Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fjorder

Et lite stykke eventyrland
Norges fjorder og landskapene rundt tilbyr på mange måter selve essensen av Norge.
En person padler i Nærøyfjorden
På kajakktur i Nærøyfjorden.
Photo: Øyvind Heen / Visitnorway.com

Totalt finnes det over 1000 fjorder i Norge, noen store og andre små, fra Oslofjorden i øst til Varangerfjorden i nordøst. Men de mest berømte fjordene – den typen som gjerne ender opp på postkort og i norgesreklamer – finnes på Vestlandet.

Synsinntrykkene fra fjordene kan ta pusten fra deg. Bratte fjellvegger som stuper ned i dypt blått eller grønt vann er noe av det mest billedskjønne Norge har å tilby.

At fjordene på Vestlandet også har en høy status i verdenssammenheng, ble slått fast en gang for alle i 2005 da vestnorsk fjordlandskap, representert ved områdene i og rundt Geiranger- og Nærøyfjorden, ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste. UNESCO begrunnet denne statusen med fjordenes skjønnhet, det store naturmangfoldet og få synlige spor etter menneskelige inngrep.

Til fjordene kommer både norske og utenlandske turister for å beundre utsikten, men også for å oppleve en ferie som innbyr til aktivitet. Vil du opp i fjellene finnes det mengder av turstier, både i fjellsidene og til eventuelle isbreer. Ønsker du å komme i nærkontakt med vannet, er kajakk varmt anbefalt.

Rester av gamle gårdsbruk som går i ett med det dramatiske naturlandskapet, er et vanlig syn langs fjordene. Mange av disse er nå nedlagt, men lokale, kortreiste og spennende matopplevelser er likevel et viktige satsingsområde for mange serveringssteder i området.

Design og arkitektur er også spennende innslag i landskapet – Juvet landskapshotell og de nærliggende installasjonene langs Nasjonal turistveg Geiranger - Trollstigen smelter for eksempel praktfullt sammen med landskapene omkring.

En del av verdensarven

I 2005 annonserte FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, at Geirangerfjorden og Nærøyfjorden var tildelt såkalt «World Heritage status» — en plass på listen over de viktigste kultur- og naturarv-stedene i verden.

I pressemeldingen gjorde UNESCO rede for avgjørelsen på denne måten:

«Deres eksepsjonelle skjønnhet kommer fra de smale, stupbratte fjellsidene som stiger opp til 1400 meter opp fra Norskehavet og fortsetter 500 meter under havoverflaten. Langs de bratte fjordveggene finnes flere fosser, samtidig renner elver gjennom løv- og barskog, til bresjøer, isbreer og ville fjell».

I 2006 satte naturmagasinet National Geographic sammen et panel av eksperter for å rangere de mest populære verdensarv-stedene. Helt på toppen, foran pyramidene i Egypt, USAs Grand Canyon, Angkor Wat og Machu Picchu, tronet de norske fjordene. Sjefen i National Geographic Societys senter for bærekraftige destinasjoner, Jonathan B. Tourtellot, ga følgende begrunnelse:

«Dette synes å bekrefte at nordmenn tar godt vare på stedene sine sammenlignet med resten av verden. Dette er egenskaper som ledere i andre deler av verden godt kan lære av og ta i bruk på sine egne steder».

Utforsk fjordene

Se Norges lengste, dypeste og mest berømte fjorder. 

Norske fjorder
Utforsk landets lengste, dypeste og mest berømte fjorder.
Oslofjorden har den høyeste gjennomsnittstemperaturen, og er et viktig rekreasjonsområde, med båtliv, hytteliv og fiske. Read more
Oslofjorden
Lysefjorden i Rogaland er 42 kilometer lang, og byr blant annet på de verdensberømte fjellene Preikestolen og Kjerag. Read more
Lysefjorden
Hardangerfjorden er 179 kilometer lang og er den tredje lengste fjorden i verden. Read more
Hardangerfjorden
Nærøyfjorden er listet i UNESCOs Verdensarv og har mange fysiske fellestrekk med Geirangerfjorden. Read more
Nærøyfjorden
Sognefjorden er Norges lengste fjord, og sidearmen Nærøyfjorden står på UNESCOs verdensarvliste. Fjellene rundt fjordene er blant Norges mest… Read more
Sognefjorden
Nordfjord ønsker deg velkommen med vakker kyst, tårnende fjell og Europas største isbre, Jostedalsbreen. Read more
Nordfjord
Den dype, blå Geirangerfjorden står på UNESCOs verdensarvliste og er omkranset av majestetiske fjelltopper, ville fossefall og grønn og frodig… Read more
Geirangerfjorden
Trondheimsfjorden er Norges tredje lengste fjord og har et rikt sjøliv. Read more
Trondheimsfjorden
Trollfjorden er en to kilometer lang fjord som strekker seg mellom Lofoten og Vesterålen. Read more
Trollfjorden
Lyngen er den lengste fjorden i Troms. På vestsiden av fjorden ruver majestetiske Lyngsalpan – et fjellområde med en rekke isbreer. Read more
Lyngen
Porsangerfjorden i Finnmark er hele 123 kilometer, noe som gjør den til Norges fjerde lengste fjord. Read more
Porsangerfjorden
Varangerfjorden i Finnmark er den østligste fjorden i Norge. Området har et yrende fugleliv og svært ideelt for uforstyrret fuglekikking. Read more
Varangerfjorden
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Blinkskudd fra de som har vært der

  Se våre beste tilbud

  Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

  Finn flere fjordaktiviteter

  Trenger du inspirasjon til fjordferien? Her kan du søke etter aktiviteter over hele landet. 

  ×

  Tilbake til toppen

  Your Recently Viewed Pages