Skip to main content

Bli med på rypejakt i Nord-Norge

Unknown Component
civid: 6597da9740be1c16277c7dac
name: plugins_common_social_share (widget)

Sekken er pakket, bøssa er klar og nysnøen har lagt seg i fjellet. Maria og Bjørn er klare for rypejakt i Steigen.

– Du må legge hverdagslige bekymringer og tanker til side, og tenke hvordan det er å være rype, forklarer Maria Almli.

Hun er forsker og samfunnsviter ved Høgskolen for grønn utvikling, og bruker mye tid ute i naturen sammen med kjæresten Bjørn Godal. Han er faglig leder i Salten friluftsråd.

Nå har de pakket våpen og turutstyr, og er på vei opp til en av de mange toppene i Steigen i Nordland for å jakte på fjellrypene som bor der.

– Det innebærer å være ekstra oppmerksom på værtegn, vær og vind, og du må vurdere hvor du selv ville gått for ikke å bli sett og hørt.

Paret forteller at det ikke trenger å være krevende med småviltjakt og at turene nødvendigvis ikke må være lange.

– Du finner rypa i hele Nord-Norge, og den går helt ned i fjæra, sier Bjørn.

Skjerpede sanser

– Fjellrypa er litt mer krevende å jakte på enn lirypa. Under støkkjakt på fjellrype brukes ikke hund. Det gjør at jegeren må ha mer skjerpede sanser, for det er du selv som må finne rypene, sier Maria.

Det er ikke enkelt. Så sent på høsten har rypene skiftet til kritthvit vinterdrakt og den første snøen ligger som et teppe i høyden. Fuglene har derfor trukket helt til topps for å gjøre seg så usynlig som mulig. Bare litt fersk rypemøkk i snøen avslører at fuglene nylig har vært her.

– Rypejakt er, som annen småviltjakt i Norge, en tilgjengelig jaktform. Det er mulig å skaffe seg jaktkort via Statskog, inatur.no eller du kan få tillatelse fra private grunneiere, forteller Maria.

For å jakte i Norge må du være registrert i jegerregisteret og ha betalt jegeravgiften. Alt vilt i Norge er i utgangspunktet fredet så lenge ikke noe annet framkommer av viltloven. De jaktbare artene har ifølge Miljødirektoratet jakttider som er regulert gjennom egne forskrifter.

– Når det gjelder jakt har vi hengt oss opp i vaner, og det er dessverre skjevt fordelt hvilke jaktbare arter vi jakter på. Altfor mange kulinariske arter kunne vært jaktet mer på, som rugde, bekkasiner, skarv, ringdue og ender, sier Maria.

Handler om å forstå

– Skuddøyeblikket er en bisetning av jakta. Det handler om å skjønne hva vi lever av og for, og selv være en del av den store sammenhengen, sier Bjørn.

Maria er enig i at jaktturen handler om mer enn bare jakta. Hun synes det er fint å ha med ungene på jakt for å skape en forståelse av hvordan naturen fungerer.

– Mange misforstår jakt. Alle jegere ønsker seg levedyktige, jaktbare bestander, og de aller fleste har stor respekt for det å ta liv.

Rypene er vare, men Maria og Bjørn er erfarne jegere. Nok et hagleskudd høres i Steigen, og denne gang blir det treff. Bjørn gratulerer Maria når hun stolt legger fangsten i sekken.

Gourmet med utsikt

Det blir aldri posemat når Maria og Bjørn er på tur. Å lage enkle gourmetmåltider i naturen er en viktig del av turopplevelsen. Ikke tar det noe særlig lengre tid heller, mener de.

Idet sola starter sin ferd ned bak horisonten, skjærer Maria ut rypebrystene som skal stekes og servers med stekte poteter, gulrøtter, chili og hvitløk. Bjørn rører inn blåmuggost i rypesausen, og har i selvplukket kantarell og fløte.

– Tyttebærsyltetøyet er også hjemmelaget, sier Maria.

Hun setter i gang med å gjøre i stand den like hjemmelagede signatur-turdesserten til Bjørn: Brie-ost stekt i aluminiumsfolie, med ristede, kandiserte valnøtter, multesyltetøy og en bit kokesjokolade.

Den blir akkurat ferdig til å nytes mens de siste solstrålene takker for seg langt der ute i Nord-Atlanteren.

Bli bedre kjent med de norske jakt- og fangsttradisjonene eller dra på en kulinarisk reise gjennom landet med Vy express! Bo på unike overnattingssteder eller i en kul trehytte.

Klar for å tilbringe mer tid utendørs?

Søk etter utendørsaktiviteter

Her kan du søke og finne fram til store opplevelser.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt