Skip to main content

Har du drømt om å gi slipp på A4-livet, pakke med deg det viktigste og bare legge ut på tur i dagevis – kanskje flere måneder? Espen gjorde nettopp det da han la ut på sin 53 dager lange tur fra øst til vest.

Norge på tvers på det bredeste – 640 km

Hvis du vil krysse Norge på tvers, er det omtrent like mange veivalg som det er kilometer å gå. På det smaleste kan du gå fra øst til vest på 35 minutter, mens du trenger måneder på å gå den lengste strekningen der landet er på sitt bredeste. Det viktigste er uansett at du velger en rute som passer deg og din motivasjon, tid og sist, men ikke minst – erfaring.

Da Espen gikk Norge på tvers på det bredeste i en alder av 26, kun i selskap med hunden Maja, var det ikke den første langturen han hadde gjort alene. Tre år tidligere syklet han Norge på langs, en ferd på over 2 500 kilometer fra Nordkapp til Lindesnes.

– Jeg liker å gjøre ting som ikke alle andre kan gjøre. Noe som er litt vanskelig å klare. Samtidig er kanskje naturopplevelsene i seg selv den viktigste motivasjonen. Jeg elsker å være ute i naturen, forteller Espen.

Klar til start

Sommeren 2016 var både han og Maja klar for å legge i vei. Ruten han hadde planlagt for den lange ekspedisjonen, var som følgende:

Start helt sør ved Femundenpadle over innsjøen fra Elgå – ferge til Sæter – gå gjennom Rondane, Dovrefjell og Tafjord – gjennom Sunnmørsalpene – mål ved Vestkapp på Stad.

Gira på å komme i gang? Finn forslag til ruter for å krysse landet – enten du vil bruke noen minutter eller måneder!

Utfordringer

Da Espen planla ruta, ønsket han at den skulle være lengst mulig (på det bredest) og passet samtidig på å legge den mest mulig utenfor allfarvei og unna andre turister.

– Å være på en langtur alene, er en utfordring i seg selv. Men nesten uansett hvor jeg går, er det nasjonalparker, veier eller andre turister, så jeg prøvde spesifikt å legge opp turen slik at det var minst mulig sjanse for å møte andre.

Samtidig måtte han iblant gå innom turisthytter og møtepunkter for å hente matrasjonene han hadde sendt på forhånd.

Før turen var Espen mest nervøs for navigeringen. Han hadde nemlig ikke lagt opp til enkleste løsning.

– Man kan jo alltids bare følge GPS-en, men det gir meg mye større følelse av mestring å finne frem ved bruk av kart og kompass. Det var en stor utfordring. En annen utfordring var de lange strekkene hver dag, med den tunge ryggsekken som veide rundt 35 kilo, sier han.

Respekter dyrelivet

I løpet av den 54 dager lange turen, fikk Espen og Maja seg mange overraskelser. De møtte mange dyr, og fikk blant annet et ekstra sjeldent møte med moskus da de krysset Dovrefjell. Espen beskriver opplevelsen i reisedagboken sin slik:

«På vei opp møtte vi flere moskuser, inkludert en ku, en okse og en kalv som sto midt i veien der vi skulle gå. Det var en helt utrolig opplevelse å komme så nært på, men vi passet på å holde oss minst 200 meter unna for å unngå fare. Vi måtte derfor vade (eller svømme i Majas tilfelle) over en elv for å unngå dem.»

Moskuser er normalt ikke aggressive dyr, men kan bli provosert dersom man kommer for nær. Hvis du ønsker å oppleve moskus på nært hold, kan du bli med på moskussafari med en erfaren guide.

Zen-mode

For Espen, som for mange andre, handler villmarkslivet mest om muligheten til å logge av dagliglivet litt. Men for å kunne koble helt av, er noen ting avgjørende, mener han:

– Hvis jeg skal ut på villmarkstur, er det ikke nok med bare en langhelg, jeg er nødt til å ha i alle fall et par uker. Kun da kan man virkelig få slappet av og kost seg, og ikke måtte tenke på at man skal returnere til sitt vanlige liv igjen «om tre dager». Men virkelig komme i zen-mode.

Men det er ikke bare ro og naturopplevelser som gjør at Espen holder fast på hobbyen sin.

– Det er først og fremst vandringen og naturopplevelsene jeg søker, men det er også på et litt mer overfladisk nivå. Det betyr nemlig mye for meg å kunne si at jeg har klart å gjennomføre målene jeg setter meg selv. Det er motivasjon. Derfor var det egentlig akkurat like viktig for meg å komme frem til slutt og kunne stå ved målstreken på Vestkapp.

Interessert i voksen alder

Espens fascinasjon for friluftslivet er faktisk ganske fersk.

– I likhet med meg, trenger du ikke nødvendigvis å ha vokst opp i en "friluftsfamilie" for å være god på dette. Du kan starte på egen hånd senere i livet. Først en helg, deretter en uke, osv. Man tester og lærer, sier han.

Etter å ha hørt om andre som hadde gått den lange ruta fra Femunden til Vestkapp, var han så fascinert at han bestemte seg for å gjennomføre samme tur i løpet av tre år.

– Dermed begynte jeg å øve på å slå leir, sette opp telt, fyre bål og på navigasjon, rett og slett alle basiskunnskaper man burde ha for å overleve alene, forklarer han.

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Turruter over hele landet

Sider du nylig har besøkt