Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A man fishing in a river in Skurdalen Skurdalen, Geilo
Skurdalen, Geilo.
Photo: Emile Holba / emileholba.co.uk
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Fluenes herrer

Bli med på laksens opptur i elvene. Fisk ørret eller røye i stille fjellvann. Blir du først hektet på ferskvannsfiske, kommer du aldri av kroken. 

Ferskvannsfiske er en vitenskap der man aldri kan bli ferdig utlært. Hvilken type agn skal man bruke? Hvor står de forskjellige fiskene - og hva slags utstyr trenger man? 

Vel, den beste måten å lære på er bare å kaste seg uti det. Gode fiskesteder i ferskvann er spredt over hele Norge, med store forskjeller i landskap og vanskelighetsgrad. Husk fiskekort og fiskeravgift, som er påkrevd i de
fleste tilfeller - avgiften må du betale når du fisker laks, sjøørret eller sjørøye. 

Den beste tida å fiske på varierer med region og hvor høyt du befinner deg over havet, men veldig generelt starter fisket for de fleste artene i mai, og mange arter kan du fiske helt fram til høsten, før isen legger seg. 

Men hvor vanskelig dette kan være, illustreres av laksen. Den går opp elva helt fra vår til høst, men slett ikke regelmessig. I noen perioder kan en elv koke av laks, mens i andre perioder er det helt stille. Problemet er bare at det kan være vanskelig å vite eksakte tidspunkter. Derfor lønner det seg å gjøre god research, og å høre på lokalkjente med erfaring. 

Her biter‘n

Dalføret Hemsedal er et attraktivt sted for ferskvannsfiske, der Hemsila regnes for å være blant de bedre vassdragene for ørret. 

De øvre delene av Glomma står også høyt i kurs. Det var her Hans van Klinken skapte klinkhammeren – en imitasjon som er godt kjent for de fleste flueentusiaster. Rundt Gjøvik har du flust av større innsjøer, elver og vassdrag, og i Trøndelag kan du for eksempel fiske ørret og røye i fjellområdene tilknyttet en av de sju nasjonalparkene, eller harr og gjedde i de skogkledde dalene. 

Nord-Norge er kanskje mest kjent for torsk og skrei, men de mange kalde elvene og innsjøene i nord gjør området til et eldorado for ferskvannsentusiaster. 

Midnattssola og de mange hemmelige fiskestedene i villmarka gjør Nord-Norge særlig ettertraktet. 

Dessuten må man jo nevne Oslo. Det er drøyt 500 store og mindre vann i Oslomarka, og mange av disse har gode fiskemuligheter. Dessuten finnes det en rekke hytter der du har mulighet til å overnatte én eller flere netter. 

Dette var bare noen få forslag til steder å starte, det finnes massevis av gull å ta av hvis man vet hvor man skal lete. Og noen helt uoppdagede perler finnes fremdeles – steder som man ikke forteller noen om av frykt for at det skal bli for folksomt. 

 

Bli med den britiske skuespilleren David Spinx på laksefiske 

Glade lakser i norske elver

Helt siden sportsfiskere fra den engelske overklassen oppdaget Norge på midten av 1800-tallet, har turister strømmet til Norge for å fiske laks hvert år. 

Laksefiske er imidlertid også svært populært blant nordmenn, og titusener av oss drar på oss vadestøvlene hvert år. 

Villaks var lenge en viktig kilde til mat, men i dag er arten mest betydningsfull for sportsfiskere. Som en konsekvens av at bestanden har sunket noe de siste tiårene, har det blitt innført tildels strenge kvoter, og flere og flere praktiserer fang-og-slipp-fiske. 

Laksesesongen er kort, men intens - fra begynnelsen av juni til midt september. Laksen migrerer mellom ferskvann og sjøvann. De første årene tilbringer den i ferskvann, før den vandrer fra elva og ut i havet. 

Etter 1-3 vintre er den gyteklar, og da returnerer den (som oftest) til elven der den ble født. Fisket skjer under tilbakevandringen til elvene. 

Lokalkunnskap er uansett alfa og omega når det gjelder laksefiske, og vi anbefaler varmt å konsultere eksperter om alt fra beste fiskesteder til anbefalt utstyr. 

 

Husk fiskekort og fiskeravgift

Fiskekort for elver, innsjøer og vassdrag utstedes av lokale landeiere og fiskeorganisasjoner. De begrenser seg til et spesifikt område eller en spesifikk tidsperiode, og koster generelt lite. 

De kan også bli kjøpt på nett (www.inatur.no eller www.fefo.no for Finnmark), i lokale sportsforretninger, supermarkeder eller på campingplasser. I tillegg kan lokale fiskeguider ofte utstede fiskekort. 

Alle over 16 år som ønsker å fiske laks, sjøørret eller sjørøye må dessuten betale en fiskeravgift. Du kan gjøre dette på nett gjennom miljodirektoratet.no eller på postkontor i Norge. Fiskeravgiften er en årlig avgift, og gjelder fra 1. januar til 31. desember. Barn under 16 år kan fiske uten lisens i norske innsjøer og elver fram til 20. august. 

Man bør være meget bevisst på lokale restriksjoner angående hvor mange fisk man kan ta livet av, og i noen tilfeller må du også rapportere fangsten. Restriksjonene er viktig å ta hensyn til for å bevare bærekraftige bestander. Fang-og-slipp-fiske blir også stadig vanligere blant sportsfiskere. 

Vennligst merk deg at det er et totalforbud mot å fiske ål i Norge, både i sjøen og i vassdrag. 

Planlegg fisketuren din her

Søk og velg blant en mengde fiskerelaterte aktiviteter og tilbud.

×

 

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad