Skip to main content

Besøk de smakfulle

Frukt- og sidergårdene i Hardanger

Eplemost og sider laget på epler fra Hardanger regnes nå som noen av de mest eksklusive i verden.

Det kan vi takke engelske munker for, og ikke minst eplebøndene i de stupbratte fjellsidene langs fjorden.

Olav Bleie er en slik eplebonde.
Akkurat som faren Lars. Og bestefaren Olav.

Det er så bratt langs Sørfjorden at alle
eplene fortsatt må plukkes for hånd og
bæres ned til gården ...

... som ligger 1200 meter rett under isbreen Folgefonna.

Og det er nettopp fordi fjorden er så lang og smal,
med høye fjell på hver side, at Hardangereplene
virkelig stortrives her.

Dette oppdaget munkene for snart 1000 år siden.

– Vi har det beste fra to verdener. Vi har innlandsklima fra øst, med milde vintre, i tillegg til de høye fjellene som stopper regnbygene fra vest.

Det gir et mikroklima som eplene elsker.

Munkene var eksperter på fermentering av frukt og tok med seg selve kunnskapen om å forvandle eplene til flytende gull.

Dermed så den første eplesideren og -mosten dagens lys i Hardanger, og snart lærte de lokale bøndene kunsten.

De første skriftlige kildene viser at det ble arrangert konkurranser om å lage den beste sideren i Hardanger allerede på 1700-tallet.

Men det er først de siste årene at den kommersielle sider- og eplemostproduksjonen virkelig har skutt fart.

Unike epler

– Bare i Sørfjorden er det nå 20 kommersielle produsenter av sider og eplemost. Nesten alle har kommet til siden 2016, forteller Olav.

Svenske Richard Juhlin er ridder av Champagne og utropt til verden fremste ekspert på de edle dråpene. Han mener Hardanger har noen av de beste eplene i verden:

– De var fantastiske, det er jordsmonnet og klimaet som gjør det. Det svale området. Mineraliteten som du ikke er i nærheten av i et varmt klima. En sublimitet, nyanserikdom. Renheten og intensiteten er større enn jeg noengang har smakt, sa Juhlin til DN.

Det er ikke bare Juhlin som påpeker dette. Både Hardangermoreller, Hardangerplommer, Hardangereple og Hardangerpære er blitt merket med kvalitetsstempelet geografisk beskyttet betegnelse, akkurat om "Sider frå Hardanger" og "Eplejuice/Eplemost frå Hardanger", i likhet med produkter fra områder som Chablis og Champagne.

Under NM i sider i 2021 var hele 5 av 7 vinnere fra Hardanger. Konkurransen består av en smakbedømmelse utført av profesjonelle aktører innen mat og drikke.

– Visjonen er at norsk sider fra Hardanger skal bli Norges svar på Champagne, sier Ingunn Øvsthus ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) i den idylliske fruktbygda Lofthus, til NRK.

Hun forsker på hvordan man kan lage et eget "siderspråk" – siden vanlig vinterminologi ikke er beskrivende nok for å formidle den unike smaken.

Aromatiske, syrlige, tørre eller søte

For trodde du at et eple var et eple, og en sider en sider, må du tro om igjen. Hver eneste sort har sin spesielle smak, karakteristikk og egnethet. Syre- og sukkerinnhold, fasthet og mengde tanniner avgjør hva slags skjebne de ulike slagene får – om de passer som konsumepler, eller om de skal syltes eller presses til ulike drikker. Noen sorter er fyldige, andre aromatiske, tørre, syrlige eller søte.

– I tillegg spiller også ting som årgang, jordsmonn, innhøstings- og pressetidspunkt inn på smaken, forklarer fruktbonde Asbjørn Børsheim til Dagsavisen.

I Ulvik, innerst i Hardangerfjorden, i tar han hvert år imot 10 000 turister i gårdsbutikken sin, Ulvik Frukt & Cideri.

Den er en én av tre besøksgårder som utgjør Frukt- og siderruta i Ulvik, som også inkluderer Hardanger saft- og siderfabrikk på Lekve Gard, samt Syse Gard. Sistnevnte har en superhyggelig kafé og gårdsbutikk, der du kan fråtse i friske og hermetiserte frukter, saft, most, hjemmelaget is og masse annet godt, inkludert de populære, syltede snurreeplene.

Gården er dessuten et Économusée, der du kan komme tett på smakfulle håndverkstradisjoner. Syse, som drives av tre generasjoner, holder nemlig også sauer, som går fritt i de vakre fjellene hele sommeren. Kjøttet foredles til pinnekjøtt, fenalår, sysekorv og rullepølse, og syltes og røykes etter gamle tradisjoner.

Fruktig optimisme

Den innovative boomen av både unge fruktbønder og tradisjonsrike familiegårder som tør å satse nytt, har også ført til at foodies fra hele verden strømmer til det særdeles vakre fjordområdet.

Noen kommer for å oppleve fruktblomstringen, som har sitt høydepunkt i mai og juni, mens andre nyter ulike typer hardangerfrukt i sesong om sommeren, før eplehøsten kommer for fullt, med festivaler og smakinger.

En smal sti slynger seg fra side til side oppover den bratte fjellsiden hos Olav Bleie. Her kommer ingen store, tunge traktorer til. Alle eplene plukkes varsomt, før de samles i større kasser.

Men bøndene får lønn for strevet. Ingen andre lignende produkter i Norge har vokst så mye som norsk sider, og eplemostene inngår i drikkepakkene på de fineste restaurantene.

– Mitt siderideal er en sider der frukten og eplenes sarte aromastoffer spiller hovedrollen, forklarer Ola,
som bruker eplesorter som Discovery og Gravenstein.

«Godkjent av far min» er kvalitetsstempelet Olav bruker på etikettene sine.

Rundt hele Sørfjorden ligger frukt- og sidergårder tett i tett.

Det samme gjør kjente turistattraksjoner som blant annet Trolltunga, Agatunet og den flotte Dronningstien, som går mellom de idylliske fruktbygdene Kvam og Lofthus på østsiden av fjorden …

… der du også kan ta en velværepause på staselige Ullensvang Hotel, med et stort spaanlegg og oppvarmede utekanaler med fjordutsikt.

Her kan du også gå de 616 munketreppene opp til fjelltoppen Nosi, laget av de samme engelske cisterciensermunkene som på 1200-tallet bragte siderkunnskapen til bygda.

Om sommeren kan du også bli med på sidercruise, nyte gourmetmat på restauranten Siderhuset Ola K, og ta en natt på det historiske siderhotellet Utne Hotel, som er et av Norges eldste.

Hva venter du på?

Planlegg en smakfull tur til Hardanger!

Smakfullt i Hardanger

Les også

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Finn fruktige opplevelser

Filtrer søket ditt og start planleggingen av ditt smakfulle eventyr i dag!

Sider du nylig har besøkt