Skip to main content

Den søte smaken av Norge

Frukt og bær i verdensklasse

Forestill deg duften fra flere tusen frukttrær i full blomst …

… den saftige smaken av et knasende ferskt eple …

… og den deilige lukten av nyplukkede bringebær.

I sommerhalvåret forvandles Norge til et bugnende fruktfat når landets mange fruktgårder produserer alt fra epler, pærer og plommer, til solbær, jordbær og kirsebær.

Og smaken? Helt uten sidestykke!

Lange sommerdager, med sval temperatur og lite forurensning, gir ideelle vekstvilkår for frukt og bær, som trenger å modnes over tid.

– Den lange modningsprosessen gir norske frukter og bær en mer konsentrert smak av syre og sødme, sier den prisbelønte konditoren Sverre Sætre.

Og er det noen i Norge som kan mye om frukt og bær, så er det Sætre. Kokken og konditoren har skrevet flere bøker om temaet. I tillegg har han vunnet mange medaljer med kokkelandslaget, og han driver et konditori i Oslo.

I løpet av sin 20 år lange karriere har Sætre samarbeidet med noen av verdens beste konditorier. Blant disse er den franske luksuskjeden Ladurée, som er bakekunstens svar på Gucci.

Sætre ser det som sin livsoppgave å promotere norske råvarer i det internasjonale kokkemiljøet.

– Norge produserer mange råvarer i verdensklasse, og norsk frukt som epler og plommer, er bare noen få av mange eksempler.

Smakfulle opplevelser

I Norge har det blitt dyrket epler helt siden vikingtiden, men det var først da munkene kom hit på 1200-tallet, at dyrking av frukt ble en etablert tradisjon.

I dag finner du bugnende fruktåkre mange steder i Sør-Norge.

… til Norges eplehovedstad, Fruktbygda Gvarv i Telemark …

… og jordbærbygda Valldal, som er kjent for å dyrke Norges (og kanskje til og med verdens) beste jordbær!

Hvis du vil ha et innblikk i produksjonen, kan du besøke fruktprodusenter over hele landet.

Meld deg på kurs og omvisninger, delta på smakinger, spaser i pittoreske frukthager eller kjøp deilig syltetøy og lokale delikatesser som du kan ta med hjem.

Mange gårder tilbyr selvplukk, der du kan plukke så mye frukt du vil. Nam!

Andre steder kan du enkelt kjøpe nyplukket frukt fra provisoriske boder langs veien.

En stolt matdestinasjon

– Det skjer mye spennende i norsk matbransje for tiden, sier Sætre.

– Folk blir stadig mer opptatt av hvor og hvordan maten vår produseres. Mange forbrukere vil ha økologisk og kortreist mat, og det er en økende trend å ta i bruk mer av det vi produserer lokalt.

Et økende antall restauranter med Michelin-stjerner og utallige seire i prestisjefylte kokkekonkurranser, har satt Norge på det internasjonale matkartet.

– Mesterkokker fra veletablerte matdestinasjoner som Spania, Italia og Frankrike har fått øynene opp for Norge, og spør seg nå: Hva er hemmeligheten bak de smakfulle eplene? Og hvilke fremgangsmåter benytter de til fermentering? De kontakter oss for veiledning og inspirasjon, og stadig flere tar i bruk norske råvarer og arbeidsmetoder, forteller Sætre, og fortsetter:

– Norsk fisk har hatt den posisjonen i århundrer, men nå ser vi det samme skje med frukt og bær.

Norge får stadig flere småskalaprodusenter som holder et høyt nivå av både fagkompetanse og produktkvalitet. Ifølge Sætre er dette den fremste årsaken til den norske matsuksessen.

– Uten hjelp fra dyktige bønder med god fagkunnskap, ville ikke kokker som meg nådd særlig langt.

Her i Norden er vi velsignet med fire årstider, som alle byr på ulike smaker og råvarer.

Om sommeren og høsten kan vi meske oss med godsaker i rødt, blått og oransje fra naturens spiskammer.

De ulike villbærtypene gir oss bærsesong helt fra mai til oktober, og for mange nordmenn er bærplukking årets høydepunkt.

Og det vi plukker i naturen preger hva vi spiser i løpet av året.

Vår og sommer er det høysesong for rabarbrasuppe, kirsebærpai og jordbær med sukker og fløte. Om høsten er det gjerne eplekake, multekrem og viltkjøtt med tyttebær som gjelder.

Ved å tørke, sylte, fermentere eller fryse råvarene kan vi også nyte dem året rundt.

Utforsk noen av Norges fremste fruktdistrikter

De fem beste stedene som byr på opplevelser med frukt og bær.

1. Hardanger

Hardanger står for 40 prosent av all fruktproduksjonen i Norge, og her dyrkes det både epler, søte kirsebær, pærer og plommer. Distriktet er et av hovedsentrene for produksjon av eplemost og sider, og "Sider frå Hardanger" og Eplemost frå Hardanger er geografisk beskyttete betegnelser, på linke med Champagne.

Dra på sidersafari med cruisebåt i Sørfjorden, eller smak deg gjennom den naturskjønne Frukt- og siderruta i Ulvik. Og er du i Hardanger i mai, er synet av 600 000 blomstrende frukttrær en opplevelse du neppe vil glemme.

2. Ryfylke

Det milde klimaet og frodige jordsmonnet i Ryfylke på Vestlandet, gir gode vekstforhold for epler, pærer, plommer, moreller og søte jordbær. Her finner du både gårder som har produsert frukt i generasjoner, i tillegg til helt nye fruktgårder.

Smak prisvinnende eplesmost, få omvisning på gårdene og finn søte fristelser i de mange gårdsbutikkene!

3. Fruktbygda Gvarv i Telemark

Fruktbygda Gvarv i Telemark blir kalt Norges eplehovedstad. Her produseres det makeløse 3000 tonn epler og 1000 tonn plommer og kirsebær årlig. Bygda huser mange fruktgårder, som alle byr på unike opplevelser og hyggelige gårdsbutikker. På bryggeriet Lindheim Ølkompani produseres det surøl, sider og kriek, og på Lerkekåsa, en av verdens nordligste vingårder, kan du overnatte i en vintønne.

Flere av fruktgårdene i Gvarv har vunnet priser for sine søte, friske og sure eplejuicer, og Telemarksepler, -plommer og -pærer er geografisk beskyttede betegnelser. I september arrangerer bygda den årlige festivalen Norsk Eplefest, der innhøstingen feires med lokal mat, kunstutstillinger og konserter.

4. Jordbærbygda Valldal

Ingenting kan måle seg med norske jordbær! I bygda Valldal ved Geirangerfjorden har de dyrket jordbær i mer enn hundre år, og langs elven Valldøla ligger jordbæråkrene som perler på en snor. Det milde klimaet skaper gode vekstvilkår for de mest ettertraktede bærene, men også for kirsebær, epler og bringebær.

På Jordbærstova Café mellom Geiranger og Åndalsnes får du servert mange retter med jordbær som hovedingrediens. Kafeens berømte jordbærkake har til og med fått plass i reisehåndboka Lonely Planet!

5. Sognefjorden

Sogn er et av de eldste fruktdistriktene i Norge. Området ved Sognefjorden er kjent for sine siderhus, som det prisbelønte Balholm, men også for de mange fruktgårdene som produserer jordbær, bringebær, plommer og kirsebær.

Sogn fruktrute er et nettverk av lokale aktører som tilbyr ulike opplevelser og aktiviteter. Her kan du overnatte i en frukthage, besøke en vingård, plukke egne jordbær eller nyte fjordutsikten med et glass fruktig drikke. Fruktproduksjonen i Sogn foregår hovedsakelig i Balestrand, Vik, Leikanger, Sogndal, Luster og Lærdal.

6. Oslofjorden

Landbruksområdene rundt Oslofjorden står for drøyt 30 prosent av den totale bær- og fruktproduksjonen i Norge. Her finner du et stort antall fruktgårder som ofte ligger i pittoreske kulturlandskap, der det dyrkes alt fra epler, pærer og plommer, til kirsebær, jordbær og bringebær.

Flere av gårdene tilbyr omvisninger og gårdsutsalg der du kan kjøpe syltetøy, eplemost, fruktjuice og en rekke andre smakfulle suvenirer.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Finn fruktige opplevelser

Filtrer søket ditt og start planleggingen av ditt smakfulle eventyr i dag!

Sider du nylig har besøkt