Ferskvannsfiske
Får du napp?
Bli med på laksens opptur i elvene. Fisk ørret eller røye i stille fjellvann. Blir du først hektet på ferskvannsfiske, kommer du aldri av kroken.
Ferskvannsfiske er en vitenskap der man aldri blir ferdig utlært. Hvilken type agn skal man bruke? Hvor står de forskjellige fiskene – og hva slags utstyr trenger man?
Vel, den beste måten å lære på er bare å kaste seg uti det. Gode fiskesteder i ferskvann finner du over hele Norge, med store forskjeller i landskap og vanskelighetsgrad. Husk fiskekort og fiskeravgift, som er påkrevd i de fleste tilfeller – avgiften må du betale når du fisker laks, sjøørret eller sjørøye.
Den beste tida å fiske på varierer fra region til region og hvor høyt du befinner deg over havet, men helt generelt starter fisket for de fleste artene i mai, og mange arter kan du fiske helt fram til høsten, før isen legger seg.
Men hvor vanskelig dette kan være, illustreres av laksen. Den går opp elva helt fra vår til høst, men slett ikke regelmessig. I noen perioder kan en elv koke av laks, mens i andre perioder er det helt stille. Problemet er bare at det kan være vanskelig å vite eksakte tidspunkter. Derfor lønner det seg å gjøre god research, og å høre på lokalkjente med erfaring.
Her biter’n
Dalføret Hemsedal er et attraktivt sted for ferskvannsfiske, der Hemsila regnes for å være blant de bedre vassdragene for ørret.
De øvre delene av Glomma står også høyt i kurs. Det var her Hans van Klinken skapte klinkhammeren – en imitasjon som er godt kjent for de fleste flueentusiaster. Rundt Gjøvik har du flust av større innsjøer, elver og vassdrag, og i Trøndelag kan du for eksempel fiske ørret og røye i fjellområdene tilknyttet en av de sju nasjonalparkene, eller harr og gjedde i de skogkledde dalene.
Nord-Norge er kanskje mest kjent for torsk og skrei, men de mange kalde elvene og innsjøene i nord gjør området til et eldorado for ferskvannsentusiaster.
Midnattssola og de mange hemmelige fiskestedene i villmarka gjør Nord-Norge særlig ettertraktet.
Dessuten må man jo nevne Oslo. Det er drøyt 500 store og små vann i Oslomarka, og mange av disse har gode fiskemuligheter. Dessuten finnes det en rekke hytter der du har mulighet til å overnatte én eller flere netter.
Dette var bare noen få forslag til steder du kan starte. Det finnes massevis av gull å ta av hvis man vet hvor man skal lete. Og noen helt uoppdagede perler finnes fremdeles – steder som man ikke forteller noen om av frykt for at det skal bli for folksomt.
Glade lakser i norske elver
Helt siden sportsfiskere fra den engelske overklassen oppdaget Norge på midten av 1800-tallet, har turister strømmet til Norge for å fiske laks hvert år.
Laksefiske er imidlertid også svært populært blant nordmenn, og titusener av oss drar på oss vadestøvlene hvert år.
Villaks var lenge en viktig kilde til mat, men i dag er arten mest betydningsfull for sportsfiskere. Som en konsekvens av at bestanden har sunket noe de siste tiårene, har det blitt innført til dels strenge kvoter, og flere og flere praktiserer fang-og-slipp-fiske.
Laksesesongen er kort, men intens – fra begynnelsen av juni til midt i september. Laksen migrerer mellom ferskvann og sjøvann. De første årene tilbringer den i ferskvann, før den vandrer fra elva og ut i havet.
Etter 1-3 vintre er den gyteklar, og da returnerer den (som oftest) til elven der den ble født. Fisket skjer under tilbakevandringen til elvene.
Lokalkunnskap er uansett alfa og omega når det gjelder laksefiske, og vi anbefaler varmt å konsultere eksperter om alt fra de beste fiskestedene til anbefalt utstyr.
Et lite glimt av norsk fiskelykke
Planlegg fisketuren
Søk og velg blant fiskerelaterte aktiviteter og tilbud.
Mer om fiske
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.
Bli inspirert
Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.