Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Norwegian foodprints

På sporet av en norsk matopplevelse
På restauranter med kvalitetsstempelet Norwegian Foodprints får du det beste av den norske matkulturen. Møt fire av kokkene som har gjort seg fortjent til utmerkelsen.
A chef cooking with a flaming pan in a kitchen
Fossheim hotel.
Photo: Fossheim Hotell / dehistoriske.no

Lidenskapen for lokal mat har blitt stor de siste årene. Og for deg som er på jakt etter skikkelig norsk mat, er spisesteder med kvalitetsstempelet Norwegian Foodprints tingen. Alle spisesteder som er godkjent serverer hjemmelaget mat basert på norske råvarer og lokal identitet.

For å bli godkjent som Norwegian Foodprints-bedrift, er det strenge kriterier som må oppfylles. Her legges det vekt på at maten er laget fra bunnen, med norske og lokale råvarer og gode lokalkunnskaper om mat og retter.

Kortreist mat

Bruken av lokal og økologisk mat har vært et viktig politisk mål i Norge i lang tid, og de siste årene har bærekraftig matforbruk fått sitt virkelige gjennombrudd. I tillegg har ordet ”kortreist” funnet veien til norske kokebøker og restaurantbord. Ordet innebærer å produsere og konsumere lokal mat som er produsert i nærheten av forbrukeren, noe som fører til mindre transport.

I dag kombinerer mange produsenter gamle norske mattradisjoner med nye vitenskapelige metoder for å utvikle produktene i et trygt miljø. Disse produktene kan du også få kjøpt på lokale markeder eller i de store dagligvarekjedene, som fokuserer mer og mer på kvalitetsmat fra lokale produsenter.

Du finner spisesteder med kvalitetsstempelet Norwegian Foodprints flere steder i landet, og hvis du scroller deg forbi kartet, kan du hilse på kokker som jobber på noen av de utvalgte restaurantene.

Ideen bak kvalitetsstempelet

Innovasjon Norge har sammen med Norges Bondelag og HANEN etablert det uavhengige kvalitetsstempelet Norwegian Foodprints for å fremme gode norske spisesteder, som bruker de ferskeste råvarene og ingrediensene landet har å by på.  

Les mer om Norwegian Foodprints her

Norwegian foodprints logo

Restauranter som er sertifisert av Norwegian Foodprints

Fjord Norge
Kronen Gaard restaurant frister med lokale matopplevelser som hjort og elg fra Setesdalen, tyttebær fra Moi og skogssopp fra Hommersåk.. Deres motto… Read more
Kronen Gard Hotell
Enhjørningen fiskerestaurant er stedet for den som setter pris på havets delikatesser. Avslappet atmosfære og utsikt mot havnen. Read more
Enhjørningen Fiskerestaurant
Restaurant med ekte norske råvarer, frisk førsteklasses kvalitet. Unik atmosfære og historiske omgivelser. Read more
To Kokker
Hardangerviddahallen Restaurant/Kafé opna 2002 og kombinerer tusenår gamle mattradisjonar med dei evig ferske råvarene frå Hardangervidda og… Read more
Hardangerviddahallen Restaurant / Kafe
Kafé, pub og festlokale i sentrum av Stordal. På Nilsgardstunet har de også gårdsmat utsalg hvor de tilbyr mat laget etter gamle oppskrifter og… Read more
Nilsgardstunet
Store Ringheim Hotell og Restaurant ligg sentralt på Voss, berre 1,2 km frå sentrum på vegen mot Mølstertunet. Read more
Store Ringheim Hotell og Restaurant
Opplev smakar av svunne tider i restauranten. Kjøkenet på Haaheim jobbar med sesongen sine lokale råvarer, og set saman dagens 3-,… Read more
Haaheim Gaard - Restaurant
Kraftstasjonen er en liten kafe og restaurant midt i Måløy sentrum. Det serveres mat av ferske råvarer, og med havet som nærmeste nabo, er det… Read more
Kraftstasjonen Restaurant
Restaurant Julie À la carte-restauranten er oppkalla etter Julie Mjelva som kjøpte Hotel Union saman med mannen Karl Mjelva i 1898.… Read more
Restaurant Julie
Brygga 11, Geir Skeie er staden for dei gode sjømatopplevingane. Restauranten ligg i sjøkanten på Leirvik, Stord. Omgjevnadene er… Read more
Brygga 11, Geir Skeie
Likar du god atmosfære, god mat og ramsalt kystkultur? Då er Knutholmen og fiskeværet Kalvåg ein stad du vil trivast. I gangavstand rundt den vesle… Read more
Knutholmen Restaurant
Bryggen Tacteursted serverer tradisjonskost med solid håndverk og et moderne kjøkken inspirert av bergensk og hanseatisk matkultur. Read more
Bryggen Tracteursted
Østlandet
Dyptfølt varme, gjestfrihet, fantastisk utsikt over store deler av Øst Norge, og tid til å nyte … - det er NorefjellHytta. Norges minste hotell, og… Read more
NorefjellHytta Restaurant & Overnatting
Engø Gård hotell og restaurant har som eneste restaurant i Norge vært melden av Relais Gourmands, noe de melte seg ut av i 2007 for å bli en del av De… Read more
Engø Gård og Hotell & Restaurant
Anno 1648 utgjør det opprinnelige Sundvolden Hotel fra 1648, og inneholder de populære stuene Bord 33 og Bord 34, Rød Plysj og Rød Krok. Mye av… Read more
Restaurant Anno 1648
Midt inne i Fredrikstens festning i Halden ligger Restaurant Curtisen. Huset er bygget i Empir stil i 1754 og oppført etter den berømte arkitekten… Read more
Restaurant Curtisen
Statholdergaarden er Bernt Stiansens gourmetrestaurant. Stiansen ble i 1993 Norges første verdensmester i kokekunst. Restauranten har med sitt særegne… Read more
Statholdergaarden
Skaslien Gjestgiveri er kjent for sine matopplevelser og sitt gode, prisbelønte kjøkken. Read more
Skaslien Gjestgiveri - restaurant
Sjømatrestaurant i regi av Geir Skeie, vinner av Bocuse d'OR 2009. Med beliggenhet ved sjøkanten i Sandefjord, er omgivelsene ypperlig for å nyte et… Read more
Brygga 11, Geir Skeie
Oldemors Karjol er etterhvert blitt godt kjent gjennom tv3-programmet "Hellstrøm rydder opp" fra 2008 og "Jul med Hellstrøm" fra 2010. Oldemor ble… Read more
Oldemors Karjol
Tuddal Høyfjellshotel ligger idyllisk til med utsikt mot vann, fjell og skogkledde åser. I de bonderomantiske spisestuene er det en stille og rolig… Read more
Tuddal Høyfjellshotell
En institusjon i restaurant-Oslo med historie tilbake til 1857 Read more
Engebret Café
Kokkene på Tjuvholmen Sjømagasin er enige om at den enkleste råvaren ofte er det beste utgangspunkt for et godt måltid. Tjuvholmen Sjømagasin satser… Read more
Tjuvholmen Sjømagasin
Lysebu Hotell ble opprinnelig bygget i 1918 i tradisjonell norsk byggestil, og stedet bærer fortsatt preg av dette. Matfilosofien deres gjenspeiler… Read more
Lysebu Restaurant
Oslos første rådhus ble bygget i 1641 og huser i dag Gamle Raadhus Restaurant som har vært bevertningssted siden 1856. Tilbyr lunsj og middag med… Read more
Gamle Raadhus Restaurant
Når du kjem hit, skal det vera som å koma heim åt oss. På Fossheim er vi opptekne av å halde tradisjonar levande. Opphavleg er Fossheim ein… Read more
Fossheim Turisthotell - restaurant
Nord-Norge
Hver dag serverer vi lunsj, menyen, ja den bestemmes etter hva vi har tilgang på. Fiskesuppe, bacalao, kveitesodd, Blåskjell, Reker...mm, Og i hyllene… Read more
Lofotmat
Vi ønsker velkommen til et hyggelig måltid i vår gardsmatrestaurant, eller i våre lavvoer. Hos oss vil du alltid finne vilt av både fisk og kjøtt. De… Read more
Andøy Friluftssenter
Restaurant 3 Kalver er stedet der du kan få servert de tradisjonelle matretter som er laget etter lokale tradisjoner og der råstoffet er produkter fra… Read more
3 kalver
Lofotens første camping! Vår lange erfaring bidrar til at dere får et flott opphold i naturskjønne omgivelser Read more
Sandsletta camping
På Gammelbua serverer vi fersk fisk fanget rett utenfor stuedøra, sammen med en del andre retter basert på lokale råvarer. Vår restaurant og bar,… Read more
Restaurant Gammelbua
Utvikling og egen produksjon av ordentlig mat har i alle år vært en bauta i vår satsing. Heimelaga husmannskost, kaker og bakst lager vi i vårt… Read more
Vollan Gjestestue - Kafé & Restaurant
Restaurant Den Blå Fisk i Henningsvær er kjent for lokale delikatesser fra havet, som nytes til utsikten av livet i havna. Read more
Restaurant Den Blå Fisk
Restaurant Haldde på Thon Hotel Vica: Vi serverer matretter med lokale råvarer og inspirasjon fra fylket. Read more
Thon Hotel Vica - Restaurant Haldde
Ekspedisjonen Restaurant og Kaffebar ble etablert i juni 2003 og kan tilby 45 sitteplasser i sjarmerende omgivelser. Om sommeren nytes kveldsolen ute… Read more
Ekspedisjonen Restaurant og Kaffebar
Fiskekrogen fiskerestaurant ble etablert i 1989, og ligger flott plassert midt i havna i Henningsvær. Read more
Fiskekrogen Henningsvær
Café i slakteri fra 1830 Read more
Aunegården AS
Sør-Norge
På restauranten "Verket" får gjester og andre besøkende ved Rosfjord Strandhotell herlige smaksopplevelser med lokale råvarer i fokus. Read more
Rosfjord Strandhotel restaurant
Kvalitetsstemplet med "Norwegian Foodprints". Read more
Hovden Fjellstoge Restaurant
Gården ligger i vakre omgivelser hvor du kan sanse, oppleve og fantasere. En smak av sommer hele året. Read more
Bjellandstrand Gård kafé
Velkomen til Sølvgarden hotell og feriesenter som ligg sentralt på Rysstad, midt i Setesdal. Read more
Sølvgarden Hotell - Restaurant
Færsnes Gjestegård er et unikt overnattingssted. Gjestegården ligger vakkert på høyden mellom Forbuvann og den store, fiskerike innsjøen Vegår i… Read more
Færsnes Gjestegård
Trøndelag
To Rom og Kjøkken er en restaurant i Trondheim som satser på høy kvalitet i alle ledd – fra råvarer, lokaler, meny, bar og personale, til måten… Read more
To Rom og Kjøkken
Dette er ei matperle midt i bymarka som serverer kortreist mat i naturlige omgivelser. Lian ble tatt i bruk som serveringssted allerede på 1930-tallet… Read more
Lian Restaurant
En koselig restaurant på en praktgård på Orkanger, ca 4 mil fra Trondheim. Her kan du nyte et godt måltid med lokale råvarer og det er også mulig å å… Read more
Bårdshaug Herregård
ØYNA - Helt Øverst Øyna er en restaurant med konferanselokaler som ligger på et storslått utsiktplatå med… Read more
Øyna, restaurant
Natur, arkitektur, mat og opplevelser... Du kan spise, sove, lære og nyte godt samvær innenfor rammene av et funksjonelt og tydelig formspråk, som i… Read more
Strandbaren, Stokkøya Sjøsenter
Vi gjør vårt beste for at du skal få en matopplevelse hos oss. Vi lager mat ut i fra Trønderske råvarer, og prøver å legge oss tett opp til… Read more
SANS Bergmannskroa
Restauranten ligger i hovedbygningen i Rammgården og rommer opptil 50 personer. I omgivelser inspirert av 1800-tallets borgerskapsstuer på… Read more
Vertshuset Røros Restaurant
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
    Ad

    Møt fire ledende Norwegian Foodprints-kokker

    Disse fire har klart det. De er en del av den gjeve Norwegian Foodprint-familien. Her avslører de nøye utvalgte kokkene hvordan de får mest mulig ut av de lokale råvarene.

    1. Quirien van Oirschot, Bjartmars, Averøy

    Se for deg Norges-kartet, og sett fingeren på starten av den berømte Atlanterhavsvegen, en vei på 8,274 meter som slynger seg elegant fra øy til øy over syv broer. Denne uvanlige utsikten kan du nemlig nyte fra bordet ditt på Bjartmars Favorittkro, et av spisestedene med kvalitetsmerket Norwegian Foodprints.

    Kokken Quirien van Oirschot synes å være overalt i lokalet, både på kjøkkenet og ved bordene sammen med gjestene. På menyen finner man flere oppskrifter som tilhører Oirschots svigermor, som er bestemoren til Bjartmar, som har gitt navn til stedet.

    Oirschot er opprinnelig fra Nederland, men etter å ha dyrket interessen for økologisk mat på en gård i England, flyttet hun til Norge og startet Bjartmars Favorittkro.

    Her kommer turister fra hele verden for å sette tennene i den legendariske bacalaoen og flere av de andre sjømat-rettene som serveres. I århundrer ble hovedingrediensen til bacalao, tørket og saltet torsk, eksportert nettopp fra Fjord Norge til Kontinentet.

    Kokkens personlige favoritt fra menyen er også en lokal fangst: fritert kveite med ramsløksmør.

    – Vi håndplukker ramsløkbladene, som vi gjør med mange av de andre ingrediensene våre. Vi har et hemmelig sted her i naturen, og turene ut dit har blitt en familietradisjon. Ramsløk er en fantastisk urt med mye smak, sier hun.

    Oirschots øye for detaljer har også gjort spisestedet til en fast leverandør av måltider til cruisepassasjerene ombord på Hurtigruten.

    – Vi er omringet av mange delikatesser, både på land og til sjøs, som bare venter på at vi skal sette kjøkkenkniven i dem. Mulighetene våre er like varierte som naturen, sier Oirschots, før hun går ut for å møte noen av de lokale produsentene – et typisk gjøremål for en Norwegian Foodprints-kokk.

    2. Geir Skeie, Brygga 11, Sandefjord, Hemsedal og Stord

    Da Geir Skeie vant den høyt respekterte kokkekunst-konkurransen Bocuse d’Or i 2009, ble han rost opp i skyene og hyllet av en hel verden. Men han opplevde også mye press. Alles øyne var plutselig rettet mot den unge kokken da han kort tid etter åpnet et restaurantkonsept med sjømat på menyen.

    Navnet Brygga 11 virket overraskende uformelt for en Bocuse d’Or-vinner, men tilbakemeldingene og anmeldelsene vitnet om en restaurant av høy internasjonal klasse.

    Menyen er basert på ferske råvarer, noe som kjennetegner alle Norwegian Foodprint-restaurantene. Avhengig av dag og årstid serverer Skeie og hans kokker kreps fra Sognefjorden, rakfisk, kjøtt fra en lokal gård eller dagens fangst.

    Etter at restaurant-eventyret startet i Sandefjord i 2010, har Brygga 11 utvidet med to nye restauranter på Stord og på Skarsnuten Hotel i Hemsedal.

    – Vi liker å blande lokale norske delikatesser med internasjonale smaker og retter som du vanligvis ikke finner i Norge, sier han og legger til:

    – En vanlig rett som taco kan forvandles til noe virkelig smakfullt når det tilberedes med våre ferske råvarer.

    Skeie er stolt av å si at Brygga 11 ikke er en såkalt ”fine dining”-restaurant.

    – Vi ønsker å være et sted for alle, hvor du bare kan slappe av og spise et fantastisk måltid, understreker Skeie, som har som mål om å inspirere gjestene sine til å spise mer sjømat.

    – Det er rett og slett bra for helsen din. Vårt motto er ”ekte fiskelykke”.

    3. Anna og Jon Aga, Vega Havhotell & Restaurant

    Vill skog, mektige fjell og et åpent hav. Slik er det langs skjærgården på Vegaøyene – som siden 2004 har stått på UNESCOs verdensarvliste.

    Smak det beste naturen har å by på på Vega Havhotell & Restaurant, et spisested der de lokale delikatessene lages fra bunnen av kokker som har stålkontroll på ingrediensene.

    Paret Anna og Jon Aga er kjent for deres nøye utvalgte råvarer og smaker, servert i et område med noen av verdens mest spesielle naturopplevelser.

    – Vi får elg, rype, kalv og svin lokalt her på øya. Det samme gjør vi med bær, poteter og grønnsaker som kommer fra nærliggende gårder, sier Jon.

    Han og kona kombinerer disse smakene med den ferskeste sjømaten du kan sette tennene i, som brosme og kamskjell.

    – Vår filosofi er å gjøre det så enkelt som mulig for å bevare den genuine smaken gjestene har kommet hit for, sier Jon og legger til:

    – Nye gjester blir ofte overrasket over å finne et sånt sted å spise på en øy midt ute på havet. Men for oss er dette helt naturlig.

    4. Ørjan Johannessen, Bekkjarvik gjestgiveri

    Hvor finner du vinneren av Bocuse d’Dor 2015, Ørjan Johannessen? Glem Paris, London eller Tokyo. Reis til den lille, idylliske kystbyen Bekkjarvik, omlag 50 kilometer sør for Bergen, hvor det bor knapt 600 mennesker.

    Johannessen driver restauranten sammen med sin bror Arnt Johannessen, som blant annet vant Norgesmesterskapet i kokkekunst i 2014. Familiebedriften inkluderer også hotellet Bekkjarvik gjestgiveri, hvor foreldrene Asta og Øystein Johannessen er vertskap.

    – Vi liker å fortelle restaurantgjestene våre om de små detaljene, som hvor fisken ble hentet opp, hvem som fisket den og selvfølgelig hvordan det hele har blitt tilberedt. Vi har ingen hemmeligheter der, sier Johannessen, som også har tang og tare fra Austervoll Seaweed Farm på den uvanlig varierte menyen.

    – Fordelen med restaurantens beliggenhet er at vi er der de ferskeste ingrediensene befinner seg. Vi kan håndplukke den fisken vi ønsker fra de lokale fiskebåtene, og vi går til nærliggende gårder for å velge hvilke sauer vi vil ha, forteller han.

    Menyen endres daglig.

    – Den konstante fornyelsen og endringen gjør oss mer kreative, og viktigst av alt: gjestene fortsetter å komme tilbake.

    Sulten på mer?

    Søk blant et utall Norwegian Foodprints-restauranter, på mindre steder og i byer.

    ×

    Tilbake til toppen

    Your Recently Viewed Pages
    Ad
    Ad
    Ad
    Ad