Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Besøk de smakfulle

Frukt- og sidergårdene i Hardanger

Hardangerfjord apple farms .
Photo: Visit Hardangerfjord
Hardangerfjord apple farms .
Photo: Visit Hardangerfjord

Eplemost og sider laget på epler fra Hardanger regnes nå som noen av de mest eksklusive i verden.

Det kan vi takke engelske munker for, og ikke minst eplebøndene i de stupbratte fjellsidene langs fjorden.

Apples in Hardanger .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway
Apple cider from Hardanger .
Photo: Finn-Erik Rognan / Visit Norway

Olav Bleie er en slik eplebonde.
Akkurat som faren Lars. Og bestefaren Olav.

Det er så bratt langs Sørfjorden at alle
eplene fortsatt må plukkes for hånd og
bæres ned til gården ...

Apples in Hardanger - applepicking .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway
Applepicking in Hardanger - mobile .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway

... som ligger 1200 meter rett under isbreen Folgefonna.

Og det er nettopp fordi fjorden er så lang og smal,
med høye fjell på hver side, at Hardangereplene
virkelig stortrives her.

Dette oppdaget munkene for snart 1000 år siden.

Utsikt over Hardangerfjorden .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway
Utsikt over Hardangerfjorden .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway

– Vi har det beste fra to verdener. Vi har innlandsklima fra øst, med milde vintre, i tillegg til de høye fjellene som stopper regnbygene fra vest.

Det gir et mikroklima som eplene elsker.

Eplebonde Olav Bleie - Hardangerepler .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway
Eplebonde Olav Bleie - Hardangerepler .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway

Munkene var eksperter på fermentering av frukt og tok med seg selve kunnskapen om å forvandle eplene til flytende gull.

Nærbilde av epler på epletre - Hardanger .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway
Nærbilde av epler på epletre - Hardanger .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway

Dermed så den første eplesideren og -mosten dagens lys i Hardanger, og snart lærte de lokale bøndene kunsten.

De første skriftlige kildene viser at det ble arrangert konkurranser om å lage den beste sideren i Hardanger allerede på 1700-tallet.

Men det er først de siste årene at den kommersielle sider- og eplemostproduksjonen virkelig har skutt fart.

Cider in Hardanger .
Photo: Finn-Erik Rognan / Visit Norway
Cider in Hardanger .
Photo: Finn-Erik Rognan / Visit Norway

Unike epler

– Bare i Sørfjorden er det nå 20 kommersielle produsenter av sider og eplemost. Nesten alle har kommet til siden 2016, forteller Olav.

Svenske Richard Juhlin er ridder av Champagne og utropt til verden fremste ekspert på de edle dråpene. Han mener Hardanger har noen av de beste eplene i verden:

– De var fantastiske, det er jordsmonnet og klimaet som gjør det. Det svale området. Mineraliteten som du ikke er i nærheten av i et varmt klima. En sublimitet, nyanserikdom. Renheten og intensiteten er større enn jeg noengang har smakt, sa Juhlin til DN. 

Det er ikke bare Juhlin som påpeker dette. Både Hardangermoreller, Hardangerplommer, Hardangereple og Hardangerpære er blitt merket med kvalitetsstempelet geografisk beskyttet betegnelse, akkurat om "Sider frå Hardanger" og "Eplejuice/Eplemost frå Hardanger", i likhet med produkter fra områder som Chablis og Champagne.

En mann går blant blomstrende epletrær i Hardangerfjord på Vestlandet
Blomstring i Hardanger.
Photo: Visit Hardangerfjord

Under NM i sider i 2021 var hele 5 av 7 vinnere fra Hardanger. Konkurransen består av en smakbedømmelse utført av profesjonelle aktører innen mat og drikke.

–  Visjonen er at norsk sider fra Hardanger skal bli Norges svar på Champagne, sier Ingunn Øvsthus ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) i den idylliske fruktbygda Lofthus, til NRK. 

Hun forsker på hvordan man kan lage et eget "siderspråk"  – siden vanlig vinterminologi ikke er beskrivende nok for å formidle den unike smaken. 

Aromatiske, syrlige, tørre eller søte

For trodde du at et eple var et eple, og en sider en sider, må du tro om igjen. Hver eneste sort har sin spesielle smak, karakteristikk og egnethet. Syre- og sukkerinnhold, fasthet og mengde tanniner avgjør hva slags skjebne de ulike slagene får – om de passer som konsumepler, eller om de skal syltes eller presses til ulike drikker. Noen sorter er fyldige, andre aromatiske, tørre, syrlige eller søte.

– I tillegg spiller også ting som årgang, jordsmonn, innhøstings- og pressetidspunkt inn på smaken, forklarer fruktbonde Asbjørn Børsheim til Dagsavisen. 

I Ulvik, innerst i Hardangerfjorden, i tar han hvert år imot 10 000 turister i gårdsbutikken sin, Ulvik Frukt & Cideri.

Den er en én av tre besøksgårder som utgjør Frukt- og siderruta i Ulvik, som også inkluderer Hardanger saft- og siderfabrikk på Lekve Gard, samt Syse Gard. Sistnevnte har en superhyggelig kafé og gårdsbutikk, der du kan fråtse i friske og hermetiserte frukter, saft, most, hjemmelaget is og masse annet godt, inkludert de populære, syltede snurreeplene.

Frukt fra Hardanger i glass
Frukt fra Hardanger.
Photo: Christine Baglo

Gården er dessuten et Économusée, der du kan komme tett på smakfulle håndverkstradisjoner. Syse, som drives av tre generasjoner, holder nemlig også sauer, som går fritt i de vakre fjellene hele sommeren. Kjøttet foredles til pinnekjøtt, fenalår, sysekorv og rullepølse, og syltes og røykes etter gamle tradisjoner.

Fruktig optimisme

Den innovative boomen av både unge fruktbønder og tradisjonsrike familiegårder som tør å satse nytt, har også ført til at foodies fra hele verden strømmer til det særdeles vakre fjordområdet.

Noen kommer for å oppleve fruktblomstringen, som har sitt høydepunkt i mai og juni, mens andre nyter ulike typer hardangerfrukt i sesong om sommeren, før eplehøsten kommer for fullt, med festivaler og smakinger.

Beskyttede betegnelser

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelse og anerkjennelse de fortjener.

Tre typer beskyttede betegnelser er oppnåelige. Disse går utifra opprinnelse, geografi og tradisjonell særpreg.

Les mer om merkeordningen her.

En smal sti slynger seg fra side til side oppover den bratte fjellsiden hos Olav Bleie. Her kommer ingen store, tunge traktorer til. Alle eplene plukkes varsomt, før de samles i større kasser.

Apples in Hardanger drone storage .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway
Apples in Hardanger drone storage mobile .
Photo: Øyvind Nordahl / Visit Norway

Men bøndene får lønn for strevet. Ingen andre lignende produkter i Norge har vokst så mye som norsk sider, og eplemostene inngår i drikkepakkene på de fineste restaurantene.

Apples in Hardanger - drone - overview .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway
Apples in Hardanger - drone - overview - mobile .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway

– Mitt siderideal er en sider der frukten og eplenes sarte aromastoffer spiller hovedrollen, forklarer Ola,
som bruker eplesorter som Discovery og Gravenstein.

«Godkjent av far min» er kvalitetsstempelet Olav bruker på etikettene sine.

Eplebonde Olav Bleie plukker epler .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway
Eplebonde Olav Bleie plukker epler .
Photo: Øyvind Nordahl Næss / Visit Norway

Rundt hele Sørfjorden ligger frukt- og sidergårder tett i tett. 

Det samme gjør kjente turistattraksjoner som blant annet TrolltungaAgatunet og den flotte Dronningstien, som går mellom de idylliske fruktbygdene Kvam og Lofthus på østsiden av fjorden …

Trolltunga in the Hardangerfjord region .
Photo: Terje Nesthus / www.fjordnorway.com
Trolltunga in the Hardangerfjord region .
Photo: Terje Nesthus / www.fjordnorway.com

… der du også kan ta en velværepause på staselige Ullensvang Hotel, med et stort spaanlegg og oppvarmede utekanaler med fjordutsikt.

Her kan du også gå de 616 munketreppene opp til fjelltoppen Nosi, laget av de samme engelske cisterciensermunkene som på 1200-tallet bragte siderkunnskapen til bygda. 

Hotel Ullensvang in the Hardangerfjord region, Fjord Norway .
Photo: Visit Hardangerfjord
Hotel Ullensvang in Hardangerfjord, Fjord Norway .
Photo: Visit Hardangerfjord

Om sommeren kan du også bli med på sidercruise, nyte gourmetmat på restauranten Siderhuset Ola K, og ta en natt på det historiske siderhotellet Utne Hotel, som er et av Norges eldste.

Hardangerfjord .
Photo: Visit Hardangerfjord
Hardangerfjord .
Photo: Visit Hardangerfjord

Hva venter du på? 

Planlegg en smakfull tur til Hardanger!

Hardangerfjord .
Photo: Visit Hardangerfjord
Hardangerfjord .
Photo: Visit Hardangerfjord

Smakfullt i Hardanger

The taste of Hardanger
Syse Gard ligg langs frukt- og siderruta i Ulvik og er ein av dei tre besøksgardane. Syse Gard er ein tradisjonell vestnorsk gard med fruktdyrking og… Read more
Syse Gard
Ulvik Frukt & Cideri er den fyrste av tre gardar langs den einaste frukt- og siderrruta i Noreg. Garden byr på omvisingar og lokale smakar i form av… Read more
Ulvik Frukt & Cideri
Fruktgarden inviterer inn på smakfulle skattar frå produksjonsrommet; mellom anna inviterer Hardanger Saft- og Siderfabrikk inn på smaking av sider,… Read more
Hardanger Saft og Siderfabrikk
Om sommaren går den populære hybridbåten "Vision of the Fjords" i rute på Sørfjorden, frå Odda og Lofthus til Aga. Du kan velja om du tar turen berre… Read more
Sidersafari i Sørfjorden
Aga Sideri ligg idyllisk ved Sørfjorden i Ullensvang. Her produserer dei Sider frå Hardanger som du kan smaka og kjøpa i samband med ei omvising og… Read more
Aga Sideri
Kombiner sidersmaking og ein båttur på fjorden saman med See the Fjords. Turane inkluderer sider frå Hardanger og gardsbesøk hjå ulike produsentar i… Read more
Sidercruise - Hardanger
I fire generasjonar har Spildegarden produsert smakfulle produkt i den idylliske fjordbygda Øystese. Det er ikkje utan grunn at dei vert kalla… Read more
Spildegarden
Hardanger Cideri AS held til på Aga, ved riksveg 550, 17 km sør for Utne. Cideriet overtok lokala på Aga i 2015.… Read more
Hardanger Cideri
Frukt- og siderruta i Ulvik forbinder fruktgardane Ulvik Frukt & Cideri, Syse Gard og Hardanger Saft- og Siderfabrikk. Dette er ei lett spasertur frå… Read more
Frukt- og Siderruta, Ulvik
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

    Mer kultur i Hardanger

    Les også

    Se våre beste tilbud

    Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

    Finn fruktige opplevelser

    Filtrer søket ditt og start planleggingen av ditt smakfulle eventyr i dag!

    ×
    • Filters
      Filter Your Search
      TripAdvisor Symbol
      • Show More
      • No available filters
      • Show More
      • No available filters
      Clear Filters
    • View
    • Sort By
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
    Back To Top
    Your Recently Viewed Pages

    Tilbake til toppen