Den søte smaken av Norge
Frukt og bær i verdensklasse
Forestill deg duften fra flere tusen frukttrær i full blomst …
… den saftige smaken av et knasende ferskt eple …
… og den deilige lukten av nyplukkede bringebær.
I sommerhalvåret forvandles Norge til et bugnende fruktfat når landets mange fruktgårder produserer alt fra epler, pærer og plommer, til solbær, jordbær og kirsebær.
Og smaken? Helt uten sidestykke!
Lange sommerdager, med sval temperatur og lite forurensning, gir ideelle vekstvilkår for frukt og bær, som trenger å modnes over tid.
– Den lange modningsprosessen gir norske frukter og bær en mer konsentrert smak av syre og sødme, sier den prisbelønte konditoren Sverre Sætre.
Fra prisbelønte eplemost- og siderprodusenter i Hardanger …
… til Norges eplehovedstad, Fruktbygda Gvarv i Telemark …
… og jordbærbygda Valldal, som er kjent for å dyrke Norges (og kanskje til og med verdens) beste jordbær!
Hvis du vil ha et innblikk i produksjonen, kan du besøke fruktprodusenter over hele landet.
Meld deg på kurs og omvisninger, delta på smakinger, spaser i pittoreske frukthager eller kjøp deilig syltetøy og lokale delikatesser som du kan ta med hjem.
Mange gårder tilbyr selvplukk, der du kan plukke så mye frukt du vil. Nam!
Andre steder kan du enkelt kjøpe nyplukket frukt fra provisoriske boder langs veien.
Her i Norden er vi velsignet med fire årstider, som alle byr på ulike smaker og råvarer.
Om sommeren og høsten kan vi meske oss med godsaker i rødt, blått og oransje fra naturens spiskammer.
De ulike villbærtypene gir oss bærsesong helt fra mai til oktober, og for mange nordmenn er bærplukking årets høydepunkt.
Og det vi plukker i naturen preger hva vi spiser i løpet av året.
Vår og sommer er det høysesong for rabarbrasuppe, kirsebærpai og jordbær med sukker og fløte. Om høsten er det gjerne eplekake, multekrem og viltkjøtt med tyttebær som gjelder.
Ved å tørke, sylte, fermentere eller fryse råvarene kan vi også nyte dem året rundt.