DE NORSKE FJORDENE

En gang i livet...

...er du bare nødt til å oppleve dette.

Imponerende fossefall. Beitende geiter. Steder hvor tiden går helt i sitt eget tempo.

Enorme isbreer har en gang formet disse undersjøiske dalene, der salte havarmer strekker seg rundt fjellenes føtter.

Ordet "fjord" stammer faktisk fra det norrøne ordet fjorðr, som betyr å gå, passere eller krysse.

Det har samme opprinnelse som verbet å fare.

Nettopp det som mange av vikingene som levde i dette området var spesielt gode til.

...nå kan du også gjette hvor ordet farvel kommer fra!

I dag krysser moderne vikinger fjordene på mange ulike måter.

Weeee!

Eller aaaah...

Bli med på et totalt stillegående elektrisk dagscruise i vår UNESCO-klassifiserte kulturarvfjord.

Norge har tusenvis av fjorder, men de mest berømte finner du på Vestlandet.

Dette er et klatreparadis uten like, men du kan også "jukse" og ta en gondolbane opp til toppen!

Vandreturer på Vestlandet

Bli værende en liten stund, og nyt stillheten i en av de mange koselige fjordlandsbyene.

Men du kan også finne rå, dramatiske fjordlandskap i Nord-Norge, som den kjente Trollfjorden.

Tar du en rundtur langs kysten med Hurtigruten eller Havila, får du se alle de mest kjente fjordene i èn og samme tur!

Men Norge har også mer urbane fjorder, som for eksempel Oslofjorden, som er full av fascinerende krigshistorie...

...og fjorder fulle av smaker, som eple- og siderparadiset rundt Hardangerfjorden.

Bærekraft i Norge

Ta bare bilder, behold kun minner

Norge er et land med fantastisk vakker natur. Det er en plikt for både besøkende og boende å ta vare på dette landskapet, dyrelivet og samfunnet rundt.

Ifølge norsk filosofi er det alles ansvar å ta vare på naturen rundt oss.

De lokale prøver å legge igjen så små fotavtrykk som mulig. Forlat naturen som du selv ønsker å finne den er mantraet, uansett hvor du er.

Alt handler om livskvalitet. Ikke bare nå, men for fremtiden også.

Ta bedre miljøvalg på Norgesferie.

Totalt finnes det over 1000 fjorder i Norge, noen store og andre små, fra Oslofjorden i øst til Varangerfjorden i nordøst. Men de mest berømte fjordene – den typen som gjerne ender opp på postkort og i norgesreklamer – finnes på Vestlandet.

Synsinntrykkene fra fjordene kan ta pusten fra deg. Bratte fjellvegger som stuper ned i dypt blått eller grønt vann er noe av det mest billedskjønne Norge har å tilby.

At fjordene på Vestlandet også har en høy status i verdenssammenheng, ble slått fast en gang for alle i 2005 da vestnorsk fjordlandskap, representert ved områdene i og rundt Geiranger- og Nærøyfjorden, ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste. UNESCO begrunnet denne statusen med fjordenes skjønnhet, det store naturmangfoldet og få synlige spor etter menneskelige inngrep.

Til fjordene kommer både norske og utenlandske turister for å beundre utsikten, men også for å oppleve en ferie som innbyr til aktivitet. Vil du opp i fjellene finnes det mengder av turstier, både i fjellsidene og til eventuelle isbreer. Ønsker du å komme i nærkontakt med vannet, er kajakk varmt anbefalt.

Fra historie til fremtid

Rester av gamle gårdsbruk som går i ett med det dramatiske naturlandskapet, er et vanlig syn langs fjordene. Mange av disse er nå nedlagt, men lokale, kortreiste og spennende matopplevelser er likevel et viktige satsingsområde for mange serveringssteder i området.

Design og arkitektur er også spennende innslag i landskapet – Juvet landskapshotell og de nærliggende installasjonene langs Nasjonal turistveg Geiranger - Trollstigen smelter for eksempel praktfullt sammen med landskapene omkring.

Skreddersy reisen til fjordene med Norge i et nøtteskall-turene til Fjord Tours.

Hvis du vil ha fjordene litt mer for deg selv, reis utenfor sesongen!
Da kan du få en helt spesiell opplevelse!

Fem fakta om fjordene

1. Det norske fjordlandskapet, med Geirangerfjorden og Nærøyfjorden i spissen, har fått plass på UNESCOs prestisjefylte verdensarvliste.

2. Fjordene beskrives ofte som «naturens eget kunstverk». De ble formet da isbreene trakk seg tilbake og de u-formete dalene ble oversvømmet av vann fra havet.

3. Gudvangen og Geiranger, som ligger lengst inne i Nærøyfjorden og Geirangerfjorden, er blant de mest besøkte havnene for cruiseskip i Skandinavia.

4. Fjordene og kysten har et relativt mildt klima takket være Golfstrømmen, og de forblir stort sett isfrie også om vinteren. Sel, niser og ulike fiskearter koser seg, mens ørn og annen fugl svever under himmelen.

5. Fjordene er ofte svært dype, og Sognefjorden er den dypeste med sine 1 308 meter. Dybden gjør at store skip kan seile inn, slik at du kan oppleve det vakre fjordlandskapet på nært hold.

Hvordan komme seg til fjordene

Å ta toget til Vestlandet byr på vakker utsikt, og er en enkel måte å komme seg til fjordene på (med unntak av i Nord-Norge).

De tradisjonelle kystekspressene, Hurtigruten og Havila, legger til kai langs hele kysten mellom Bergen og Kirkenes.

Både korte og mer omfattende guidede turer tilbys i de fleste byer og steder, og er effektive og givende måter å utforske landskapet på. Spesielt givende er en vinterreise fra Bergen til Flåm.

Det er også mulig å ta elektrisk drevne ferger og annen båttransport hele året rundt.

Tuneller og broer binder Vestlandet sammen, og gjør det enkelt å reise med buss, bil eller bobil.

Flere av de større byene har tilknytning til nasjonale og internasjonale flyplasser.

Med Fjord Tours sine nøtteskallturer kan du også skreddersy reisen til mange av fjordene.

Ting å gjøre langs fjordene

Områdene rundt fjordene er perfekte dersom du ønsker å både kombinere en rolig og avslappende ferie med adrenalinfylte aktiviteter.

Start med lette gåturer i og rundt de mange koselige småbyene, eller bli med på guidede turer til utkikkspunkter på fjelltopper eller ved store og små fosser.

Hvis du ønsker litt mer krevende turer, finnes det nok av muligheter til bratte stigninger med vakker utsikt som belønning. Du kan også prøve kajakk, SUP, rafting, brevandring, fjellklatring eller Via Ferrata-ruter. Det finnes også guidede fisketurer til sjøs, på fjordene eller i elver og innsjøer.

Visste du at du kan kjøre på ski hele året rundt, med utsikt til fjordene? Prøv for eksempel en tur i Sunnmørsalpene. Skikjøringen kan også lett kombineres med bading i fjorden på morgenen eller kvelden, samme dag!

Er du ekstra glad i historie, finnes det nok av gamle bygninger, ruiner, kunst- og folkemuseum eller vikinghistorie å lære mer om. UNESCOs verdensarvliste inkluderer også Bryggen i Bergen, Urnes Stavkirke, Nærøyfjorden og Geirangerfjorden, med områdene rundt.

Norge er også fullt av nasjonalparker med merkede stier, selvbetjeningshytter, betjente hytter, dyreliv, innsjøer, elver, isbreer og besøkssentre.

En del av verdensarven

I 2005 annonserte FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, at Geirangerfjorden og Nærøyfjorden var tildelt såkalt «World Heritage status» — en plass på listen over de viktigste kultur- og naturarv-stedene i verden.

I pressemeldingen gjorde UNESCO rede for avgjørelsen på denne måten:

«Deres eksepsjonelle skjønnhet kommer fra de smale, stupbratte fjellsidene som stiger opp til 1400 meter opp fra Norskehavet og fortsetter 500 meter under havoverflaten. Langs de bratte fjordveggene finnes flere fosser, samtidig renner elver gjennom løv- og barskog, til bresjøer, isbreer og ville fjell».

I 2006 satte naturmagasinet National Geographic sammen et panel av eksperter for å rangere de mest populære verdensarv-stedene. Helt på toppen, foran pyramidene i Egypt, USAs Grand Canyon, Angkor Wat og Machu Picchu, tronet de norske fjordene. Sjefen i National Geographic Societys senter for bærekraftige destinasjoner, Jonathan B. Tourtellot, ga følgende begrunnelse:

«Dette synes å bekrefte at nordmenn tar godt vare på stedene sine sammenlignet med resten av verden. Dette er egenskaper som ledere i andre deler av verden godt kan lære av og ta i bruk på sine egne steder».

Bruksanvisning til fjordene

Med mer enn 1.000 flotte fjorder langs kysten, er det ikke overraskende at reisende kan bli forvirret når turen skal planlegges. Lær de viktigste forskjellene mellom de mest kjente fjordene i Norge!

Utforsk fjordene

Se Norges lengste, dypeste og mest berømte fjorder.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Finn flere fjord-aktiviteter

Ingen grunn til å vente til du er her med å finne ut hva du vil gjøre. Søk blant tilbudene under!

Sider du nylig har besøkt