunst og dans. Og ikke glem å ta turen innom en av hovedattraksjonene: Bondens marked!

Fruktbøndene i Gvarv legger mye stolthet i produktene sine. Møt de dedikerte bøndene og bli inspirert til hva du kan se og smake i Fruktbygda.

– Vi ønsker at folk skal være åpne for å prøve noe nytt.

Ingeborg Lindheim

Fra epler til øl

Epler, plommer og kirsebær er plassert ut over de 100 dekarene på Lindheim gård. Høsten er den travleste perioden i året for Lindheimfamilien og de andre fruktbøndene i bygda. 

Gården har vært i Ingeborg sin familie siden 1720. Da Ingeborg tok over gården i 2013, så hun nytt potensiale i de gamle eple-, krisebær- og plommetrærne som ble plantet på 90-tallet. 

– Vi fortsatte med produksjon av eplemost, men utvidet med sider og øl i tillegg, sier Ingeborg.

I den gamle låven fra 1954 bygde Ingeborg og mannen hennes, Eivin Eilertsen, opp bryggeriet sitt. Ned trappen, under den nye delen av låven, finner du øl- og siderkjelleren. Her blir drikken fermentert og lagret i eiketønner.

Lindheimfamilien lar seg inspirere av belgiske tradisjoner, i tillegg til moderne bryggeteknikker fra USAs vestkyst. Epler, rabarbra, plommer og kirsebær fra gården blir tilsatt i ølet. De eksprimenterer også med spennende smakskombinasjoner som ferske bringebær blandet med salt og koriander.

Smaken på drikkene varierer fra sesong til sesong, avhengig av hvilken frukt og bær som er tilgjengelig. Akkurat som vin, vil drikken ha en unik smak hvert år.

– Vi har muligheten til å leke med ulike eplesorter, ettersom vi lager mange forskjellige typer drikke. Vi bruker blant annet prydeple som vanligvis blir brukt som pollineringsfrukt. Prydeplet har en surere smak og er kanskje ikke så godt å spise rett fra treet, men som ingrediens i drikken vår er det perfekt, forteller Ingeborg.

– Eplet inneholder mye tanniner som gir produktene våre en tørrere og syrligere smak.

– Vi bruker ikke sukker, men vi tilsetter andre frukter og bær for å få den beste smaken og for å utnytte hele hagen vår.

Ingeborg Lindheim

Du finner flere nye, spennende sider- og eplemostprodusenter i Telemark.

Blant annet Lien Gård som produserer sider, honning og syltetøy, like ved Norsjø. I Hjuksebø, rundt 25 minutter kjøring fra Gvarv, ligger Nedre Røste Gård. Her kan du se hvordan NeRø Frukt og Sider lager sin organiske eplesider. Du kan også besøke Sideriet i Lunde, der de lager sider laget av fermentert Discovery-eplejuice.

Alle disse gårdene er en del av den spennende norske sider- og eplemost-bølgen.

Rett over gaten fra Lindheimgården finner du Nyhuus Gard.

Et gårdsbesøk i Gvarv byr på fantastiske smaker i rolige omgivelser. De blomstrende eplehagene i mai er et vakkert syn. Om sommeren bugner gårdsbutikkene med friske frukter og ferske grønnsaker, som kirsebær, jordbær og bringebær. Når høsten nærmer seg kommer de knasende eplene og søte pærene i sesong. 

– Lukten av nypressede epler er fantastisk, sier bonde Kari Nyhuus Holtskog.

På Nyhuus Gard har de produsert epler siden 1920. Kari Nyhuus Holtskog og mannen hennes, Halvor Holtskog, er tredjegenerasjons fruktbønder, og sammen driver de den idylliske gården. I tillegg drifter de et eget galleri: Galleri Nyhuus.

Galleriet ligger på samme plass som fruktgården og har utstillingslokaler i de tidligere husdyrrommene. Oppdag moderne norsk og nordisk kunst mens nyter utsikten over Lifjell og Norsjø. Om sommeren kan du kjøle deg ned med gårdens prisvinnende eplemost (gårdsbutikken holder åpen året rundt). 

På fruktgården vokser mange forskjellige typer epler som Summerred, Discovery, Aroma, Rubinstep, Katja, gul og rød Gravenstein, Åkerø og Elstar, for å nevne noen.

– Hos oss er Discoveryeplene de første som er klare for å spises. De er så gode.

Kari Nyhuus Holtskog

De søte og litt syrlige Discoveryeplene er den perfekte ingrediensen i Kari sin saftige eplekake

Du finner oppskriften her.

Ifølge fruktbøndene kan epler som tilsynelatende ser helt like ut smake helt forskjellig. 

– Det kan sammenlignes med vin og vindruer. Akkurat sånn som at ikke all rødvin smaker likt, smaker også epler helt forskjellig, sier Halvor Holtskog. 

Rød Gravenstein, for eksempel, en fast konsistens med en litt syrlig smak, mens Åkerøeplene har en mildere og mer aromatisk smak.

Selv om fruktgårdene i Gvarv ligger tett kan produktene deres smake helt forskjellig, også når de samme eplesortene er brukt i produksjonen. Vi inviterte familien Nyhuus til Lindheimgården for å feire årets innhøsting med en smak av årets Aromaeplemost. 

– Aroma er et balansert og fint eple. Det er en super ingrediens i eplemost og sider og kan fint kombineres med for eksempel Katja eller Discovery. Aroma er med andre ord en fin "all-rounder", forklarer Halvor. 

Høstetidspunktet av eplene kan påvirke både smaken og fargen på den ferdige eplemosten. På Lindheimgården ble eplene høstet sent, sammenlignet med tidligere, noe som kan gi en søtere smak.

– Deres eplemost var litt søtere enn vår, men den går perfekt til mat. Den er veldig frisk, sier Kari.

– Fargen og smaken på eplemosten varierer fra sesong til sesong.

Ole Martin Sundsvalen, Epleblomsten

Epleblomsten startet som et lite presseri i en garasje, men har nå vokst til en stor produksjon hvor hele 1,3 millioner liter eplemost blir produsert i året.

Eplemost av høy kvalitet blir ofte servert som et alternativ til vin på de beste restaurantene i landet.

Det går mye epler med i produksjonen av mosten. Faktisk brukes hele 1 kilo epler for å lage 0,75 liter med den deilige drikken. Ingenting annet blir tilsatt hos Epleblomsten.

Restene av frukten som er igjen etter pressing blir brukt som gjødsel og som dyremat.

Eplemost av høy kvalitet er den perfekte ingrediensen i hjemmelaget gløgg

Her finner du oppskriften som er perfekt for kalde kvelder.

Fra epler til druer

Fruktbygda byr på mye mer enn bare epler. Hva med en romantisk overnatting i en vintønne på en av verdens nordligste vingårder?

På Lerkekåsa kan du lære mer om norsk (!) vinproduksjon og avslutte dagen med en god natts søvn blant vinrankene.

– Da vi kjøpte gården i 2018 hadde vi ingen erfaring innen vinproduksjon. Alt vi kan har vi lært av de tidligere eierne og de andre fruktbøndene i området, sier Odd Eugen Wollberg og Lill Gjestad Wollberg. 

Vingården er nydelig plassert på et solrikt område med utsikt over Norsjø. Her vokste det tidligere frem både epler og grønnsaker, men nå er åkrene fylt med både rødvin- og hvitvinsdruer. Hovedsorten på gården er hvitvinsdruen Solaris, som opprinnelig stammer fra nord-Tyskland. Med disse druene produseres en fruktig hvitvin. Syrligheten og søtheten på vinen varierer fra sesong til sesong.

Paret lager også fruktvin av lokalproduserte epler. 

Til tross for at Gvarv er mest kjent for epler, plommer og kirsebær tror Odd og Lill at klimaet i bygda er perfekt for produksjon av nordisk vin.

– Konen min hadde lenge drømt om å eie en liten gård. Da muligheten dukker opp måtte vi slå til.

– Norsk vin har ofte tørr og syrlig smak.

Odd Eugen Wolleber

Utforsk Telemark 

Norsjø Ferieland er en av de mest populære ferieparkene på Østlandet. Her kan du teste surfeferdighetene i Bø Sommarland som kun ligger en kort kjøretur unna Gvarv.

Lifjell byr fantastiske fotturer, og er du heldig kan du se du se "Seljordsormen" fra det kule observasjonstårnet i Seljord.

Gaustatoppen er selvsagt også et must hvis du er i området. Hva med en tur til toppen med en taubane ifra andre verdenskrig inne i fjellet?

Gaustatoppen ligger 1,5 timers kjøring fra Fruktbygda. Husk å ta turen innom Heddal Stavkirke i Notodden.

Se Telemark fra båt på den fantastiske Telemarkskanalen.

Den mest populære strekningen går fra Ulefoss, et par kilometer fra Gvarv, til Lunde.

Opplev Fruktbygda

Besøk en gårdsbutikk i Gvarv og bli med på andre morsomme aktiviteter i området.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Sider du nylig har besøkt