Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Tre mennesker nyter utsikten og solnedgangen fra Gaustatoppen i Telemark
Gaustatoppen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Gaustatoppen:
Med utsikt til Norge

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Over hele Norge finner du majestetiske fjell med magisk utsikt til fjorder, fjell og vidde. Fra Gaustatoppen har du den videste utsikten av dem alle.

Gaustatoppen er, med sine 1883 meter over havet, langt unna å være blant de høyeste fjellene i Norge. Likevel ruver det godt i terrenget, der det ligger i ensom majestet i Tinn i Telemark.

Besøker du toppen en klarværsdag, ser du en sjettedel av Fastlands-Norge. Det betyr at du kan nyte utsikten til Jotunheimen i Nord, Nordmarka i Oslo i øst, Hardangervidda i vest, og er du riktig heldig, også fyrlyset på Færder fyr ytterst i Oslofjorden.

Gaustatoppen, Telemark
Gaustatoppen, Telemark.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

15 minutter til toppen

Synes du det virker langt til toppen, har du ingenting å bekymre deg for. Inne i fjellet rett sør for verdensarvstedet Rjukan, skjuler det seg en hemmelighet fra den kalde krigen som gjør at du komme deg helt til topps nesten uten å ta et eneste skritt. Her ligger nemlig en kabelbane du ikke finner maken til noe annet sted i landet.

Den Norske Turistforening (DNT) anslår at Gaustatoppen i dag besøkes av nærmere 100 000 gjester hver eneste sesong. Det er mye takket være Gaustabanen, som omsider åpnet for publikum i 2010. Selv om fjellet er høyt, tar det deg ikke mer enn et kvarters tid å komme til toppen.

Et kaldt vindpust treffer deg i fjeset når du går inn i fjellet. Den første delen av turen går med trikk 850 meter rett inn i fjellet, og så bytter du til en kabelvogn på skinner.

Herfra venter en 1145 meter lang spektakulær reise med 40 graders stigning, før du er framme ved utsikten på toppen.

Gaustabanen, Telemark
Gaustabanen, Telemark.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Planene om Gaustabanen ble lansert allerede i 1953. Utgangspunktet var å bygge et turistanlegg, og for å få det realisert, ble Forsvaret invitert med.

Etter hvert som arbeidet skred fram ble det, ifølge Gaustabanen, mer forsvar og mindre turisme. Felles grense med Sovjetunionen ga Norge en spesiell rolle som varslingsbase for NATO, og en vesentlig del av sambandsutbyggingen i landet ble finansiert av alliansen.

I 1954 ble det klart at NATO også skulle finansiere hele utbyggingen av Gaustatoppen, og andre interesser ble skjøvet ut på sidelinja, skriver Helge Songe i boka om Gaustabanen.

Da banen sto ferdig, ble den en del av et lukket NATO-anlegg, som etter hvert også fikk værvarsling og kringkasting. De neste 50 årene var stasjonen på Gaustatoppen et knutepunkt i det militære radiolinjenettet i Norge.

Gaustatoppen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Lett tilgjengelig

Gaustatoppen ligger drøye to og en halv time med bil fra Oslo. Kjører du fylkesvei 651 mellom Tuddal og Rjukan, kommer du rett til parkeringa til Gaustabanen. Planlegger du å ta turen til fots, kan du gå fra Svineroi, Stavsro og Selstali.

– Det som er så positivt med Gaustatoppen, er hvor tilgjengelig den er på grunn av banen. Samtidig går det mange veier opp hit, og du finner stier som passer for alle. Alt fra barnefamilier til den utfordrende veien opp eggen for de som ønsker en fjellsportopplevelse, sier Henriette Hack i Telemark Turistforening.

Gaustatoppen, Telemark
Gaustatoppen, Telemark.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Friluftsliv er veldig inkluderende og skaper ikke vinnere og tapere, sier Thor Olav Sørensen, som jobber som frivillig i Notodden Turlag.

Han besøker Gaustatoppen sammen med DNT-vennene Henriette Hack, Elisabeth Fleseland og Silje Tollefsen. Her oppe nyter de den magiske utsikten sammen de mange turistene som har tatt turen til toppen.

Gaustatoppen, Telemark
Gaustatoppen, Telemark.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Natt i høyden

Mange som besøker Gaustatoppen, velger å ta banen en vei og gå den andre. Terrenget opp er ulendt og steinete, og krever at du har litt høye og gode fjellsko, tipser Henriette Hack i Telemark Turistforening.

Et besøk hit egner seg godt som dagstur, men i sommersesongen kan du også overnatte på Gaustatoppen Turisthytte som ligger på toppen. Den betjente hytta, som er åpen fram til og med høstferien, drives av DNT og har enkel servering av vafler, kaffe og drikke. Siden den bare har ti sengeplasser, lønner det seg å bestille på forhånd.

Er det fullt, eller vil du være en skikkelig eventyrer, er det mulig å sove utendørs i telt. Husk i så fall på at det bare er stein her oppe, og at du trenger et telt som ikke er avhengig av plugger for å stå oppreist. Så høyt over havet kan det bli minusgrader også om sommeren, så kle deg godt.

Krossobanen

Er du først på Gaustatoppen, er det kort vei til andre lett tilgjengelige turer. Den ene er med Krossobanen, Nordens eldste to-tausbane i regulær trafikk.

Banen ble bygget i 1928 og var ifølge Visit Rjukan en gave fra Norsk Hydro, så Rjukans befolkning skulle kunne ta seg opp i sola i vinterhalvåret. I dag er Krossobanen en turistattraksjon som er åpen hver dag, hele året.

De to vognene, som kalles Tyttebæret og Blåbæret, tar deg opp til Gvepseborg Panorama Café.

Her kan du spise middag, ta en kaffe, eller bare nyte utsikten over verdensarven Rjukan, Vestfjordalen, Vemork, Gausdalen, og selvsagt Gaustatoppen, som rager høyreist over det hele.

Billetter kan du kjøpe ved adkomst eller på banens hjemmeside.

Krossobanen, Rjukan
Krossobanen, Rjukan.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Sykkel på vidda

Med Krossobanen er det kort vei fra Rjukan til Europas største høyfjellsplatå, Hardangervidda. Mange velger å tråkke seg innover det småkuperte terrenget på sykkel, en tur som også egner seg godt for de minste.

Har du ikke sykkel selv, kan du leie en hos Stig Inge Bjørnerud på G-sport i sentrum av Rjukan. Han driver sykkelutleie fra snøen går til den kommer tilbake.

Hardangervidda.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

– Vi er de eneste som leier ut sykler i Rjukan. Det er et samarbeid med Rjukan Gjestegård, Krossobanen og Visit Rjukan, sier han.

Når du går ut av Krossobanen, venter først to bratte kilometere, før slake, fine grusveier tar deg inn i høyfjellet. Å sykle her egner seg fint som dagstur med matpakke og fiskestang, men du kan også sjekke mulighetene for overnatting på DNT-hyttene Kalhovd eller Mårbu.

Bli inspirert

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages