VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Den søte smaken av Norge

Frukt og bær i verdensklasse

Apples from Hardanger .
Photo: Visit Hardangerfjord
Apples from Hardanger .
Photo: Visit Hardangerfjord

Forestill deg duften fra flere tusen frukttrær i full blomst …

Fruit blossoming in Hardanger .
Photo: Visit Hardangerfjord
Fruit blossoming in Hardanger .
Photo: Visit Hardangerfjord

… den saftige smaken av et knasende ferskt eple …

Tasting apples in Hardanger .
Photo: Anders og Magga AS / Trigger Oslo / Visitnorway.com
Tasting apples in Hardanger .
Photo: Anders og Magga AS / Trigger Oslo / Visitnorway.com

… og den deilige lukten av nyplukkede bringebær.

Norwegian raspberry .
Photo: Kaitlin Bailey / Matador Network / www.fjordnorway.com
Norwegian raspberry .
Photo: Kaitlin Bailey / Matador Network / www.fjordnorway.com

I sommerhalvåret forvandles Norge til et bugnende fruktfat når landets mange fruktgårder produserer alt fra epler, pærer og plommer, til solbær, jordbær og kirsebær.

Og smaken? Helt uten sidestykke!

Lange sommerdager, med sval temperatur og lite forurensning, gir ideelle vekstvilkår for frukt og bær, som trenger å modnes over tid.

The fruit village Gvarv in Telemark .
Photo: Visit Telemark
The fruit village Gvarv in Telemark .
Photo: Visit Telemark

– Den lange modningsprosessen gir norske frukter og bær en mer konsentrert smak av syre og sødme, sier den prisbelønte konditoren Sverre Sætre.

Cherry picking in the fruit village Gvarv in Telemark .
Photo: Visit Telemark
Cherry picking in the fruit village Gvarv in Telemark .
Photo: Visit Telemark

Og er det noen i Norge som kan mye om frukt og bær, så er det Sætre. Kokken og konditoren har skrevet flere bøker om temaet. I tillegg har han vunnet mange medaljer med kokkelandslaget, og han driver et konditori i Oslo.

I løpet av sin 20 år lange karriere har Sætre samarbeidet med noen av verdens beste konditorier. Blant disse er den franske luksuskjeden Ladurée, som er bakekunstens svar på Gucci.

Sætre ser det som sin livsoppgave å promotere norske råvarer i det internasjonale kokkemiljøet.

– Norge produserer mange råvarer i verdensklasse, og norsk frukt som epler og plommer, er bare noen få av mange eksempler.

Smakfulle opplevelser

I Norge har det blitt dyrket epler helt siden vikingtiden, men det var først da munkene kom hit på 1200-tallet, at dyrking av frukt ble en etablert tradisjon.

I dag finner du frukthager over store deler av Norge.

Fruktdyrking i Norge

I Norge dyrkes det hovedsakelig kjernefrukt, som epler og pærer, og steinfrukt, som plommer og kirsebær. Fruktproduksjon er en viktig næring i flere landsdeler, og Vestland, Telemark, Viken og Rogaland er fylkene der det dyrkes mest frukt. I 2018 ble det produsert frukt på totalt 21 400 dekar i Norge.

For best mulig vekstvilkår trenger frukttrærne varmt og dypt jordsmonn og mildt og solrikt klima.

Kilde: Store norske leksikon

Fra prisbelønte siderprodusenter i Hardanger …

Cider in Hardanger .
Photo: Visit Hardangerfjord
Cider in Hardanger .
Photo: Visit Hardangerfjord

… til Norges eplehovedstad, fruktbygda Gvarv i Telemark …

Lindheim fruit and microbrewery in Gvarv in Telemark .
Photo: Mohri Films
Lindheim fruit and microbrewery in Gvarv in Telemark .
Photo: Mohri Films

… og jordbærbygda Valldal, som er kjent for å dyrke Norges (og kanskje til og med verdens) beste jordbær!

Strawberry cake in Valldal .
Photo: Christine Baglo
Strawberry cake in Valldal .
Photo: Christine Baglo

Hvis du vil ha et innblikk i produksjonen, kan du besøke fruktprodusenter over hele landet.

Meld deg på kurs og omvisninger, delta på sider- og ølsmaking, spasere i pittoreske frukthager eller kjøpe deilig syltetøy og ta med hjem.

Ciderhuset Balholm, Sognefjord .
Photo: David Zadig
Ciderhuset Balholm, Sognefjord .
Photo: David Zadig

Mange gårder tilbyr selvplukk, der du kan plukke så mye frukt du vil. Nam!

Andre steder kan du enkelt kjøpe nyplukket frukt fra provisoriske boder langs veien.

Raspberry picking at Homlas Hage .
Photo: Visit Innlandet
Raspberry picking at Homlas Hage .
Photo: Visit Innlandet

En stolt matdestinasjon

– Det skjer mye spennende i norsk matbransje for tiden, sier Sætre.

– Folk blir stadig mer opptatt av hvor og hvordan maten vår produseres. Mange forbrukere vil ha økologisk og kortreist mat, og det er en økende trend å ta i bruk mer av det vi produserer lokalt.

Et økende antall restauranter med Michelin-stjerner og utallige seire i prestisjefylte kokkekonkurranser, har satt Norge på det internasjonale matkartet.

– Mesterkokker fra veletablerte matdestinasjoner som Spania, Italia og Frankrike har fått øynene opp for Norge, og spør seg nå: Hva er hemmeligheten bak de smakfulle eplene? Og hvilke fremgangsmåter benytter de til fermentering? De kontakter oss for veiledning og inspirasjon, og stadig flere tar i bruk norske råvarer og arbeidsmetoder, forteller Sætre, og fortsetter:

– Norsk fisk har hatt den posisjonen i århundrer, men nå ser vi det samme skje med frukt og bær.

Norge får stadig flere småskalaprodusenter som holder et høyt nivå av både fagkompetanse og produktkvalitet. Ifølge Sætre er dette den fremste årsaken til den norske matsuksessen.

– Uten hjelp fra dyktige bønder med god fagkunnskap, ville ikke kokker som meg nådd særlig langt.

Beskyttet geografisk betegnelse: Matmerk

En beskyttet geografisk betegnelse kan gis til næringsmidler som produseres i et bestemt geografisk område. Mattilsynet administrerer merkeordningen via KSL Matmerk

Merkingen gjør det mulig å beskytte bestemte produktnavn hvis de kan knyttes til et bestemt sted eller en spesiell tradisjon, eller besitter særegne kvaliteter.

Sider frå Hardanger, Hardangereple, Telemarksepler og Telemarksplommer er eksempler på geografisk beskyttede betegnelser. Finn flere på matmerk.no.

Kilde: patentstyret.no

Her i Norden er vi velsignet med fire årstider, som alle byr på ulike smaker og råvarer.

Blueberries in Bærumsmarka .
Photo: Marius Dalseg Sætre
Blueberries in Bærumsmarka .
Photo: Marius Dalseg Sætre

Om sommeren og høsten kan vi meske oss med godsaker i rødt, blått og oransje fra naturens spiskammer.

De ulike villbærtypene gir oss bærsesong helt fra mai til oktober, og for mange nordmenn er bærplukking årets høydepunkt.

Blueberries .
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com
Blueberries .
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Og det vi plukker i naturen preger hva vi spiser i løpet av året.

Vår og sommer er det høysesong for rabarbrasuppe, kirsebærpai og jordbær med sukker og fløte. Om høsten er det gjerne eplekake, multekrem og viltkjøtt med tyttebær som gjelder.

Apple pie .
Photo: Matprat.no / Aina C. Hole
Apple pie .
Photo: Matprat.no / Aina C. Hole

Ved å tørke, sylte, fermentere eller fryse råvarene kan vi også nyte dem året rundt.

Conserved pears in a jar .
Photo: Matprat.no
Conserved pears in a jar .
Photo: Matprat.no

Utforsk noen av Norges fremste fruktdistrikter

De fem beste stedene som byr på opplevelser med frukt og bær.

  1. 1. Hardanger

    Hardanger står for 40 prosent av all fruktproduksjonen i Norge, og her dyrkes det både epler, søte kirsebær, pærer og plommer. Distriktet er kjent som arnestedet for hjemmelaget eplesider, og produktnavnet Sider frå Hardanger er en geografisk beskyttet betegnelse.

    Dra på sidersafari med cruisebåt i Sørfjorden, eller smak deg gjennom den naturskjønne Frukt- og siderruta i Ulvik. Og er du i Hardanger i mai, er synet av 600 000 blomstrende frukttrær en opplevelse du neppe vil glemme.

  2. 2. Fruktbygda Gvarv i Telemark

    Fruktbygda Gvarv i Telemark blir kalt Norges eplehovedstad. Her produseres det makeløse 3000 tonn epler og 1000 tonn plommer og kirsebær årlig. Bygda huser mange fruktgårder, som alle byr på unike opplevelser. På bryggeriet Lindheim Ølkompani kan du smake på utsøkt surøl, og på Lerkekåsa, verdens nordligste vingård, kan du overnatte i en vintønne.

    Flere av fruktgårdene i Gvarv har vunnet priser for sine søte, friske og sure eplejuser, og Telemarksepler er en geografisk beskyttet betegnelse. I september arrangerer bygda den årlige festivalen Norsk Eplefest, der innhøstingen feires med lokal mat, kunstutstillinger og konserter.

  3. 3. Jordbærbygda Valldal

    Ingenting kan måle seg med norske jordbær! I bygda Valldal ved Geirangerfjorden har de dyrket jordbær i mer enn hundre år, og langs elven Valldøla ligger jordbæråkrene som perler på en snor. Det milde klimaet skaper gode vekstvilkår for de mest ettertraktede bærene, men også for kirsebær, epler og bringebær.

    På Jordbærstova Café mellom Geiranger og Åndalsnes får du servert mange retter med jordbær som hovedingrediens. Kafeens berømte jordbærkake har til og med fått plass i reisehåndboka Lonely Planet!

  4. 4. Sognefjorden

    Sogn er et av de eldste fruktdistriktene i Norge. Området ved Sognefjorden er kjent for sine siderhus, som det prisbelønte Balholm, men også for de mange fruktgårdene som produserer jordbær, bringebær, plommer og kirsebær.

    Sogn fruktrute er et nettverk av lokale aktører som tilbyr ulike opplevelser og aktiviteter. Her kan du overnatte i en frukthage, besøke en vingård, plukke egne jordbær eller nyte fjordutsikten med et glass fruktbrennevin. Fruktproduksjonen i Sogn foregår hovedsakelig i Balestrand, Vik, Leikanger, Sogndal, Luster og Lærdal.

  5. 5. Oslofjorden

    Områdene rundt Oslofjorden står for drøyt 30 prosent av den totale bær- og fruktproduksjonen i Norge. Her finner du et stort antall fruktgårder som ofte ligger i pittoreske kulturlandskap, der det dyrkes alt fra epler, pærer og plommer, til kirsebær, jordbær og bringebær.

    Flere av gårdene tilbyr omvisninger og gårdsutsalg der du kan kjøpe syltetøy, juice og andre smakfulle suvenirer.

Sesongkalender: frukt og bær

Epler: august til oktober
Plommer: august til september
Pærer: september til oktober
Kirsebær: juli til august
Solbær: august til september
Blåbær: fra midten av juli til august
Bringebær: midten av juli til august
Jordbær: månedsskiftet mai/juni til juli
Multer: august til september
Tyttebær: august til oktober

Smakfulle opplevelser med HANEN

Organisasjonen HANEN jobber for å synliggjøre virksomheter som tilbyr lokalmat, friluftsaktiviteter og overnattingssteder i rurale omgivelser. Flere av HANENs medlemsbedrifter tilbyr opplevelser forbundet med bær- og fruktproduksjon. Mange av disse har også gårdsbutikk der du kan smake og kjøpe lokal mat og drikke.

Les mer om HANEN.

Bli inspirert

Smakfulle opplevelser med HANEN

Organisasjonen HANEN jobber for å synliggjøre virksomheter som tilbyr lokalmat, friluftsaktiviteter og overnattingssteder i rurale omgivelser. Flere av HANENs medlemsbedrifter tilbyr opplevelser forbundet med bær- og fruktproduksjon. Mange av disse har også gårdsbutikk der du kan smake og kjøpe lokal mat og drikke.

Les mer om HANEN.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Finn fruktige opplevelser

Filtrer søket ditt og start planleggingen av ditt smakfulle eventyr i dag!

×
  • Filters
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Nyt Norge

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages