Skip to main content

Nordlys fra rommet

Vi er bortskjemte med å se fantastisk nordlys i Norge. Men for å få dette perspektivet trenger vi hjelp av NASA, som disker opp med utrolige bilder i 4K-oppløsning.

De færreste av oss vil noensinne få oppleve å se nordlyset ovenfrafra verdensrommet. Kanskje det nærmeste vi kommer er denne utrolige videoen fra NASA. Filmen er satt sammen av en rekke time-lapse-opptak fra Den internasjonale romstasjonen (ISS), over begge polene. Det viser altså både nordlys (Aurora borealis) og sørlys (Aurora australis).

Filmen er publisert i ekstremt høy oppløsing (ultra-HD, eller 4K). Bildene er dermed ikke bare fantastisk vakre, men også krystallklare. Så skru av lyset, sett filmen i fullskjerm, og nyt disse fem minuttene med undring.

Romturismen er kanskje på vei, men det spørs om vi (altså folk flest) egentlig kan regne med å få se slikt med egne øyne.

Her i Norge er vi imidlertid bortskjemte med å få se nordlyset fra bakken. Steder som Alta, Tromsø, Lofoten og Svalbard blir ofte anbefalt som de beste stedene i verden å oppleve fenomenet (bare se på topplistene rundt om på nettet).

Nordlyset har alltid vært en viktig del av kulturen og mytologien i Nord-Norge. Selv om vi i dag kan forklare fenomenet med vitenskap, blir vi – for å bruke et godt, gammelt begrep – likevel fylt av ærefrykt ved å stå der og faktisk oppleve lysene, der de danser sakte og grasiøst over nattehimmelen.

Vitenskap og undring er jo ikke motsetninger, som alle romentusiaster og NASA-nerder vet. Tvert imot: Forklaringen NASA har under videoen, er at nordlys skjer når elektrisk ladde elektroner og protoner i jordas magnetfelt kolliderer med nøytrale atomer i den øvre atmosfæren.

Tanken på at vi dermed ser jordas magnetfelt i aksjon, i møte med kreftene fra sola, gjør dette bare mer fascinerende.

Opplev nordlyset

Lær mer om naturfenomenet og finn ut hvor du best kan se det.

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt