There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle landets store byer
Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede
Thon Hotels - fantastisk frokost
Hostelling International Norge - sov komfortabelt og rimlig
Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål
Widerøe - Skandinavias største regionale flyselskap
AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser
Vy express - gjør det enkelt å reise grønt med buss
DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget
Arctic Campers - lei din bobil eller camper
NOR-WAY Bussekspress - grønne bussreiser i hele Sør-Norge
Vy - å reise miljøvennlig skal være enkelt
Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"
Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser
Up Norway - skreddersydde reiser
Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser
Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett
Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer
Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil
Secret Atlas - Svalbard og Nord-Norge. Små Skip med 12 gjester.
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien
Beitostølen - eventyr og nytelse hele året
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Forestill deg duften fra flere tusen frukttrær i full blomst …
… den saftige smaken av et knasende ferskt eple …
… og den deilige lukten av nyplukkede bringebær.
I sommerhalvåret forvandles Norge til et bugnende fruktfat når landets mange fruktgårder produserer alt fra epler, pærer og plommer, til solbær, jordbær og kirsebær.
Og smaken? Helt uten sidestykke!
Lange sommerdager, med sval temperatur og lite forurensning, gir ideelle vekstvilkår for frukt og bær, som trenger å modnes over tid.
– Den lange modningsprosessen gir norske frukter og bær en mer konsentrert smak av syre og sødme, sier den prisbelønte konditoren Sverre Sætre.
Og er det noen i Norge som kan mye om frukt og bær, så er det Sætre. Kokken og konditoren har skrevet flere bøker om temaet. I tillegg har han vunnet mange medaljer med kokkelandslaget, og han driver et konditori i Oslo.
I løpet av sin 20 år lange karriere har Sætre samarbeidet med noen av verdens beste konditorier. Blant disse er den franske luksuskjeden Ladurée, som er bakekunstens svar på Gucci.
Sætre ser det som sin livsoppgave å promotere norske råvarer i det internasjonale kokkemiljøet.
– Norge produserer mange råvarer i verdensklasse, og norsk frukt som epler og plommer, er bare noen få av mange eksempler.
I Norge har det blitt dyrket epler helt siden vikingtiden, men det var først da munkene kom hit på 1200-tallet, at dyrking av frukt ble en etablert tradisjon.
I dag finner du frukthager over store deler av Norge.
I Norge dyrkes det hovedsakelig kjernefrukt, som epler og pærer, og steinfrukt, som plommer og kirsebær. Fruktproduksjon er en viktig næring i flere landsdeler, og Vestland, Telemark, Viken og Rogaland er fylkene der det dyrkes mest frukt. I 2018 ble det produsert frukt på totalt 21 400 dekar i Norge.
For best mulig vekstvilkår trenger frukttrærne varmt og dypt jordsmonn og mildt og solrikt klima.
Kilde: Store norske leksikon
Sesongkalender for frukt og bær
Epler: august til oktober
Plommer: august til september
Pærer: september til oktober
Kirsebær: juli til august
Solbær: august til september
Blåbær: fra midten av juli til august
Bringebær: midten av juli til august
Jordbær: månedsskiftet mai/juni til juli
Multer: august til september
Tyttebær: august til oktober
I Norge dyrkes det hovedsakelig kjernefrukt, som epler og pærer, og steinfrukt, som plommer og kirsebær. Fruktproduksjon er en viktig næring i flere landsdeler, og Vestland, Telemark, Viken og Rogaland er fylkene der det dyrkes mest frukt. I 2018 ble det produsert frukt på totalt 21 400 dekar i Norge.
For best mulig vekstvilkår trenger frukttrærne varmt og dypt jordsmonn og mildt og solrikt klima.
Kilde: Store norske leksikon
Fra prisbelønte siderprodusenter i Hardanger …
… til Norges eplehovedstad, fruktbygda Gvarv i Telemark …
… og jordbærbygda Valldal, som er kjent for å dyrke Norges (og kanskje til og med verdens) beste jordbær!
Hvis du vil ha et innblikk i produksjonen, kan du besøke fruktprodusenter over hele landet.
Meld deg på kurs og omvisninger, delta på sider- og ølsmaking, spasere i pittoreske frukthager eller kjøpe deilig syltetøy og ta med hjem.
Mange gårder tilbyr selvplukk, der du kan plukke så mye frukt du vil. Nam!
Andre steder kan du enkelt kjøpe nyplukket frukt fra provisoriske boder langs veien.
– Det skjer mye spennende i norsk matbransje for tiden, sier Sætre.
– Folk blir stadig mer opptatt av hvor og hvordan maten vår produseres. Mange forbrukere vil ha økologisk og kortreist mat, og det er en økende trend å ta i bruk mer av det vi produserer lokalt.
Et økende antall restauranter med Michelin-stjerner og utallige seire i prestisjefylte kokkekonkurranser, har satt Norge på det internasjonale matkartet.
– Mesterkokker fra veletablerte matdestinasjoner som Spania, Italia og Frankrike har fått øynene opp for Norge, og spør seg nå: Hva er hemmeligheten bak de smakfulle eplene? Og hvilke fremgangsmåter benytter de til fermentering? De kontakter oss for veiledning og inspirasjon, og stadig flere tar i bruk norske råvarer og arbeidsmetoder, forteller Sætre, og fortsetter:
– Norsk fisk har hatt den posisjonen i århundrer, men nå ser vi det samme skje med frukt og bær.
Norge får stadig flere småskalaprodusenter som holder et høyt nivå av både fagkompetanse og produktkvalitet. Ifølge Sætre er dette den fremste årsaken til den norske matsuksessen.
– Uten hjelp fra dyktige bønder med god fagkunnskap, ville ikke kokker som meg nådd særlig langt.
En beskyttet geografisk betegnelse kan gis til næringsmidler som produseres i et bestemt geografisk område. Mattilsynet administrerer merkeordningen via KSL Matmerk
Merkingen gjør det mulig å beskytte bestemte produktnavn hvis de kan knyttes til et bestemt sted eller en spesiell tradisjon, eller besitter særegne kvaliteter.
Sider frå Hardanger, Hardangereple, Telemarksepler og Telemarksplommer er eksempler på geografisk beskyttede betegnelser. Finn flere på matmerk.no.
Kilde: patentstyret.no
Her i Norden er vi velsignet med fire årstider, som alle byr på ulike smaker og råvarer.
Om sommeren og høsten kan vi meske oss med godsaker i rødt, blått og oransje fra naturens spiskammer.
De ulike villbærtypene gir oss bærsesong helt fra mai til oktober, og for mange nordmenn er bærplukking årets høydepunkt.
Og det vi plukker i naturen preger hva vi spiser i løpet av året.
Vår og sommer er det høysesong for rabarbrasuppe, kirsebærpai og jordbær med sukker og fløte. Om høsten er det gjerne eplekake, multekrem og viltkjøtt med tyttebær som gjelder.
Ved å tørke, sylte, fermentere eller fryse råvarene kan vi også nyte dem året rundt.
De fem beste stedene som byr på opplevelser med frukt og bær.
Hardanger står for 40 prosent av all fruktproduksjonen i Norge, og her dyrkes det både epler, søte kirsebær, pærer og plommer. Distriktet er kjent som arnestedet for hjemmelaget eplesider, og produktnavnet Sider frå Hardanger er en geografisk beskyttet betegnelse.
Dra på sidersafari med cruisebåt i Sørfjorden, eller smak deg gjennom den naturskjønne Frukt- og siderruta i Ulvik. Og er du i Hardanger i mai, er synet av 600 000 blomstrende frukttrær en opplevelse du neppe vil glemme.
Syse Gard er ein familiedriven vestlandsgard med livskraft og tradisjon i eit nyskapande gardsmiljø.…
Go to: Syse GardSyse Gard er ein familiedriven vestlandsgard med livskraft og tradisjon i eit nyskapande gardsmiljø.…
Legg turen innom gardsmatbutikkane i Hardanger og prøv lokale spesialitetar. Butikkane har eit spennande…
Go to: Gardsmatbutikkar i HardangerLegg turen innom gardsmatbutikkane i Hardanger og prøv lokale spesialitetar. Butikkane har eit spennande…
Ulvik Frukt & Cideri er ei famileverksemd på fruktgarden Hakestad. Dei dyrkar eple og produserer ulike…
Go to: Ulvik Frukt & CideriUlvik Frukt & Cideri er ei famileverksemd på fruktgarden Hakestad. Dei dyrkar eple og produserer ulike…
"Verdas beste eplekake", seier nokon. Kafé og sal av frukt frå garden og delikatesser frå heile Hardanger.…
Go to: Steinstø Frukt- og Kakebu"Verdas beste eplekake", seier nokon. Kafé og sal av frukt frå garden og delikatesser frå heile Hardanger.…
Sider frå Hardanger har eksplodert i popularitet dei siste åra. Stadig fleire har fått augo…
Go to: Sidersafari i SørfjordenSider frå Hardanger har eksplodert i popularitet dei siste åra. Stadig fleire har fått augo…
På ein gard mellom dei høge fjella i vakre Sørfjorden, ligg Aga Sideri idyllisk til. I eit…
Go to: Aga SideriPå ein gard mellom dei høge fjella i vakre Sørfjorden, ligg Aga Sideri idyllisk til. I eit…
Omkransa av bratte fjell, Hardangerfjorden og Folgefonna, ligg Alde Sider idyllisk til på Bleie Gard i…
Go to: Alde SiderOmkransa av bratte fjell, Hardangerfjorden og Folgefonna, ligg Alde Sider idyllisk til på Bleie Gard i…
Agatunet er eit av få bevarte norske klyngetun og den største freda bondelandsbyen i Noreg. Her…
Go to: AgatunetAgatunet er eit av få bevarte norske klyngetun og den største freda bondelandsbyen i Noreg. Her…
I fire generasjonar har Spildegarden produsert smakfulle produkt i den idylliske fjordbygda Øystese.…
Go to: SpildegardenI fire generasjonar har Spildegarden produsert smakfulle produkt i den idylliske fjordbygda Øystese.…
Stopp og smak "verdas beste eplekake" på Steinstø Frukt- og Kakebu ved Rv 7. Nyt heimebakst eller smårettar…
Go to: Steinstø Frukt og KakebuStopp og smak "verdas beste eplekake" på Steinstø Frukt- og Kakebu ved Rv 7. Nyt heimebakst eller smårettar…
Hardanger Cideri AS held til på Aga, ved riksveg 550, 17 km sør for Utne. Cideriet overtok…
Go to: Hardanger CideriHardanger Cideri AS held til på Aga, ved riksveg 550, 17 km sør for Utne. Cideriet overtok…
Produksjon av økologisk frukt og eplemost. Produkta kan m.a. kjøpast på garden, i lokalmatbutikken på Oma og…
Go to: OmaepleProduksjon av økologisk frukt og eplemost. Produkta kan m.a. kjøpast på garden, i lokalmatbutikken på Oma og…
Fruktbygda Gvarv i Telemark blir kalt Norges eplehovedstad. Her produseres det makeløse 3000 tonn epler og 1000 tonn plommer og kirsebær årlig. Bygda huser mange fruktgårder, som alle byr på unike opplevelser. På bryggeriet Lindheim Ølkompani kan du smake på utsøkt surøl, og på Lerkekåsa, verdens nordligste vingård, kan du overnatte i en vintønne.
Flere av fruktgårdene i Gvarv har vunnet priser for sine søte, friske og sure eplejuser, og Telemarksepler er en geografisk beskyttet betegnelse. I september arrangerer bygda den årlige festivalen Norsk Eplefest, der innhøstingen feires med lokal mat, kunstutstillinger og konserter.
Norges beste eplemost, fristende gårdsbutikker, prisbelønnet mikrobryggeri og verdens nordligste vingård.
Go to: FruktbygdaNorges beste eplemost, fristende gårdsbutikker, prisbelønnet mikrobryggeri og verdens nordligste vingård.
Vi holder til på fruktgarden Nyhuus, med utstillingslokaler i de tidligere husdyrrommene. Galleriet disponerer…
Go to: Galleri NyhuusVi holder til på fruktgarden Nyhuus, med utstillingslokaler i de tidligere husdyrrommene. Galleriet disponerer…
Ingenting kan måle seg med norske jordbær! I bygda Valldal ved Geirangerfjorden har de dyrket jordbær i mer enn hundre år, og langs elven Valldøla ligger jordbæråkrene som perler på en snor. Det milde klimaet skaper gode vekstvilkår for de mest ettertraktede bærene, men også for kirsebær, epler og bringebær.
På Jordbærstova Café mellom Geiranger og Åndalsnes får du servert mange retter med jordbær som hovedingrediens. Kafeens berømte jordbærkake har til og med fått plass i reisehåndboka Lonely Planet!
Sogn er et av de eldste fruktdistriktene i Norge. Området ved Sognefjorden er kjent for sine siderhus, som det prisbelønte Balholm, men også for de mange fruktgårdene som produserer jordbær, bringebær, plommer og kirsebær.
Sogn fruktrute er et nettverk av lokale aktører som tilbyr ulike opplevelser og aktiviteter. Her kan du overnatte i en frukthage, besøke en vingård, plukke egne jordbær eller nyte fjordutsikten med et glass fruktbrennevin. Fruktproduksjonen i Sogn foregår hovedsakelig i Balestrand, Vik, Leikanger, Sogndal, Luster og Lærdal.
Ciderhuset ligg i Balestrand i ein økologisk frukthage med over 100 fruktsortar, 15 min spasertur langs…
Go to: CiderhusetCiderhuset ligg i Balestrand i ein økologisk frukthage med over 100 fruktsortar, 15 min spasertur langs…
Velkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er i drift på Vestlandet.…
Go to: Gardsbesøk HenjatunetVelkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er i drift på Vestlandet.…
Inga og Marit ynskjer velkomen til Henjatunet. Velkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er…
Go to: Henjatunet Eggjagarden ASInga og Marit ynskjer velkomen til Henjatunet. Velkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er…
Kombiner Vinterfjordsafari eller Trugetur til Stegastein Utsiktspunkt med ein heilaften på Ægir…
Go to: Vinter Fjordsafari & Heilaften på Ægir Bryggeri & PubKombiner Vinterfjordsafari eller Trugetur til Stegastein Utsiktspunkt med ein heilaften på Ægir…
Områdene rundt Oslofjorden står for drøyt 30 prosent av den totale bær- og fruktproduksjonen i Norge. Her finner du et stort antall fruktgårder som ofte ligger i pittoreske kulturlandskap, der det dyrkes alt fra epler, pærer og plommer, til kirsebær, jordbær og bringebær.
Flere av gårdene tilbyr omvisninger og gårdsutsalg der du kan kjøpe syltetøy, juice og andre smakfulle suvenirer.
Opplev en hagevandring i Hovelsruds historiske hage Den historiske hagen på Hovelsrud…
Go to: Historisk hagevandring på Hovelsrud gårdOpplev en hagevandring i Hovelsruds historiske hage Den historiske hagen på Hovelsrud…
Hemlaga på Næs – Eplehage i Hadelands vakre kulturlandskap med butikkutsalg, selskapslokale og…
Go to: Hemlaga på NæsHemlaga på Næs – Eplehage i Hadelands vakre kulturlandskap med butikkutsalg, selskapslokale og…
Eplegården er arena for små og mellomstore møter, event og arrangementer hele året - her finner du gårdsutsalg…
Go to: EplegårdenEplegården er arena for små og mellomstore møter, event og arrangementer hele året - her finner du gårdsutsalg…
Knatten Fruktgård produserer frukt og bær og lager deilig eplemost og andre relaterte drikker. I over tre…
Go to: Knatten FruktgårdKnatten Fruktgård produserer frukt og bær og lager deilig eplemost og andre relaterte drikker. I over tre…
En beskyttet geografisk betegnelse kan gis til næringsmidler som produseres i et bestemt geografisk område. Mattilsynet administrerer merkeordningen via KSL Matmerk
Merkingen gjør det mulig å beskytte bestemte produktnavn hvis de kan knyttes til et bestemt sted eller en spesiell tradisjon, eller besitter særegne kvaliteter.
Sider frå Hardanger, Hardangereple, Telemarksepler og Telemarksplommer er eksempler på geografisk beskyttede betegnelser. Finn flere på matmerk.no.
Kilde: patentstyret.no
Organisasjonen HANEN jobber for å synliggjøre virksomheter som tilbyr lokalmat, friluftsaktiviteter og overnattingssteder i rurale omgivelser. Flere av HANENs medlemsbedrifter tilbyr opplevelser forbundet med bær- og fruktproduksjon. Mange av disse har også gårdsbutikk der du kan smake og kjøpe lokal mat og drikke.
Epler: august til oktober
Plommer: august til september
Pærer: september til oktober
Kirsebær: juli til august
Solbær: august til september
Blåbær: fra midten av juli til august
Bringebær: midten av juli til august
Jordbær: månedsskiftet mai/juni til juli
Multer: august til september
Tyttebær: august til oktober
Organisasjonen HANEN jobber for å synliggjøre virksomheter som tilbyr lokalmat, friluftsaktiviteter og overnattingssteder i rurale omgivelser. Flere av HANENs medlemsbedrifter tilbyr opplevelser forbundet med bær- og fruktproduksjon. Mange av disse har også gårdsbutikk der du kan smake og kjøpe lokal mat og drikke.
Organisasjonen HANEN jobber for å synliggjøre virksomheter som tilbyr lokalmat, friluftsaktiviteter og overnattingssteder i rurale omgivelser. Flere av HANENs medlemsbedrifter tilbyr opplevelser forbundet med bær- og fruktproduksjon. Mange av disse har også gårdsbutikk der du kan smake og kjøpe lokal mat og drikke.
Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.
Filtrer søket ditt og start planleggingen av ditt smakfulle eventyr i dag!
La lokale kokker, musikere og friluftsfolk guide deg på storbyferien! Få tips til de beste spisestedene, barene, museene, nisjebutikkene og urbane turene. Finn en ny favorittby her hjemme!
Kan man virkelig kombinere jobb med reiser? JA! Workation er tingen for deg som ønsker et spennende «bortekontor».
Har du prøvd en av de nye, kule badstuene som spretter opp over hele landet? Få fart på temperaturen i en flytende badstu eller rustikk sauna i fjellet eller ved fjorden!
Pudder, parker og panoramautsikt! Hvert år kårer Dagens Næringsliv Norges beste alpinanlegg. Finn din favoritt!
Norske oster er blant verdens beste – men hva er det som gjør de så innmari gode? Oppdag hemmeligheten og finn ut hvor du kan sikre deg de aller beste ostene!
Fra ikonisk arkitektur og kortreist Michelin-mat til historiske hoteller, skulpturparker og spennende gatekunst. Her er tipsene til norgesferie for livsnytere som er opptatt av god mat og berikende kulturopplevelser.
Oppdag noen av landets skjulte perler og helt særegne overnattingsalternativer – fra tretopphytter og fyr til arkitektoniske mesterverk som går i ett med naturen.
Tilbake til toppen