Skip to main content

Er du klar for å oppleve en helt utenomjordisk destinasjon?

Spenn deg fast i romskipet Aurora ...

... og sett kursen mot nordlyset!

Besøk verdensrommet på Andøya

Det ser ut som et sted tatt ut fra Ringenes Herre. Likevel, på denne øya i Nord-Norge skyter de opp forskningsraketter under nordlyset.

Mye nordlysaktivitet

Har du en brennende lidenskap for verdensrommet og nordlyset? Da har du reist til riktig sted! Få steder i verden er mer tilrettelagt for nordlysforskning enn Andøya i Vesterålen.

Fra tidlig høst til tidlig vår kan du se mye nordlysaktivitet over Andøya. Dette gir romforskere over hele verden en unik mulighet til å sende raketter rett inn i nordlyset, fra rakettrampen på Andøya Space romsenter.

– Mye av forskningen som foregår, er på nordlyset, og vi er veldig strategisk lokalisert under nordlysovalen, forteller Anita Grønseth, astrofysiker på Andøya Space.

På et grunnleggende nivå er det ganske enkelt å forklare hva nordlys er: Et lysfenomen som oppstår når elektriske partikler fra sola kolliderer med jordas atmosfære. Rundt midten av desember gjør mørketiden at du kan oppleve fenomenet store deler av døgnet.

Få tips til de beste stedene å se nordlyset fra i Vesterålen.

Perfekt plassert

Den 18. august 1962 ble Norge en romnasjon,da de sendte sin aller første forskningsrakettFerdinand 1, 101,5 kilometer opp i verdensrommet, nettopp fra Andøya rakettskytefelt. Norges eneste permanente rakettskytefelt ligger lokalisert på Andøya, blant dramatiske fjell og åpent hav.

– Det er ikke veldig mange steder i verden man kan skyte opp såpass store sonderaketter, forklarer Anita.

Rakettfeltet vender mot havet, som betyr at man kan skyte opp raketter uten at de skal falle ned på land og utgjøre en fare.

Siden den første raketten ble blåst av, har Andøya Space sendt opp nesten tusen forskningsraketter og vitenskapelige ballonger.

Når en så stor rakett går av, så buldrer det skikkelig og du kjenner det i magen. Da er det som et inferno nede i utskytningsområdet.

Anneline Laupstad, ansatt ved Andøya Space Education

Kundene deres er forskere og romorganisasjoner fra hele verden, inkludert NASA.

Forstyrrer elektriske systemer

I løpet av de 60 årene Andøya Space har eksistert, har de bidratt til nøkkelkunnskap om hvordan nordlyset, og samspillet mellom jorden og solen, påvirker kommunikasjonssystemer.

– Vi så at disse solstormene kan forstyrre elektriske systemer, som navigasjonssystemer og satellitter, forklarer Anneline.

Ifølge NASA kan ikke den ekstreme varmen fra en solstorm nå planeten vår, men elektromagnetisk stråling og energiske partikler kan absolutt nå helt hit. Disse soleksplosjonene, kjent som koronale masseutkast (CME), har utbrudd av partikler og elektroniske svingninger inn i jordens atmosfære. Disse svingningene har potensial til å fremkalle elektriske svingninger på bakkenivå som kan blåse ut transformatorer i kraftnett.

– I dagens verden er vi veldig avhengige av at teknologien fungerer ordentlig. Forskning på disse fenomenene bidrar til en bedre forståelse av solen, i tillegg til at værmeldinger fra rommet kan forutsi sterke geomagnetiske stormer, sier Anneline.

Den norske rakettkrisen

25. januar 1995 ble Andøya virkelig satt på verdenskartet, da en norsk forskningsrakett som ble skutt opp fra Andøya for å undersøke nordlys, ble mistolket som et reelt angrep på Russland. Fra Andøya var oppskytningen varslet i god tid til det russiske utenriksdepartementet, men på grunn av en feil på russisk side, fikk ikke den russiske generalstaben beskjed om oppskytingen.

Boris Jeltsin, datidens russiske president, aktiverte for første gang i historien atomkofferten, og bildene gikk verden over. Krisen ble avverget i tide da russerne skjønte at Andøya-raketten ikke var ment mot dem og var i ferd med å returnere til jorden. I dag er det strenge retningslinjer for å forhindre at slike ting skjer, heldigvis.

Romoppdrag på Mars

På besøkssenteret deres, Spaceship Aurora, kan du oppleve å sende opp din egen rakett. Her finnes spennende eksperimenter, et «escape room», astronauttrening for barn, filmer og utstillinger om verdensrommet og nordlyset.

Delta på virtuelle romoppdrag enten til det nære verdensrommet eller hele veien til Mars på leting etter liv. Se hvordan piloter, navigatører, forskere og ingeniører jobber sammen for å løse de samme vitenskapelige og teknologiske problemene som ekte astronauter står overfor!

Er du klar for å hente fram din indre utforsker? Det går daglige flyavganger mellom Andenes og Tromsø og Bodø.

Se opp!

Slik kan nattehimmelen over Andøya se ut når menneskeskapt lys fra lasere møter nordlyset selv. De to laserstrålene som former en ‘V’ på himmelen, er fra ALOMAR, atmosfæreobservatoriet lokalisert på fjellet Ramnan, 376 meter over havet. Målet med forskningen er blant annet å studere prosesser i den nedre og mellomste atmosfæren.

Ikke alle er like heldige og får oppleve dette på en vanlig kveldstur, men sjansene for å se nordlys i Vesterålen er gode, hvis du besøker stedet riktig tid på året.

Topp ting å gjøre på Andøya

Fra topptur i puddersnø den ene dagen til hvalsafari nestes dag. Andenes og Vesterålen er Norges eneste helårsdestinasjon for hvalsafari, takket være beliggenheten nær kontinentalsokkelen.

På fastlandet kan du få et nært møte med skogens konge, på en guidet elgsafari. Kanskje under nordlyset, hvis du er heldig!

Om sommeren kan du nyte fine vandrestier og panoramautsikt på fjellet, for eksempel fra de populære fjelltoppene Måtiden eller Røyken. Etterpå kan du kaste deg i bølgene på den kjente Bleikstranda. Den hvite sanden minner mer om en tropisk paradisøy!

Herfra ser du ut på Bleiksøya, hjem til tusenvis av lundefugler, alker, lomvi, skarv og mektige havørn. Kom tett på fuglefjellet med en guidet lundefuglsafari i båt fra Bleikstranda. De tilbyr også dyphavsfiske – et ekte nordnorsk eventyr!

På Andøya finner du også en av Norges flotteste veistrekninger, Nasjonal turistveg Andøya, med mange imponerende stoppesteder – både utkikkspunkt, naturreservater, og til og med et veldig unikt toalettanlegg. Denne ruten er også perfekt for de som ønsker å dra på sykkeltur. I Vesterålen kan du også oppleve ekte, lokal samisk kultur!

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Sider du nylig har besøkt