Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatting

  Scandic Hotels - i alle landets store byer

  Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede

  Thon Hotels - fantastisk frokost

  Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål

  Citybox - moderne lavprishotell med sentral beliggenhet

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien

  Campcation –  Bestill camping over hele Norge med Campcation

 • Transport

  Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog

  SJ NORD - opplevelsen starter på toget

  Vy express - reis med buss over hele Norge

  NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge

  DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo

  AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser

  Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget

  Arctic Campers - lei din bobil eller camper

  Nordic Campers - den beste måten å se Norge på!

  Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul

 • Reiser og rundturer

  Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"

  Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser

  Up Norway - skreddersydde reiser

  Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser

  Brim Explorer – Stille fjordturer med elektrisk katamaran

  Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett

  Fjord Travel – Bærekraftige flerdagsturer

  Go Fjords - Turer og aktiviteter over hele Norge

  Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer

  Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil

  Expa Travel - Ekte opplevelser

  Booknordics.com - aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell

  Stromma - sightseeingturer og opplevelser med buss, båt og tog.

 • Offers

Search
or search all of Norway

Slik fotograferer du nordlyset

Jakten på aurora
Drømmer du om å fange auroras dans på himmelen i Nord-Norge med kameralinsen? Her får du tips til hvordan du kan ta bilde av nordlyset, både med et vanlig kamera og mobiltelefonen.
People learning how to photograph the northern lights in Gildeskål, Northern Norway
Photographing the northern lights in Gildeskål, Northern Norway.
Photo: Petter Formo / www.nordnorge.com/gildeskaal

  I nord kan du se nordlys fra fjellsidene, fjæresteinene og vidda – eller gjennom glasstaket på en varm iglo. Du kan også dra ut på «bøljan blå», for eksempel med Hurtigruten, der du kan oppleve nordlyset fra observasjonsdekket. Uansett hvor du velger å se det fra, ikke glem kameraet!

  Nordlysfoto trinn for trinn – fotografens tips

  Den 27 år gamle fotografen Christian Hoiberg har lang erfaring med å forevige nordlysets forbigående skjønnhet i bilder.

  – Å fotografere aurora er egentlig ikke så vanskelig når du har litt generell kunnskap om kameraet ditt. Det vanskeligste er faktisk å finne henne, hun er en luring, sier han.

  Her er Christians tips til alle som vil ta bilder av nordlyset.

 1. 1. Hold deg unna lyskilder

  Nei, ikke nordlyset, selvsagt – men alt lyset i byene. Står du for nærme lyskilder, blir ikke bildene så bra. Gå ut av sentrum og finn et sted hvor det er litt mørkere rundt deg. I tillegg er det viktig å slå av blitsen! Sjansen for å få til det perfekte Instagram-bildet er også mye større dersom du blir med en nordlysguide, siden de kjenner alle de beste utsiktspunktene.

 2. 2. Følg med på vær- og nordlysvarsel

  Husk å sjekke værmeldingene (skyfri himmel er det beste) og nordlysprognosene (så du vet når aurora mest sannsynlig viser seg). Se for deg at du sitter ved bålet med en varm kopp kaffe, klar for å se det kuleste lysshowet i verden – også begynner det å regne. Ikke akkurat det vi kaller drømmeforhold? Det kan være lurt å melde seg på en nordlystur, siden guidene kjenner de lokale forholdene godt.

  For enkel tilgang på farten, last ned nordlysvarselet NorwayLights for iPhone, Android eller Windows.

 3. Slik tar du bilder av nordlyset med iPhone eller Android

  1. Skru av blitsen.

  2. Bruk manuelt fokus.

  3. Last ned kamera-apper. Det finnes flere apper som gir deg mulighet til å endre innstillinger manuelt, selv på mobil. Noen populære apper er Long Exposure 2, NightCap Camera och Northern Lights Photo Taker. Finn noen som passer til din telefon, og test dem før du reiser.

  4. Bruk stativ og selvutløser for å holde kameraet støtt – da minsker risikoen for at bildet blir uskarpt. Husk å skru av vibrasjonsfunksjonen på mobilen, slik at ikke en tekstmelding eller telefon ødelegger det perfekte bildet.

  5. Husk å ta med nødlader. Mobilen går fortere tom for batteri i kulda. For å spare strøm kan du også lukke alle apper du ikke bruker.

 4. 3. Kle deg godt

  Husk at vinteren i Nord-Norge kan være skikkelig kald. Skjelvende hender og frosne fingre er ikke til mye hjelp når du skal prøve å ta et fint bilde, så pakk deg inn i flere lag med klær. Det gjør ikke noe om du ser ut som Michelin-mannens litt rundere søskenbarn – aurora er stjernen i bildene dine uansett.

 5. 4. Sørg for at kameraet står stødig

  Noen vil si at uklare bilder er «kunstneriske», men det er kanskje ikke akkurat det du er på jakt etter denne gangen? Bruk kamerastativ, så unngår du at bildene ser ut som de ble tatt i et litt for festlig lag. Hvis du ikke har stativ, kan du bruke en stor stein, panseret på en bil eller noe annet som sørger for å holde kameraet støtt. Selvutløser eller fjernutløser er også gull verdt, for å unngå at kameraet beveger seg.

 6. 5. Bruk manuelle innstillinger

  Ja, automatiske innstillinger gjør livet lettere – men de fungerer ikke optimalt når du skal fotografere nordlyset i mørket. I verste fall får du ikke med aurora på bildene i det hele tatt.

  Det er ingen fasit på hva som er de rette kamerainnstillingene for nordlysfotografering. Det vil variere med tid og sted, og fra kamera til kamera. Manuelle innstillinger er likevel det beste alternativet, siden du da kan justere fokus, lukkertid, ISO og blenderåpning. Du bør derfor gjøre deg kjent med kameraets innstillingsmuligheter før du reiser.

  Les mer om kamerainnstillinger i faktaboksen til venstre.

 7. 6. Mobilkamera? Last ned den rette appen

  Lurer du på hvordan du kan ta bilder av nordlyset med smarttelefon? Resultatene blir nok ikke helt de samme, men det er håp. Du kan få noen gode bilder dersom du laster ned kamera-apper som gir deg flere valgmuligheter for de ulike innstillingene, som lukkertid. Eller kanskje du har en telefon med kunstig intelligens, som hjelper deg å ta bilder når det er mørkt?

  De beste forholdene når du skal fotografere nordlys med mobil, er måneskinn og et nordlys med så sterke farger at det nesten slår deg i bakken. For flere tips, se faktaboksen over bildekarusellen.

 8. 7. Få med mer enn nordlys på bildet

  Mange peker kameraet rett mot himmelen når de ser nordlyset. Og nordlyset er magisk, så det er ikke så rart – men du trenger mer for å skape den rette stemningen i bildet.

  Det flotte landskapet i Nord-Norge er den perfekte rammen. Plasser majestetiske fjell i bakgrunnen og en strand eller et bål i forgrunnen. Sist, men ikke minst, sørg for å lage plass til aurora i toppen av bildet. Så er det bare å vente tålmodig på lysshowet. For å få med alt dette i bildet ditt, er vidvinkelobjektiv det beste objektivet å bruke til nordlysfoto.

 9. Northern lights over the Buksnesfjord in Vesterålen, Northern Norway
  Northern lights in Vesterålen.
  Photo: Jens Andre M. Birkeland
  Manuelle kamerainnstillinger for nordlysfotografering

  Lukkertid
  Bestemmer hvor lenge lukkeren er åpen og slipper inn lys til bildet ditt. Lenger lukkertid betyr mer lys – som er akkurat det du vil ha når du tar nordlysbilder.

  Men lang lukkertid gjør også kameraet mer sensitivt for bevegelser, så bruk stativ og selvutløser/fjernutløser for stabilitet.

  Blenderåpning
  Tenk på blenderen som kameraets pupill. Du justerer blenderåpningen for å bestemme hvor mye lys som kommer inn gjennom objektivet.

  For nordlysfoto, bruk den minste åpningen på objektivet ditt, helst noe mellom f/1.4 og f/4.

  ISO
  Høyere ISO-verdi gir mer lys. Mellom 800 og 3200 ISO er ideelt, alt ettersom hvilke andre lyskilder du har i nærheten – for eksempel månen.

  Fokus
  Manuelt fokus gir det beste resultatet. Finn en lys stjerne og juster fokuset slik at den blir så liten som mulig.

  Få hjelp av en guide
  Mange nordlysguider har god kamerakunnskap og kan hjelpe deg med innstillingene.

  Northern lights in Vesterålen.
  Photo: Jens Andre M. Birkeland

Riktig sted til riktig tid

Naturen sørger for lyset, og du har kameraet. Tid for fotoshoot! Sett kursen mot Nord-Norge, som ligger nærmest den såkalte nordlysovalen. Derfor er det lettest både å oppleve nordlys og å få tatt beste bildene nord om du beveger deg nord for polarsirkelen. Aurora kan danse over himmelen når som helst når himmelen er mørk, fra september til april.

For å være sikker på å få mest mulig ut av opplevelsen og hjelp til å stille inn kameraet riktig, kan du melde deg på en guidet nordlystur.

Hvis du vil se nordlys fra sjøen, kan du booke en tur med Hurtigruten, som seiler rett under nordlysbeltet. Den har til og med nordlysalarm, slik at du ikke går glipp av det storslåtte showet selv om du ligger og snorker når aurora bestemmer seg for å ta en dans.

Fang lyset i mørketiden

Mange tror at mørketid betyr at det er like mørkt som midt på natten, hele døgnet. Bortsett fra i en periode på Svalbard, er dette ikke tilfelle. Solen holder seg ofte rett under horisonten i store deler av Nord-Norge på dagtid, og i Lofoten er den bare borte i rundt fire ukers tid rundt solsnu 21. desember.

Det betyr at man kan oppleve de vakreste lysspill på skyene og fjellene, siden solen lyser dem opp nedenfra, som i en lang solnedgang. Før natten kommer, kan du også oppleve den magiske blåtimen, som bader landskapet i et intenst, koboltblått lys.

Alt i alt byr "mørketiden" på mange timer med et helt unikt drømmelys for fotografer. 

A wooden house next to the water on a snow-covered landscape with sunset colors in the background at Hasvik in Finnmark, Northern Norway
Hasvik, Finnmark.
Photo: Anne Olsen Ryum www.nordnorge.com/hasvik
3 finurlige fakta om nordlyset

1. Lysshowet blir til når en stor mengde elektrisk ladde partikler kastes ut fra solen under en solstorm, og blir dratt mot jordens atmosfære. Partiklene møter jordens magnetiske skjold og blir så ledet mot en sirkel rundt den magnetiske Nordpolen. Når partiklene kolliderer med nitrogen- og oksygenatomer, dannes det lyset vi kaller nordlys.

2. Hvilke farger nordlyset får, kommer an på hvilke atomer som er involvert i kollisjonen.

3. Aurora borealis er ikke det eneste lysshowet universet har å by på. Den sørlige hemisfæren har sin egen versjon, nemlig aurora australis – sørlys.

Vil du vite mer? Få flere fakta om nordlyset.

3 finurlige fakta om nordlyset

1. Lysshowet blir til når en stor mengde elektrisk ladde partikler kastes ut fra solen under en solstorm, og blir dratt mot jordens atmosfære. Partiklene møter jordens magnetiske skjold og blir så ledet mot en sirkel rundt den magnetiske Nordpolen. Når partiklene kolliderer med nitrogen- og oksygenatomer, dannes det lyset vi kaller nordlys.

2. Hvilke farger nordlyset får, kommer an på hvilke atomer som er involvert i kollisjonen.

3. Aurora borealis er ikke det eneste lysshowet universet har å by på. Den sørlige hemisfæren har sin egen versjon, nemlig aurora australis – sørlys.

Vil du vite mer? Få flere fakta om nordlyset.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Opplev aurora borealis

Lær mer om fenomenet og få gode nordlystilbud.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Les også

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen