Besøk de smakfulle
Frukt- og sidergårdene i Hardanger
Eplemost og sider laget på epler fra Hardanger regnes nå som noen av de mest eksklusive i verden.
Det kan vi takke engelske munker for, og ikke minst eplebøndene i de stupbratte fjellsidene langs fjorden.
Olav Bleie er en slik eplebonde.
Akkurat som faren Lars. Og bestefaren Olav.
Det er så bratt langs Sørfjorden at alle
eplene fortsatt må plukkes for hånd og
bæres ned til gården ...
... som ligger 1200 meter rett under isbreen Folgefonna.
Og det er nettopp fordi fjorden er så lang og smal,
med høye fjell på hver side, at Hardangereplene
virkelig stortrives her.
Dette oppdaget munkene for snart 1000 år siden.
– Vi har det beste fra to verdener. Vi har innlandsklima fra øst, med milde vintre, i tillegg til de høye fjellene som stopper regnbygene fra vest.
Det gir et mikroklima som eplene elsker.
Munkene var eksperter på fermentering av frukt og tok med seg selve kunnskapen om å forvandle eplene til flytende gull.
Dermed så den første eplesideren og -mosten dagens lys i Hardanger, og snart lærte de lokale bøndene kunsten.
De første skriftlige kildene viser at det ble arrangert konkurranser om å lage den beste sideren i Hardanger allerede på 1700-tallet.
Men det er først de siste årene at den kommersielle sider- og eplemostproduksjonen virkelig har skutt fart.
En smal sti slynger seg fra side til side oppover den bratte fjellsiden hos Olav Bleie. Her kommer ingen store, tunge traktorer til. Alle eplene plukkes varsomt, før de samles i større kasser.
Men bøndene får lønn for strevet. Ingen andre lignende produkter i Norge har vokst så mye som norsk sider, og eplemostene inngår i drikkepakkene på de fineste restaurantene.
– Mitt siderideal er en sider der frukten og eplenes sarte aromastoffer spiller hovedrollen, forklarer Ola,
som bruker eplesorter som Discovery og Gravenstein.
«Godkjent av far min» er kvalitetsstempelet Olav bruker på etikettene sine.
Rundt hele Sørfjorden ligger frukt- og sidergårder tett i tett.
Det samme gjør kjente turistattraksjoner som blant annet Trolltunga, Agatunet og den flotte Dronningstien, som går mellom de idylliske fruktbygdene Kvam og Lofthus på østsiden av fjorden …
… der du også kan ta en velværepause på staselige Ullensvang Hotel, med et stort spaanlegg og oppvarmede utekanaler med fjordutsikt.
Her kan du også gå de 616 munketreppene opp til fjelltoppen Nosi, laget av de samme engelske cisterciensermunkene som på 1200-tallet bragte siderkunnskapen til bygda.
Om sommeren kan du også bli med på sidercruise, nyte gourmetmat på restauranten Siderhuset Ola K, og ta en natt på det historiske siderhotellet Utne Hotel, som er et av Norges eldste.
Hva venter du på?
Planlegg en smakfull tur til Hardanger!