Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
A person paddling in scenic surroundings in the Nærøyfjord A person paddling in scenic surroundings in the Nærøyfjord
The Nærøyfjord.
Photo: Tomasz Furmanek
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Et lite stykke eventyrland

Norges fjorder og landskapene rundt tilbyr på mange måter selve essensen av Norge.

Synsinntrykkene fra de største fjordene kan ta pusten fra deg. Bratte fjellvegger som stuper ned i dypt blått eller grønt vann er noe av det mest billedskjønne Norge har å tilby.

Mange av de mest berømte fjordene – den typen som gjerne ender opp på postkort og i norgesreklamer – finnes som kjent på Vestlandet, for eksempel Lysefjorden, trange Nærøyfjorden og majestetiske Geirangerfjorden. Sognefjorden, den aller største av dem, strekker seg mer enn to hundre kilometer inn i landet.

At fjordene på Vestlandet også har en høy status i verdenssammenheng, ble slått fast en gang for alle i 2005 da vestnorsk fjordlandskap, representert ved områdene i og rundt Geiranger- og Nærøyfjorden, ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste.

UNESCO begrunnet denne statusen med fjordenes skjønnhet, det store naturmangfoldet og få synlige spor etter menneskelige inngrep.

Til fjordene kommer både norske og utenlandske turister for å beundre utsikten, men også for å oppleve en ferie som innbyr til aktivitet. Vil du opp i fjellene finnes det mengder av turstier, både i fjellsidene og til eventuelle isbreer. Ønsker du å komme i nærkontakt med vannet, er kajakk varmt anbefalt.

Rester av gamle gårdsbruk som går i ett med det dramatiske naturlandskapet, er et vanlig syn langs fjordene. Mange av disse er nå nedlagt, men lokale, kortreiste og spennende matopplevelser er likevel et viktige satsingsområde for mange serveringssteder i området.

Design og arkitektur er også spennende innslag i landskapet - Juvet landskapshotell og de nærliggende installasjonene langs Nasjonal turistveg Geiranger - Trollstigen smelter for eksempel praktfullt sammen med landskapene omkring.

Totalt finnes det over 1000 fjorder i Norge, noen store og andre små, fra Oslofjorden i øst til Varangerfjorden i nordøst, mot grensen til Russland.

Geiranger
Skageflå
Per Eide / Visitnorway.com
Folgefonna
Folgefonni
Reisemål Hardanger Fjord / Désiré Weststrate
Åndalsnes
Åndalsnes
Mattias Fredriksson Photography AB / Visitnorway.com
Hardanger
Hardangerfjorden
CH / Visitnorway.com
Ad

Fakta om norske fjorder

1. UNESCO har inkludert Geirangerfjorden og Nærøyfjorden på sin prestisjetunge liste over verdens kultur- og naturarv.

2. Fjordene kalles ofte «naturens eget kunstverk». Den karakteristiske U-formen skyldes friksjon fra isbreer gjennom titusener av år, og da istiden var over flommet havet inn i fjordene.

3. Det milde klimaet langs fjordene skyldes Golfstrømmen, som fører med seg varmt vann fra Det karibiske hav, over Atlanterhavet og opp langs norskekysten. Dette gjør at de fleste fjordene er tilnærmet isfrie, og det rike dyrelivet består blant annet av sel, nise, ørn og mange forskjellige fiskearter.

4. Om du synes fjordene er mektige over vann skal du vite at de er minst like store under havoverflaten. På sitt dypeste er det hele 1308 meter ned til det dypetse punktet i Sognefjorden. De brådype fjordarmene gjør det både enkelt og trygt for store skip å navigere, og noen av verdens største cruiseskip besøker Norge hvert år.

5. Helt innerst i Nærøyfjorden og Geirangerfjorden ligger to av de mest populære cruisehavnene i hele Skandinavia. Gudvangen i Nærøyfjorden og Geiranger i Geirangerfjorden tar hvert år imot titusener av turister.

Se Norges mest kjente fjorder

Slik ble fjordene en del av verdensarven

I 2005 annonserte FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, at Geirangerfjorden og Nærøyfjorden var tildelt såkalt «World Heritage status» — en plass på listen over de viktigste kultur- og naturarv-stedene i verden.

I pressemeldingen gjorde UNESCO rede for avgjørelsen på denne måten:

«Deres eksepsjonelle skjønnhet kommer fra de smale, stupbratte fjellsidene som stiger opp til 1400 meter opp fra Norskehavet og fortsetter 500 meter under havoverflaten. Langs de bratte fjordveggene finnes flere fosser, samtidig renner elver gjennom løv- og barskog, til bresjøer, isbreer og ville fjell».

 

I 2006 satte naturmagasinet National Geographic sammen et panel av eksperter for å rangere de mest populære verdensarv-stedene. Helt på toppen, foran pyramidene i Egypt, USAs Grand Canyon, Angkor Wat og Machu Picchu, tronet de norske fjordene. Sjefen i National Geographic Societys senter for bærekraftige destinasjoner, Jonathan B. Tourtellot, ga følgende begrunnelse:

«Dette synes å bekrefte at Nordmenn tar godt vare på stedene sine sammenlignet med resten av verden. Dette er egenskaper som ledere i andre deler av verden godt kan lære av og ta i bruk på sine egne steder».

Kajakk og cruise: To forskjellige måter å oppleve fjordene på

En hilsen fra våre sponsorer

Finn flere fjordaktiviteter

Her kan du søke etter fjordaktiviteter i hele landet. 

×
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad