Skip to main content

De beste stedene å se midnattssola

Lengst nord er det ikke noe klart skille mellom dag og natt om sommeren. Her er de beste stedene du kan oppleve midnattssola i Norge.

Armbåndsuret ditt viser at klokka er fem. Men er klokka fem om morgenen eller fem om ettermiddagen? Det er ikke så lett å vite – til og med de lokale blir forvirret iblant. Ved midnatt står sola lavt på himmelen og sprer et magisk gyllent lys over kysten, byene og bygdene, over høye fjell og tilsynelatende endeløse vidder. Iblant kan den skjule seg bak en sky eller en fjelltopp, men den går aldri ned. Her er noen tips til deg som vil oppleve midnattssola i all sin prakt.​

Nordkapp

På toppen av den bratte klippen som styrter ned i havet ved Nordkapp, ligger bare det åpne havet mellom deg og … Svalbard, faktisk, og deretter Nordpolen. Og sola svever over horisonten hele natten. Klippen blir ofte feilaktig kalt det nordligste punktet på det europeiske fastlandet. Sannheten er at den ligger på en øy, og det er heller ikke det nordligste punktet på øya. Men klippen lokker likevel til seg flere folk enn Kinnarodden, som ligger litt lenger øst og nord.

Rønvikfjellet i Bodø

Bodø ligger rett nord for polarsirkelen, og som så mange andre steder her oppe er byen presset inn mellom fjell, åser og hav. Fra toppen av Rønvikfjellet har du fantastisk utsikt til midnattssola, Bodø sentrum, den karakteristiske øya Landegode med sine 42 fastboende, og Lofotveggen i det fjerne.

Eggum nord i Lofoten

Den som står bak rasteplassen ved det lille fiskeværet Eggum i Lofoten, er ingen mindre enn Snøhetta, som også har tegnet Operahuset i Oslo og flere internasjonale landemerker. Plassen er utsmykket med kunst av Markus Raetz, og er formet som et amfiteater med utsikt mot det åpne havet.

Skjærgården i Lofoten er en av Norges mest kjente naturattraksjoner, og her kan du se midnattssola fra flere utsiktspunkter.

Storsteinen i Tromsø

Fjellheisen i Tromsø tar deg 421 meter over Nord-Norges største by, også kalt den arktiske hovedstaden. Om sommeren er taubanen åpen etter midnatt, og du kan se midnattssola sveve over byen og fjelltoppene på Ringvassøya.

Nupen utenfor Harstad

«Norges mest romantiske sted» ble Nupen, ikke langt fra Harstad, kalt av et norsk reisemagasin. Både fra veien og fjellene rundt har du fri sikt til midnattssola der den daler ned mot vannet og nesten møter horisonten med et kyss, før den stiger opp igjen. Scenen rammes inn av fjelltoppene på Grytøya.

Narvikfjellet

Langt inne i Ofotfjorden, ved den historiske byen Narvik, er det en taubane som frakter deg opp på fjellet til en restaurant 656 meter over havet. Her har du en uforglemmelig utsikt over fjorden, byen, øyene og fjelltopper som Sovende dronning med flere. Hvis du føler deg eventyrlysten, kan du sykle ned igjen – men vær for all del forsiktig om natten.

Utsiktspunktet Salen i Hammerfest

Byen Hammerfest er en av de nordligste i verden, og en av de eldste i Nord-Norge. Hvis du følger stien som svinger seg oppover til den gamle hytta ved Salen, får du panoramautsikt over byen og de omkringliggende øyene – ikke minst fordi det er bygd en 180 graders utsiktsplattform der oppe.

Komsafjellet i Alta

212 meter over havet høres kanskje ikke så høyt ut for et fjell. Men takket være den dramatiske beliggenheten på en halvøy i fjorden, er det et fremtredende landemerke i Alta. Området ble befolket allerede i steinalderen, og man må anta at utsikten til midnattssola var like fantastisk den gang som nå.

Finnmarksvidda

Finnmarksvidda er en enorm åpen flate på mer enn 22 000 kvadratkilometer. Lengter du etter å være alene i naturen, gå lange turer og spane etter ville dyr? Da finnes det verre steder enn Finnmarksvidda å gjøre det på. Og i Sameland bader hele vidda i midnattssol om sommeren.

Tungeneset på Senja

Akkurat som Eggum i Lofoten er også Tungeneset på Senja en del av prosjektet Nasjonale turistveger. Tanken bak turistvegene er å forsterke noen av Norges mest fantastiske naturfenomener med interessant arkitektur og kunst. Ved rasteplassen Tungeneset går det en gangvei i tre ut til et utsiktspunkt hvor du ser rett mot den majestetiske fjellrekken Okshornan. Tenk hvordan det er å se midnattssola herfra!

Longyearbyen

Det er faktisk ikke helt feil å si at det går isbjørner rundt i gatene i Norge. I hvert fall ikke hvis du befinner deg i Longyearbyen, den største byen på Svalbard. Her varer midnattssola i hele fire måneder. Men seriøst, isbjørner er en reell trussel, så du må aldri begi deg ut på egen hånd uten våpen eller en lokal guide.

Planlegg reisen til midnattssola

I Nord-Norge kan du oppleve hele 76 dager med midnattssol om sommeren. Jo lenger nord du drar, desto mer midnattssol får du.

Aktiviteter under midnattssola

Start ferieplanleggingen her! Brukt filterinnstillingene nedenfor og søk blant alle tilbudene.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt